reniaS 01.04.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Hej Budowniczy .. Czy coś już robicie ? U mnie czekamy na poprawę pogody. Narazie pada sobie. Oby bloczki zbytnio nie zamokły. Czekam na ściany i czekam ..... Achaaa. Beton podrożał. U nas jest po 230 zł za kubik B10 (netto). I zapowiadają na onecie kolejną podwyżkę na poziomie 15 %. Niech już będzie ta wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 01.04.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 CześćA tak po południu było dziś u mnie.....http://foto1.m.onet.pl/_m/49af3511a2851e826370d91a02de2af1,5,19,0.jpg a tak jeszcze tydzień temu....http://foto1.m.onet.pl/_m/9931c1f6c1935733c56c278506fc07e1,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.04.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Małgosia2005 - zalałaś już ławy ?????Rafi66 - zacząłeś? U nas pogoda w kratkę, ale może u Was coś lepiej ?Pochwalcie sie co już macie.Małgosiu, może jakieś zdjęcia ???? Tej nieszczęsnej drogi też. U mnie wczraj podmurowali na wysokość okien, czyli 5 rzędów bloczków.Dziś pada.Narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.04.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 cześć Mamy zamiar wylać chudziaka we wtorek (jak oczywiście nie bedzie padać, bo gruszka nie podjedzie pod działkę). Panowie murarze już prawie zakończyli te szalunki.Droga może w przyszłym tygodniu będzie robiona (jak będzie surowiec z kruszarni, mam dzwonić w poniedziałek). Porobie oczywiście zdjęcia naszej działeczki (mam nadzieje że uda mi się je wkleić). Reniu pogratulować zaawansowania budowy. Jesteś pionierem tego projektu . Jak widać Anulkee opóźniły sprawy papierkowe (urzędasy ) a mnie droga. Reniu u nas beton b10 po 220 zł netto. Trochę taniej. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.04.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a co do rolet to my nie zakładamy. Po pierwsze robią się mostki termiczne i srednio mi sie podobają. Wolimy zainwestować w cieplejszą szybę.Raczej (jak finansowo damy radę) zakupimy okiennice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.04.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Małgosiu Ja dziś też zrezygnowałam z rolet. Wystraszyłam się mostków temricznych, a poza tym one niewiele pomagają jeśli chodzi o walory bezpieczeństwa. Biorę za to okna antywłamaniowe (okucia i szyby) i wyjdzie mi taniej niż z roletami prawie o 3000. Firma Oknoplast - Kraków. U mnie mury pną się do góry. Mimo pogody takiej sobie. Acha i mam decyzję z banku.Ale nie wiem czy skorzystam mimo oproc. 3,7 w CHF, prowizji 1 % i marży 0,95. Nie lubię banków a jeszcze bardziej nie lubię rzeczoznawców i analityków bankowych. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 03.04.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witamy wszystkich miłośników projektu Retro. Pochodzimy z okolic Strzelina (dolnośląskie) i aktualnie zastanawiamy się nad zakupem i wyborem odpowiedzniego dla nas projektu. Ten domek wpadł nam w oko na samym początku poszukiwań i chyba zostanie tak już do końca. 2 tygodnie temu kupiliśmy działkę (12 arów)- budowę rozpoczniemy dopiero w przyszłym roku. Czy wg. Was drodzy retrowicze to dobry wybór? Pozdrawiamy serdecznie- Ula, Julia i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Dobry wieczórA u mnie dziś wygląda to tak.....od zachodu http://foto0.m.onet.pl/_m/568dcac5531ac53a901a11569b265024,5,19,0.jpg a tak od ...kuchnihttp://foto1.m.onet.pl/_m/106c15849a25b36d049aac8913d03d21,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 04.04.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Reniu pozazdrościć postępów Ponieważ jak pogoda pozwoli to we wtorek będzie chudziak to mam pytanie czy oprócz przepustów na rurki wod-kan i elektr. zrobic trzeba w tym momencie przepust na rurke doprowadzającą powietrze do kominka?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 04.04.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 04.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witamy Marcina z Rodziną Dla nas to oczywiście najlepszy projekt. Po pierwsze duzy salon, schody nie znajduja się w salonie pomniejszając go i robiac nieustawnym. Dwa pokoje na dole dają możliwośc pomieszkania na początku na dole stopniowo koncząc "góre". Poza tym zewnętrznie budynek jest b. proporcjonalny i co tu dużo mówic ładny. Nawiązuje do stylu wiejsko-dworkowego. Oczywiście ocena jest subiektywna i kierujcie się swoimi upodobaniami. Ale ja wybrałabym ten projekt. pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 04.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Wojtkuu nas jeszcze nie zakupione. Dalismy projekt do wyceny ale chyba około 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.04.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 MałgosiuOczywiście trzeba zrobić przepust do kominka. On jest najpłycej z tych wszystkich bo wychodzi prawie równo z górną warstwą zagęszczenia.U mnie idzie równo rurka tak jak w projekcie - od fundamentów komina przez całą szerokość salonu i wychodzi na zewnątrz już ponad ocieplenie.Pytałam w 2 firmach kominkowych i zalecili zrobić teraz (wręćz nakazali) bo w styropianie się tego nie robi. Poza tym to dość szeroka rurka. A u nas dziś pada i to bardzo mocno.A więc nie skończą dziś ścian. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 CześćPodaję link do zdjęć z postępów budowy.Są tam 2 foldery.Jeden o nazwie "dom" ze zdjęciami z budowy a drugi ze scanem projektu po zmianach o nazwie "projekt". http://foto.onet.pl/1z3g1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 04.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Cześć "Zazdroszczę" Ci Reniu takich postepów. Gratulacje!!! Ja zaczynam jutro od ściągniecia humusu, ale daleko mi jeszcze do Twojego etapu. Zyczę powodzenia Tobie i wszystkim retrowiczom Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 05.04.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Rafi66 - trzymam kciuki za pogodę.U nas dziś pada cały dzień ale nie przeszkodziło to chłopakom w dokończeniu niemal w całości ścian. Zostało jeszcze tylko trochę w garażu. http://foto1.m.onet.pl/_m/eae43bfc507f17daa3f55db4b9aa7315,3,19,0.jpg a to widoki na pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 05.04.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Cześć W Bydgoszczy dla odmiany była ładna pogoda. Humus został usuniety. Rafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.04.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 AnulkaTo już rok od założenia tego wątku przez Ciebie.Czy nadal planujesz podniesienie parteru o 15 cm ???? Bo ja też zaczęłam nad tym myśleć. Teraz w bloku w starym budownictwie mam wysokość 275 i te 265 trochę mi nie leży.Tyle że ja muszę zdecydować dziś. Ach te dylematy inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.04.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No więc i ja zdecydowałam, że podnoszę parter o około 12 cm. Wyszło to z tego, że zostało nam na placu 2 palety pustaków nośnych - tych o grubości i wysokości 24 cm. Więc zamiast się bawić z obcinaniem ich na pół w poprzek ( bo potrzebne by było do wysokości 265 jeszcze 12 cm pustaka) to damy cały pustak i wyjdą wyższe pomieszczenia. Dzięki Aniu za szybką odpowiedź. Ale pogoda u nas - rewelacja !!!! Po południu wkleję zdjęcia. Robią się od wczoraj nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.04.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 AniuRekuperator odpada.Jakoś nie pomyślałam o nim wcześniej - to znaczy nie obgadałam z mężem bo cena mnie odstraszała. A jak napomknęłam jakie są potem oszczędności na ogrzewaniu to mąż bez mrugnięcia okiem to zaakceptował. Tyle że tak naprawdę w naszym terenie nikt tego nie robi i nie ma ekip do tego. Natomiast odkurzacz centralny jak najbardziej. Myślę go umieścić w kotłowni lub obok w tym pomieszczeniu tzw. narzędziowym.Ale rozprowadzenie rur to już przy wykończeniówce bo o to pytałam w tej firmie co zajmuje się odkurzaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts