małgosia2005 02.08.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 cześć Reniu mysle ze pierwsza z budową wystartuje Ania. my w piatek czyli jutro odbireamy dokumenty z ZUD , potem architekt "przypatruje " sie danym uzyskanym z "Krajobrazów" dotyczącym zmianom materiałów scian( nie budujemy z ytonga) i jak dobrze pójdzie to wniosek o pozwolenie na budowę składamy w połowie sierpnia. A czy wszyscy budujecie z Ytonga ? Mam pytanie do Reni czy jak juz uzyskasz kosztorys za fundamenty to podzielisz się informacjami "how much?" pozdrowionka goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 02.08.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Aniu my będziemy budować z uni maxa albo czegoś b podobnego. Nasz architekt prosił jednak żebyśmy wzięli z "Krajobrazów" cos dot. obciązeń konstrukcyjnych, czy coś w tym stylu( nie mam tej kartki przed sobą więc improwizuje). . Zobaczymy jak towygląda jak już przyślą. My też nie postawimy stanu surowego tylko fundamenty. pozdrowionka gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 02.08.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 HeyOczywiście jak tylko coś dotyczącego kosztów dostanę to podam na forum.Jesteśmy pionierkami z tym projektem więc niech się innym przyda. A i nam będzie łatwiej rozmawiać z ekipami.Dziewczyny co z fundamentami ? Robicie wylewane czy budujecie tak jak w projekcie z bloczków betonowych ? Jak planuję wylewane i też nie zmieniam ich wymiaru (szerokości) ale u mnie będa większe bo mam dłuższy garaż i głębsze bo jestem w tej najgorszej strefie i muszę robić je na głębokośc 1,2 m. Coś mi zawala terminy architekt i nie wiem czy da radę złożyć jutro na ZUD. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.08.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 HejReniu my najprawdopodobniej będziemy mieć wylewane fundamenty. jeszcze jest do uzgodnienia z wykonawcą. Nie wiem co robic ze stropem. Ania napisała że będzie mieć wylewane bo są tańsze. Trochę poczytałam o tym i moim zdaniem nie jest to takie jednoznaczne. Ale jak napisałam " moim zdaniem" i oczywiście wg opinii niektórych fachowców z przeczytanych artykułów. Nasz architekt odradza lany strop, twierdzi ze teraz korzysta się z gotowych. Jesli cos wiecie na ten temat napiszcie co lepsze i korzystniejsze finansowo.pozdrawiam goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 04.08.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 HEJ!!! Oj chyba niedokladnie doczytałam posty A teraz mam istotne pytanie do Reni i tych, którzy zamiast stropu terivy zamierzaja zastosować lany strop. Podobno ( info od architekta) w naszym projekcie taka zmiana wiąże się z oddaniem projektu do konstuktora ( z czym wiążą się dodatkowe koszty) żeby zaprojektował strop. Strop ma wymiar 6 m2 a strop lany powinien być kładziony do pow. 4 m2. Zapytajcie swoich architektów. Reniu a dlaczego chcesz zmieniać strop teriva czy słyszałąś że on ma jakieś wady ? Proszę o szybką odpowiedź bo to PILNE, serdeczne dzięki pozdowionka gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 06.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Małgosiu Przy rozmowie o fundamentach z ekipą budowlaną poruszyliśmy też ewentualne wykonawstwo stanu surowego. Od razu zasugerowali nam aby zmienić typ stropu na lany gdyż jest sporo tańszy ( 20-30 %) od terivy. Nie wiem który wolę bo z kolei przy lanym trzeba bawić się z polewaniem go aby nie popękał. Hmmm. Na podkarpaciu większość domów buduje się ze stropem lanym nie wiem czy wynika to z tego że nie umieją po nowemu czy z czegoś innegonp. braku materiałów lub ich ceny. Ale jeśli faktycznie konieczne byłoby przeprojektowanie to chyba sobie odpuszczę. Nie mówiłam o tej zmianie z architekterm Muszę pilnie do niego zadzwonić i spytać . pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 hej Reniu pisze drugi raz bo mi kmpiuter nie chciał wysłąc wiadomości i wszystko zniknęło. Mam nadzieję że teraz się uda. Co do stropu to zdania architekta i wykonawcy są rozbiezne. Wykonawca za lanym architekt za terivą. Zastanawiam się czy jak zdecydujemy się na lany to potrzebna będzie zmiana konstrukcyjna sporządzona przez konstruktora( nie wiem ile ta zmiana kosztuje) nasz kierbud powiedział że on moze dokonywac zmiany ( zgadzam sie z tym ale czy on równiez to wszystko poprzelicza tak jak konstruktor)Zmiany w projekcie nie pozostaja bez skutków. Zeby mi tylko ten strop na głowę nie zleciał Na razie wpisujemy na potrzeby pozwolenia na budowe terive z zastrzeżeniem mozliwości zastosowania lanego Obaczym pozdrawiam gocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 10.08.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Anulka Skoro to Ty ruszasz pierwsza to chyba juz masz zrobione jakieś kalkulacje stanu zero. Czy możesz nam wyjawić jak to u Ciebie wyjdzie ? Ja dziś odbieram papiery z ZUD. Ale się to ciągnie. pozdrawiam w ostatnim dniu przed urlopem Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 10.08.2007 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.08.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Cześć dziewczynyCo tu taka cisza ???? Nic się u was nie dzieje ?Ja wróciłam już z wczasów i niestety nie mam jeszcze pozwolenia na budowę.Wniosek złożony 13 sierpnia (może przez to hahahahah).Co do przedłużania się wszystkiego to Aniu, u mnie jest podobnie. Mamy zjazd na działkę z drogi powiatowej i dlatego występowaliśmy o pozwolenie na budowę zjazdu na działkę i budowę domu. Też musimy robić rów melioracyjny, zjazd wraz z rurami, zgodnie z projektem (projekt - bagatelka 500 zł) itd.A tu już wrzesień przed nami. Co tam u Was ??Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 28.08.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 cześć Reniu my również nie mamy jeszcze złożonego pozwolenia na budowę. Składamy w piatek. Szukamy wykonawcy na stan "O". Ten który miał nam budować zażyczył sobie 50 tys za stan "O", więc sama widzisz. Reniu czy wiesz jakie Ty poniesiesz koszty w związku z budową? pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 29.08.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Co do kosztów to jeszcze nie wiem, bo firma miała mi przygotować kosztorys przez czas jak byłam na urlopie. Mam spotkać się z nimi jutro. Jak będę go mieć to dam znać. No i zaczynam odliczanie dni od 13-go. Zobaczymy. paRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 03.09.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 03.09.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 czyli na placu boju zostałysmy z Renią. Mam nadzieje, że fundamenty będą u nas w tym roku . Mam pytanie- czy posiadacie zestawienie pow ścian domu (zewnetrznych i wewnętrznych-działowych) oraz dane dotyczące dachul.Wiem, że niektóre prac. projektowe w swoich standardowych informacjach podają takie info. Niestety dzisiaj zadzwoniłam do tejże pracowni aby podali mi pow. dachu. długości kalenicy itd. itd. to pani grzecznie poinformowała mnie żebym zerknęła do projektu. Nie ma to jak podejście do klienta . Stąd moje pytanie ? pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 03.09.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam wszystkich retrowiczówwłaśnie zakupiłem projekt domu i pop rzeczytaniu wszystkich komentarzy mam pytanie.Czy posiada ktoś już jakąś kalkulacje stanu zerowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.09.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 CześćCo do powierzchni dachu to z tego co pamiętam (pisałam meila do pracowni i mi podali, bo w projekcie nie ma ) jest tego 261 metrów.Niestety na dziś zostałam bez kopii projektu( bo dałam swoje kopie ekipom do wyceny) więc nie podam Ci powierzchni ścian.Ja liczyłam piechotką powierzchnię (ach ta matematyka) a potem prosiłam aby to samo zrobił mi architekt adaptujący projekt i o dziwo policzyłam dobrze.Czas realizacji mojego kosztorysu przeciąga się. Jeden mam mieć na 10 września - tylko stanu zero, a drugi z innej firmy około 12-go, osobno na stan zero, osobno na surowy otwarty i surowy zamknięty.Przy czym ta druga firma w tym roku nie zacznie bo ma bardzo dużo pracy, za to "obstawiają" wszystko - wc, baraczek, narzędzia, matariały. Ja tylko płacę.Zobaczymy jak im to wyjdzie. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Rafi __66 ja mam koszt stanu "O" ale ja mam specyficzne warunki terenowe( duzy spadek), i koszt wyniósł tyle ile zapłaciłabym za dom z podpiwniczeniem (50 tys). Bardziej wiarygodne dla Ciebie byłyby dane Reni. dzięki Reniu chyba zatrudnię do tego swojego architekta, do siebie nie mam zaufania (jestem humanistką). własnie dałam do wyceny koszty materiałów do budowy domu tj. porotherm, beton dachówki, itd i wszystko do dachu z 8 oknami (jedno okno dodatkowo). Musze się zorientować ile wyjdzie materiałowo stan "sur otwarty" z dachem i oknami połaciowymi. Jak by ktoś juz miał takie koszty to niech się podzieli wiedzą pozdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 05.09.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dziękuję za informacje w kwesti wyceny stanu zero. Moja działeczka jest faktycznie płaściutka i bardziej przyblizoną kwotę stanu zero będzie prawdopodobnie miała Renia.W tej chwili jestem na etapie zbierania reszty dokumentów, aby wystapić o zgode na budowę, więc "zazdroszczę" już wszystkim, którzy wykopali pierwszy dołek pod fundament domu.Ciesze się, że udało mi się w końcu znaleść innych Retrowiczów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 14.09.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Nic nie pisałam bo nie miałam o czym. nadal czekam na pozwolenie na budowę i mam nadzieję że za dzień dwa trafi w moje ręce. Co do kosztorysów to tez mi sie to przeciąga (a raczej ekipom). Narazie mam od ekipy nr 1 wycene stanu zero na kwotę 31500 netto plus 7% vat W tej kwocie jest wszystko, czyli : 1. kierownik budowy 2. baraczek 3. wc 4. zakup wszystkich materiałów, narzędzia. Stan zero- czyli: zdjęcie humusu, wykopy i przekopy koparką, podkłady, pospółka, ławy fundamentowe żelbetowe, ściany fundamentowe (120cm w ziemi + 50 nad poziom gruntu) lane z gruchy, izolacje p/wilgociowe poziome, zbrojenie,izolacje p/wilgociowe pionowe , 2 wartwy Novobitu-emulsji asfaltowo-kauczukowej, styropian na klej 6 cm, zasypywanie wykopów i zagęszczanie. No i na to wszystko izolacja p/wilgociowa pozioma plus papa jako zabezpieczenie na zimę. Jak to zostało określone- jest to wersja nr 1 kosztorysu czyli do negocjacji. Sama nie wiem czy to dużo czy mało. Czekam jeszcze na wycenę z ekipy nr 2 to wtedy może będe mieć jakis pogląd na ceny. Dla mnie liczy się to że ja tylko patrzę jak inni robią, a raczej co zrobili danego dnia. Jeśli dostaniemy pozwolenie do 20-go września to ruszamy w tym roku.No bo niestety to daty pozwolenia trzeb adodac 3 tygodnie- 2 aż sie uprawomocni i 7 dni na zgłoszenie robót. No i musi być sucho tak z 5 dni przed kopaniem. Jak narazie u nas we wrześniu był 1 dzień bez deszczu. A tak swoją drogą to już się nie mogę doczekać aż coś się zacznie dziać na tej naszej działce. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratles1 16.09.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Witam! Dołączam do Was - kupiłem projekt i po minimalnych przeróbkach wybuduję sobie hacjendę – i będę mieszkał w świetnej chacie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts