małgosia2005 14.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 wklejam album z projektem aranżacji salonu http://picasaweb.google.pl/malgosia0908/Retro# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 14.09.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam Wszystkich Retrowiczów po wakacjachMałgosiu powracam do pytania czy i kiedy moglibyśmy Was odwiedzić na Waszej budowie? Jesteśmy otwarci na propozycję cały tydzień pracujemy do 16 więc później jesteśmy gotowi na wycieczkę.PozdrawiamMagda i Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkozlowski83 14.09.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam wszystkich.Ja też już zdecydowałem się na projekt Retro, mam już działke na mazurach i jestem w trakcie załatwiania papierów.Dziekuje szczegolnie Reni za szczegółowe odpowiedzi na moje pytania - jej pomoc naprawde jest nieoceniona. Mam nadzieje, że w przyszłości ja też będe mógł podzielić się z kims swoimi doswiadczeniami i tym samym pomogę komus innemu. Pozdrawiam wszystkim retrowiczów. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.09.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 mkozlowski83- witamy, witamy życzymy powodzenia z papierami. Kiedy zaczynacie ? Anulka - ganek i taras wyszły fajnie. Mam nadzieję, że moje - z kostki- też tak dobrze będą wyglądać. A drzwi biorę z firmy KMT jak W.I.K. - stalowe z przeszkleniem - niestety nie da się wkleić zdjęcia z ich strony. Małgosia2005 - projekt kominka prawie taki jak u mnie. Tyle, że półka nie taka długa. Zazdroszczę Wam dziewczyny tych projektantów wnętrz. U mnie hydraulik skończył, elektryk chyba jutro kończy.Uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.09.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 dzięki Aniu Reniu ten projekt to baardzo wstepny. chodziło raczej o rozplanowanie mebli. Chciałabym bardziej stylowo niz w tej aranzacji . Cały czas mam niestety problem z więźbą . Czy u Ciebie Reniu też zaprojektowali te słupy dodatkowo?. One wypadają bardzo niefortunnie na srodkach pokojów na górze. A ja tak nie chce. Aniu za bardzo nie zrozumiałam tego ze masz dodatkową długaśną belkę w konstrukcji. Możesz coś jeszcze napisać?. Czy oznacza to że gdybyś jej nie zastosowała to miałabyś te słupy co u mnie chcą zrobić? Jesli zmienialiście coś w konstrukcji więźby to kto to zmieniał?. Architekt adaptujący, czy kierbud?. Taka zmiana chyba nie jest istotna dla budynku czyli nie trzeba wystepować o zmiane pozwolenia na budowę. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Magdzik 76 oczywiście zapraszamy do nas. Czy przyszły tydzien pasowałby Wam. Mam nadzieje że będzie już zalany strop. Niestety prace posuwają sie w ślimaczym tempie. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.09.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 czyli te belki widział kierbud i cieśla w projekcie. Myłsałam, że masz jakieś dodatkowe. Po rozmowie z kierbudem wiem ze te słupy maja byc w scianie (nie bedą przeszkadzały). Więc chyba juz dam spokój i niech robią. Najbardziej denerwujace jest to że kazdy fachowiec ma inne rozwiazanie a ty człowieku niewiele wiesz o budowie. dzięki i pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.09.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Małgosiu - nie ma u mnie żadnych słupów na poddaszu. I nikt o nich nic nie mówił. Cała konstrukcja opiera się na wiązarach opartych na murłatach przykręconych do stropu. Może to zdjęcie pomoże Ci sobie to wyobrazić:Cienkie czerowne słupy były tylko na czas ustawiania konstrukcji.http://foto1.m.onet.pl/_m/08c9b386cb66c4cf5ab56371cf34adf9,10,19,0.jpga może to :http://foto2.m.onet.pl/_m/52b67b57d0d32f5b9ec7d52752180022,10,19,0.jpg Te długie belki o których mówi Anulka to są te narożne najgrubsze krokwie widoczne na zdjęciu nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 16.09.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Reniu dziękuje bardzo jak zwykle można na Ciebie liczyć . Nie wiem co kieruje moimi fachowcami że chcą te słupy. Powiedzieli że tak musi być. Nie będą przeszkadzać więc niech będą. Koszt też nie będzie duży około 300 zł. Nie mam na tyle wiedzy z ciesielki zeby z nimi polemizować. Na usprawiedliwienie ich dodam, że gdy wyceniana była robocizna przez inne ekipy to dwie osoby mówiły cos o tym dachu. Już niech robią te słupy Jestem tak psychicznie wyczerpana przez ekipe murarzy, ze paradoksalnie przy wykonczeniówce chyba odsapne. Co kilka dni czegoś im brakuje tak jak dzisiaj stempli i ja oczywiście w ciągu jednego dnia muszę to załatwiać (nowe bo nie każdy ma używane o wys. 3,5 m) bo inaczej robota będzie stać. Totalnie niezorganizowani. pozdrawiam gośia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 16.09.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 MałgosiuPewnie Cię nie pocieszę, ale się dopiero zacznie.Mam 3 dni na wybranie i kupienie parapetów wewnętrznych. Jakoś to przegapiłam i teraz muszę coś szybko kombinować. Jakie, z czego i szybko zrobić.To samo z oświetleniem. Nie mam do dziś koncepcji umeblowania ale jakoś rozplanowałam oświetlenie. Jakoś na szybko. hmmmm.Ufff. Teraz najlepiej byłoby mi zrobić przerwę na zimę i pomyśleć i poszukać, poplanować.A tu tynki , wylewki itd. i ciągle coś się dzieje. Nie mam czasu ani siły na szukanie inspiracji po necie o północy.Ledwo dom ogarniam i lekcje dzieci. Uffff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 16.09.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 A ja jestem po rozmowie z lokalnym stolarzem. Zrobi nam schody a'la Rintal dębowe - za 8500 zł. A oryginalne wycenili mi na 17 tys zł.No i okazało się, że nie zmieszczą się schody takie jak narysował je architekt. Wejdą jedynie zabiegowe a nie jednobiegowe- zabiegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 16.09.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 witam,nam przyszły tydzień odpowiada. Może czwartek??Żeby nie zaśmiecać forum może resztę korespondencji będziemy prowadzić na prywatną pocztę ([email protected])Napisz jak do Was trafić, podaj trasę jaką najlepiej dojechać z Łodzi o której możemy się pojawić, żeby zadać kilka pomocniczych pytań i obejrzeć Wasze włości.PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 17.09.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 MAGDZIK 76 wyśyłam Ci odpowiedź na priva Anulkaa troche drogie te schody ale... jak się "zakochałaś" to bierz. Mnie projektantki pokazały takie kręcone za 15 tys. Będe jednak szukać tańszych tak do 10 tys. Reniu masz swietną cene na schody, pozazdrościć . Muszę sprawdzić jakie to są te schody jednobiegowe-zabiegowe. Zabiegowe to wiem bo takowe posiadam. pzdr gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 17.09.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 AnulkaSchody bajeczne, ale cena też jakby z bajki. Jeśli możesz poszaleć to nie żałuj sobie, bo potem pożałujesz , że nie wzięłaś.Dostałam płytkę od fachowca do schodów i robi naprawdę super schody.Drewno potrójnie klejone, lakierowane plus metalowe barierki. Terminy ma zajęte do lutego 2009, ale akurat tak nam pasuje. A drewno zamawia już teraz aby przesuszyć i mieć gwarancję niezmiennej ceny. Małgosia 2005Jednobiegowe zabiegowe to takie jak mamy w oryginalnym projekcie, ale nie ma szans aby takie weszły. Jest to 6 zwykłych schodów, potem 6 zabiegowych i znów 6 zwykłych. Ale te zabiegowe spodobały mi się. Nawet bardzo. No i cena za parapety drewniane u tego stolarza też mi się podoba - 45 zł za dębowe/ mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 17.09.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 witam Wszystkich serdecznie! u nas mały przestój:( musimy zwolnić naszą ekipę budowlną (sztuk jeden majster) cały czas czekalismy na większą ilość pracowników i już nie mamy siły łudzić sie że będzie lepiej a czas nagli...szukamy profesjonalnych wykonawców co jak wiecie nie jest łatwe. czekamy na wylanie stropu, czekamy i czekamy... mam pytanko do Tych którzy są juz na etapie dachu - Reniu w projekcie są kominki wentylacyjne sztuk 7/8? na Twoim dachu ich nie widać? masz inne rozwiązanie? dziękuje za podpowiedź, pozdrawiam z wielkopolski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 17.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 JulidaCo do wentylacji to u siebie mam takie rozwiązanie:4 kratki wentylacyjne przy kominie spalinowym (od pieca gazowego) - wentylacja garażu, kotłowni, łazienki dolnej i łazienki górnej.W kominie kominkowym mam 2 kratki wentylacyjne - do salonu i do garderoby górnej.Mam też kupione 3 dachówki tzw. sanitarne do odpowietrzenia 2 pionów sanitarnych i do okapu w kuchni.Dachówki będą zamontowane na dniach, bo czekaliśmy na zrobienie pionów przez hydraulika aby mieć lepszy pogląd na miejsce ich umieszczenia na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 17.09.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 julida to witaj w klubie. Może mamy tę sama ekipe . Ja już niestety jestem skazana na swojego murarza. Na razie nie znalazłam nikogo kto by chciał dokonczyc po nich. Pocieszam się że już niedługo się z nimi rozstanę. W tym tygodniu mielismy nieprzewidziane wydatki na 10 tys zł. Taki drobiazg - ekipa nie wzięła tego pod uwagę niektórych materiałów . Reniu dziękuje za podpowiedź co do parapetów to jeszcze się nie dowiadywałam o cene, ale pewnie masz niezłą. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 17.09.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Cześć dziewczyny!!! Dziękuję Reniu za zdjęcia ścianki nad tarasem- wszystkie pięknie widać więc wiem już o co chodzi. Cena schodów naprawdę super . A u nas nadal temat: strop. Panowie się super uwijają tylko jeden dostawca materiałów ciągle nawala a niestety miał z góry zapłacone więc jesteśmy skazani na niego . Dach mieli zacząć w połowie września i niestety przesunęliśmy tak jak u Ciebie Małgosiu na połowę października. Ile Wam poszło betonu na strop??? Nam budowlańcy i kierownik doradzili żeby nie lać w całości tych podciągów przy wejściu i nad tarasem tylko zrobić to trochę krótsze a resztę wykończyć styropianem więc troszke mniej betonu pójdzie. Pozdrawiam http://foto.onet.pl//guu5c,q4q4w04c4n2g,giegk,u.html#gist5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 18.09.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 hej Sobku U nas pójdzie 22 m3 miałam troche zmieniany ten strop. Na początku myślałam, ze ta "dziura" musi być -tak mówił kierbud, ale teraz po konsultacjach uda się wylac cały strop nad garażem. a Tobie z tym styropianem? pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 18.09.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Cześć Małgosiu My od razu kupiliśmy dłuższe belki stropowe żeby tą dziurę nad garażem zakryć i mam nadzieję że dzięki temu powstanie na górze jakieś dodatkowe pomieszczenie bo u nas w Retro 2 łazienka jest po drugiej stronie czyli nad kuchnią, Podjęliśmy ostateczną decyzję co do ścianki kolankowej- podnosimy o jeden pustak i na to drugi raz będzie wylany wieniec ok 20 zm. A ta ilość betonu mnie przeraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts