Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Was wszystkich.

My jesteśmy na etapie otrzymania warunków zabudowy i teraz projektant, geodeta i pozwolenie na budowe. Z projektantem mamy juz ustalone zmiany w projekcie, zaczyna prace mam nadzieje.

Mam do Was prośbę, napiszcie proszę czy decydujecie się na strop lany czy taki jak w projekcie (ReniaS o ile sie nie myle miala lany i pisala ze zyska 6 tys dzieki temu). Proszę podajcie również kosztorys stropu jesli ktos ma (takiego jak w projekcie i lanego)

ReniuS domek wyglada imponującą, podgladamy czasem z zona i zazdroscimy.

Anulka z tego co wyczytalem w poprzednich postach zdecydowalas sie na rekuperator. Masz moze juz kosztorys ?, trzeba adoptowac projekt do tego typu wnetylacji ?

Pozdrawiam wszystkich Retrowiczów

jag_jag

Cześć!!!

Chyba jednak zdecydujemy się na samą robociznę a materiały we własnym zakresie. Ale jeszcze mamy wątpliwości.

Kolejny budowlaniec wycenił robociznę bez dachu na 28 tys z tym że w naszym zakresie byłoby zdjęcie humusu, wytyczenie budynku przez geodetę, zapewnienie budy na narzędzia kierownik budowy oraz oczywiście materiał.

Druga firma za ten sam zakres (z materiałami, humusem, geodetą i budą czyli nic by nas nie obchodziło) 133 tys.

Co o tym myślicie/?

A ile płaciliście za zdjęcie humusu- czy 1800 to dużo???

Pozdrawiam

dzialke mam szeroką na 27m a długa na 40 - do dlugi jest na jakies 15 m ;) a więc zostaje mi 25 wolnej przestrzeni - linia zabudowy od osi drogi wynosi jakies 7 metrów wieć i tak zostaje mi sporo miejsca i nie wiem czy przysuwac sie do drogi i zostawic duzo miejsca z tylu domu czy z przodu miejsce zostawiac

Wojtku

U nas linia zabudowy jest aż 20 metrów od drogi.

A szkoda że aż tak daleko. Z tą odległością wiążą się spore koszty - podjazd do domu plus kostka brukowa. Gdybym miała wybór to posadowiłabm budynek 10-12 metrów od drogi. U mnie jest to niby powiatowa ale tak naprawdę to ruch na drodze żaden.

Weź też pod uwagę jak duży obrys jest naszego domku. Przy retro ( podwójny i wysuniety garaż) u mnie jest to 14,5 metra na 15,5 metra.

Ja mam działkę 50x60 metrów i tej działki za domem zostało mi 20 metrów, czyli tyle co z przodu.

A jest jeszcze 1 rzecz. Jaką stronę świata masz od drogi? Czy jest to fajna ciepła strona, czy np. północna.

Ja z przodu mam północno-zachodnią stronę więc im mniej by jej było tym lepiej.

Wojtku dziękuję za informację. Sołtys nieźle sobie za ten humus policzył (1800). Dzisiaj znaleźliśmy firmę i za godzinę pracy liczą ok 50 zł i powiedzieli że maksymalnie 500 zł wyjdzie. A co do działki to mamy wymiary zbliżone do twoich i u nas z warunków zabudowy wynika że dom musi być usytuowany minimum 6 metrów od drogi powiatowej i tak też zrobiliśmy.

Reniu pięknie!!!

CZEŚĆ. WITAM WSZYSTKICH.

Właśnie niedawno odkryłem to forum i postanowiłem do Was dołączyć. Cieszę się,że jest nas tak wielu. Ja swoją budowę rozpocząłem jesienią zeszłego roku. Dzisiaj otrzymałem wycenę robocizny za więźbę-14000zł. Cena kosmiczna-szukam dalej.

A oto na jakim jestem etapie:

http://foto2.m.onet.pl/_m/5a98ad7753c594993bbfbe21f36ffa56,5,19,0.jpg

Piotr68 - witamy serdecznie. :D

U mnie robocizna więźby to kwota 5000 zł ( plus 7 % vat).

Widzę po miejscu komina, że u Ciebie wariant ze spiżarnią i kotłownią w jednym. U mnie ekipa ma inny sposób budowania i kominy stawia po więźbie więc jeszcze do zrobienia.

Czekamy na zdjęcia i opis postępów budowy.

Kurczę Kochani, ale Wam zazdroszczę. My po trzech miesiącach czekania dostaliśmy diopiero warunki zabudowy, na szczęście nasz architekt dość szybko uporał się z kupnem projektu i dzwonił przed chwilką, że własnie projekt dotarł:) Teraz czeka nas następna masa papierologii związanej z pozwoleniem na budowę ale mam nadzieję, że najdalej w połowie sierpnia wystartujemy.

Póki co czytam Wasze opinie i podchwytuję co niektóre, niezwykle trafione pomysły:)

Pozdrawiamy z upalnego dziś Górnego Śląska

Jag-Jag

co do rekuperatorów to robią to u nas firmy:

Makdar, Inwentech, Klimatech i Tadex (Czajkowskiego).

Reniu, bylem w Makdar'ze powiedzieli ze absolitnie nie robia, bylem w klimatechu powiedzieli ze owszem - ale nie bardzo sie to oplaca i takie tam (nie bardzo mieli ochote na ten temat rozmawiac) - proponowali ogrzewanie systemem nawiewowym, osobiscie nie jestesmy przekonani do tego typu ogrzewania, bylem rowniez na podkarpackiej (nie wiem jak sie firma nazywa) tam gdzie maja chyba przedstawicielstwo viessmann (skrzyzowanie stary szpital - cmentarz) - tez nie bardzo pan wiedzial co to jest rekuperator - hmm.... dziwne te nasze podkarpackie fachowce ;-)

Pathek, my jestesmy na podobnym etapie za kilka dni odbieramy warunki zabudowy ;-) Zastanawiam sie tylko jaka jeszcze czeka nas wspomniana przez Ciebie papierologia przed pozwoleniem na budowe ??

Jag-jag

Z gościem z Makdar-u miałam spotkanie w ostatnią niedzielę. Jak potrzebujesz to napiszę na priv. U mnie będzie robił c.o., wodę, kanalizację, centralny odkurzacz, podłogówkę.

Inwentech - jest w Turaszówce tam gdzie pizzeria i sklep centrum.

Spytaj jeszcze na Czajkowskiego za mostem po lewej stronie w kamienicy.

Cześć Piotr68.

Ja również zaczynam budować pod Bydgoszczą, zle jestem dopiero na etapie usuniętej ziemi. Zaczynam intensywne prace od końca lipca. Jak widzę to Twoje prace są już mocno zaawansowane. Chetnie bym się z Tobą spotkań i posłuchał o Twoich doświadczeniach. Mój adres meilowy to [email protected]. Prześlij mi swój telefon to się skontaktujemy.

Rafał

Anulka

Moje gratulacje !!! Tempo macie szalone. Super, że jest co oglądać i u Ciebie i u Piotra68.

Co do otworu garażowegpo to ja nie zmieniałam nic w jego wysokości.

Jak pytałam o bramy garażowe to w zasadzie tylko w jednej firmie zasugerowali aby powyższyć gdyby nas kiedyś naszło na "terenówkę". Ech.

To chyba nie w tym wcieleniu.

A u nas przywieźli dachówkę. :lol: Jutro dostawy część druga - okna dachowe, rynny, gąsiory i ..... wytargowany od firmy - kogucik na dach.

Wieźba ma być w przyszłym tygodniu. Jak ja nie lubię tych przerw na budowie. :xhttp://www.monier.pl/typo3temp/pics/9b8b562e98_rounded_frame.jpg