Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy serdecznie wszystkich szczęśliwych posiadaczy projektu Retro! Jakiś czas temu pisaliśmy, że zainteresowani jesteśy jego zakupem. Wspólnie z małżonką stwierdziliśmy, że przed dokonaniem ostatecznego wyboru fajnie byłoby zobaczyc go w realu. I tutaj kochani strawiamy pytanie np. do ReniS, Anulkaa, ewentualnie do kogoś z okolic Wrocławia (jesteśmy gotowi przejechac się nawet na wschód Polski)- czy jest opcja przyjechac do Państwa i zobaczyc ten domek w zaawansowanej fazie budowy. Jeśli tak, to bardzo prosimy o kontakt na maila- [email protected] (emkutajeden).Serdecznie pozdrawiamy i życzymy pomyślnego budowania.Ula, Julia i Marcin (okolice Strzelina).

No Kochani

Wreszcie, po długim oczekiwaniu mamy w łapkach pozwolenie na budowę) Jeszcze tydzień na uprawomocnienie i łopaty w dłoń

Wiem, że jestem na szarym końcu z budową wśród forumowiczów, ale ciesze się jak diabli, że papiery za nami (przynajmniej część, ale za to jaka ważna część)!!

Pozdrawiam serdecznie z Górnego Śląska

Patrycja

Po długiej nieobecności na forum witam ponownie jestem pod wrażeniem zaawansowania waszych robót gratulacje dla waszych postępów jedyne co mnie tłumaczy to prace związane przy budowie piwnic ale juz niedługo wychodzę z piachu i zaczynam parter. piwnica wyszła naprawdę wielka.

Mam jednak problem ze schodami do niej chcę je umiescić dokładnie w tym miejscu co na parterze z tym że wydaje mi się troszkę mało miejsca mam prośbe czy moglibyscie wstawić kilka fotek schodów otworów schodów najlepiej z każedj strony byłbym bardzo zobowiązany.a i jeszcze jedno jak sobie poradziliście z tym podciągiem nad drzwiami wejściowymi a szczególnie tej elipsy kto wam to wycinał musi być niezłym fachmanem jeśli można to również prosiłbym o parę fotek

serdecznie pozdrawiam.

chciałem podziękować za zdjęcia wiem że się nie wycina elips w betonie a w szalunkach i dla tego szacunek dla fachowców którzy to zrobili mój majster mówi że to kaszka z mlekiem ale ja wolę mieć to pod kontrolą tym bardziej że już wylewałem słupy oporowe w piwnicy i szalunkii szlag trafił (wypchalo z zbieraliśmy beton spod fundmentów) to była jazda. dziś wolę dmuchać na zimno. podziwiam stopień zaawansowania waszych robót ja zaczynałem w czerwcu i dopiero będę stawiał ściany parteru ciekawe czy zdążę z dachem na zimę narazie to wielka niewiadoma. odnośnie cen wyceniłem kominy rondo 20 wys 9 m. kanały wentylacyjne 2 ciągi+ komin rondo plus18+W wysk 9 m. -9638,00 pln. jka na razie to nieźle się zaczyna piwnica 4200 bloczków betonowych płyty stropowe robocizna -miałobyć tanio ale chyba nie będzie aż tak tanio policzę to wszystko dokładniej i dam znać dla losób które by chciały budować retro całe podpiwniczone. z przyjemniejszych rzeczy to cieszę się że już niedługo koniec robót w ziemi zasypuję i zaczynam na powierzchni ,zaniedbałem troszkę robienie zdjęć z postępu prac ale postaram się strzelić pare fotek przed zasypaniem. a i jeszcze jedno polecam super hydroizolację firmy ditermann superflex 10 i grunt eurolan 3k naprawde warta swojej ceny.

Witam wszystkich RETROwiczów !

Gratuluję wszystkim co idą jak burza z budową , jesteście dla innych zachętą!

My z żoną marzymy o naszym Retro pod Wrocławiem..

Zaczęliśmy zabawę z papierologią .. i od razu dostaliśmy strzała :( okazało sie że w warunkach o przyłącze prądu .. nie dało by rady już naszej chacjendy przyłączyć bo za słaba moc .. :( odesłali temat do wydziału inwest Energetyki we Wro (TR5) .. dostaliśmy już od nich warunki i mają budować dodatkową stację , przepinać linię z wioski i ciągnąć ją do tej nowej stacji itd .. włos dęba staje, nie wiem ile to zajmie czasu , choć w umowie stoi 15 m-cy, ale wiadomo ile problemów może wyniknąć przy takiej inwestycji.. :(

a może trza być optymistą , może starczy im rok i się sprężą !?

Macie jakieś doświadczenia z takim problemem .. ?

Dzięki z Góry

Pozdrawiam

Robo

Aniu

Hydraulik wchodzi w czwartek.

Elektryk - jutro. Nie mam jeszcze prądu !!!! :evil:

Ekipa tynkarzy - za tydzień we wtorek.

Narazie zaczęli mi robić strop drewniany nad garażem.

Brama garażowa czeka na montaż. Jak zrobią mi na gotowo ścianę gotowa do wstawienia bramy to - montujemy- mają ja otynkować, ocieplić boki itd. aby potem nie demontować.

Z drzwiami zewnętrznymi czekam na ocieplenie zewnętrzne i tynki.

Mam je już wybrane i opłacone.

hej dziewczyny i chłopaki :wink:

u mnie dach ma zacząć się robić w październiku najpóźniej do 15. Teraz robi się strop (już tyle czasu :evil: ). Mam dość tej ekipy bo zawalili wszystkie terminy. Na szczęście dach robi inna firma. Przez to żółwie tempo jestem psychicznie wypompowana.

gratuluje wam postepów

Aniu domek wygląda świetnie , podobają mi sie Twoje okna.

pzdr gosia

Witam mam pytanie widzę że anulka renia jesteście już na etapie wykańczania ja wychodzę z ziemi przykrywam płytami strop nad piwnicą i mam pytanie jeżeli miałybyście piwnice, to w którym miejscu umieściłybyscie zejście do niej wam jest już łatwiej rozplanować macie to wszystko w realu ja tylko plany i nie bardzo to widze są dwie opcje pierwsza to wejście do piwnicy bezpośrednio na wprost dzrwi wejściowych co nie jest najlepszym rozwiazaniem drugie troszkę lepsze wg mnie to z prawej strony po ścianie pokoju i kształt scodów L ja tego jeszcze nie widzę a spędza mi to sen z powiek czy nie za mało miejsca

Witam wszystkich :)

No Anulkaa piękne te okienka, moje się robią. Dzisiaj przyjechała dachówka i pozostałe "gadżety" oczywiście część za dużo, części nie ma, reszta dojedzie - Polska rzeczywistość :evil:. Jutro zaczyna układać :) HURA!!!!!

Musieliśmy dzisiaj w MIARĘ WSZYSTKO PODOPINAĆ, BO W PRZYSZŁYM TYGODNIU JEDZIEMY NA URLOP WIĘC PRZEZ 2 TYGODNIE MNIE NIE BĘDZIE Z WAMI, ALE JAK PRZYJADĘ, TO NA PEWNO JUZ WIĘKSZOŚĆ BĘDZIE HET HET ..

super tak trzymać ( :-? nie wiem skąd te wielkie litery ??? ;))

to chyba ze zmęczenia ;) dopiero wróciliśmy z budowy, a jeszcze korekta zamówienia, wertowanie w internecie rozwiązań poddasza - jednak rezygnujemy z 1 pokoju na górze robimy otwarty i pozbywamy się dwóch ścian, a schody będą miały barierki. Zobaczymy ??? w piątek mam Panią projektant , może coś podpowie inaczej.

Pozdrowionka