Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu

mam do Ciebie pytanie

czy oprócz ścianki kolankowej podnosiłaś też parter budynku. (wydaje mi się że o tym ipsałaś ale nie wiem, czy wcieliłaś to w życie :wink: .)

I czy wydłużyłaś okap dachu? i jeśli tak to o ile?

zdecydowałam się na podniesienie ścianki kolankowej :roll:

klamka zapadła (dzięki temu uniknęłam min tej dziury w garażu)

pozdrawiam gosia

Cześć dziewczyny!!!

Zamówiliśmy dzisiaj więźbę (ok 14 kubików) a jutro budowlańcy zrobią ściankę kolankową.

Małgosiu o ile ty podnosisz ściankę i ile dłuższą więźbę zamówiłaś?

My podnosimy o jeden pustak plus na to drugi wieniec ok 25 cm czyli łącznie 50 cm i w związku z tym zamówiliśmy więźbę dłuższą o 40 cm.

Pozdrawiam

cześć Sobek1

po poscie Ani chyba nie będziemy zamawiać więcej więxby albo tylko 20 cm dłuższą, jeszcze pomyslimy.

Te 14 kubików to więżba+łaty, kontrłaty,deska czołowa?. Bo coś dużo Ci wychodzi. W projekcie retro jest 10,48 m3 do tego laty, kontrłaty no i te deski czołowe i trochę na scinki około 20 cm do każdej deski.

my podnosimy o jeden pustak+wieniec (20 cm).

Trochę się boje jak to wyjdzie, bo sama nie jestem zwolenniczką podnoszenia ściany kolankowej. jednak zdjęcia Ani przekonały mnie do tego, zwłaszcza gdy podnosi ona również parter.

pozdrwiam

witam wszystkich retrowiczów i retrowiczki.

Czy ktoś robi podpiwniczenie pod garażem?

U mnie będzie tam pomieszczenie na piec C.O. i w związku z tym mam kilka pytań.

Moja budowa będzie w miejscowości Smardzewice k/zalewu Sulejowskiego 400m. woj.łódzkie.

Czy w okolicy do 100km ktoś jest w trakcie budowy tego ślicznego domu?

Proszę dać znać moje namiary to :

[email protected]

tel: 512-268-368

Pozdrawiam i proszę o kontakt. :wink:

Gosiu ja również po zobaczeniu zdjęć Ani zdecydowałam się na ściankę kolankową :lol: . Też mam obawy co do tej ścianki ale jestem dobrej myśli. A jeśli chodzi o te 14 kubików to jest więźba plus reszta- czyli całe drewno na dach- tak nam w tartaku wyliczyli. Cena za kubik- 760 zł brutto. W zestawieniu Retro2 więźby jest ok 9.60 m3.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich Retrowiczów. W tym tygodniu kupujemy we Wrocławiu projekt Retro. Chociaż budowę (okolice Strzelina) planujemy rozpocząc dopiero w przyszłym roku- mamy do Was pytanie dotyczące aktualnych kosztów budowy stanu surowego otwartego (poszczególne etapy, tj. fundamenty, strop, mury, dach itp.). Za odpowiedź na to pytanie z góry dziękujemy.

Pozdrawiamy serdecznie- Ula, Julia i Marcin

MAGI

tylko pozazdrościć że jesteś już po tej przysłowiowej "drodze przez męke" :wink: . Ja jak się wreszcie wybuduje to bede musiała to odreagować i nie wiem czy na jakiś czas nie odseparuje się od forum i komputera. Miło że nam kibicujesz.

u mnie podobno dzisiaj szalują wieniec. Cieśla wchodzi około 15.10 to tak zgodnie z planem, a co się okaże to nie wiadomo.

A co u pozostałych, Reniu co taka cisza?

Fajnie że coraz wiecej osób buduje retro. Witamy w klubie. :D

ANECZKA01 pieknie prezentuje sie Twoj domek, masz perfekcyjnie dobrany kolor okien do bramy garazowej oraz do drzwi wejsciowych. Czy mozesz zdradzic jaki to kolor oraz jakiej firmy sa okna, drzwi i brama? Jakie to okna drewniane czy PCV? Rowniez buduje w woj.pomorskim, wiec bede wdzieczna za informacje :)

Jakie planujecie ogrzewanie w Waszych domach?

Pozdrawiam

Cześć Wszystkim retrofanom.

Troche byłam chora. Trochę mnie nie było w domku i tak zeszło.

Zapraszam do oglądania tynków i nie tylko.

Nie mam czasu na wklejanie zdjęć więc zapraszam na stronkę onet.

Jest tam kilka albumów.

najnowszy - o nazwie ściany.

http://foto.onet.pl/1z3g1,wzzll64mouiv,gbx9f

Dobry wieczór Retrowicze- to jeszcze raz my- szczęśliwi posiadacze projektu Retro z okolic Strzelina. Powielamy swoje zapytanie dotyczące aktualnych kosztów budowy stanu surowego otwartego (fundament, mury, strop, kominy, dach- łącznie i z osobna poszczególne etapy). Bardzo prosimy o odpowiedź, chociaż zdajemy sobie sprawę z faktu, że w poszczególnych regionach naszego wspaniałego kraju ceny kształtują się różnie. Pozdrawiamy i życzymy sukcesów w budowaniu- Ula, Julia i Marcin

Witam wszystkich wielbicieli projektu RETRO.

od dawna planuje budowę swojego gniazdka i to właśnie ten projekt okazał sie tym właściwym. Puki co czeka mnie wątpliwa przyjemność załatwiania wszystkich papierkowych spraw. Zamierzam budować w woj. Pomorskim (okolice słupska) ,wiec pytanie do amorka88 - gdzie dokładnie budujesz i na jakim etapie budowy jesteś ?

pozdrawiam :)

Witaj Aneczko!

Napisz więcej o swoim domku - pokaż zdjęcia środka :D Widzę, że podwyższyłaś parter - o ile pustakow? Zrezygnowałaś z kominka - bo widzę, że masz tylko jeden komin. I chyba nie zrobisz przypór?

Pisz, pisz :D

Pozdrawiam

Ania

Parter podniosłam o 2 pustaki - wiem, że domek stracił troche swojego uroku ale powierzchnia na podaszu naprawde jest o wieke większa.Kominek może zrobimy elektryczny.

Aniu, a co to są przypory?

Zdjęcia postaram się wkleić później. :wink:

Pozdrawiam ...

ANECZKA01 pieknie prezentuje sie Twoj domek, masz perfekcyjnie dobrany kolor okien do bramy garazowej oraz do drzwi wejsciowych. Czy mozesz zdradzic jaki to kolor oraz jakiej firmy sa okna, drzwi i brama? Jakie to okna drewniane czy PCV? Rowniez buduje w woj.pomorskim, wiec bede wdzieczna za informacje :)

Jakie planujecie ogrzewanie w Waszych domach?

Pozdrawiam

Kolor okien, drzwi oraz bramy to złoty dąb. Okna są PCV ale nie pamiętam nazwy firmy, drzwi z firmy Delta. :roll:

cześć Kidi

niewątpliwie jest to bardzo praktyczne ale i ...kosztowne. Jeśli masz spadek na działce to ja bym zrobiła. Jesli grunt płaski to przekalkuluj sobie.

nasze fundamenty kosztowały 60 tys.(robocizna , materiały). Piwniczka ma około 18 m.

Po częsci dodatkowe koszty ponieslismy niepotrzebnie ( włozone za duzo stali nie wiadomo po co :o - to były złe decyzje kierbuda). Jednak i tak piwniczka niestety kosztuje, nawet jak uda się uniknąc niepotrzebnych "inwestycji" :wink:

Dzięki małgosia2005 podejrzewam że zrezygnuje z piwnicy i powiększę garaż o te 2m i wydzielę kotłownie za garażem.Trochę psuje to wizerunek domu ale cóż jakoś trzeba sobie poradzić.Wiem na pewno że nie będę podnosić ścianki kolankowej na poddaszu gdyż obserwując fotki jednej z retrowiczek bardzo mi się nie podobał wygląd zewnętrzny domu po podniesieniu tej że ścianki i w takich przypadkach niezbędnym jest wydłużenie krokwi dachowych i powiększenie wymiarów luków okiennych . :D