Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Sobek1 za odpowiedz, z tymi ściankami kolankowymi to może źle to opisałam oraz nazwałam. Nic nie zmieniamy w projekcie i nie podnosimy ścianek kolankowych, ale zgonie z projektem w dwóch miejscach gdzie są "wcięcia" w bryle budynku, czyli nad oknem balkonowym i nad ścianą gdzie zaczyna się łazienka oraz pokój jest nad stropem jakby dodatkowe zbrojenie. Chodzi mi o te dwa miejsca, jak macie je wykonane, czy tak jak w projekcie, czy inaczej. Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam

amorek88

U mnie nie ma dwóch niby ścianek kolankowych.

Jest faktycznie jedna nad oknem tarasowym. Z pustaków, z tego co kojarzę to 2 i potem solidny lany wieniec.

A w innych miejscach tego nie ma. :roll:

Sobek1 - spytaj swojej ekipy. Każdy ma swoje sposoby na podłogę i pewnie swoje grubości. U mnie majster wyliczył, że będzie 2x po 4 cm styropian plus wylewka 2 cm, plus wylewka 1 cm x4 w sumie około 14 cm. I taki wymiar brała firma pod okno tarasowe.

W piątek się okaże czy dobrze wyszło (montują okna).

A tam gdzie podłogówka to sporo mniej styropianu.

Amorek88

co do tych łączeń więźby to mam zrobione drugą metodą, czyli zwykłe krokwie przytwierdzone są klamrami.

Dodatkowo wiązary w kształcie trapeza są skręcone dużym specjalnie zamawianym metalem tez w kształcie trapeza (ponad metr) malowanym czymś tam przeciw rdzy na bordowo. Śruby do skręcienia tego mają ponad centymetr średnicy.

Sobek1

Tak tak ściany idą "piorunem" szybko. Widzę, że widoczki też macie niczego sobie - pięknie.

Ja melduję, że nasz wykonawca wczoraj wrócił z urlopu i chyba jeszcze jutro weźmie się za więźbę. Niech się coś dzieje, bo jakoś tak nudno ;)

Chociaż mamy problem z dachówką, bo okazało się, że tam gdzie mieliśmy zamówić już niestety brakło (Sirius 13 ,jak Renia, ale brąz) i mam teraz nie lada zadanie, żeby ją szybko znaleźć - inna nie wchodzi w grę, a jej produkcja ruszy dopiero w październiku - prawdopodobnie, więc szukam zapasów.

Właśnie mam dostać odp. z BUILDERA - zobaczymy.

Pozdrowionka

Sabina

Monikarat

My zamawialiśmy z Krajobrazów i spoko!

Anulkaa

Szybko rób zdjęcia, też jestem ciekawa.

Nasz wykonawca będzie zaczynał dach :lol: :lol: HURRRRAAAAAAA!!!!!

...A mnie udało się jednak znaleźć Siriusa jeszcze w BUilderze w Gliwicach - jak się cieszę, że nie muszę kombinować. Przy okazji wyceniałam cały dach i zamówiłam.

Pozdrawiam wszystkich

Zaraz jedziemy z mężusiem na budowę, to może jakieś "świeżutkie" zdjątka wkleję wieczorkiem ;)

Paaaaaa

Witam!!!

Odp. dla Oli spod WArszawy- pustak EDER 38 cm - 6 zł - jakość podobno super.

Pytanko do wszystkich budujących!!!

Jaką macie odległość w Retro od drzwi wejściowych do okien??? Ja zauważyłam dopiero po postawieniu ścian że z jednej strony jest 42 cm a z drugiej 58 i nie mam pojęcia czemu architekt tak to rozplanował. Myślę że o wiele lepiej wyglądałyby równe odległości tylko budowlańcy teraz mówią że zmiana to duży kłopot bo już nadproża zamontowali.

Proszę napiszcie jak to u Was wygląda i czy ta różnica jest Waszym zdaniem zauważalna???

Witam wszystkich retrowiczów :D właśnie otrzymaliśmy projekt domku retro i mam pytanko czy ktoś może orientuje się ile kosztuje suporeks 24cm i jak jego ilość może być potrzebna na budowe.

Czy ktoś może buduje w okolicach Warszawy :)

Z góry b. dziekuje i pozdrawiam

Witamy kamisfryz

co do suporeksu to kupowałam na "górce" po 11,50/szt. w marcu b.r.

Teraz na pewno jest taniej. A z tego co pamiętam to przywieźli mi 18 palet na ścianki nośne (wersja z dłuższym garażem).

Sobek1 - u mnie tej różnicy przy drzwiach wejściowych nie ma.

Mam dokładnie taką samą odległość od drzwi do okien po obu stronach.

Jest inna długość ścianki ale po zewnętrznej stronie okienek (krótsza ścianka w wiatrołapie). Narazie mnie to nie razi. A i tak teraz to już nie ma jak poprawić. :wink:

Sobek1 odleglosci od drzwi są niesymestryczne natomiast odleglosci okien od scian bocznych sa symetryczne - ale chyba zabardzo to nie przeszkadza. Widocznie w retro jest zachowana ta symetria od drzwi a retro2 juz nie bo jest węższy troszeczke.

ReniaS ile wyszly Was wszystkie okna z montażem z oknoplastu ? Ladnie sie prezentują.

Pozdrawiam