Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Wreszcie znalazłam trochę czasu aby zajrzeć na dłużej.

U mnie cały czas praca pod tytułem - TYNKI.

Wyląda na to, że w tym tygodniu skończą.

A tak wygląda to u mnie teraz

Kidi27 - chyba nie wygląda tak źle z wysuniętym garażem 8) :wink: :

http://foto1.m.onet.pl/_m/2424ac7941fded1fc017ab7f2889b421,6,19,0.jpg

i w środku (salon):

http://foto3.m.onet.pl/_m/781d606d2467c7e9bbee555f2d613777,6,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/fcac6adb8ec9fa49603e838c96bd4133,6,19,0.jpg

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ReniaS. pewnie że nie,wygląda świetnie i sam taką zmianę zaadoptuje gdyż jest bardziej praktycznie i taniej wychodzi niż podpiwniczenie.Ale ze ścianka kolankową bym nie przesadzał zbytnio można podnieść ale góra 1-2 pustaki aby nie przesadzić,bo już na forum widać jak w niektórych przypadkach ktoś przesadził i z domu zrobił się muchomorek :-?

Ponownie witam wszystkich RETROWICZóW. Po długich namysłach jednak będziemy budować RETRO (lustrzane odbicie). Projekt już jest w naszym posiadaniu, a więc teraz trafi do adaptacji. Nie ukrywam, że od dłuższego czasu pilnie śledzę Wasze zmagania z budową i serdecznie gratuluję piorunujących postępów. Liczę, że będę mogła skorzystać z Waszego cennego doświadczenia.

Witam wszystkich retrowiczów. Po długich poszukiwaniach projektu, też zdecydowaliśmy z mężem o wyborze RETRO. No i całe szczęście trafiliśmy na to forum. Przyznam, że z ciekawością je przeczytałam i upewniłam się co do naszego wyboru. Gratuluję wszystkim, którzy dużą część budowy mają już za sobą. My jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki, więc wszystko jeszcze przed nami. Mamy zamiar budować w okolicach Sandomierza, może ktoś buduje niedaleko i można będzie obejżeć domek na żywo? :D

Pozdrawiam

Witam wszystkich!!!

Dzisiaj weszła ekipa od dachu :lol: Do soboty zrobią więźbę, potem murarze dokończą kominy a potem to co najważniesze- dachówka :D . Z oknami połaciowymi wstrzymamy się do wiosny żeby nie kusić złodziejaszków.

Pozdrawiam i zapraszam do ogladania albumu :wink:

http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html

Witam wszystkich!!!

Wczoraj Panowie zakończyli więźbę ale niestety jedna z belek weszła na komin wentylacyjny :evil: i teraz musimy szukać jakiegoś rozwiązania. Twierdzili ze to budowlancy przesuneli komin ale okazalo sie ze to oni popelnili blad i teraz jest problem.

Pytanko do wszystkich: ile pustakow kominowych nad dachem kominy wystaja i jaki jest koszt takich kominow z klinkieru? Szukamy ekipy do kominow klinkierowych z okolic Wroclawia- jesli macie jakies namiary to bardzo prosze. Zastanawiamy sie czy oblozyc komin plytkami czy z klinkieru zrobic. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do ogladania

http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html?P=2

Witam!!!

Podwyższyliśmy poddasze o jeden pustak plus wieniec ok 25 cm czyli łącznie 50 cm. Bardzo baliśmy się tej decyzji alei efekt jest super :lol: . Dzięki tej sciance kolankowej znacznie powiększyła się góra a poza tym po zlikwidowaniu tej dziury nad garażem spokojnie w tym miejscu :lol: powstanie jeszcze jeden pokoik lub pomieszczenie przeznaczone jeszcze nie wiem na co :wink: . Być może zrobimy tam siłownie lub jakiś składzik.Teraz mamy dylemat dotyczący kominów. Zastanawiamy czy obłożyć cegłą klinkierową lecz nie wiemy jaki to koszt czy poprostu płytkami klinkierowymi. Pozdrawiam wszystkich

Nasze kominy początkowo wystawały na 5 pustaków ale dokupilismy po jednym do każdego żeby kończyły się nad poziomem dachu. Obkładaliśmy je płytką klinkieorową, koszt robocizny 80 zł/m2.

We wtorek spodziewamy się ekipy od montażu okien, od jutra zaczynamy elektrykę oraz elewację. Rury od wody i kanalizacji rozprowadzone.

http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,u.html

Sobku

doczytałam, że planujesz wejście z holu lub od pokoju. Będe musiała jeszcze dokładnie popatrzeć bo jakoś tego u siebie nie widze.

Odnośnie więźby. Znowu obsuwa :evil: . Właśnie wczoraj dowiedzielismy się, ze dach bedzie robiony za 2 tygodnie. My juz mamy zamówioną więźbe i jest gotowa do odbioru . Oznacza to że bedzie sobie leżała na dworzu i mokła.

Pamiętam Reniu że ty też czekałaś i denerwowałaś sie tylko ze u Ciebie to trwało kilka dni a u mnie 2 tygodnie. Czy coś się działo z Twoja więźbą i czy mozna tak długo czekać?

Małgosiu

U mnie było ponad 3 tygodnie czekania. A do tego na zmianę cały czas padało lub świeciło słońce. Cieśla mówił, że nic się nie dzieje, ale...

pod warunkiem, że belki są specjalnie ułożone na tzw. szpałnach (czy jakoś tak), czyli nie belka na belce ale pomiędzy nimi jest kawałek drewna i wszędzie dociera powietrze.

Mój mąż sobie z tym poradził, bo dawno temu dorabiał sobie w Austrii w ... tartaku. 8)

W sumie bo trochę skręciło może 3 krokwie ale cieśla już podczas konstrukcji sobie z tym poradził. No i przed impregnacją więźba schła dobre 5 dni w pełnym słońcu. Nie może być impregnowana jak jest mokra.

Reniu dziękuje za info

pocieszyłaś mnie :D

a dobra wiadomośc jest też taka, że wchodzą od poniedziałku czyli za tydzień. My będziemy miec impregnację zanurzeniową i nie wiem czy samemu jeszcze impregnować. Musielibyśmy wygospodarować cały dzien wolny.

pozdrawiam gosia

Cześć!!!

Małgosiu my nie mamy łazienki nad garażem tylko nad kuchnią ale to wejście muszę jeszcze przeanalizować.

Dziewczyny ile pustaków shiedla macie nad dachem bo jutro bedą kończyć kominy więc musimy wiedzieć. Kierownik twierdzi że cztery wystarczą.

Zdecydowaliśmy się na obłożenie kominów płytkami klinkierowymi bo nie znaliśmy ekipy do kominów z klinkieru a Panowie do dachu wrócą za 10 dni więc kominy muszą być gotowe.

Pozdrawiam

hej

zastanawiam sę czy tą impregnację należy robić przed połoeniem węźby. Jak by okazało się że po zbudowaniu szkieletu jest to możliwe ( w co wątpie) to pewnie bym się skusiła, chociaż mój mąż nie chce się już bawić w żadne impregnacje dodatkowe. Zobaczymy.

moja "ekipa" :wink: murarska wciąż jeszcze nie skończyłą swoich prac. Myśle, że najpiękniejszym momentem w czasie całego budowania będzie rozstanie się z nimi i pomyśleć że byli polecani przez jedną forumowiczkę-podejrzewam że to rodzina :wink: .

pozdrawiam gosia

Witam wszystkich!

Z uwagi na wasze doswiadczenie w budowie tego pieknego domku jakim jest RETRO mam istotne dla mnie pytanie. Czy realne jest zmieszczenie sie w kwocie 130 tys ze stanem surowym zamknietym, mam na mysli jedynie materialy gdyż cala reszta zajme sie sam.

Pozdrawiam i zycze cierpliwosci na budowach :wink:

Dyziek...

Muszę Cię zmatrwić. Ja się nie zmieściłam i to sporo ponad tą kwotę.

Stan surowy otwarty - 210.000 w tym 40 tys robocizna.

A do tego okna - dachowe około 9 tys., zwykłe minimum 10 tys.

no i drzwi wejściowe - od 2 tys. oraz brama garazowa - kilka tysięcy.

Ale jak masz dobre dojścia w hurtowniach i faktycznie sam wszystko zrobisz a do tego nie będzie szaleństw cenowych to kto wie. 8) :wink:

Ja wydałam do dziś (bez działki i projektu) 270 tys.

I napewno drugie tyle jeszcze trzeba wydać aby zamieszkać.

:-?