małgosia2005 26.07.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Cześć,mam pytanie do Anulki, która z tego co pamiętam, ma strop z Terrivy - ile betonu i stali zużyłaś na cały strop+wieniec? Pytam, bo ostatnio nasz Kierbud policzył, na razie orientacyjnie "na oko", i wyszła mu ilość, która nas trochę dobiła. Mamy nadzieję, że trochę jednak przesadził w góręPzdrGośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 28.07.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 witam,nie wiem czy mnie pamietacie:)dawno mnie tu nie było!u nas prace postępują troszke wolniej obecnie czekamy na zalewanie stropu co ma nastąpić 30 lipca:) zaczynamy sie zastanawiać nad podniesieniem poddasza i chciałabym zapytać czy ktoś moze sie na to zdecydował, i jeżeli tak to o ile? sen z powiek spędza nam również wybór dachówki...nasze typy to Roben i Rupp sirius 13 szczerze mówiąc kusi nas cena Robena ale czy za tym idzie jakość...hmmm każdy sprzedawca poleca swoje:)pozdrawiam Wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALAOLSZANSKA 29.07.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam,my zamierzamy podniesc tzw. scianke kolankowa o 2 pustaki ale zaznaczam ze budujemy z maxa. Decyzje taka podjelismy juz chwile temu poniewaz wydaje sie nam ze domek wyglada troche jak wbity w ziemie przez dach i okna za bardzo sa przysloniete. Nie wiemy jak to bedzie wygladalo w rzeczywistosci bo na razie jestesmy na etapie fundamentow, ale jestesmy dobrej mysli.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 29.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 cześc Julida pamiętamy , pamietamy my też na tym etapie co Ty. Moim faworytem jest jak na dzień dzisiejszy Rupp sirius. Roben chyba troche droższy. Korzystając z okazji że sie ujawniłas ze będziesz miała wylewany strop to mam pytanie - ile wyliczyliście betonu na strop i wieńce?. Mam nadzieje, ze masz strop terivy bo jak lany to wyjdą inne ilosci. pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 29.07.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Cześć Mam odmienne zdanie na temat podnoszenia ścian kolankowych budynku i u siebie nic nie zmienialam z wysokością. Sądzę że proporcje budynku są super i za to chwalę architekta. Ten dom tak ma wygląać, solidnie i przysadziście. Po to są te naroża budynku i wysunięty okap. A moim zdaniem jak podniesiemy ściankę nawet niedużo to wyjdzie nam duży grzyb. Ile by się nie podniosło zawsze jest to widoczne i zaburza wygląd zewnętrzny. Architektów tego uczą przez wiele lat. Ale to moje zdanie. A domek bez zmian wysokości wygląda naprawdę nieźle. Tak sądzę. I na poddaszu też jest całkiem sporo miejsca. No może oprócz łazienki w której nie ma szans z uwagi na skosy na ustawienie prysznica. Tak mój domek wygląda w realu: http://foto1.m.onet.pl/_m/41fdcd3129c140d29209c8dade6cf349,10,19,0.jpg Ale każdy buduje dla siebie i wg własnych przemyśleń i potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 30.07.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witam wszystkich retro-wiczów. Mam na imię Sabina mój mąż Piotr, śledzimy ten portal od dłuższego czasu (rozpoczęliśmy z mężem budowę zaraz po ślubie - 25-03-2008 r. ),oczywiście plany były duuużo wcześniej . Na dzień dzisiejszy mamy ten sam dylemat co niektórzy z Was, czy podnosić ściankę kolankową, czy też nie?, zastanawialiśmy się, czy wystarczająco dużo będzie miejsca na górze zważywszy na to, iż oboje jesteśmy raczej wysocy 174 i 187cm , jednak po aktualnych postach od Was szczególnie od Reni (szczerze podziwiam takie kobiety) przestaniemy się już zastanawiać. Szczerze mówiąc też podzielam zdanie Reni, że może lepiej nie zmieniać na tyle projektu, w końcu po coś tak architekt wymyślił.Może zepsuć taka zmiana cały zamysł tego budynku, a przecież oglądając zdjęcia Reni wygląda ślicznie, hmmm chciałabym żeby u Nas było już tak daleko - na razie nasz wykonawca układa terrivę na strop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 30.07.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Aaaaa... jeszcze małe pytanko, czy ktoś buduje Retro w naszych okolicach??????? Wrocław , Katowice, Opole ??? bardzo chcielibyśmy zobaczyć , jak to wygląda w rzeczywistości???Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A teraz pół żartem, pół serio, zdjęcie w temacie podnoszenia bez umiaru ścianki kolankowej. http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/11503171436476_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 30.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Masz Reniu całkowitą rację - delikatnie mówiąc wygląda to NIJAK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 30.07.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witam Zgadzam aię z wami dzieczyny w zupełności. Nie ma co poprawiac oryginału. Taki dom nam wszystkim się spodobał i nie warto go w tej chwili poprawić, bo są duże szanse, że z naszym skromnym doświadczeniem w projektowaniu wyjdzie taka karykatura domu jak w załączonym powyżej zdjęciu. pozdrowionka Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALAOLSZANSKA 31.07.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witam,nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Na załączonym zdjeciu przez renie faktycznie ktos popelnil blad architektoniczny i wyglada to niesymetrycznie i wrecz brzydko. My podnosimy tylko okolo 35-40 cm i jest to zwiazane nie z przestrzenia ktora dzieki temu uzyskamy ale terenem na ktorym budujemy domek - nie jest niestety plaski tylko na zboczu a na dodatek tego domy w poblizu goruja nad nasza dzialka , wiec zeby chc troche dopasowac sie do otoczenia musimy bardziej zaakcentowac okna. Oczywiscie to jest nasz wybor i nikogo do tego nie zmuszamy.Pozdrawiam Retrowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 31.07.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Hello wszystkim Mam w szczególności pytanko do Ani, czy byłaby możliwość do Was podjechać, żeby zobaczyć wasz domek i rozwiązania, bo doczytałam się, że już skończyliście praktycznie stan surowy tak? Okolice Wrocławia, to godzina drogi z Kędzierzyna - autostradą Jeżeli tylko oczywiście wyrazilibyście zgodę , ale ja tak ładnie się uśmiecham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 31.07.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ALAOLSZANSKA nie chciałam Cię urazić ani nikogo kto podjął inną decyzję. Jak napisałam przed zdjęciem to pół żartem pół serio zobrazowanie tematu który był poruszony. Zdjęcie wybrane z forum pt: "elewacje zdjęcia" - który polecam bo jest co pooglądać. Kobitko nie irytuj się tak Grunt to pozytywne myślenie podczas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 01.08.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witaj Alu pewnie że to jest indywidualna decyzja kazdego z nas czy podnosimy sciankę kolankową. Odpisuje, bo my również budujemy nie na płaskim ale na stromiźnie i tym bardziej nic nie zmieniamy. Fundamenty a raczej ściany fundamentów ze wzgledu na ten szczególny teren wyszły wysokie (trzeba robić skarpe i je zamaskować) a gdybyśmy jeszcze coś podnosili to dom mógłby wyglądać jak kopiec kreta . Ale jak to mówią "gustibus........." pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALAOLSZANSKA 01.08.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witajcie, u nas nie jest jeszcze to sprawa przesadzona, wydaje mi sie ze wszystko wyjdzie dopiero w miare realizacji, byc moze wykonawca cos podpowie? Mam nadzieje ze podejmiemy wlasciwa decyzje ale na dzien dzisiejszy obcja brzmi: podnosimy.....i moze jeszcze jedna sprawa ktora moze innym nie odpowiadac ale my obcielismy garaz licujac do sciany kuchennej. Garaz budujemy osobno. Jezeli uda mi sie cos wkleic to pokaze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALAOLSZANSKA 01.08.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Sorrki za ortografa A z tym wklejaniem to nie mam pojecia jak to sie robi, wiec do czasu rozgryzienia nici ze zdjec........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 01.08.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Cześć Wszystkim!!! Nas też dawno nie było ale zawrót głowy w pracy i oczywiście na budowie a potem urlop ale w najbliższym czasie nadrobię zaległości:) Widzę że grono retrowiczów się powiększa - Witam wszystkich nowych budujących ten piękny domek. Reniu pięknie się prezentuje Twój domek . Myślę że też przystąpię do pisania dziennika bo przeżyć z każdym dniem jest coraz więcej. A co do naszej budowy to ścianki fundamentowe już stoją (mają aż 120 cm) i rozpoczęło się zasypywanie i zagęszczanie a w przyszłym tygodniu lanie betonu a potem to już tylko patrzeć jak ścianki będą rosły . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 01.08.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Mam pytanko do wszyskich a szczególnie do Reni. Jaką techniką będziecie robić tarasy??? Nasz kierownik radzi aby robić tak jak cały dom czyli ścianki fundamentowe, zagęszczanie i beton ale wydaje nam się to dośc kosztowne. Czy macie może jakiś inny pomysł??? Widzę Reniu, że u Ciebie fundament pod taras i wejście nie został przygotowany więc jak będą robić? Czy Ty Reniu będziesz dawała kostkę na taras wejsciowy i ogrodowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 02.08.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam witam wszystkich w tę deszczową sobotę ( eh... z zazdrością spoglądam na siatkarki plażowe na Eurosport) , ale zawsze można za to zerknąć na forum Retrowiczów he he... Co do tarasu... Z mężem postanowiliśmy podobnie jak Renia, nie wylewać. Doradził nam też nasz wykonawca ( a ma chłop głowę na karku), że będzie to dosyć kosztowne. Ostatnio śledziłam różne pożyczone czasopisma i bardzo spodobał nam się taras drewniany. Nie wiemy jeszcze , czy to praktyczne, ale tak sobie myślałam, że jakby podsypać grubym żwirem i na to zrobić dopiero podest drewniany ??? , co Wy na to??? jak znajdę, wkleję jakieś zdjęcia. Postaram się też wkleić parę swoich z budowy na jakim jesteśmy etapie - ...a co, też się chcę pochwalić Pozdrawiam i biorę się do szukania i wklejania. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 02.08.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Wykonanie takiego tarasu krok po kroku. Znalazłam super stronkę http://www.gardenplanet.pl/artykul,d107 http://www.gardenplanet.pl/grafiki/galeria/36/mini/25.jpg http://www.gardenplanet.pl/grafiki/galeria/36/mini/54.jpg Pozdrawiam (uff , ale się namęczyłam z tym wklejaniem), tylko jak wkleić zdjęcia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts