agni_aga 07.11.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Dom jest funkcjonalny. Powiększyliśmy go do ok 200m. (użytkowe) Scianka kolankowa podniesiona o 2 pustaki. 3 pokoje na poddaszu. Ogrzewanie: gazowe, solary i kominek z płaszczem wodnym.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni_aga 07.11.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 zapraszam na mój blog http://www.aga-retro.mojabudowa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.11.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Marcin KutaBramę mam o wymiarach 4500x2100.Dzięki temu, że powiększyliśmy otwór o 10 cm brama była tzw. typowai miała normalną cenę.Co do wysokości to nie bardzo wiem co zrobiłeś. Podniosłeś dom o mniej niż 50 cm ? Czy poziom domu obnizyłeś do poziomu garażu ?W projekcie dom jest wyniesiony 50 cm na ziemię a garaż 30 cm. Wojtek LubartowCo do odkurzacza centralnego my mamy 2 gniazda na dole (obok schodów i w garażu) oraz 1 na górze przy drzwiach łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 08.11.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ReniaS- dzięki za odpowiedź w sprawie bramy garażowej. W projekcie wg. naszej koncepcji mamy podniesioną podłogę w garażu o te 30 cm, a więc wszystkie podłogi są na jednym poziomie. Reniu- ile zamówiłaś więżby (w kubikach) i czy do podanych w projekcie długości belek dodawałaś jakiś zapas? Po wydłużeniu garażu na pewno jest tych belek więcej- może masz gdzieś szczegółowe zestawienie? Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i życzymy spokojnej nocy. Przepraszam wpisałem się do dziennika przypadkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 09.11.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, u mnie prace wre Jestem na etapie konstrukcji więżby dachowej (zamawiał wykonawca więc nie wiem ile tego wyszło). Pogoda co prawda nie rozpieszcza pracowników ale jakoś idzie do przodu! W piątek będzie wiecha Zamówiełem już dachówkę (creaton premion antracyt - jest tego całkiem sporo 290 m2) i system rynnowy (wavin Kanion). Niestety na dachówkę czeka się 2-3 tygodnie więc pewne prace zostaną wykonane szybciej niż planowałem a dach później. Zdecydowałem sie poszerzyć bramę garażową do 500 cm, wysokość 225 cm. Obecnie jestem na etapie ofertowania bramy i stolarki otworowej. Tak naprawdę nie mam pojęcie na jaki profil się zdecydować... pozdrawiam wszystkich budujących i wybudowanych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 13.11.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 dziś miałem małe święto z moimi budowlańcami - wieniec Dach jest przygotowany do pokrycia dachówką (na tą trzeba będzie czekać jakieś 2 tygodnie). W międzyczasie będą robione tarasy i podbetony. Dom już nabrał kształtów (podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak to maks na jaki można sobie pozwolić by nie stracić proporcji budynku). Cały czas sie zastanawiam czy zrobić sobie zimową przerwę czy też intensywnie działać dalej... zapewnie jednak pójde za ciosem i wstawie okna by móc przygotowywać instalacje i tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelaaza 14.11.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witam Wszystkich serdecznie, Prawdopodobnie będziemy budowć Retro z kilkoma przeróbkami. W związku z tym, mam wielką prośbę do budujących Retro o pomoc i odpowiedź na kilka pytań: 1. Ile metrów naprzód w oryginalnej wersji Retro jest wysunięty garaż od ściany głównej budynku (nie od wejścia)? 2. Ile cm liczy szerokość podbitki dachowej??? 3. Ile cm wsunięty jest salon od ściany głównej? Planujemy wciągnąć salon jeszcze bardziej do środka zyskując przez to zadaszony taras, a salon powiększyć na szerokość. 4. Jakie są wymiary garażu??? Z góry dziękuję za odpowiedź Chętnie obejrzelibyśmy domek na żywo. Jesteśmy z Andrychowa (okolice Bielska-Białej lub Krakowa). Jeżeli ktoś buduje blisko i chciałby się pochwalić swoim domkiem dajcie proszę znać Pozdrawiam Angela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 16.11.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam wszystkich Retro-wiczów i przepraszam, jeżeli nie odpowiadałam może zbyt często na pytania, ale ostatnio mamy głowy zaprzątnięte nowym członkiem Rodziny i jak sądzę najmłodszym forum-owiczem Retro Wiktorkiem http://images48.fotosik.pl/227/81821f4669f5791dm.jpg Myślę, że powoli jak się uporam z pierwszymi trudami Rodzicielstwa będę mogła pouzupełniać to i owo i odp. na pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 18.11.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Słodki maluch również życze samych radosnych chwil w nowym domu z małym domownikiem pzdr gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JadwigaW 19.11.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ile Wam poszło betonu na strop teriva w Retro?Czekam na szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 20.11.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Gratuluję ślicznego synka i życzę mu samych cudownych chwil w tym ślicznym domku iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 23.11.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Drodzy Retrowicze- ReniuS, Sobku i inni. Mam pytanko do Was dotyczące stropów: budynku i garażu. Czy ja dobrze widzę na fotkach, że strop garażu wcina się w bryłę budynku poniżej stropu budynku. Czy to oznacza, że między budynkiem, a garażem jest uskok- czy są to zatem 2 poziomy stropów? Z góry wielkie dzięki za info- może macie jakieś fotosy ilustrujące styk stropów garażu i budynku. Pozdrawiamy wszystkich- trzymajcie się i nie dajcie się grypie- ja niestety poległem, ale już wracam do formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 27.11.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Witam wszystkich i dziękuję za gratulacje. Powolutku się docieramy z Maluszkiem, a i w naszym domku nie jest już tak pusto, chociaż biorąc pod uwagę nasze "stare" dwupokojowe mieszkanie, to i tak sie możemy "gonić" Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości z "fachowcami" oraz szybkiej wprowadzki tym co juz prawie na mecie. Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.11.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Marcin Kuta Faktycznie są dwa poziomy stropów. Mniej więcej 1/3 część garażu (tylna) ma strop wspólny z caląym poddaszem domu ( u mnie lany), a pozostała część garażu - w stronę bramy - ma strop niżej o wysokość około 20 cm ( u mnie drewniany). Dzieki temu jest więcej miejsca na strychu. Aniołek Synuś śliczny. Życzę Wam samych radosnych chwil w wymarzonym domku. Anulka Mieszkasz już?? Małgosia 2005 Jak u Ciebie postępy prac ? Poprosimy jakieś zdjęcia U nas skończyli temat kostki. Kończy się płytkować garaż. Szafy wnękowe są. Meble do kuchni ponoc przyjechały. Montaż od piątku. Wstępnie przeprowadzka 10-12 grudnia. Odpukać. Na zdjęcia zapraszam do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 28.11.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Reniu wielkie dzięki za odpowiedź na nasze pytanie. Ponieważ myślimy nad zainstalowaniem rekuperacji w naszym domku, w związku z tym mamy pytanie do wszystkich, którzy takową posiadają lub planują. Czy macie projekt- jeśli tak, to może byłaby opcja wglądu, tak ażeby zobaczyc, co się z czym je (gdzie zrobic otwory w stropie itp.). Poniżej nasz mail:[email protected] (emkutajeden) Z góry dziękujemy za pomoc- Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 02.12.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam wszystkich- ReniuS, Anulkaa, Małgosia2005 i inni forumowicze. Mam do Was pytanie dotyczące montażu wiązarów trapezowych. Dzisiaj dostałem wycenę robocizny dachu i pan z ekipy powiedział mi, że montuje się je nie bezpośrednio na murłatach, tylko specjalnych metalowych elementach podparcia wiązarów, których oni nie wykonują, a trzeba zlecic to jakiemuś ślusarzowi (zalewa się je później betonem itp.). Podobnie z metalowymi elementami połączenia wiązara z jetką trapezu. Powiedzcie mi, jak to wygląda u Was. Wiem, że co niektórzy rezygnują z tych wiązarów trapezowych na rzecz słupów podporowych. Muszę w końcu spotkac się z moim architektem i kierownikiem budowy- wtedy nie będę Wam zawracał głowy tymi pytaniami. Za odpowiedzi z góry dziekuję- Marcin _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.12.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Marcinie u nas nie było to zamawiane. Prawde mówiąc zapomniałam co to hmm hmm jest i jak wygląda , ale my tylko zamawialismy "szpilki" do mocowania wieksze czyt: dłuzsze niz w projekcie. U na więzba dodatkowo jest podparta 4 słupami, wiec może dlatego nie robilismy tych wiązarów. może iny retrowicz podpowie Ci cos więcej. Reniu porobie zdjęcia w sobote. ogrodzenie od frontu juz jest oprócz murku ze słupkami, bramy, furtki które bedą montowane na wiosne . Anulkaa co u Ciebie, żyjesz Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 03.12.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Marcin, My robilismy słupy, ponizej zdjęcia, być może Ci w czymś pomogą. Za te elementy do połączenia zapłaciliśmy jakies 700 PLN pozdrawiam http://lh6.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/Sxdukddd4mI/AAAAAAAAAL0/9pPUMQc6320/s128/1.jpg http://lh3.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/Sxdup2n8pvI/AAAAAAAAAL4/te5dMNJ1Czc/s128/2.jpg http://lh5.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/Sxduxl-zJ7I/AAAAAAAAAMA/Oxci0SWUduw/4.jpg http://lh3.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/Sxduv3ZsQbI/AAAAAAAAAL8/D_mnLwSPqnU/s128/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 05.12.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedzi- Małgosia Ty podniosłaś ściankę o pustak+ wieniec czyli ile cm? Do Ciebie RomekC podobne pytanko- ze zdjęc wynika, że podniosłeś ściankę podobnie, jak Małgosia2005. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 08.12.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Marcinie około 40 cm. pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts