Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Anulka mam pytanko!!!

Powiedz mi czy jak zrobiłas ściankę kolankową na jeden pustak to na to tez był wylany wieniec??? Chodzi mi o to czy kolejność była taka: strop, wieniec, ścianka kolankowa i znów wieniec?

U nas chwilowy przestój na budowie ze względu na opóźnienia w dostawie materiałów :evil: Ale jutro będą murować kominy :lol:

Pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich retrowiczów! Jestem na etapie wyboru projektu domku. Bardzo spodobał mi się dom Retro, jednak przed jego zakupem b. chciałabym go obejrzeć . Może ktoś buduje ten domek w okolicach Mińska Mazowieckiego, lub W-wy. Byłabym b. wdzięczna, gdybym mogła go obejrzeć. Pozdrawiam.

Anulka mam prośbę- jeśli masz zdjęcia z etapu ścianki kolankowej to bardzo proszę abyś je wkleiła lub przesłała na priva.Jakoś nie mogę tego zrozumieć :oops: że w jednym miejscu ścianka kolankowa jest wyższa a w innym niższa :roll: .

Pozdrawiam

I pytanko do wszystkich:- jak wysoki jest wieniec tzn ile ma cm???

Sobek 1

Tak to jest jak pisze Anulka. Nie podnosiłam nic na poddaszu, nie mam więc ścianek kolankowych z pustaków oprócz ... ścianki nad oknem tarasowym.

Tam ścianka jest bardzo niewysoka około 1,5 pustaka czyli 30 cm plus lany wieniec. To wynika z konstrukcji dachu.

Po prostu przy tarasie na parterze jest taki uskok w ścianie i na nim ma być podpora jak w każdym narożu budynku. Wiesz o czym piszę ?

I właśnie przez ten uskok trzeba na poddaszu podnieść lekko ściankę aby więźba szła równo i połać dachu była prosta, bo tam ściana wcześniej się kończy. Może dziś zrobię zdjęcie to wkleję jak jest u mnie.

Co do wysokości wieńca to u mnie jest pewnie z 10-15 cm.

Ale przy dłuższych ściankach kolankowych robi się chyba takie jak pustak.

Sobek1

Zdjęcia zrobiłam tylko niestety nie mogę ich wgrać na onet bo komputer podłapadł jakieś bardzo złośliwe paskudztwo .

Jeśli pilnie je potrzebujesz to napisz proszę na mój priv swojego meila to Ci prześlę - będzie szybciej. Meile narazie mi wysyła. :x

To już trzeci raz w tym roku. Mam nadzieję, że nie trzeba go będzie od początku konfigurować. :-?

Anulka a czy wejście do piwnicy z tego co ty widzisz w swoim domku na po ścianie pokoju obok salonu byłoby nieuciazliwe i nie utrudniałoby komunikacji na parterze niestety nie mam wydłuzonego garażu nie myślałem o tym planując piwnicę ale teraz gdy już jestem na tym etapie widzę że ta klatka schodowa jest troszkę mała w planach wyglądało to bardziej dopracowane w realu zaczynam się martwić że zabraknie miejsca i utrudni to komunikację.

Policzyłam tak wstępnie i sądzę, że nie ma szans zmieścić się w kwocie 400 tys. jeśli budujemy z firmą. Raczej bliżej 500 tys.

Tynki wewnętrzne - 20 tys, wylewki i ocieplenie podłogi - 20 tys, podbitka drewniana 7 tys, hydraulik - min.wersja oszczędna 30 tys. , elektryk - 10 tys., ocieplenie poddasza - 10 tys., tynki zewnętrzne z ociepleniem - 20 tys., GK na poddaszu - ponad 20 tys.,cokoły budynku z klinkieru- 6 tys., schody drewniane- około 15 tys., kominek hmm. min. 10 tys., plus ogrodzenie, plus taras i ganek, plus odwodnienie wokół budynku,

no i wykończenie - czyli podłogi, łazienki, płytki, kontakty, lampy.

Nie liczę ogrodu, malowania w środku ścian i mnóstwa innych rzeczy jak np. kuchnia (ponad 20 tys. bez wyposażenia), podjazd z kostki.

Ceny podane powyżej mam wyliczone w 3 różnych kosztorysach.

Brak w nich np. rekuperatora - 25 tys.

Koszt można obniżyć - pokryć dach blachą. Będzie taniej - na więżbie i na robociźnie. Można też robić samemu. jak się ma czas i umiejętności.

No chyba że moje tereny są tak drogie a inni mają sporo taniej. :-?

Do kosztorysu na stan surowy podanego na stronie projektu trzeba dołożyć około 20 %. A potem przy wykończeniówce to dopiero zabawa.

Anulka - drzwi świetne. nie boisz się ich zniszczyć przy wylewkach i tynkach ???

500 tys :cry: to chyba moje plany z przeprowadzką na święta przyszłego roku legną w gruzach :cry: .

Aniu ślicznie wyszedł ten taras. Ja u siebie zmieniłam na prostokątny a teraz się zastanawiam czy nie powrócić do pierwszej wersji :roll: Drzwi też bardzo ładne- tylko je porządnie zabezpiecz i okna też.

Pozdrawiam

Ja wstępnie też kalkulowałam 400 tys.

Ale niestety nie ma szans abym w tej kwocie się zmieściła.

A wykończenie planuję bardzo skromne.

Kominek też bez szaleństw - 3 tys. wkład plus wykonanie - piaskowiec i GK - 5 tys. (wraz z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do pokojów na górze).

Sam materiał na podbitkę - 30 zł / metr kw. A jest tego 68 metrów. Do tego malowanie i montaż. Nawet przez chwilę się wachałam czy nie zrobić z PCV.

I w tym roku chyba też zrezygnuję z ogrodzenia się. mam tego aż 160 metrów. Czyli jak nic wyjdzie 20 tys.

Już wiem czemu wszyscy tak narzekają na koszty wykończenia. :cry:

A do tego mam 1 komunię dziecka i ślub w rodzinie za granicą - w maju.

A jak mi rzeczoznawca wyceniła dom w marcu gdy były tylko fundamenty

na 425 tys. to się pukałam po głowie że mocno przesadziła.

Wychodzi, że koszt stanu surowego zamkniętego to mniej niż 50 % łącznych kosztów. Oscyluje coś koło 45 %.

Anulkaa świetne drzwi - z drewna??? ja mam okna z PCV i mówią, że jak zamawiam drzwi to mam wziąć pod uwagę, że drewno ma mimo wszystko iny odcień - co Wy na to???

Jeżeli chodzi o koszty, to ja cały czas mam nadzieję, że się jednak zmieścimy w 400 tys., ale coraz bardziej mąż mnie sprowadza na ziemię. Założyliśmy jednak już na początku, że w takiej sytuacji gdyby nam jednak nie wystarczyło, to nie wykańczamy góry tzn. wszystkie tynki , rozprowadzenia , kafle i panele, ale bez urządzania. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ;)

Reniu, a Ty zamawiałaś drzwi drewniane czy PCV???

Aniołek77

Wybrałam wersję oszczędną - PCV za 2200 zł. :oops:

Za to idealnie dopasowaną kolorystycznie do okien. Jak to wyjdzie zobaczymy.

Sobek1

Zdjęcie ścianki nad drzwiami tarasowymi:

http://foto2.m.onet.pl/_m/7e03f13adadf526ce75edb6b0bb591f6,6,19,0.jpg

i z bliska - warstwy:

http://foto2.m.onet.pl/_m/9c7caab7fea4634395bf69ee4ed24c3a,6,19,0.jpg

Mam nadzieję, że to pomogło. :wink:

Nasz wstępny kosztorys oscyluje koło 450 tys. (bez wodotrysków :lol: ) ale z biegiem czasu widzimy że może nam troszkę zbraknąć.

Dzisiaj panowie skończyli więźbę (w tydzień - hurraaaaa), druga ekipa stawia ścianki działowe.

Zamówiliśmy okna, drzwi z KMT i bramę garażową z napędem - łącznie koszt 14 tys.

Elektryk wycenił wstępnie na 11-14 tys. (bez oglądania domu) w tym gniazda, kino domowe, tv, internet, alarm, pogodówka.

Centralne ogrzewanie - najtańsza wycena 40 tys. w tym ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, przedpokoju, wiatrołapie, pom.gospodarczym i obu łazienkach, piec dwufunkcyjny kondensacyjny Viessmann oraz kominek z płaszczem wodnym.

http://foto.onet.pl/jkwr0,u.html

cześć wszystkim

macieju 40

nie wiem czy Ci to pomoże bo mamy częściowe podpiwniczenie pomieszczenie około 18 m2 i wejście do piwnicy jest w pom. gospodarczym (ja mam odbicie lustro). Schodki takie wysuwane.

Ja najprawdopodobniej będe miała drzwi z firmy dendropinus http://www.dendropinus.com/ koszt 2200 zł (do tego dojazd i montaż drzwi drewniane sosnowe warstwowo klejone).

Mam też pytanie do tych którzy już po więźbie. Czy macie dodatkowe słupy (4 szt) które podtrzymują konstrukcje więźby, U mnie cieśla z kierbudem powiedzieli że to konieczne bo inaczej dach się złoży :o . Baardzo dziwne bo do tej pory nikt chyba o tym nie pisał.

pozdrawiam gośka