Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hello

Gratuluję wszystkim postępów. A mam pytanie do Reni. Chcielibyśmy z mężem podjechać w Wasze pikne okolice ( jeżeli oczywiście nie masz nic przeciw?). Teraz jest ten 15 wolny, to myśleliśmy, że może jakoś się uda. Co Ty na to??? Byłaby taka możliwość? chodzi nam głównie o ściankę kolankową i samo rozmieszczenie ścianek działowych. Byłoby cudnie ;)

Pozdrowionka dla wszystkich. Ja postaram się wkleić parę naszych fotek - niebawem.

aniołku dzięki, że wkleiłaś fotki. My z mężem też chcemy w tą stronę budować dlatego jesteśmy Ci wdzięczni za pokazanie swojej budowy. proszę wklejaj jak najwięcej fotek. Domek Retro jest uroczy. narazie jesteśmy na etapie załatwienia wszelkich formalności, i może na wiosnę ruszymy z budową. pozdrawiam :D

Witam nowych Retrowiczów :) ja też nie tak dawno się wpisałam, ale uważam , że jest forum jest skarbnicą informacji i jestem bardzo wdzięczna za każdą nawet najmniejszą wskazówkę, dlatego cieszę się, że mogę również poprzez coraz to większe doświadczenia pomóc innym. Staram się dokumentować każdy etap robót i na pewno będę zamieszczać dalsze zdjęcia. Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji.

P.S. Domek jest super. Im bliżej , tym jestem bardziej zachwycona:)

Decydujcie się!

Pozdrawiam. Sabina

No pięknie wyglądają Wasze domki. My niestety w dalszym ciągu czekamy na pozwolenie na budowę i zaczyna nas już krew zalewać, ponieważ plany rozpoczęcia budowy we wrześniu zaczynają nam się oddalać :evil:

Tak się wlasnie zaczęłam zastanawiać czy z Górnego Śląska jestem tylko ja?? Chętnie podpatrzyłabym u kogoś domek na żywo:)

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie

Patrycja

Witaj Pathek.

Wiem coś o tych papierkowych "zmorach" ;), my z mężem daliśmy sobie na szczęście pół roku na pozałatwianie wszystkich spraw, a było tego trochę, bo działka nie miała żadnych podlączeń.

W tym momencie jesteśmy na etapie (właśnie dzisiaj) zalewają strop, a później już tylko daszek i...jak to się fajnie mówi ;), ale jak tylko masz ochotę zapraszamy do Kędzierzyna.

Pozdrawiam

Sabina

Cześć Sabina

Wiem, że większość z nas już przeszła lub przechodzi przez taką samą drogę krzyżową z papierami :wink: Na szczęście urzędnicy tez nas nie mogą zwodzić bez końca - własnie dzwoniłam do starostwa podpytać jak tam nasza sprawa i dowiedziałam sie, że do końca sierpnia będzie decyzja :wink:

Dobre i to, bo może uda nam się w tym roku zakończyć etap pod nazwą "fundamenty", oczywiście przy odrobinie szczęścia i dobrej pogody:)

Jeśli chodzi o odwiedziny u Was to chętnie skorzystamy, jak tylko wybierzemy się do Wrocławia :D

Pozdrawiam

Patrycja

Witam wszystkich Retro-wiczów.

Niestety nie mogę się skontaktować z Renią, chcieliśmy z mężem obejrzeć jej domek. Jest okazja, bo 15.08. jest wolny. Chodzi nam głównie o ściankę kolankową, bo termin naszej decyzji zbliża się nieubłaganie, a nie wiemy, czy podwyższać, czy nie???

Jeżeli ktoś z Was jest już na etapie więźby, bardzo proszę o kontakt - jeżeli oczywiście nie będzie problemu, żeby podjechać.

Anulkaa a jak tam Wasza więźba??? jesteście w sumie najbliżej nas - chyba???

Pliss plisss... i z góry bardzo dziękuję za taką możliwość.

Pozdrawiam wszystkich.Ciao!

Cześć!!!

Mam pilne pytanko do wszystkich. Czy na etapie murowania otworów okiennych Wasi budowlańcy dodawali jakieś centymetry na montaż- czy tak jak w projekcie otwór ma np 180 szerkości i 140 wysokości???

Firma w której byliśmy sugerowała żeby zwiększyć te otwory na szerokości o 3 cm czyli do 183 i na wysokości o 5 cm plus 17 na roletę- czyli 140+22.

Czy wysokość drzwi tarasowych i garażowych zostawiliści tak jak w projekcie 210 cm?

Reniu Ty chyba wspominałaś o niestandardowych drzwiach wejściowych więc pytanko- jaki otwór zrobić aby weszły drzwi standardowe.

cześć

Co do okien to nie ma znaczenia jakie się zamawia bo robią takie jakie się chce.

Ja akurat podmurowałam 5 cm wyżej każde z okien aby nie mieć stresu przy blacie kuchennym.

Natomiast zarówno drzwi zewnętrzne jak i brama garażowa są niestandardowe. Dopłata za bramę o 10 cm węższą niż standard to 1000 zł u Wiśniowskiego. Zdecydowałam się wyciąć te 10 cm niż dopłacać za fantazję architekta.

Podobnie z drzwiami. Standard tak jak pisze Sabina to szerokość 100 cm. A u nas z kolei te są szersze o 10 cm. czyli droższe. :wink:

Witam wszystkich zwolenników projektu Retro, mam bardzo pilne pytanie, a w zasadzie dwa. Pierwsze dotyczy wieźby - w jaki sposób macie przymocowane krokwie do murłaty - metodą tradycyjną czyli wręby w krokwiach i dodatkowo śruby łączące krokiew z murłatą, czy metodą bardziej innowacyjną i z tego co wiem takie rozwiązanie jest właśnie w tym projekcie, czyli wręby tylko w czterech najgrubszych krokwiach i dodatkowo śruby, a w reszcie krokwi mocowania do murłaty za pomocą blach (a są tylko "położone" na murłacie).

Drugie pytanie dotyczy ścianek kolankowych nad drzwiami balkonowymi i nad łazienką, czy robiliście tam dodatkowe zbrojenia tych ścianek.

Bardzo proszę o pilną odpowiedz. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi w sprawie okien i drzwi.

Amorku u nas kierownik budowy twierdzi że konstrukcja dachu nie jest przystosowana do ścianek kolankowych i chcąc je uzyskać trzeba robić lane z betonu czy cos w tym rodzaju bo takie z bloczków mogłyby popękać.

Pytanko do wszystkich- o ile podnosicie ściankę kolankową i czy ktoś zauważył że może powstać jakiś problem???

Pozdrawiam- AAA- u nas wczoraj zaczęli stawiać ściany a obiecane zdjęcia wkleję wieczorkiem