reniaS 07.10.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Cześć Wreszcie znalazłam trochę czasu aby zajrzeć na dłużej. U mnie cały czas praca pod tytułem - TYNKI. Wyląda na to, że w tym tygodniu skończą. A tak wygląda to u mnie teraz Kidi27 - chyba nie wygląda tak źle z wysuniętym garażem : http://foto1.m.onet.pl/_m/2424ac7941fded1fc017ab7f2889b421,6,19,0.jpg i w środku (salon): http://foto3.m.onet.pl/_m/781d606d2467c7e9bbee555f2d613777,6,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/fcac6adb8ec9fa49603e838c96bd4133,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kidi27 07.10.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam ReniaS. pewnie że nie,wygląda świetnie i sam taką zmianę zaadoptuje gdyż jest bardziej praktycznie i taniej wychodzi niż podpiwniczenie.Ale ze ścianka kolankową bym nie przesadzał zbytnio można podnieść ale góra 1-2 pustaki aby nie przesadzić,bo już na forum widać jak w niektórych przypadkach ktoś przesadził i z domu zrobił się muchomorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina75 08.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Ponownie witam wszystkich RETROWICZóW. Po długich namysłach jednak będziemy budować RETRO (lustrzane odbicie). Projekt już jest w naszym posiadaniu, a więc teraz trafi do adaptacji. Nie ukrywam, że od dłuższego czasu pilnie śledzę Wasze zmagania z budową i serdecznie gratuluję piorunujących postępów. Liczę, że będę mogła skorzystać z Waszego cennego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronki 09.10.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam wszystkich retrowiczów. Po długich poszukiwaniach projektu, też zdecydowaliśmy z mężem o wyborze RETRO. No i całe szczęście trafiliśmy na to forum. Przyznam, że z ciekawością je przeczytałam i upewniłam się co do naszego wyboru. Gratuluję wszystkim, którzy dużą część budowy mają już za sobą. My jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki, więc wszystko jeszcze przed nami. Mamy zamiar budować w okolicach Sandomierza, może ktoś buduje niedaleko i można będzie obejżeć domek na żywo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 09.10.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam wszystkich!!! Dzisiaj weszła ekipa od dachu Do soboty zrobią więźbę, potem murarze dokończą kominy a potem to co najważniesze- dachówka . Z oknami połaciowymi wstrzymamy się do wiosny żeby nie kusić złodziejaszków. Pozdrawiam i zapraszam do ogladania albumu http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.10.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam wszystkich!!! Wczoraj Panowie zakończyli więźbę ale niestety jedna z belek weszła na komin wentylacyjny i teraz musimy szukać jakiegoś rozwiązania. Twierdzili ze to budowlancy przesuneli komin ale okazalo sie ze to oni popelnili blad i teraz jest problem. Pytanko do wszystkich: ile pustakow kominowych nad dachem kominy wystaja i jaki jest koszt takich kominow z klinkieru? Szukamy ekipy do kominow klinkierowych z okolic Wroclawia- jesli macie jakies namiary to bardzo prosze. Zastanawiamy sie czy oblozyc komin plytkami czy z klinkieru zrobic. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do ogladania http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html?P=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Jeszcze jedno pytanko- czy wstawialiscie do kominow shiedla stal zeby kominy wzmocnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 12.10.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Sobek1 podwyzszales poddasze o jedna cegle ? Bo z tego co widze na zdjeciach to tak ale nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.10.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam!!! Podwyższyliśmy poddasze o jeden pustak plus wieniec ok 25 cm czyli łącznie 50 cm. Bardzo baliśmy się tej decyzji alei efekt jest super . Dzięki tej sciance kolankowej znacznie powiększyła się góra a poza tym po zlikwidowaniu tej dziury nad garażem spokojnie w tym miejscu powstanie jeszcze jeden pokoik lub pomieszczenie przeznaczone jeszcze nie wiem na co . Być może zrobimy tam siłownie lub jakiś składzik.Teraz mamy dylemat dotyczący kominów. Zastanawiamy czy obłożyć cegłą klinkierową lecz nie wiemy jaki to koszt czy poprostu płytkami klinkierowymi. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 12.10.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Nasze kominy początkowo wystawały na 5 pustaków ale dokupilismy po jednym do każdego żeby kończyły się nad poziomem dachu. Obkładaliśmy je płytką klinkieorową, koszt robocizny 80 zł/m2. We wtorek spodziewamy się ekipy od montażu okien, od jutra zaczynamy elektrykę oraz elewację. Rury od wody i kanalizacji rozprowadzone. http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.10.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Hej SOBEK1 jak zamierzasz zrobić wejście do pomieszczenia nad garażem.? Wydaje mi się że może być z tym kłopot. pzdr gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.10.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Sobku doczytałam, że planujesz wejście z holu lub od pokoju. Będe musiała jeszcze dokładnie popatrzeć bo jakoś tego u siebie nie widze. Odnośnie więźby. Znowu obsuwa . Właśnie wczoraj dowiedzielismy się, ze dach bedzie robiony za 2 tygodnie. My juz mamy zamówioną więźbe i jest gotowa do odbioru . Oznacza to że bedzie sobie leżała na dworzu i mokła. Pamiętam Reniu że ty też czekałaś i denerwowałaś sie tylko ze u Ciebie to trwało kilka dni a u mnie 2 tygodnie. Czy coś się działo z Twoja więźbą i czy mozna tak długo czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 13.10.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Pytanko do Anulki Iaki miałaś koszt kominów z cegł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.10.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Małgosiu U mnie było ponad 3 tygodnie czekania. A do tego na zmianę cały czas padało lub świeciło słońce. Cieśla mówił, że nic się nie dzieje, ale... pod warunkiem, że belki są specjalnie ułożone na tzw. szpałnach (czy jakoś tak), czyli nie belka na belce ale pomiędzy nimi jest kawałek drewna i wszędzie dociera powietrze. Mój mąż sobie z tym poradził, bo dawno temu dorabiał sobie w Austrii w ... tartaku. W sumie bo trochę skręciło może 3 krokwie ale cieśla już podczas konstrukcji sobie z tym poradził. No i przed impregnacją więźba schła dobre 5 dni w pełnym słońcu. Nie może być impregnowana jak jest mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 14.10.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Reniu dziękuje za info pocieszyłaś mnie a dobra wiadomośc jest też taka, że wchodzą od poniedziałku czyli za tydzień. My będziemy miec impregnację zanurzeniową i nie wiem czy samemu jeszcze impregnować. Musielibyśmy wygospodarować cały dzien wolny. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 14.10.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Cześć!!!Małgosiu my nie mamy łazienki nad garażem tylko nad kuchnią ale to wejście muszę jeszcze przeanalizować. Dziewczyny ile pustaków shiedla macie nad dachem bo jutro bedą kończyć kominy więc musimy wiedzieć. Kierownik twierdzi że cztery wystarczą. Zdecydowaliśmy się na obłożenie kominów płytkami klinkierowymi bo nie znaliśmy ekipy do kominów z klinkieru a Panowie do dachu wrócą za 10 dni więc kominy muszą być gotowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 15.10.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Małgosiu my również mamy impregnację zanurzeniową i też się zastanawiamy nad dodatkową impregnacją bo marnie to wygląda. Na razie mają skończyć kominy a resztę odkładamy na 10 dni bo mąż wyjeżdża. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 hej zastanawiam sę czy tą impregnację należy robić przed połoeniem węźby. Jak by okazało się że po zbudowaniu szkieletu jest to możliwe ( w co wątpie) to pewnie bym się skusiła, chociaż mój mąż nie chce się już bawić w żadne impregnacje dodatkowe. Zobaczymy. moja "ekipa" murarska wciąż jeszcze nie skończyłą swoich prac. Myśle, że najpiękniejszym momentem w czasie całego budowania będzie rozstanie się z nimi i pomyśleć że byli polecani przez jedną forumowiczkę-podejrzewam że to rodzina . pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyziek... 16.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam wszystkich! Z uwagi na wasze doswiadczenie w budowie tego pieknego domku jakim jest RETRO mam istotne dla mnie pytanie. Czy realne jest zmieszczenie sie w kwocie 130 tys ze stanem surowym zamknietym, mam na mysli jedynie materialy gdyż cala reszta zajme sie sam. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 17.10.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Dyziek... Muszę Cię zmatrwić. Ja się nie zmieściłam i to sporo ponad tą kwotę. Stan surowy otwarty - 210.000 w tym 40 tys robocizna. A do tego okna - dachowe około 9 tys., zwykłe minimum 10 tys. no i drzwi wejściowe - od 2 tys. oraz brama garazowa - kilka tysięcy. Ale jak masz dobre dojścia w hurtowniach i faktycznie sam wszystko zrobisz a do tego nie będzie szaleństw cenowych to kto wie. Ja wydałam do dziś (bez działki i projektu) 270 tys. I napewno drugie tyle jeszcze trzeba wydać aby zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts