Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Malgosiu

co do stropu i wienca maz mowi, ze 21 kubikow z tego co pamieta;)

...a co do umeblowania, myslelismy wlasnie nad takim rozwiazaniem, zeby telewizor na wysiegniku umiescic w rogu salonu, ale tez na scianie dzielacej kuchnie i wtedy sofa stoi tylem,troszke oddalona od okna balkonowego. Jeszcze zobaczymy ktora opcje przyjme, bo mezczyznom raczej trudno sobie takie rzeczy wyobrazic;)

Pozdrowka dla wszystkich pracujacych "mroweczek" :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Amorku u mnie jest widoczna ta ściana od strony garażu. My w naszym Retro 2 zlikwidowaliśmy okno w garażu i teraz nam się ta ściana nie podoba :cry: . Mamy teraz pomysł aby wstawić tam okno z luksferów ale niestety trzeba ścianę rozbierać. Myślę że będzie miało taki wymiar jak łazienkowe czyli 60 na 120 cm ale w poziomie.

Dla zainteresowanych-Podsumowałam koszty stanu zero przy ściance fundamentowej 120 cm i wygląda to tak:

Materiał: 32.000 zł

Robocizna: 20.000 zł

Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html

Cześć. Dziękuję za odpowiedzi w sprawie kominów ale proszę jeszcze o więcej informacji gdyż do jutra musimy podjąć decyzję. W jednej hurtowni powiedzieli że przekrój 20 jest ok a w drugiej że przy kominku 20 ok ale przy piecu na ekogroszek 18 jest lepszy.

Planujemy ogrzewanie na ekogroszek,

Cześć wszystkim

Jest coś co mi się nie podoba w projekcie. Widok od strony schodów - w górę. To jest taki tunel, bardzo wysoki tunel, bo aż do jętek czyli sufitu na poddaszu. Czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić ?

Pewnie tylko z płyt GK.

z poddasza wygląda to tak (jeszcze nie ma całej ściany):

http://foto3.m.onet.pl/_m/bc98baea91c6667fc27ea989c7c8deb7,10,19,0.jpg

a z dołu znacznie gorzej:

http://foto1.m.onet.pl/_m/f0900ecb996be5366a2af42246d91429,10,19,0.jpg

W sprawie doboru komina do kominka i nie tylko - odsyłam do Muratora z kwietnia 2008.

średnica komina zależy od :

1. wysokości komina

2. mocy kotła grzewczego

3. rodzaju pieca (gazowy,olej opałowy, na drewno lub do kiminka z wkładem, na węgiel)

Sobek1[/b]

podaj więcej szczegółow to postaram się napisać, chyba , że masz ten numer gazety. :)

Dziękuję Reniu. Kominy musieliśmy wczoraj zamówić i zamówiliśmy Shiedel: Rondo fi 20 do kominka i Rondo Plus fi 18 do pieca na ekogroszek 17 lub 18 Kw.

Łącznie 5200 brutto.

Anulka pięknie się prezentuje twój domek.

Pytanko do wszystkich którzy robią ściankę kolankową. Czy murujecie z pustaków z których macie ściany bo nasz kierownik ciągle się upiera żeby robić ścianke laną z

betonu a to jest naszym zdaniem zbyt kosztowne. Kierownik uważa że dach jest zbyt dużym obciążeniem na pustaki i może ścianka popękać. Chcemy podnieść ok 25 cm żeby zwiększyć trochę poddasze. Co Wy o tym myślicie???

..."wszystkie pszczółki do szkółki"...

Witam wszystkich :)

Aniu posuwacie się w szybkim tempie powiedziałabym nawet. Pięknie się prezentuje ten Twój domek, właśnie się zastanawiałam nad tą ścianką, bo miałaś nie mieć, a na zdjęciach wydawało mi się że jednak jest ;)

Reniu wymyśliłaś coś z tym "tunelem", bo ja praktycznie cały sobotni wieczór spędziłam przed internetem w poszukiwaniu rozwiązań, ale nic specjalnie nie znalazłam. A co myślicie o pomyśle, który zaproponowałam? ??? :lol:

Witam wszystkich retrowiczów!Co prawda pojawiłem się na tym forum już bardzo dawno i tylko na chwilkę to jednak z przyjemnością śledzę Wasze dyskusje i postępy budowlane.U mnie lanie stropu za jakiś tydzień ale wprowadziłem kilka zmian.Zrezygnowałem z małych okien garażowych ale za to zrobiłem jedno większe w ścianie przy drzwiach wejściowych frontowych.Od zewnętrznej strony zrobiłem drzwi wejściowe do kotłowni-tej pomysłu Reni S. i obok okienko wymiarów łazienkowego.Strop lany na równi z garażem ale różnicę garażu wyrównuję ścianą kolankową nad całą powierzchnią domu.Podcień nad drzwiami balkonowymi z projektu Retro 2.Całość mur trójwarstwowy Postaram się wkleić fotki.Nawiasem mówiąc to jest to wizualnie ładna chatka ale dokumentacja projektowa do dupy!Mało czytelna,bez potrzebnych przekrojów frontowych z wymiarami i wielu innych.Gdyby był idealny to nie byłoby tylu zmian i problemów.Ja już osiwiałem od tego przeprojektowywania.Pozdrawiam i życzę szybkich wianków.

Witam Otello, piszesz, ze masz wylany strop na rownym poziomie z garazem, a w zamian masz scianke kolankowa na calej powierzchni.

w zwiazku z tym mam trzy pytania:

1) czy zmiane co do rownego poziomu stropu zrobies w czasie adaptacji projektu, czy juz w trakcie budowy?

2) jakie dokumenty byly potrzebne do wprowadzenia powyzszej zmiany i czy przez tá zmiané zmieni sié wyglád dachu?

3) czy tá scianke kolankowa masz rowniez nad garazem tam gdzie powinien byc obnizony wieniec?

Bardzo prosze o pilna odp?

Z gory dziekuje

Amorku zmianę tą wprowadziłem już po adaptacji.Do adaptacji oddałem taki projekt jaki kupiłem tylko z uwzględnieniem wydłużenia tego garażu,nic poza tym.Tak w ogóle to i tak nikt w to nie wnika-papiery papierami a w rzeczywistości każdy coś zmienia nie uwzględniając tego.Ważne tylko aby wiedział o tym kierownik budowy i ocenił te zmiany.

Co do wyglądu dachu to proporcje zostają zachowane gdyż to co było obniżone w garażu wyrównane zostaje ścianką kolankową na całej powierzchni prócz tej garażowej o którą pytasz.Zauważyłem, że któryś z retrowiczów wylał strop równo na całości ale bez podnoszenia ścian - są zdjęcia ale chciałbym zobaczyć jak będzie wyglądał dach.Pozdrawiam

Otello bardzo dziekuje za odpowiedz, u mnie rowny poziom stropu na calej powierzchni nie byl zamierzony, ale teraz juz jest wylany strop i zrobiony dach, wiec nie ma odwrotu i nie chcác miec problemu przy odbiorze prawdopodobnie trzeba bedzie starac sie o zmiane do pozwolenia na budowe, bo jest to juz zmiana istotna, ale sytuacja roztrzygnie sie na dniach.

Pozdrawiam