calvus 20.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Milo mi przylaczyc sie do towarzystwa. To swietnie, ze nie ma slupow...A jak rozwiazujecie problem garderoby i mejsca na ubrania (szczegolnie panie na dole nie ma praktycznie takiego miejsca; moze pod schodami cos sie da zrobic? moze w garazu...Pozdrawiam Calvus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 21.07.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witaj CalvusSądzę, że te 2 garderoby plus 4 duże powierzchniowo pokoje zdecydowanie wystarczą. My mamy 5 osobową rodzinę i nie widzę z tym żadnego problemu.Obecnie mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 85 metrów i nie mam żadnej garderoby, a dom jest większy prawie o 100%.A jeśli Tobie nie wystarczy to mam pomysł gdzie utworzyć kolejną- na parterze.Przenieść tak jak ja kotłownię do garażu i w miejscu obecnej kotłowni (pom. 1,9) masz wtedy ogromną garderobę (4,9 m2)z wejściem z wiatrołapu. pozdrawiam z tropikalnego południaRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 23.07.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Cześć Anulkaa Jaśli przeniesiesz wejście do garażu do wiatrołapu to pozbędziez sie szafy na okrycia wierzchnie. Jak to planujesz rozwiązać ? Mam jeszcze pytanie do Ciebie. Podnosisz parter o 20 cm ??? Dlaczego ?? pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 23.07.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 cześć powitać nowych retrowiczów calvusa i Renię s!!!!!!!!!!. Świetnie że grono tego projektu się powiększa. A wracając do wątku sprzed wyjazdu to najprawdopodobniej zdecydujemy się na ogrzewanie gazowe, ogrzewanie wody solarami.Materiał do wybudowania to chyba cegła- tak nam doradził spec który wybuduje domek. pozdrawiam gorąco gośka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.07.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witaj Małgosiu Mam nadzieję, że urlop się udał bo pogoda - marzenie, i teraz ze zdwojoną energią ruszysz do budowy. Z tego co doczytałam w wątku masz już wykonawcę. Czy masz też kosztorys ile Cie ten domek będzie kosztować ? pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 24.07.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 CZEŚĆ Reniu!dziękuję, pogoda na szczęście dopisała!!!!a wracając do wątku domu to niestety na razie nie posiadam szczegółowego kosztorysu. W momencie jak otrzymamy decyzję o pozwolenie na budowę to nasz wykonawca wyceni projekt. W chwili obecnej fachura powiedział że stan "0" będzie kosztował około 40-50.tys zł. U nas na działce jest róznica poziomów 5 m, a w obrębie domu około 1,5 m. Nie wiem czy to jest dużo i w związku z tym mamy zamiar poprosić o kosztorys kiklka firm (żeby się zorientować). Mam pytanie czy do wniosku o pozwolenie budowlane musieliście dołączać projekty przyłączy (gaz, woda, prąd) czy też wystarczyły same warunki zasilania. W Łodzi trudno ciężko się dogadać z urzędnikami, chyba sami do końca nie wiedzą czego wymagać, udzielają sprzecznych odpowiedzi. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 24.07.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 hej Aniudzięki, ale ten kosztorys już mamy (ceny z II kwartału 2007), nie wiadomo tylko jak te ceny maja się do aktualnych. Nasz wykonawca, po pobierznym przejrzeniu, powiedział, że to jest mniej więcej OK, ale niektóre ceny na pewno nie są już teraz aktualne a nie wiadomo co będzie, gdy ruszymy z budową już na całego, czyli na przyszłą wiosnę. Czy dowiadywałaś się już może u swojego wykonawcy o aktualne koszty stanu "0"? pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 24.07.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Cześć, Aniuz naszych osobistych doświadczeń wynika, że pewnie nie ominie Cię wizyta geologa. Ten niestety trochę się ceni (u nas za 4 otworki wziął 800 zł), ale jest to konieczne do sporządzenia projektu oczyszczalni. U nas dla odmiany największym problemem, póki co, jest prąd. Już drugi miesiac przepisują warunki zasilania z poprzedniego właściciela działki na nas. Horror!!! pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Wen 25.07.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 WitamJa również zamierzam budowę tego domku. Czy ktoś z Państwa mógłby zamieścić kalkulację? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 25.07.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Cześć Wojtek No to rośnie nasza gromadka. Kosztorys na stan surowy zamknięty jest na stonie Krajobrazów. Wyceniają go razem z robocizną na 195 tys. netto. Na dniach mam mieć wycenę na stan surowy zamknięty przy realizacji budowy przez 1 firmę, w tym wszystkie narzędzia i materiały. Dam znać jak to wyszło. Z tego co sama sprawdzałam po skałdach budowlanych to różnice cenowe są na szczęście niewielkie gdyż kosztorys był robiony w czasie największych szaleństw cenowych. Sprawadzałam okna, dachówkę, bloczki ścienne. Małgosiu Troche dużo wydaje mi się ten koszt stanu zero. Planujesz z cegły ?? Bo przy zmianie materiałów trzeba zmieniać też projekt fundamentów. Co do papierów to u mnie wszystkim zajmuje się architekt. Nie znosze chodzić po urzędach i nerwy sobie psuć. Za tydzień składa papiery na ZUD. A potem to nie wiem ile czasu jeszcze trzeba aby otrzymać pozwolenie a wraz z nim pozwolenie na budowę zjazdu na działkę ( droga powiatowa). Mam nadzieję że do września się wyrobię i zaczniemy w tym roku. Planujemy też stan zero. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 27.07.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 hej zamierzamy budować z cegły, a kwestia zmiany fundamentów być może nie będzie konieczna. Za bardzo jeszcze nie wiem o co chodzi, ale w przybliżeniu jeżeli szerokość cegły i waga będzie odpowiadała szerokości i wadze betonu komórkowego to nie trzeba konstruktora i niezbednych obliczeń. Mam jeszcze pytanie do retrowiczów czy korzystacie z jednej ekipy budowlanej która będzie stawiać od stanu "0" do konca i w ziązku z tym zatrudniacie inspektora nadzoru ( do dopilnowania ekipy)?. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 29.07.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Cześć retrowiczeMam pytanie do Gosi i Ani gdyż to Wy macie już zakupione projekty. Czy kupowałyście wraz z projektem coś takiego jak kosztorys szczegółowy lub tzw. przedmiar robót ???Potrzebuję tego dla ekipy która robi mi kosztorys, a raczej ma dopiero robić.Słyszałyście o czymś takim ? A jeśli tak to jaki to jest koszt dodatkowy ? pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.07.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 CześćAniu! Chodzi mi o szczegółowy kosztorys. Ten ze strony to mam ale on jest baaardzo ogólny, jedynie są wymienione materiały na stan surowy zamknięty a robocizna jest określona 1 kwotą. Właśnie dostałam odpowiedź z Krajobrazów że takie coś mają ale.... kosztuje to netto 800 zł. Zgroza.Muszę poradzić sobie bez tego. pozdrawiam z mokrego PodkarpaciaRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.07.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Jaki planujecie strop??? Tak jak w projekcie Terivę czy może wylewany ?Macie już może wypatrzone schody wewnętrzne ?? Lane czy drewno?I jaki typ - zabiegowe, ze spocznikiem ? Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.07.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja myśłę zmienić jednak strop z terivy na lany ze zwykłych ekonomicznych pobudek. Podobno ten lany jest sporo (nawet ponad 20 %) tańszy od gotowego. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.07.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 To chyba pogoda mnie uśpiła bo nie doczytałam do końca. Co do schodów to planuję napewno drewniane ale jeszcze nic mi nie wpadło w oko. Narazie myślę nad kolorem okien do czerwonej dachówki. Chyba coś z mahoniu, albo ... nie wiem.Czy ściany fundamentowe będziecie robić z bloczków tak jak w projekcie ???Architekt jak to zobaczył to trochę mnie wyśmiał, że tak się już nie robi.A ja po prostu się nie znam. Ale poczytałam trochę forum i faktycznie teraz większość robi wylewany. A Wy ?Ale tych pytań. Ciągle więcej. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 30.07.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 hej ! ja równiez tak jak ty Reniu zamierzam wybrać schody drewniane. Co do elewacji to ostanio widzialam b. ładny domek( dachówka czerwona, jasna elewacja i ciemne okna tzn ciemny kolor). do niedawna zastanawiałam sie nad kolorem jasniejszym to był buk ( taki miodowy kolor ), ale jak zobaczyłam ten dom to chyba zmienię koncepcję. My, jak wczesniej zaznaczyłam bedziemy budowac z cegły pełnej albo pustaka. Wykonawca odradził nam Ytong (stwierdził ze nie na nasz klimat). gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 30.07.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Bardzo fajny projekt i nawet by pasował na nasza działkę pod warunkiem ustawienia lustrzanego odbicia wzdłuż nie w poprzek. Jaki jest jego kosztorys do stanu tzw developerskiego? Czy korzystacie z majstrów i ich ekipy czy z firm budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 31.07.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Cześć MnaWłaśnie rozchodzi sie o to że firma Krajobrazy nie daje kosztorysu stanu deweloperskiego. Trzeba sobie go od nich kupić za 800 zł netto. Więc tak naprawdę nie wiemy jaki będzie koszt bo jest to projekt nowy , z maja tego roku.Ja rozmawiam z firmą budowlaną ale narazie o stanie zero na ten rok i właśnie dlatego pytałam w Krajobrazach o kosztorys szczegółowy. Przydałby sie na późniejsze rozmowy o dalszych etapach budowy. Ale za taką kasę, to się bez niego obejdę. Firma jest poważna i sobie pewnie bez tego dodatku poradzi z wyliczeniami. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 01.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Małgosia, Anulka !!Kiedy zaczynacie budowę ?? Jak tam papierzyska ?Ciekawi mnie kto z nas pierwszy ruszy z budową. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts