Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć wszystkim budzącym się do budowy.

Rafi - o jakich ściankach kolankowych Ty mówisz ???

Przecież w projekcie ich nie ma. Chyba , że podnosisz całość.

Ja nie zmieniałam nic na poddaszu. Będą ścianki z GK zaczynające się od dołu okien połaciowych.

Cosik trochę mała wydaje mie się cena u Ciebie robocizny. To 100 % mniej niż np. u mnie i innych. Hmm. Chyba , że sam będziesz robił za pomocnika. A strop jaki planujesz ? Przy terivie jest mniejszy koszt robocizny ale nie o 10 tys., tylko o 1 -2 tys. zł.

:-? No a ceny za fundament (robocizna) to wogóle powalają u Ciebie. Pewna aby ta firma ? Bo u mnie z kolei materiały wyszły 14 tys, a u Ciebie 12 tys. więcej. Przyznam , że jestem w szoku. Bo jak porównam ceny to trudno nie być. Odrzuciłam kosztorys z innej firmy - bo był na kwotę netto stanu surowego - 208 tys. A jaki podpisałam pisałam wyżej.

pozdrawiam

Renata :p

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Reniu

Ja dokonałem zmiany w projekcie i powstały mi scianki kolankowe. Na poddaszu cgciałem ścianki murowane ponieważ sciani g-k mają słabą chłonnośc dźwiękową a materiał kupiłem już w bardzo atrakcyjnej cenie.

Co do ceny robocizny to mnie tez zdziwiła cena, ale ten facet z pomocnikiem budował równiez mojemu znajomemu i dopiero co zakończył pracę u niego. Cena robocizny jest aktualna, więc sie tylko cieszyć. Miałem wyceny dwóch innych majstrów i ceny robocizny były na poziomie 35 tyś. Ja cieszę się, że facet zbuduje za 22 tyś.

pozdrawiam rafi

Rafi

Ja mam materiał na fundamenty tańszy o 12 tysięcy więc nie wiem czy po dobrych cenach go kupiłeś.

Z tym, że do tego co już mam muszę jeszcze doliczyć "chudziak" za 8 tys. razem z tymi utwardzeniami, pospółkami , rurami na kanalizację itp.

Nie oszczędzisz na materiałach, za to na robociźnie. Jakby nie liczyć, to chyba nie ma szans aby stanął dom w stanie surowym otwartym za mniej niż 200 tys.

A to dopiero połowa kosztów.

Dziś złożyłam wniosek o kredyt. Poczekamy, zobaczymy.

pozdrawiam

Renata

cześć

Teraz mam większe zmartwienie. Do poniedziałku muszę ostatecznie zdecydować jak chcę urządzić łazienki ( czytaj - gdzie usadowić "tron") gdyż nowa ekipa zaczyna "walkę" z rurami od kanalizacji od poniedziałku.

Myślę też nad poddaszem - gdzie ustawić kabinę prysznicową przy tych skosach. I dam ją chyba na środku oddzieloną ścianką.

A z dobrych wieści - sąsiadom zaczęli "robić" prąd. A przyłącz mamy mieć właśnie od ich skrzyneczki. Bo to my równiutko idziemy z budową. Najgorszy będzie odcinek pod drogą z tym prądem. Zobaczymy jak szybko to pójdzie.

pozdrawiam w ten wietrzny wieczór

Renata :lol:

Witam wszystkich.

W tym tygodniu kupujemy projekt Retro 2 więc dołączymy do Waszego grona.

Mamy wstępną wycenę kosztów robocizny wraz z materiałami:

1, ROBOTY ZIEMNE 2400 ZŁ

2, FUNDAMENT STAN ZERO 48000 ZŁ

3, ŚCIANY NoŚNE I DZIAŁOWE 79000 ZŁ

4, STROP TERIvA 42500 ZŁ

5, KOMINY 9000 ZŁ

6, DACH KONsTRUKCJA 21000 ZŁ

7, DACH POKRYCIE I OBRÓbKI 24000 ZŁ

8, StOLARKA OKIENnA 8000 ZŁ

9, SToLARKA DRZWIOWA 5000 ZŁ

10, TYNKI WEWNĘTRZNE 17000 ZŁ

11, MALOWANIE 7000 ZŁ

12, ELEWACJA 12000 ZŁ

13, INSTALACJA WOD-KAN 2500 ZŁ

14, INSTALACJA CO(PIEC I GRZEJNIKI) 20000 ZŁ

15, INSTALACJA ELEKTRYCZNA 12500 ZŁ

16, OCIEPLENIE I WYLANIE POSADZKI 8000 ZŁ

17, PODBITKA + RYNNY 15000 ZŁ

18,PODDASZE OCIEPLENIE + REGIPSY 16100 ZŁ

349000 ZŁ BRUTTO

Co sądzicie o tej wycenie???

cześć Sobek

witaj w naszym gronie :D

ale moim zdaniem szukaj innej ekipy. Ponieważ mam w pamięci ceny robocizny dachu to od razu mówie że masz kosmos :o . Ja płace 17 tys z małym hakiem za całośc dachu wraz z rynnami. wydaje mi się że robocizna -mury to też o duuuużo za dużo.

zerknij pare postówwczesniej tam min Renia napisała ile ja to wyniesie.

a.... z materiałami

u mnie materiał na dach wyniósł 30 tys (rupp ceramika sirius). Co do pozostałych elementów to w sumie na materiały ( ale bez piachu i betonu oraz materiałów izolacyjnych na fundament ) to 70 tys.

Bede miec dom częściowo podpiwniczony. Za robociznę stanu surowego z dachem i oknami 56 tys.

Cen instalalacji jeszcze nie znam

Cześć Małgosiu

Widzę, że bierzemy dachówki z tej samej firmy.(Rupp ceramika sirius). Napisz proszę jaki wybrałaś ostatecznie kolor ? U mnie będzie naturalna ceglana czerwień.

Tylko wciąż nie wiem na jaki kolor okien się zdecydować. Narazie wygrywa złoty orzech ze szprosami.

Renata

http://www.ciurex-2.pl/e-sklep/catalog/images/resized/100x100xsisrius.jpg

Reniu kolor ten sam :D

Okna to raczej ciemne ale bramę garazową białą kasetonową. Oczywiście te wszystkie ustalenie są na chwile obecną i mogą się zmienić (jak znam siebie :wink: ).

Dzisiaj uległam namowom swojej koleżanki która w zbliżonym terminie bedzie stawiac dom. Namowy dotyczyły pompy ciepła. Inwetycja jest droga, ale....rachunki za ogrzanie domu naprawdę niskie. Jutro dzwonię do firmy (łódzkiej) i dowiaduje sie o koszt no i te wszystkie szczegóły.

pozdrawiam gośka

Cześć !!!

Projekt Retro 2 kupiony :lol: Co do naszej wyceny to też wydaje nam się przesadna więc szukamy dalej. W sobotę wybieramy się na targi budowlane. Mamy też wycenę kosztów architekta do spraw adaptacji - Zmiana kąta nachylenia dachu do 40 stopni (niestety wynika to z warunków zabudowy) oraz przygotowanie projektu do pozwolenia na budowę (czyli wszystkie niezbędne branże- wodę i prąd już mamy)- 3700 netto. Co o tym sądzicie?

Czy ktoś z Was buduje również w okolicach Wrocławia??? Jeśli tak to bardzo proszę o namiary na jakąś tanią firmę budowlaną i architekta do spraw adaptacji.

Pozdrawiamy Wszystkich Iwona i Tomek :wink:

Cześć Sobek1

Ja też zlecałam wszystko swojermu architektowi oraz robił mi adaptację projektu do warunków lokalnych ( fundamenty 120 cm) i zmieniał usytuowanie kotłowni. Skasował mnie za całość 2500 pln. Ten Wrocław coś drogi. Ale za to w super miejscu położony. :) No i duuuże miasto to duże ceny.

pozdrawiam i życzę powodzenia

Renata

Widzę że ceny adaptacji są różne, ja za adaptację do terenu (w tym przyłącza) oraz przeróbki projektu (wyciągnięcie garażu, zrobienie kotłowni i WC w tylnej części garażu, podniesienie o jeden pustak ściany kolankowej oraz podniesienie o 2 stopnie dachu) zapłaciłem 1500zł. Więc mogę się cieszyć widząc wasze ceny !

Pozdrawiam

cześć Bagik

Narazie koszty architekta to jedne z najmniejszych więc jest się z czego nam cieszyć. :p

U mnie u grę wchodził jeszcze projekt zjazdu z drogi powiatowej i pozwolenie na niego. A już samo to kosztowało 500 zł.

Ale ogólnie rzecz biorąc to trzeba szukać i targować się bo na wszystkim wychodzą róźnice w cenach.

Ważne też Sobek 1 abyś trafił do architekta z uprawnieniami w pełnym zakresie a nie kombinatora co to zleca wszystkie rzeczy innym podwykonawcom, płaci im i jeszcze sam musi zarobić. Bo wtedy cena rośnie.

pozdrawiam

Renata

PS . Zaczęli mi "ciągnąć" od sąsiada kanalizację !! Ruina w jego ogródku .....[/code]

Cześć wszystkim

Kurcze, ale Wam zazdroszczę:) My utonęliśmy w papierologii - czekamy na warunki zabudowy, także jestesmy na samym początku:(

Nasz architekt powiedział, że pozwolenie otrzymamy do 6 miesięcy, także w tym roku to pewnie tylko fundamenty wylejemy:(((Porażka

Niemniej śledzę na bieżąco co tam u Was słychać:)

Pozdrawiam

Cześć Reniu!!!

Dziękuję bardzo za rady. Jutro jesteśmy umówieni z drugim architektem. który wstępnie wycenił koszy przez telefon na 3 tys. U nas tez w grę wchodzi projekt zjazdu z drogi ale gminnej.

Zastanawiamy się co z tą ścianką kolankową, czy ją podnosić o jeden pustak- tak nam radził pierwszy architekt. Rozważam likwidację drzwi do garażu, bo dzięki temu zyskam miejsce na szafę i na pewno likwiduję okno w garażu i okno w pokoju 6. A czy nie za dużo okien w pokoju 12 na poddaszu? Nad czym jeszcze powinniśmy się zastanowić przed wizytą u architekta???

Cześć Sobek1

Co do samych okien, ich ilości i rozmieszczenia to tego nie musisz uzgadniać z architektem. Na takie zmiany masz zgodę od Krajobrazów. Zresztą to wychodzi "w praniu". To samo dotyczy drzwi i ścianek działowych.

Zastanów się nad kształtem tarasu i ewnetualnymi zmianami tego tematu.

Ja przeciągam taras przez róg domu aż do strony zachodniej, a co za tym idzie rezygnuję z tzw. grzybka, czyli ścianki zasłaniającej go. I takie rzeczy mam w projekcie po adaptacji bo w rzucie domu taras i jego kształt jest widoczny.

Spróbuj się przejść po działce i wymierzyć gdzie dom chcesz posadowić na niej.

To będzie 1 pytanie architekta. A dom jest rozległy. No i ważne jak go chcesz ustawić względem stron świata.

Pewnie z każdym dniem będą was nachodzić róźne myśli i pomysły. :wink: Przedyskutujcie je z architektem.

życzę powodzenia

Renata

Ja również jak Renia zmieniłem kształt tarasu. wynikało to głównie z ustawienia domu wzgledem stron świata.

Za tydzień geodeci wytyczają mi dom na działce i powoli zaczynam. Mam nadzieję, że nie pojawi się zaraz zimo trwajaca do kwietnia.

Mam kierownika budowy, który wycenił swoją pracę na 3 tyś. Wydaje mi się trochę dużo. Jakie wy macie doświadczenia w tym względzie.

pozdrawiam

Rafi