ANECZKA01 09.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam wszystkich!My budujemy się w woj. pomorskim.Jesteśmy mniej więcej na takim etapie jak Renia. Mam do was prośbę, czy mozecie napisać czy ktokolwiek odradzał wam kładzenie dachówki na taką konstrukcję dachu?Nam dwóch fachowców odradzało, mówili że taka konstrukcja jest za słaba na dachówkę. Ale mi wydaję się, że to jest po prostu nawa technika. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 09.06.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Cześć ANECZKA01 !!!Mi też dwóch odradzało przy tak zaprojektowanym dachu dlatego ten architekt co mi adoptował projekt zmienił całkowicie konstrukcję dachu.Mówił, że ten dach jest za słaby , coś wspominał o wieńcu - to zapamiętałem bo nie wnikałem i nie negowałem tego co mówił bo nie jestem znawcą - ekspertem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 09.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U mnie jest adaptowane pod blachodachówke i fachowiec od dachu zmniejszyl grubosci więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANECZKA01 09.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Dzięki Bagik!Nasz nic nam o tym nie wspomniał i teraz czeka nas zapewne blachodachówka.(TRUDNO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 09.06.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Mój jak zabaczył ten projekt to mówił że coś jest nie tak i powiedział że to przeliczy. Liczył, liczył i zaraz zmienił konstrukcję. Ja będę kładł karpiówkę CREATONA i niechciałbym rezygnować z dachówki !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 10.06.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Witam wszystkich! Mam do was prośbę, czy mozecie napisać czy ktokolwiek odradzał wam kładzenie dachówki na taką konstrukcję dachu? Nam dwóch fachowców odradzało, mówili że taka konstrukcja jest za słaba na dachówkę. Ale mi wydaję się, że to jest po prostu nawa technika. Cześć ANECZKA01 !!! Mi też dwóch odradzało przy tak zaprojektowanym dachu dlatego ten architekt co mi adoptował projekt zmienił całkowicie konstrukcję dachu. Mówił, że ten dach jest za słaby , coś wspominał o wieńcu - to zapamiętałem bo nie wnikałem i nie negowałem tego co mówił bo nie jestem znawcą - ekspertem. ANECZKA01, BAGIK no to ja teraz jestem w lekkim szoku . Mam w planach do konca tygodnia spotkanie z naszym fachmenem od projektu wiec sie tez wypytam co i jak z tym dachem. Mysle ze jednak jest ok bo przeciez np. ReniaS kryje dachowka i nie zauwazylem aby pisala o zmianach w projekcie dachu (chyba ze przegapilem). Ale na wszelki wypadek prosimy dziewczyny, ktore juz sa na bardziej zaawansowanym etapie o wypowiedz na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 10.06.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Poczułam się wywołana do odpowiedzi więc odpowiadam. Nic nie zmieniałam w konstrukcji dachu ani też w więźbie dachowej. Wycenę robiły mi 3 firmy i w żadnej z nich nikt nie mówił o problemach z wykonaniem dachu. Jedna z tych firm to autoryzowany wykonawca domów pod klucz z Ytonga który rocznie buduje po kilka domów (mój obecny wykonawca), druga wycena była robiona przez solidną ekipę cieśli z największej firmy budowlanej mojego miasta. Goście w tym siedzą od 20 lat. Trzecia ekipa to ta co mi robiła fundamenty. Też nie było tematu problemu dachu. A co do szczegółów to będą pewnie za miesiąc jak więźba będzie na dachu. Oby nic z tego co tu "wyszło" nie sprawdziło się. W końcu w oryginalnym projekcie jest dachówka. Więc więźba też przygotowana pod nią. I ktoś się pod tym podpisał. Życie pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.06.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Lubie mieć wszystko wyjaśnione do końca więc.... 1. wysłałam zapytanie do pracowni Krajobrazy i czekam na wyjaśnienie. Jak tylko coś przyślą- jeśli przyślą - to dam znać 2. rozmawiałam z cieślą który stwierdził, że konstrukcja jest ok tyle, że nie jest z tych typowych jakich robi się najwięcej - co opierają się na wieńcu tylko ta opiera się na wiązarach. Przekroje więźby są największe z możliwych jakie się stosuje. Budował już niejeden taki dach. A że trochę trzeba się namęczyć. No cóż. Projektant tak wydumał a cieśla tak ma zrobić. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 11.06.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ReniuS mysle ze wszystkim o taka odpowiedz chodzilo i takiej oczekiwali . Wielkie dzieki. A przy okazji mozesz mi dac namiary na Twoich ciesli na PW zeby reklamy nie robic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 11.06.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 może uda mi się pochwalić swoją budową sprubuję wkleić zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/756154ad7acb09af.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 12.06.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 A więc kochani retrowicze otrzymałam odpowiedź z Krajobrazów. Oto ona: Szanowna Pani, więźba domu RETRO jest policzona z uwzględnieniem pokrycia dachówką zakładkową ceramiczną i w przypadku realizacji w strefie wiatrowej i śniegowej podanej w części konstrukcyjnej opisu nie wymaga żadnych modyfikacji. Z poważaniem: arch. T. Włodarczyk Myślę, że możemy spać spokojnie. Maciej 40 - gratulacje i prosimy o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaRobo 12.06.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Hej Retromaniacy ! tu Robo, planujemy z żoną dołączyć do grona posiadaczy jedynie najlepszego projektu RETRO !!! Będziemy retrować pod Wrocławiem Dzis nie jesteśmy nawet jeszcze w lesie Mamy zamiar kupić projekt i dopiero zacząć formalności.. zazdrość bierze gdzie niektórzy już zaszli w temacie ! Gratulacje ! Od dłuższego czasu przyglądam sie forum i zainteresowała mnie kwestia przedłużenia garażu i zyskania dodatkowej powierzchni .. czy byłaby szansa przesłać rysunek w lepszej kopii ? To chyba prośba do Renaty Pozdrowienia dla Wszystkich !!! retROBO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 13.06.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 dachówka ceramiczna zakładkowa czy to jest również karpiówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.06.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Maciej40- karpiówka to nie jest dachówka zakładkowa.Zakładkowa ma 2 zamki - na boku i na górze i zawsze wzór to fala.A karpiówka jest całkiem płaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.06.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Aniu Z tego co mi wiadomo to z niczego przy stropie nie zrezygnowałam. Jeśli są jakiekolwiek zmiany to szef ekipy mnie wzywa na budowę i pyta jak robić. Czy tak jak w projekcie czy tak jak wg niego lepiej. Przeciwnie. Pogrubliśmy strop do 16 cm nad salonem i 14 cm nad resztą domu. I daliśmy grubszą stal i to sporo grubszą na tych podciągach co idą przez pokój za schodami i krzyżują się w holu i jest ona tam gęściej w zbrojeniu. Wiesz Aniu, ja wyznaję zasadę, że najlepiej jak się człowiek nie zna na budowie, to robić tak jak w projekcie. Ma się święty spokój. A tak to ciągle bym musiała coś tam uzgadniać z kierownikiem budowy i architektem adoptującym. A jeśli już decyduję się na zmiany w projekt to przy kierowniku budowy i pytam czy on się pod tym podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 13.06.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Witam wszystkich! Odebrałem wkońcu pozwolenie na budowę i mogę się zabierać do budowy, tylko szkoda że moja firma może wejść dopiero w marcu następnego roku. Chciałbym się pochwalić co ja zmieniłem w projekcie. To o co prosili Ewa&Robo - w dobrej jakości rzut parteru w którym pozmieniałem po sugestiach na forum ReniS. Jestem zadowolony z wprowadzonych zmian. <a href=http://images27.fotosik.pl/228/5be45ab3f78f92ec.jpg' alt='5be45ab3f78f92ec.jpg'> Wydłużyłem garaż, zrobiłem wejście z garażu do sieni. W tylnej części garażu zrobiłem kotłownię i łazienkę. A z łazienki pierwotnej łazienki zrobiłem pralnię. Powiększyłem sień poprzez rozwalenie pomieszczenia gospodarczego i zrobiłem spiżarkę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 13.06.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Cytujac pewniego premiera: "yes, yes, yes" we srode odebralem upragnione warunki zabudowy (po trzech miesiacach) i teraz 1 lipca idziemy na ZUD. Jak dobrze pojdzie to w wakacje lejemy fudamenty hurrrraaaaaa !!!! Ewa&Robo my tez wysunelismy garaz jednak zagospodarowana przez nas przestrzen wyglada nieco inaczej, jak tylko architekt da nam adaptacje tez wrzuce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaRobo 16.06.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Serdeczne Dzięki wszystkim którzy odpowiedzieli na moją prośbę w temacie powiększenia / wydłuż. garażu !!! Bardzo mi sie podoba ten pozmysł, możecie podać tak około ile kosztowała adaptacja projektu w tym kierunku ? Dzięki z Góry !PozdrawiamRobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pathek 16.06.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Cześć Mam do Was pytanie odnośnie powierzchni dachu. My dopiero teraz przygotowujemy kopie projektu do wyceny i jestesmy na etapie kosztorysu dot. dachu Moje pytanie chyba głównie do Reni, chociaż być może pozostali z Was tez będą wiedzieli. Reniu, podobnie jak Ty my także wysunęliśmy garaż o ok. 2 m od frontu. Czy podając dane dotyczące powierzchni dachu, brałaś pod uwagę tę zmianę? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam Patrycja Cześć Co do powierzchni dachu to z tego co pamiętam (pisałam meila do pracowni i mi podali, bo w projekcie nie ma ) jest tego 261 metrów. Niestety na dziś zostałam bez kopii projektu( bo dałam swoje kopie ekipom do wyceny) więc nie podam Ci powierzchni ścian. Ja liczyłam piechotką powierzchnię (ach ta matematyka) a potem prosiłam aby to samo zrobił mi architekt adaptujący projekt i o dziwo policzyłam dobrze. Czas realizacji mojego kosztorysu przeciąga się. Jeden mam mieć na 10 września - tylko stanu zero, a drugi z innej firmy około 12-go, osobno na stan zero, osobno na surowy otwarty i surowy zamknięty. Przy czym ta druga firma w tym roku nie zacznie bo ma bardzo dużo pracy, za to "obstawiają" wszystko - wc, baraczek, narzędzia, matariały. Ja tylko płacę. Zobaczymy jak im to wyjdzie. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 16.06.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ewa&Robo- u mnie adaptacja projektu do warunków lokalnych razem ze zmianami (wydłużenie garażu, przeniesienie kotłowni itd) wyniosła 1200 zł.To ja narysowałałm architektowi o co mi chodzi a on to naniósł na oryginalny projekt w odpowiedniej skali. I oczywiście musicie mieć na takie zmiany zgodę od pracowni w której kupujecie projekt. Patrycja- powierzchnia dachu po zmianach to 277 m kw.Powodzenia w negocjacjach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts