rafi_66 19.03.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Cześś Gratuluję Małgosiu rozpoczęcia budowy. Ja planowałem również rozpoczęcie w tej chwili, ale niespodziewanie zmieniam stanowisko w pracy i rozpoczęcie przesunęło mi się na lipiec. Mam jedno pytanko. Czy fundamenty robisz z bloczków betonowych czy monolityczne. Jeżeli z bloczków to z jakiego wymiaru bloczka i czy masz policzoną ilość. W kosztorysie z Krajobrazów bloczki są nietypowych wymiarów. życzę powodzenia i bezproblemowej budowy Rafi Bydgoszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 20.03.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 cześć Rafi bloczków betonowych mam 2300 szt (ale mamy jedną ścianę fundamentową wylewaną i z bloczków będziemy mieć piwniczkę) więc pewnie trochę inaczej nniż u Ciebie . Rafi nie wiem czy możesz sugerowac się tymi informacjami bo u nas fundamenty były adoptowane do gruntu. Ze względu na spadek terenu mamy fundamenty schodkowe. Również życze sprawnego budowania i "co się odwlecze to nie uciecze" pozdrawiam i życze wszystkim Zdrowych, Wesołych Swiąt no i zeby pogoda się poprawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 20.03.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 21.03.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Witam Chciałbym również wszystkim życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz dobrej pogody po nich aby praca na budowie szła bez przeszkód oraz takim jak ja życzyć cierpliwości w biurokratycznym podejściu urzędników (jaka płaca taka praca ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 22.03.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Wszystkich retrowiczom życzę spokoju i radości zarówno na Święta jak i po nich. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 25.03.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witajcie wszyscy Retrowicze!!!!Oboje z zona dokonalismy wyboru naszego przyszlego domku!!!!Czekamy teraz na odbior projektu projekt retro spelnia nasze wszystkie oczekiwania.Po przeczytaniu forum stwierdzamy jednak,ze pomysl z wydluzeniem garazu jest bardzo ciekawy zyskujac tym dodatkowa powierzchnie na pomieszczenie gospodarcze z kotlownia.Mam w zwiazku z tym pytanie do osob ktore wprowadzily takie zmiany o ile powiekszyla sie powierzchnia dachu?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.03.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witamy Burczymuchę!!! Temat powierzchni dachu po zmianach już był w tym wątku poruszany, ale tak dla przypomnienia. Przed zmianą (wydłużenie garażu)- 246 m. , po zmianie : 261 m. Acha. Ekipa solidna. Przyrzekli mi zakończenie stanu zero przed Świętami i zakończyli w środę Gorzej z bankiem. Wniosek złożyłam 29 lutego. Rzeczoznawca był 13 marca. I nic nadal nie wiadomo. Poczekam sobie do końca miesiąca i zacznę w innym banku jeśli nie będzie decyzji. Słyszalam, że w Millenium marudzą, ale żeby aż tak...Dobrze, że mam swoją kasę bo pora na pierwszą płatność dla ekipiy. Po południu postaram się wkleić zdjęcia. Czy u Was też jest w okolicy zera i pada śnieg ???? Brrrr. Podobno tak ma być jeszcze przez 2 tygodnie. A ja się już nie moge doczekać tych ścian..... Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.03.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 CZEŚĆ BURCZYMUCHA apropos pogody ja znam wersje bardziej optymistyczną. Zła aura do soboty. U mnie roboty wstrzymane Muszę robic drogę, bo zaden sprzęt nie podjedzie pod moja górke. Zachciało mi się domu na wzgórzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 26.03.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witajcie!!!!Dzieki za cieple przyjecie!!!! My dopiero jestesmy na poczatku tej drogi.Znalazlem inspektora budowlanego ktory dla nas w zawrotnym tempie zalatwia wszystkie formalnosci!!!! Teraz z tesciem karczujemy nasza dzialke,w nastepnym tygodniu przyjezdza geodeta wytyczyc domek no i czekamy na pozwolenie.Liczymy sie z tym,ze trzeba czekac,pewno ze trzy miesiace zejdzie Planujemy w tym roku zrobic stan zero i ogrodzic nasza sliczna dzialeczke Ciesze sie ze grono Retrowiczow rosnie bede czestym bywalcem jak juz zaczniemy na dobre temat z budowa.Milo byloby zobaczyc juz jakis domek chociaz w stanie surowym,zeby wyobrazic sobie bryle tego budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 28.03.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Wlasnie wczoraj otrzymalismy projekt !!!Dzisiaj lece zaniesc go do naszego insektora budowlanego.Musi nam naniesc kilka zmian no i teraz czekac az wszystkie formalnosci papierkowe sie zakoncza teraz mozna zasiasc do liczenia i szukania materialow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Właśnie wożą mi pustaki na działkę. I odebrałam decyzję z Zarządu Dróg na zjazd. Teraz trzeba tylko zapłacić za nią. Hmmm. 160 zł za zajęcie przez 2 dni pasa drogowego podczas robót. Dziś też mam mieć dokładny kosztorys na wykonanie zjazdu z drogi i podjazdu do domu. A mam tego podjazdu aż 20 metrów bo taka jest u nas linia zabudowy. Ale cieszy za to poprawa pogody. Jak tam u innych retrowiczów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 28.03.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 cześć Ja jutro rónież zaczynam wozić bloczek fundamentowy na działkę. W przyszłym tygodniu zgarniam humus i zaczynam od przyszłego miesiaca. Pozdrawiam wszystkich Retrowiczów Wiosna zbliza się duzymi krokami. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 28.03.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witamy!Pytanko mamy, czy ktoś z Was wie (lub może buduje) czy można budować Retro (lustro) z wjazdem od południa? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 28.03.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witajcie Retrowicze!!!Budujecie jak w projekcie z bloczkow z betonu komórkowego?????Czy zmieniacie?????Nam inspektor budowlany polecil bloczki ceramiczne Kiedy mi tam do Was,przed nami gora papierow ale i tak jak do tej pory nasz gosc od papierologii swietnie sie spisuje Wklejcie jakies fotki jak juz cos bedziecie mieli.My z tesciem jutro wybierammy sie na dzialke dokonczyc wycinanie olch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 28.03.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 28.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witamy! Pytanko mamy, czy ktoś z Was wie (lub może buduje) czy można budować Retro (lustro) z wjazdem od południa? Pozdrawiamy Cześć W.I.K Odbicie lustrzane jest również osiągalne, a to jak ustawisz budynek względem stron świata to już Twoja decyzja. Nikt nie zabroni CI postawić budynku wg Twojego upodobania, jedni lubią słońce na tarasie a drudzy wręcz nie chcą. I kwestia dogadania sie z architektem który będzie ci adoptował projekt do terenu aby Ci go ustawił wg twoich wskazówek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 29.03.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 cześć "burczymucha " Ja zrezygnowałem z budowy ściany jednowarstwowej z gazobetony i wybrałem ceramikę poryzowaną grubość muru konstrukcyjnego 25cm + ocieplenie prowadopodobnie z wełny mineralnej. Do takiej zmiany nie potrzebujesz niczyjej zgody. Wpisuje Ci zmianę na etapie budowy Twój kierownik budowy do dziennika budowy. Rafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.03.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Cześć retrowiczeMam do was pytanie.W zasadzie jestem, a może byłam (?) zdecydowana na rolety nadokienne, montowane w trakcie budowy. Jestem po rozmowie z kilkoma osobami i zaczęły mi się nasuwać wątpliwości. Oczywiście w temacie mostków termicznych. Czy coś już myśleliście w tym temacie ?Niby sama kaseta jest coś tam ocieplona ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 30.03.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam Ja zmieniałem ścianę konstrukcyjna na 24 ceramika + ocieplenie. W tej sytuacji ocieplenie budynku bedzie również ocieplac puszke nadokienną z roletą. Rafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 30.03.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 WitamJa też będę montował rolety nadokienne i również jak RAFI z ociepleniem. Archiekt odradził mi taki montaż przy ścianach jednowarstwowych. No i montując rolety nadokienne zwiększamy otwory i niestety podrażamy sobie gdyż musimy zastosować "trochę" stali do podtrzymania stropu. Niestety zwykłe nadproża nie wytrzymają - podobno! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts