rafi_66 02.08.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam Retrowiczów Sledzę osobiście juz od jakiegoś czasu zwiększająca się popularnośc tarasów drewnianych. Niestety materiał na taki taras równiez nie jest tani. Taki taras wykonywany jest z drewna egzotycznego np. bangkirai, maseranduba. Są równiez na rynku deski syntetyczne, które są tak podobne do naturalnych, że bardzo łatwo je pomylić. Niestety ceny tego typu materiałów nie są niskie. Ceny siegaja nawet 100 zł za m2 plus legary z takiego samego materiału. Podkład pod takim tarasem musi być równez zageszczony, bo w przeciwnym razie za dwa lata taras bedzie juz inaczej posadowiony wzgledem domu.Niemniej wyglad takie olejowanego tarasu jest przepiękny. pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 cześćwklejam nareszcie zdjęcia ze swojej budowy. http://picasaweb.google.pl/malgosia0908/Retro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 03.08.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 ooooo... tak , taki widok postępujących robót cieszy Oby tak dalej, a widoki rzeczywiście godne pozazdroszczenia.Możliwe, że podniesienie ścianki kolankowej będzie w tym przypadku konieczne. Jak widać względem terenu, czasami samego podjąć taką decyzję Małgosiu, a jak wkleiłaś te zdjęcia, bo mam problem.? Pozdrawiam Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.08.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 dziękuje Aniu i Aniołku okolica faktycznie ładna bo to Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich . Co do tempa prac to rece opadają . Daliśmy murarzom 10 dni na postawienie wszystkich ścian na parterze. Potem zobaczymy co z tym fantem zrobić. Aniołku o ile się nie myle to chyba zaczynasz. Masz spadek, a więc przy wytyczaniu domu przez geodetę sprawdż ten punkt "o" który geodeta wytyczy kilka razy . U nas przy wytyczaniu nie było kierbuda a geodeta zrobił dwa punkty "0". Pomiędzy jednym a drugim była różnica 30 cm. To dużo. Jak murarz zaczął robić fundamenty obrał sobie ten wyższy punkt bo tak mu było łatwiej. Nasz "stary"Kierbud (teraz mamy innego kierbuda)niezaoponował. Roboty trwały więc dalej aż do chwili gdy dowiedział się o tym nasz architekt adaptujący dom. Nie był zbyt szczęśliwy mówiąc oględnie . Potem było skuwanie 3 warstw bloczków. I tak się nie dało wszystkiego naprawić ale jest lepiej niż było. Jesli masz spadek to pewnie też będziesz miała fundamentową ścianę oporową wylewaną i specjalnie zbrojoną (żeby dom nie zjechał w dół ) Rozpisałam się ale tak ku przestrodze. Po co masz przechodzić przez to samo co my wcześniej. pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.08.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Aniołku mój małż wklejał zdjęcie. Ściągnął program "picasa". Wpisz to w google i chyba musisz o tym poczytać. Dla mnie to czarna magia . pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.08.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Cześć WszystkimCo do tarasu to zdecydowałam się na kostkę. Taras drewniany odpada. Dom jest zgodnie z projektem wyniesiony 50 cm nad grunt. A przyznam , że nie widziałam tak wysoko osadzonych tarasów drewnianych. Raczej na poziomie parteru. I te zdjecia aniołek 77 co wkleiłaś pokazują to samo.Co do kosztu kostki to robocizna u nas za tzw. palisady (łuki schodow) wynosi 40 zł, za zwykłą kostkę 30 zł, krawężniki - 10 zł.Moja ziemia jest klasy V. Mam w niej masę kamieni takich typu otoczaki.Zbieram te kamyczki i podrzucam na taras i na ganek. Uzbierało sie tego dość sporo. Ale dużo jeszcze brakuje na duży taras.A z lanego zrezygnowałam z uwagi na koszt samego fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 04.08.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam wszystkich retrowiczów Mam nadzieję, że w niedługim czasie dołączę do Was! Zamierzam zamówić ten projekt i mam pyt.: czy ktoś buduje ten dom w okolicach Lublina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 05.08.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam wszystkich budujących Retro. My z mężem jesteśmy zainteresowani tym projektem i poważnie się nad jego zakupem zastanawiamy. Jesteśmy z Łodzi więc miałabym pytanko do małgosi2005 czy nie miałaby nic przeciwko temu abyśmy odwiedzili ich na budowie. Obejrzeli domek i rozwiali wszelkie swoje wątpliwości. Życzę szybkich postępów w budowie i czekam na odpowiedźPozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 05.08.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.08.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Magdzik 76 oczywiscie , zapraszam do nas. Nie jest jednak to taki etap jak u Reni (prawie skonczony stan surowy otwarty). U nas sa tylko ściany na parterze i to jeszcze nie wszystkie tak jak to widać w poście z 3 sierpnia br w tym wątku. Daj znac na priva to podam adres i sie umówimy. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 06.08.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ogłaszam zakończenie stanu zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 06.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 WitamOczywiście składam gratulacje sukcesu. Powodzenia przy nastepnych pracach.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 07.08.2008 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam, mam pytanie ile wam poszło betonu z gruszki na ławy ? tylko nie tak jak u Reni lane w całości tylko murowane z bloczków ? 20m3 powinno starczyć ? a i dodam ze to RETRO2 wiec odrobine mniejszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Joanna1983 U mnie te stefy są takie jak u Ciebie. Nie kosztowało mnie to nic. Architekt przekreślił cyferkę ze strefą 2 i wpisał inną w jej miejsce. Więźba jest policzona tak, że nie ma jej już jak zmienić, bo przekroje krokwi są największe z istniejących. A nie ma też jak zmniejszyć rozstawu krokwi bo.... nie wstawisz wtedy okien dachowych. U mnie jak mówią wiatry takie że konia dusi, a do tego jestem na górce. No chyba że zdecydujesz się na blachę która jest znacznie lżejsza od dachówki. To może wtedy coś trzeba przeliczyć. A ja ogłaszam zakończenie stanu surowego otwartego !!!!!!!!!!!!! (jeszcze tylko ścianki na górze, ale to detal przy dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 07.08.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam Wojtku!My równiż budujemy RETRO 2 a ławy mieliśmy głębokie na 30 cm a szerokie na 50 cm i poszło 13 kubików. Wczoraj na płytę (10 cm)- 14 kubików.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 07.08.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witaj Gosiu Dziękujemy za zaproszenie bardzo chętnie skorzystamy tylko po konsultacjach doszłam do wniosku, że może nasze odwiedziny odłożymy na wrzesień. U Was prace się będą spokojnie posuwały do przodu a my wrócimy z wakacji i się odezwiemy.PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 07.08.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena1719503778 07.08.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Sebek gratuluję postępów. Mam prośbę, czy mógłbyś wkleić parę zdjęć ze swojej budowy. cały czas śledzimy z mężem postępy u Reni, ale chcemy takze zobaczyc jak prace przebiegaja u Ciebie. z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 07.08.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Z chęcią zdjęcia wklęję tylko nie wiem jak Dzisiaj wyjężdżam ale w przyszłym tygodniu postaram się wkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 07.08.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witamy wszystkich Retrowiczów. Po długim oczekiwaniu na dokumentację ruszylismy z naszą budową pod koniec czerwca. W obecnej chwili jesteśmy na końcowym etapie układania stropu. Mamy nadzieję że w przyszłym tygodniu bedzie zalany i wkrótce na naszej budowie zapanuje trochę porządku . Myślelismy że budowa będzie czystą przyjemnością zważywszy na to iż mamy ekipę do stanu surowego zamkniętego + (na szczęście) materiały i mielismy tylko patrzeć jak rośnie nasz dom ale niestety dobrzy fachowcy chyba wyjechali na wyspy Nie będziemy się rozpisywać, nie chcąc straszyć ile błędów można popełnić. Panowie poprawiają a my już spokojniej do tego podchodzimy i chyba lepiej znamy projekt naszego domu niż "budowlańcy" którzy powinni się na tym znać. Poniżej link do naszego albumu. http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,u.html Życzymy wszystkim postępu w budowie (niekoniecznie szybkiego). Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts