Sobek1 06.03.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Zapomniałam wspomnieć że o zmianie kształtów tarasów też myślę. Chcę mieć tarasy prostokątne- ogrodowy 6 metrów na 4, a wejściowy 4,5 metra na 2- zobaczymy co na to architekt. No i teraz Reniu zastanawiam się jeszcze nad tym grzybkiem- czy te grzybki to to co jest przy każdym narożniku domu?(jesli tak to też z tego rezygnuję). Czy ktoś z Was ma też tarasy prostokątne? Jesli tak to jakie wymiary? A co do usytuowania domu na działce to chyba nie ma większego wyboru. Działka ma 23 metry a minimalne wymiary do retro2 to 22,5 więc myślę że od strony garażu zostawię 4 metry a z drugiej strony 4,5. Tylko zastanawiam się na odległością domu od ulicy(od wjazdu na działkę)- poprzedni architekt sugerował 6 metrów.Pozdrawiam Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 06.03.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Czy krajobrazy dostarczaja pisemna zgode na zmiany w projekcie ? Mam juz ten projekt (retro2) ale nie widze tam zadnej zgody na zmiany - a moze mam napisac do nich zeby podeslali taka zgode ? Pozdrawiam budujacych retro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.03.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 cześć Wojtek.... kilka postów wyżej zamieściłam cały wykaz jakich zmian nie musisz uzgadaniać z Krajobrazami. Mój architekt po prostu oprócz pisma z Krajobrazów ze zgodą na moje zmiany zamieścił też wykaz tych ogólnych zmian. I już. Sobek - co do grzybka to mówiłam o czymś innym. O kształcie ścianki którą jest osłonięty taras - ta po lewej stronie na zdjęciu - taka opadająca. U mnie jej po protu nie ma i jest przejście do tarasu zachodniego który będzie chyba ... prostokątny. I tych betonowych kołach ( kwietnikach ?) Renata http://www.krajobrazy.com.pl/domki/retro/retro_boczna2b.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALAOLSZANSKA 07.03.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam,ciesze sie bardzo ze jest wiecej sympatykow tego pieknego domku.Jestem posiadaczem tego projektu i widze juz koncowke papierologii.I tutaj pytanie do Reni bo widze ze jestes z podkarpacia?Ja budue w Tyczynie pod Rzeszowem i jestem ciekawa gdzie ty budujesz?Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.03.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 cześć AluPoszło na prv.Cieszę się, że jest kolejny sympatyk tego domku. To się dopiero wątek rozwinie jak tak każdy zacznie swoją budowę. Zapraszam do zdjęć chociaż jeszcze nie ma nic nowego.http://foto.onet.pl/1z3g1,55ss5w5wjs00 pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 07.03.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Reniu już wiem o co chodzi z tymi grzybkami W Retro2 tego nie ma. Czy możesz mi podać wymiary okien w pokojach 5 i 6 bo w retro2 myślę, że są za małe 120 na 140 wysokie. Ja poszerzam okno tarasowe do 2,80 a pozostałe w salonie pozostają bez zmian, czyli 1,80 na 1,40. I zastanawiam sie też nad likwidacją pojedynczego okna na poddaszu w pokoju 12. Denerwuje mnie tez to wąskie okno w łazience ale chyba nic tu nie wymyślę bo jak poszerzę to nie wejdzie mi wanna i pralka(trochę mała ta łazienka) Wczorajszy architekt zażyczył sobie za przygotowanie wszystkiego do pozwolenia łącznie ze zmianami tj kąt nachylenia do 40 stopni, zmiana tarasów i okien, doprojektowanie wykuszu przy stole(tak jak w projekcie Piasek Pustyni)- 3 tys.- chyba nie będziemy dalej szukać bo czas ucieka a jeszcze nie mamy firmy budowlanej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 09.03.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Cześć Sobek - jeśli pokoje nr 5 i 6 to te dwa na parterze to u mnie są to wymiary 180/140. Zresztą wszystkie okna na parterze mają taki wymiar. Ja z okna na poddaszu nie rezygnuję. U nas wychodzi ono na płd/zachód i będą śliczne widoczki u córki. A co do łazienki to nie daję tam pralki tylko wstawiam ją do kotłowni przy garażu.A okno mi się podoba. Myślę za to czy nie zmienić wymiaru okna w kuchni - na mniejsze- niższe. Dziewczyny - Aniu, Małgosiu - co Wy o tym sądzicie ? Boję się po prostu czy nie będzie potem problemu z otwieraniem tego okna jak dojdzie zabudowa kuchni. Co do budowy - mam już kanalizację prawie skończoną, jutro mają dokończyć i zrobić przyłącz wody. Ekipa jest bardzo sprawna. W 3 dni zrobiła ponad 100 metrów kanalizacji i 100 metrów wody ( przyłącza do sąsiadów idące przez naszą działkę). Cenowo też całkiem, całkiem. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 10.03.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 cześć ja z zadnego okna nie rezygnuje a wręcz jedno połaciowe dodałam sobie w garderobie. Reniu muszę spojrzeć w projekt żeby zobaczyć jego wymiary , ale jesli jest ono typowe to zostawiam jak jest. Rozumiem że obawiasz się czy będzie można otwierac okno bez kolizji z bateria kuchenną, ale podobno są różne modele pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.03.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 cześć No kochani... zaczęło się. Dziś weszła moja nowa ekipa, która ma mi postawić domek do października. Narazie robią rozprowadzenie kanalizacji , wody itp w budynku. Przyłącz kanalizacji i wodę do budynku mam już zrobione i odebrane przez Przeds. Gosp. Komun. Teraz trzeba wołać geodetę aby to co zrobili - zinwentaryzował. No i zapłacić. pozdrawiam w ten wiosenny dzionek Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 12.03.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Reniu trzymam kciuki rób zdjecia i wklejaj. U mnie miało się zacząć dzisiaj ( troche teraz pada) ale mam nadzieje że bob budowniczy wystartuje. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 12.03.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Cześć Wiesz Gosiu, tak naprawdę to my już tu chwilę działamy ale...... poprawiając to co źle zrobiła poprzednia ekipa jesienią. Teraz to musieli przed rozliczeniem po prostu poprawić. A chodziło o to, że wylali ścianki fundamentowe w garażu - za wysoko - czyli na wysokości ścian domu. Podłoga w naszym garażu jest (wg projektu) niżej o 30 cm od tej w całym domu, aby chociażby - nie wjeżdżać do garażu pod górkę. Tak więc do kotłowni schodzę po schodkach hmmmm. A ściankę - wjazdową do garażu - po prostu musieli ściąć i potem ją zabezpieczyć po tych operacjach. No cóż poszło w piach ponad kubik betonu. Że też nie umiem czytać projektu.......... Ale na wszystkim człowiek nie może się znać. Co do zdjęć to dziś może wieczorkiem cosik wkleję. pa Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.03.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Cześć Dziewczyny!!! Małgosiu i Reniu życzę Wam aby Wasze prace przebiegały pomyślnie. Ja już nie mogę się doczekać. My jesteśmy na samym początku- wniosek o pozwolenie złożymy dopiero za ok miesiąc bo czekamy na nową mapkę od geodety(poprzednia okazała się nie ważna). No i jeszcze nie mamy ekipy budowlanej. Aniu widzę że ty tak jak my budujesz w okolicach Wrocławia . Może znasz ekipę budowlaną godną polecenia? Pozdrawiam Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 12.03.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 U nas pojawiły się rury i rurki.... to tu ..to tam... http://foto2.m.onet.pl/_m/86ec0c9f2ae31be9d3884a5da1f1735e,3,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/48b45c14ca4415fbafc1fac2fd0f5e0b,3,19,0.jpg Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.03.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Anulkaa w zestawieniu naszych okien w projekcie jedno jest nietypowe (czytaj droższe ). Jak byłam na targach budowlanych to gosciu od okien zwrócił na to uwagę i wycene okien poleciłam żeby zrobił dla typowych. Róznica w wymiarach nie była duża. Jak byś chciała to moge na priva przesłac wymiary tych okien.( sprawdzę tylko czy przypadkowo nie wykasowałam maila). pzdr goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Anulkaa podam jak bede w domu. Maila mam w domowej skrzynce. Nie pamietam które to okno. U mnie wyceny mile mnie zaskoczyły. Okna dwustronnie barwione plastykowe około 12 tys. hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.03.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 cześć W lecie jeszcze robiłam wyceny u 7 sprzedawców okien i nie dalej jak tydzień temu też byłam już uzgadanić szczegóły (rolety, szprosy, kolor i oczywiście upusty) i nie było mowy o niestandardowych.Za to ciut wyższe (czyli niestandardowe) są drzwi wejściowe. Ale jakby się chciało je obniżyc to ich linia nie pokryje się z linią okienek tych przy wejściu.Gosiu - upewnij się, bo może to po prostu ten producent nie robi takich wymiarów okien? Ja biorę okna z Krakowa. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 14.03.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Aniu- moje gratulacje !!!! No to teraz czekamy na relacje z postępów i zdjęcia. A u mnie przywieżli materiały do zagęszczania. I robia mimo okropnego wiatru. A ja walczę z urzędami w sprawie zjazdu na działkę. Co z tego, że mam pozwolenie na jego budowę i projekt zjazdu ( za 500 zł). To dopiero początek. Teraz muszę zlecić - projekt organizacji ruchu drogowego (200zł) czyli rusunek gdzie jakie autko ma wyprzedzać, jakie znaki postawić podczas robót itp.. brrrr a potem co najgorsze - uzgodnić go na policji w drogówce. No i złożyć wniosek do rejonu dróg oraz kolejny metr papierów. uffff.. A jak już zrobię ten zjazd to ktoś go musi odebrać z rejonu dróg. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Cześć Dziś pomimo soboty, silnego wiatru i siąpiącego deszczu ekipa zakończyła etap po tytułem - zagęszczanie. http://foto3.m.onet.pl/_m/26f1d0472ec7abcffc8468ce0ca63a8b,3,19,0.jpg Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 18.03.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Wiecie co..... Zaczynam żałować, że mam działkę w 1 linii zabudowy. Budowa zjazdu z 12 kręgów betonowych o średnicy 50 cm, wykorytowanie, wyrównanie i zasypanie klińcem drogi o długości 20 metrów to przyjemność za 7000 zł. Nie liczę kosztów projektu zjazdu - 500 zł, kosztów projektu organizacji ruchu drogowego - 200 zł i szeregu wizyt w urzędach. Uffff... Za to z kosztorysu przyłącza wod./kan wynikało że będą nas one kosztować ponad 5 tys. a ostatecznie wyszło 3660 zł. To lubię. I od razu załatwili odebranie tych przyłączy i montaż wodomierza. Małgosiu, co tam słychać u Ciebie ? Zaczęliście ? U nas wczoraj była kiepska pogoda- mocno padało, ale dziś świeci słoneczko. Za to jest bardzo zimno. Ekipa miała zakończyć stan zero przed Świętami. Zobaczymy. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 19.03.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 cześć u nas niestety marazm na budowie ze wzgledu na pogode. W Łodzi zima i jeszcze mamy problem z drogą. W poniedziałek przyjechał piasek no i zrzucił to co miał na działke ponizej (nie mógł dojechać). Muszę szybko robic prowizoryczna drogę (chyba wysypiemy gruzem ). Pamiętam o tych oknach ale ponieważ na placu boju zostałam sama- (chwilowo), mąż wyjechał słuzbowo więc nawet nie mam czasu zasiąść do komputera(juniorka mnie wykańcza ). W piatek juz będe bardziej dyspozycyjna Na dzien dzisiejszy zrobione wykopy, postawiony barak, jest prąd i woda(od sąsiada). Tylko tyle pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts