Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aniu

To teraz już wiem czego mi tak trudno urządzić salon. Bo ja tam jeszcze chcę i muszę wstawić stół - taki większy na 6 osób. Planuję go dać koło okna - na wprost wejścia do salonu.

A w kuchni nie będę mieć wyspy. Ale też częściowo planuję ją zasłonić od salonu. Tylko tak nietypowo. Ścianką szer. 150 cm , ale.... ustawioną na środku i do niej dostawić chcę malutki blat i 2 krzesła. od strony kuchni. Tak więc dojście do kuchni z salonu będzie z 2 stron. Po prawej i lewej stronie ścianki. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

U mnie w poniedziałek planują lanie stropu. Cały tydzień pracuje 8 ludków przy szalowaniu i zbrojeniu.O dziwo dziś pogoda dobra mimo złych prognoz. Więc może się uda.

A co do zmiany samego stropu z terivy na lany to sądzę, że był to dobry wybór. 6 tys. w kieszeni zostaje. Ale jak zobaczyłam te zbrojenia to poczułam się jakbym budowała bunkier. Musiał się Kierownik budowy trochę nagłowić i naliczyć. :wink: Strop będzie miał nad salonem gr. 16 cm a nie 12 i jest mocno zbrojony bo jego powierzchnia nad salonem i kuchnią nie jest nigdzie podparta słupem a wynosi ponad 6 m kw.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu

U mnie to bylo tak (przy fundamentach o głebokości 120 cm i wyniesionych 50 cm nad ziemię:

1.roboty ziemne-wykopy, ławy zbrojone lane do szalunków), ściany fundamentowe (lane do stal form) - całość smarowana Novobitem 2 razy i ocieplona na zwnątrz styrodurem 6 cm plus zasypanie ziemią do środka - 26.000 pln ( listopad -ceny brutto)

2. zagęszczenie, ubicie, rozprowadzenie kanalizacji, zalanie chudziakiem - czyli zakończenie stanu zero : 6000 pln - robocizna, 8400 pln materiał +7 %

3. izoacje p/wilgociowe dwukrotne papą na lepiku - 1880 pln, w tym 1000 pln robocizna +7 %

4. ściany - narazie nośne - a mam cenę za nośne i działowe - robocizna - 8800 pln + 7%

5. więźba - robocizna - 5000 pln +7%

6. położenie dachówki - robozina - 11800 pln +7%

U mnie Aniu robocizna za cały dom w stanie surowym otwartym z oknami dachowymi wyniesie coś koło 50.000 pln +7%.

A jak to u Ciebie ??? Bo sądzę że moja cena nie jest zla.

Nic mnie nie obchodzi. No - oprócz robienia zdjęć i płacenia.

Witam

Ja na dzień dzisiejszy mam ustalony koszt robocizny za trzy etapy

- fundamenty z ociepleniem do stanu zero 7000 zł (koszt materiału ok 24 tyś)

- siany kominy do stropu i wylanie stropu 8000 zł.

- wszystko co murowane ponad stropem 7000 zł.

Koszt materiałów na kolejne etapy nie mam jeszcze wyceniony.

Rafi

cześć

u mnie (Łódź) robocizna (bez dachu) - 38500,00 zł

dach 17500,00

Ale u mnie częściowe podpiwniczenie.

no fundament wylany i teraz czekamy ze 2 tygodnie żeby się związał. A potem reszta.

Droga zrobiona , jak bede wkrótce na działce to porobie zdjęcia. Ostatnio ze wzgledu na chorobę małej bylismy uziemieni.

pzdr goska

Małgosiu gratulacje !!!

Czekamy teraz na zdjęcia. A tak z ciekawości to na jaką głębokość u Ciebie są fundamenty z uwagi na przemarzanie gruntu ?

U mnie też wylane- tyle że strop. No i robi się zjazd na działkę. Dobrze by było aby teraz popadało bo pracochłonne to polewanie stropu. No i wtedy jest za darmochę. :lol:

Acha - mam gotową umowę kredytową. :)

jeszcze raz witam muszę wam powiedzieć że nie jest tak prosto jakby mogło się wydawać już mam złożony wniosek o wydanie pozwolenia od 3 tygodni dojrzewa w starostwie . dziś właśnie dostałem postanowienie odnośnie uzupełnienia poprawienia projektu nie wiem ile to jeszcze potrwa mam nadzieję że na dniach już dostanę pozwolenie a miało być tak pięknie miałem rozpocząć budowę w marcu a juz may koniec kwietnia ale może to i dobrze pogoda nie była szczególna cały czas padało więc nie ma tego złego . mam pytanie gdzie załatwialiście kredyt.

Reniu my mamy ławy na głebokości około 120 cm.

A tak w ogóle to pozazdrościć tempa prac. Bedziesz miała wkrótce pierwzsy modelowy domek RETRO w Polsce. Pomyśl jaka odpowiedzialnosć na Ciebie spadła :wink: :D

Co do kredytu to mamy zamiar wziąć w Mbanku. Z formalności to najgorsze wydaje sie zrobienie operatu szacunkowego nieruchomości obciążonej hipoteka. Mnie będzie to kosztowało 700-800 zł. Hipoteka pod przyszły domek z dzialką. Ciekawa jestem jak u innych.

pozdrawiam

Goska

Małgosiu

Właśnie dlatego - przez tę wycenę - skusiłam się na Millenium w okresie promocji a nie mbank. Bo był to koszt banku a nie mój.

Bo tak poza tym one różnią się od siebie tylko tym, że Mbank ma Libor uaktualniany co miesiąc, a Millenium co kwartał. Nie wiem co lepsze, bo to mój 1 kredyt w życiu. Inne warunki mają takie same.

Pożyjemy zobaczymy.

A to moje widoki z poddasza :lol:

A teraz polewamy,polewamy,polewamy...........

http://foto3.m.onet.pl/_m/600525fe4907ff1fa6eb01a5bbfeb2b3,5,19,0.jpg

Cześć Wszystkim

Mam kolejną sprawę i zarazem zapytanie.

W naszym projekcie okna na parterze usytuowane są na wysokości 90 cm od poziomu podłogi (już tej właściwej). Jak sądzicie, czy nie lepiej by było trochę pomniejszyć - skrócić- okno w kuchni (chodzi o blat roboczy przy oknie) i zarazem okna w spiżarni i w wiatrołapie ???? Myślę o 5 cm aby potem nie było kolizji blatu z oknem.

Firma z której biorę okna nic sobie za to nie dolicza jak zmienię wymiar.

U nich nie ma okien tzw. typowych czy standardowych. Robią takie wymiary okien jakie są wnęki na okna i już. :)

A narazie u mnie na budowie w tym tygodniu spokój. Po dłuższym weekendzie robimy ściany działowe a potem.... więźbę.

Jutro wyjeżdżamy trochę zregenerować siły.

Witam wszystkich, wybralismy na 100% projekt retro tak jak u Reni w odbiciu lustrzanym i tez przesuwamy garaz do przodu i chyba tez o 2 m (mam nadzieje ze Renia nie bedzie roscic praw autorskich - ale my zdecydowealismy o tym przed znalezieniem tego forum:D). Jak juz pisalem mamy zlozony wniosek o warunki zabudowy i pchamy go do przodu.

Prosze powiedzcie mi, jak otrzymam dezyzje o warunkach zabudowy to ile czeka mnie jeszcze papierkowej pracy ?? czy od razu moge starac sie o pozwolenie na budowe czy trzeba jeszcze zalatwioac milion innych paierkow.

pozddrawiam

PS. Reniu twoj domek wyglada imponujco widzielismy z zona na zywo ;-)

Aniu

Trzymam kciuki. Może nie będzie tak źle. Rozumiem, że to sprawa wysokich wód gruntowych ??

Wiecie co...... będą stały sobie dwa domki Retro w bardzo niewielkiej odległości.

Okazuje się że Jag_Jag mieszka w tym samym mieście co i ja. :o

Jaki ten świat mały dzięki internetowi.

Co u mnie ?

No narazie nic. Prawie. Ekipa powoli zdejmuje stemple i szalunki ze stropu.

Chłopaki miały wolne na długi weekend - wesela i takie tam. Mają teraz zacząć robić ścianki działowe na parterze. Szło szybko a teraz pewnie mały przestój.

To duża firma mająca kilka ekip i nie zawsze jest tak, że robią non stop na jednej budowie. A termin mam na umowie na stan surowy - do końca października. :wink: Więc napewno zdążą. :lol:

Aniu, jakie planujesz ogrzewanie ? Ja planuję c.o. oraz podłogówkę w wiatrłapie, hollu, kuchni i łazienkach, ale... myślę też nad tym jak rozwiązać sprawę grzejników w salonie. Nie bardzo chcę je tam mieć, zwłaszcza przy oknie - bo jest ono dokładnie na wprost wejścia. Może też dam naokoło terakotę i pod nią podłogówkę aby uniknąć grzejników.

Aniu

Szybka jesteś w tych tematach. Ale.. na co się umówiłaś ? Na pomiary czy już realizację ?

A tak jeszcze 1 pytanie. Z tego co pamietam planujesz okna białe z białymi szprosami. Czy wystrój domu w środku będziesz mieć nowoczesny czy raczej rustykalny, tradycyjny ?

Masz może jakieś zdjęcia nowoczesnego wnętrza z takimi oknami ?

Boję się, że jak się na takie zdecyduję to i stolarkę w całym domu pasowałoby białą a w takiej akurat nie gustuję.