Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marcinie, my za elektrykę płaciliśmy 18zł za punkt, wyszło ich 160, czyli 2800 za robociznę, do tego materiały ok 4000. Mamy dwie rozdzielnie, jedna w garażu, drugą w pomieszczeniu nad garażem.

Za tynki gipsowe 19-25zł m2 z materiałem (nie wiem skąd ta rozbieżność?), a za cementowe 10zł m2 + 4zł za filcowanie lub + 4zł za gładź.

O wylewki jeszcze nie pytałam.

Co do kuchni, mieliśmy trzy wyceny : 6800, 6300, 5500. Niestety nie mamy projektów, ponieważ Panowie cenią swój czas i dostaniemy projekt kiedy się zdecydujemy... Jutro jedziemy wpłacić zaliczkę, więc na dniach prześlę coś na priva. My również myśleliśmy o wyspie, ale mimo powiększenia kuchni o spiżarkę myślę, że zostałoby mało miejsca na poruszanie się, może gdyby kuchnia była "głębsza"... Dlatego my będziemy mieli murek z surowej cegły i z tej samej cegły wnękę obok kominka, chyba będzie dobrze wyglądać :)

Pozdrowienia z Wlkp ;)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam OlaJ!

Mam pytanie , jesteśmy na etapie elektryki, czy byłabyś tak miła i przesłała nam projekt elektryki bo z tego co przeczytałam to macie juz to za sobą a nie ukrywam że bardzo by nam to ułatwiło pracę bo nie mamy jakiś pomysłów na rozmieszczenie tych punktów elektrycznych pozdrawiam

aniao77 niestety nie pocieszę Cię, ponieważ nie posiadam takiego projektu :/ Weszliśmy z elektrykiem do domu i obeszliśmy każde pomieszczenie, jedno po drugim... Tak naprawdę, to na tym etapie musisz już niestety wiedzieć gdzie co chcesz mieć i pod tym kątem robić gniazdka i włączniki. My również nie mieliśmy pojęcia, ale wspólnymi siłami, razem z elektrykiem jakoś podołaliśmy. Już niedługo (przed tynkami) zrobimy fotki kabli itp., wtedy mogę je Tobie przesłać na maila.

Jestem na Forum pierwszy raz, budowę rozpoczynam w kwietniu. I chyba będzie to pierwsze na tym Forum retro w konstrukcji szkieletowej na płycie fundamentowej. Na razie czeka mnie przeprawa przez całkowitą wymianę gruntu-torf na piasek z zagęszczeniem a nie mam jeszcze ekipy. Za wszelkie sugestie na [email protected] będę wdzięczna.

Witamy serdecznie- z tej strony Marcelino z okolic Strzelina. Kochani prosimy o więcej zdjęć. My czekamy do wiosny (okna, instalacje, tynki itp), a teraz oglądamy wszystkie albumy. RUBIK- z tego, co pamiętamy, to zrobiłeś u góry 3 pokoje. Jak możesz, to prześlij trochę więcej zdjęć z etapu adaptacji górnej części domku- może być na priva ([email protected]). Chyba, że masz już wszystko gotowe, to pochwal się wystrojem swojego Retro. RETROWICZE- apel do wszystkich- prosimy o więcej zdjęć- szczególnie z etapu urządzania domu- kiedyś to były galerie: ReniaS, Anulkaa, Małgosia2005. Czekamy na kolejnych. Pozdrowionka dla wszystkich.

Witam Jak rozwiązaliście wentylację w swoich domach?Które pomieszczenia podłączyliście do tych kominków na dachu?Czy taka wentylacja działa?mam straszny problem z tą wentylacją bo nie mogę pojąć jak to ma działać,podejrzewam że to straszny bubel ale chciałbym się mylić.Mam 1 kominek nad kuchnią ,ok,mogę to podłączyć rurą spiro ale będzie ona bardzo ale to bardzo krótka,woda pewnie będzie mi się lała z kratki i zamarzać to będzie,następny kominek ze spiżarni chyba,znowu rura spiro i na dach?Aż pisać się nie chce bo wydaje mi się że ta wentylacja jest "skopana"Załuję że mechanicznej nie projektowałem od początku.Napiszcie jak sprawuje się u Was wentylacja grawitacyjna i jak ją rozwiązaliście.Mam jeszcze czas to może jednak mechaniczną zamontuję , ale tu problem wydatków nieplanowanych pojawia się.Podzielcie się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam

Witam Jak rozwiązaliście wentylację w swoich domach?

Witam,

Rzadko cos na forum piszę, ale jesli ktoś czytał cały wątek to pewnie zauważył że też budujemy retro ;). Nasze retro jest w wersji z wydłuzonym garażem i pomiędzy garazem a łazienka mamy garderobę i kotłownię. Jeśli chodzi o rozwiązanie wentylacji to u nas jest to zrobione następujaco:

1. Komin przy salonie ma 3 kanaly wentylacyjne 1 do salony, drugi do pokoju za salonem, trzeci pokoj na gorze nad salonem

2. Drugi komin mamy pomiędzy lazienką a garderobą i tutaj i mamy 4 kanaly wentylacyjne, jeden do garderoby, drugi do lazienki, trzeci do lazienki gornej a czwarty do pokoju na gorze obok lazienki. W temn sposob wentylujemy praktycznie wszystkie pomieszczenia z wyjatkiem jednego pokoju na dole, kotlowni i pomieszczenia obok kuchni ktore w naszym przepadku jest pralnia.

Aha i jeszcze kuchnia tutaj mamy faktyczie jeden nieszczesny kominek wentylacyjny do okapu - czy bedzie zamarzal i bedzie zniego kapalo zobaczymy mam nadzieje juz niebawem.

pozdrawiam

jag_jag

• 2 weeks później...
witam.jeszcze w tym roku planuje budowe retro i stąd moje pytanie czy ktos na opolszczyznie lub w okolicach wroclawia lub katowic mieszka juz w retro i chcialby sie nim pochwalic? chcialabym zobaczyc jak to wyglada na zywo. moj email [email protected]

Witam wszystkich Retrowiczów,

regularnie czytamy Państwa posty od kiedy zdecydowaliśmy się na budowę retro, trwa to już od roku.Zdecydowaliśmy się na wyrównanie ściany garażu i pokoju za nim, dzięki czemu zyskaliśmy 50 cm długości pokoju i łazienki, co okazało się dobrym rozwiązaniem.Co do ogrzewania zdecydowaliśmy się na pompę ciepła z odwiertem pionowym.Kolejną trafiona decyzją był jastrych anhydrytowy zamiast tradycyjnej posadzki na ogrzewaniu podłogowym.Ze względu na pompę zdecydowaliśmy się na podłogówkę w całym domu.Dodatkowym źródłem ogrzewania jest DGP z kominka.Dołączam się do próśb o zdjęcia z Waszych wnętrz .Pierwsi Retrowicze już mieszkają w swoich domach, a chętnie wymieniali się swoimi pomysłami.Jestem za kontynuacją tej tradycji.

Pozdrawiam

Witam,

Retro to naprawdę duży dom (zwłaszcza góra jak sie podwyższyło ściankę kolankowa). Warto się zastanowić przed dalszym jego powiększaniem. Na etapie wykańczania koszty gwałtownie rosną i dodatkowe m2 robią się ciężarem. Później trzeba jeszcze to wszystko ogrzać. Dlatego warto b. dobrze docieplić budynk (szczególnie dach). Ważna jest także wentylacja. W prawie wszystkich pomieszczeniach mam wentylację mechaniczną. Nie zrobiłem jednak wyciągu w wiatrołapie i teraz gdy są mrozy na szybie od drzwi skrapla się woda (w pozostałych pomieszczeniach jakość powietrza jest b. dobra i nic na szyach się nie skrapla). Zastosowałem także GWC - przy temperaturze na zewnątrz poniżej -10 C na wejściu do rekuperatora +5C (latem GWC powinno chłodzić powietrze do ok. 10C). W okresie grudzień/styczeń zużywam poniżej 10m3 gazu dziennie (wydaje się to być dobry wynik).

Po półroku mieszkania mam następujące odczucia co do tego co warto zmodufikować w stosunku do pierwotnego projektu (oglądałem kilka retro i mam odniesienie do róznych rozwiązań):

1. poszerzyć bramę garażową do 5m (doskonale ułatwia wyjaz z garaży przy dwóch samochodach)

2. wykonać przejście z garażu do domu przez pomieszczenie gospodarcze (wydłużenie garażu o 1,5m) - rozwiązanie to dodatkowo poszerza kuchnię

3. podnieść ściankę kolankową (na górze uzyskuje się 3 przestronne pokoje i hol)

4. zastosować zewnętrzne rolety

5. b. dobrze docieplić budynek

6. zastosować zmywalną posadzkę w garażu (przy takiej pogodzie wwozi się duże ilości błota)

7. zrobić strop nad całym grażem (uzyskuje się fajne dodatkowe pomieszczenie na np. suszarnię, pokój rekraacyjny

8. wykonać boczne wejście do garazu

Na wiosnę planuję zagospodarować teren wokół domu i budowe będę mógł uznać za zakończoną :)

Powodzenia na Waszych Budowach - wiosna za pasem i będzie można ruszać z instalacjami, tynkami itd albo wkopać pierwszą łopatę :)