Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć dziewczyny

Co do betonu to faktycznie idzie go bardzo dużo i tani nie jest.

Sobek1- czy naprawdę opłaca się Wam podnosić o 1 pustak ? To duże koszty robić wieniec wokół tak dużego domu. Te pokoje na poddaszu są naprawdę duże.

Ja wybrałam tańszy wariant ze stropem w garażu i częściowo nam tam drewniany strop. Jest tam mnóstwo miejsca.

I można swobodnie wejść przez wyłaz strychowy w garażu.

A Wy jak ? Zostawiacie dziurę w lanym stropie jak na schody? Gdzie planujecie wejście na ten strych? Z garażu czy może z łazienki górnej ?

U mnie wygląda to tak:

http://foto1.m.onet.pl/_m/d5e78c10d629cf037f6a664a563a2f89,10,19,0.jpg

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Reniu.

Niestety ja nie mam możliwości aby zobaczyć jak te pokoje na górze wyglądają i właśnie mam obawy czy nie będą zbyt małe. Ja buduję Retro 2 i jeden pokoik ma 10,20 a drugi 13,80 -ten 13,80 jest szeroki jedynie na 2,70 do punktu przyjętego czyli do 1,90 i długi na ok 5 metrów. Nie potrafię sobie tego wszystkiego wyobrazić. Jeśli możesz to pokaż zdjęcia Twoich pokoików. My w miejscu gdzie ty masz strop drewniany mamy normalną terrivę bo belki dłuższe kupiliśmy i wejścia od garażu nie robimy. Myślę że w efekcie wydłuży się jeszcze ten pokój który ma 13,80 więc może powstanie jeszcze jakies dodatkowe pomieszczenie do którego wejście może być od pokoju i z holu.

Mam straszny mętlik w głowie :roll:

Pozdrawiam

Sobek1

Faktycznie jak się przyjrzałam projektowi Retro2 to pomieszczenia na poddaszu są odwrócone w stosunku do Retro. :o

A to chyba gorzej wg mnie, bo u nas łazienka górna jest nad łazienką dolną

i koszty kanalizacji dużo niższe, zwłaszcza pionów kanalizacyjnych.

Co do powiększenia powierzchni pokoju nr 12 po wylaniu stropu, to raczej bym na to nie liczyła. :-?

Nad garażem jest po prostu bardzo nisko.

Początkowo myśleliśmy o zrobieniu wejścia z łazienki górnej (u Ciebie pokój nr 12) ale jak to zobaczyłam to odpuściłam. Trzebaby wchodzić niemal na czworakach.

Bo nad garażem jest obniżenie poziomu o 30 cm w stosunku do domu.

A z wejściem od strony garażu jest nieźle.

Zdjęcia góry może wieczorkiem.

Cześć budowlańcy,

zwracam się z prośbą o podpowiedź w temacie konstrukcji dachu:

nie ma słupów do wsparcia więźby czy macie jakieś stalowe podciągi.

Nie mogę tego odnaleźć w projekcie.

Jak jest mocowana więźba dachowa?

Nie ma specyfikacji elementów stalowych przy konstrukcji dachu. Jak rozwiązali to Wasi spece od dachów?

Proszę gorąco o info.

Cześć budowlańcy,

zwracam się z prośbą o podpowiedź w temacie konstrukcji dachu:

nie ma słupów do wsparcia więźby czy macie jakieś stalowe podciągi.

Nie mogę tego odnaleźć w projekcie.

Jak jest mocowana więźba dachowa?

Nie ma specyfikacji elementów stalowych przy konstrukcji dachu. Jak rozwiązali to Wasi spece od dachów?

Proszę gorąco o info.

Michu

u mnie słupy będą (w projekcie ich nie ma). Cieśla i kierownik powiedzieli że inaczej dach się złoży. Inni ich nie mają i jakoś ten dach się trzyma :wink: . Nie wiem za bardzo co myśleć. Może "moi" są zbyt ostrożni.

Koszt tych słupów nie będzie duży i tak je postawią że nie będą przeszkadzać w pomieszczeniach.

Decyzja należy do Ciebie. Jak widać są różne "szkoły" :wink:

Mam jeszcze pytanie- czy kotwy macie takie jak w projekcie?

U mnie wczoraj wylali strop, wreszcie. Ale ...żeby nie było tak słodko to komin do wyprowadzenia ponad strop, drugi ten systemowy do postawienia(murarz jak zwykle nie zdążył go wymurować przed wylaniem stropu). Nasz kierbud wyliczył ilości betonu co do centymetra niemalże , aż panowie od betonu byli zdziwieni. Wreszcie trafiliśmy na dobrego kierbuda(żeby nie zapeszyć :roll:

pozdrawiam gosia

Michu

Nie ma specyfiikacji elementów stalowych przy dachu - bo tam nie ma żadnych elementów stalowych.

Nie ma też żadnych słupów ani stalowych podciągów.

Jest to konstukcja dachu oparta na wiązarach czyli krokwiach połączonych ze sobą na kształt trapeza o bardzo dużym przekroju.

Obecnie rzadko stosuje się ten typ konstrukcji dachu z uwagi na duży koszt robocizny - to wypowiedź mojego cieśli.

Jeśli macie jakieś wątpliwości co do konstrukcji dachu to napiszcie meila do pracowni w której kupowaliście projekt. Napewno opiszą co i jak. Ja tak robiłam jak miałam jakieś wątpliwości.A jeśli po takich fachowych tłumaczeniach cieśla nadal nie będzie w temacie to ...... może trzeba znależć innego ????? Dlaczego mają Wam wstawiać coś co podraża koszty dachu tylko dlatego, że nie wiedzą jak to zrobić ??? Dlaczego trzeba płacić za lenistwo lub brak wiedzy tzw. fachowców ? Ale to tylko moje zdanie. 8) 8)

Małgosiu

Przypomnij mi - kotwy to te szpile wchodzące w murłatę ? Jeśli to one to u mnie były dość długie i pewnie tak jak w projekcie. A jeśli to nie to o czy myślę to mnie oświeć.

tak Reniu

te kotwy to inaczej szpile :) . Czyli masz zgodnie z projektem.

Reniu ile zapłaciłaś za 1m3 drewna na więźbe?.

W projekcie jest zestawienie drewna na 10,48 m3. U Ciebie trochę wiecej bo masz wydłużony garaż. Mam takie pytanie. Przy zamawianiu drewna zamawia się trochę wiecej na tzw "docinki". Około 20 cm więcej dla kazdej belki. Ile to wyszło w przeliczeniu na m3.

co do tych słupów to ich koszt nie jest duży -ok. 300 zł. U mnie będą je robic. Architekci też są omylni :wink: . Ale to oczywiście indywidualna sprawa każdego z nas.

pozdrawiam gosia

Małgosiu

Cena drewna to było coś koło 770 zł za kubik.

Ale kupowaliśmy wczesną wiosną - chyba kwiecień.

Ile tego było to nie wiem bo wszystko kupuje szef ekipy a nie my. Sprawdzę w domu w papierach i napiszę wieczorkiem.

Zapas był brany - na każdą belkę ponad 0,5 metra. I dobrze. Bo mam teraz niski okap a taki chciałam - obcinali krokwie bardzo mało. Równali w zasadzie.

A do tego poszerzył mi się dom wzdłuż i wszerz o 12 cm i akurat się przydał ten zapas (pomyłka geodety z osiami domu). :roll:

Anulka - a co słychać u Ciebie ??

Aniu mój faworyt co do koloru to zdjęcie z forum - nie wiem czyje - z góry przepraszam autora (ale chyba się nie pogniewa :wink: )

Ma taki kolor okien jak u nas, ładne bonia wokół okien, brązową podbitkę - jak dla mnie - super na wzór:

http://foto0.m.onet.pl/_m/c2d2eda55caf9aa1c95a82a3dcf711f0,6,19,0.jpg

i drugie zdjęcie też z forum:

http://foto0.m.onet.pl/_m/0008e9b585a4c27c77fa4d2ce99cd7ac,6,19,0.jpg

równie ładne zestawienie kolorów.

MAGDZIK

odpowiedź poszła na priva :D

Sobku ja miałam teriwe zalewaną betonem. Niestety wyszło tak jak pisałam 22m3. Nie wiem dlaczego u Ciebie tak mało. Czy masz tą dziure w garażu lub inne jakieś zmiany?

Co do elewacji to u mnie raczej kremowy (prawie biały). Nic odkrywczego ale nam się podoba :wink: .

pozdrawiam gośka