Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdeczne Dzięki wszystkim którzy odpowiedzieli na moją prośbę w temacie powiększenia / wydłuż. garażu !!!

Bardzo mi sie podoba ten pozmysł, możecie podać tak około ile kosztowała adaptacja projektu w tym kierunku ?

Dzięki z Góry !

Pozdrawiam

Robo

Nasza adaptacja + projekt podlaczenia kanalizacji i wodociagu - 1800 zł

pozdrawiam

Cześć Wszystkim!!!

No i zaczęło się :lol: To dopiero początek a już zaczęły sie problemy. Humus ściągali aż 15 godzin. Wczorajsza firma przez 6 godzin ściągnęła 1/5 więc dzisiaj przyjechała lepsza kopara i zrobiła resztę. I geodeta wytyczył dzisiaj budynek :p .

Myślę że budowlańcy wkroczą za tydzień.

Pozdrawiam Iwona

Witam serdecznie, zastanawiamy się z żoną nad projektem RETRO, przerażają nas koszty budowy. Czytałem forum od początku i w wycenach są duże rozbieżności. Proszę powiedzcie ile może wynieść koszt budowy stanu surowego zamkniętego (lub zupełnie pod klucz z elewacjami i tynkami wew. oraz posadzkami). Chcemy starać się o kredyt hipoteczny i nie wiemy do końca w jakiej kwocie należałoby go zaciągnąć. Teraz jesteśmy na etapie zakupu działki 0,3ha. Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

Piotrku

ja liczę że zmieścimy się w 200 tys (stan zadaszony z oknami).

Trzeba jednak pamiętać że zdzarzają się nieprzwidziane wydatki i wtedy plan bierze w łeb :wink:

Myśle że 400-450 tys za cały dom powinno być o.k. Wykonczeniówka jest tak indywidualną sprawa że trudno oszacować koszty (różne regiony i rózne cenniki, rózny standard wykończenia).

pzdr gośka

Dziękuję za odp. Podobnie nam wychodziło z wstępnej kalkulacji. Stan surowy zamknięty liczyliśmy na 200.000, wykończenie zew. 50.000, wykończenie wew. + instalacje 120.000, przyłącza wodne + elektryczne i ekologiczna oczyszczalnia 11000zł, ogrodzenie z bramą wjazdową 35.000+ działka z papierologią 90.000, ogród 20.000 razem jakieś 526.000. Mam nadzieję, że nie zabraknie nam pod koniec budowy. Będę wdzięczny jeszcze za pomoc dot. najkorzystniejszej oferty kredytowej banku we CHF.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Aniu

Czekam na moją wycenę całej hydrauliki i ogrzewania już 3 tydzień. Facet jest tak zarobiony że pewnie jeszcze poczekam. Wymyśliłam sobie do tego grzejnik kanałowy w podłodze przy drzwiach tarasowych. Może cena mnie nie powali.

Piotrek 30 - co do najlepszych warunków kredytu na dom to radzę wybierz się do doradcy kredytowego np. expandera lub open finanse i tam otrzymasz warunki najlepsze dla Ciebie. Każdy ma inną sytuację finansową, inny wkład własny, widoki na szybszą spłatę lub nie. Tam Ci "uszyją" na Twoją miarę kredyt. A mają w ofercie po 20 banków i to nierzadko lepsze warunki niż w tych samych oddziałach banków.

A co do ceny budowy - u mnie Retro - podwójny i wydłużony garaż -

1. fundamenty ocieplone stryodurem (na 120 cm w ziemi) - 26 tys.;

2. stan surowy zamknięty -czyli ściany, kominy systemowe plus wykończenie klinkier, dach - dachówka ceramiczna, rynny, ścianki działowe, strop, okna połaciowe i zwykłe, bez drzwi wejściowych(od 2 tys do 10 tys) i bramy garażowej (min. 7 tys.) wyjdzie pewnie 185 tys.

Jeśli zrobisz wentylację mechaniczną to dolicz do tego co wyżej lekko 20 tys.

Okna drewniane - dolicz 10 tys. do mojej ceny.

Różnica w cenie np. pieca do c.o. (dwufunkcyjny lub jednofunkcyjny lub kondensacyjny) to też około 10 tys.(nie ujęty bo to wykończeniówka) Trzeba wybierać pomiędzy możliwościami a chęciami. Cały czas.

Ale jeśli wybudujesz dom np. sam - to odejmij od tej kwoty ponad 55 tys.

Żeby nie było tak pesymistycznie. :wink:

Sobek - ruszyliście ?

Witam wszystkich RETROWICZÓW! Już chyba oficjalnie mogę się do Was dołączyć. Projekt Retro był tym czego szukaliśmy z mężem od dawna.

Złożyłam już wniosek o warunki zakudowy i teraz czekamy, podobno ok 6 miesięcy :evil: , więc mam nadzieję, że wiosną przyszłego roku zaczniemy :D . Myślę, że wtedy część z Was będzie już mieszkała w swiom Retro, więc będę wdzięczna za każdą sugestię i porady w sprawie budowy i ewentualnych zmian.

Pozdrawiam gorąco!

Aha domek będzie stał ok 45 km od Wrocławia w stronę Warszawy, działka ok 18 arów.

Witam i od razu mam pytanie do zaawansowanych w budowie Retrowiczów - czy robiliscie wycenę robocizny i materiałów kanalizacji, hydrauliki ogrzewania itp?

I ile wraz z robocizną to wychodzi średnio?

Pytam, bo ja własnie czekam na wycenę i chciałabym mieć ją do czegoś porównać 8)

Ania

Cześć Aniu. Od kilku dni mam wycenę instalacji c. o. i wod. kan. W skład instalacji wchodzi: - 48 m kw. ogrzewania podłogowego, reszta grzejniki płytowe

-instalacje wodne z miedzi

-kocioł na eko-groszek

-zestaw solarny do produkcji c.w.u.

-rozprowadzenie instalacji centralnego odkurzania

-przydomowa oczyszczalnia ścieków

Koszt materiałów to ok.45tys. netto + robocizna 13 tys. netto

Pozdrawiam wszystkich Retrowiczów.

Pytanie do tych, którzy przedłużali garaż - ile ma najdłuższa belka w więźbie? Wiem, że pytanie może takie sobie, ale nie wiem, gdzie ja mam to znaleźć w projekcie :roll: :oops:

Pozdrawiam

Ania

cos okolo 9m - jest zestawienie elementów wiezby dachowej poszukaj dobrze w projekcie

Najdluzsza to krokiew narożna.

P.s. ile placicie za cala wiezbe dachowa (sama konstrukcja drewniana)

Aniu

Ta krokiew co idzie aż nad garaż ma u mnie prawie 11 metrów, dokładnie 10,72. Każda belka była zamawiana dłuższa o około 20 cm. A dziś przycinali tak aby dół krokwi (końcowka) był równoległy do ścian domu.

Nie wiem czy to zrozumiale opisałam.

A co do tych długości to jest dokładna specyfikacja dwie strony dalej po zestawienu okien i drzwi.

Witam serdecznie wszystkich Retrowiczów, a w szczególności Kolegów z Bydgoszczy. Rozważałam budowę Przestronnego D08, ale niestety Gmina pokrzyżowała moje plany, nakazując zmianę kąta nachylenia dachu z 25 st. do 35 st. Taka zmiana wiązałaby się prawdopodobnie z dużymi kosztami. Teraz zastanawiam się nad projektem Retro i w związku z tym mam pytanie jaka szerokość bramy garażowej przewidziana jest w projekcie ? Za odpowiedź na to pytanie oraz wszelkie inne informacje na temat projektu z góry dziękuję.