Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i dziękuje za szybka odpowiedz, zdaje sobie sprawę, że cena będzie zależna

głównie od użytych materiałów oraz zdrowego rozsądku. Jestem jednak dobrej myśli i mam nadzieje, ze sie uda. Budowę zaczynamy na początku roku a puki co biurokracja :-? . Po Twoim dzienniku widze, ze jestes juz daleko z budową (szczerze zazdroszcze). Domek wydaje sie byc funkcjonalny i przytulny wiec pytanie do was czy faktycznie tak jest? Zaznaczam, ze również zarazilem sie pomysłem na dluzszy garaż i kotlownie z tylu :D .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny Dyziu (troszkę łatwiej odmieniać) jeżeli chodzi o koszty to ja Cię pocieszę- jesteś w stanie się zmieścić.Oczywiście w różnych rejonach Polski są tak duże różnice w cenach,że trudno uwierzyć.Gdybym powiedział w jakich pieniądzach ja wybudowałem ten dom, niktby nie uwierzył a zaznaczę,że nie oszczędzałem.Mam ściany trójwarstwowe z cegły Kozłowice-12cm zewnętrzna warstwa,styropian frezowany 10cm wewnątrz,20 cm warstwa cegły wewnętrznej(ścianki działowe również), podmurówka z bloczków na 0,5m wys,fundamenty na 1,2m głębokie-zbrojone, strop wylewany monolityczny(3 tony stali, zbrojenie klasy Mercedesa przez profesjonalną ekipę), ścianka kolankowa 2 cegły na stropie, nadproża, dachówka Creaton Premion kasztan glazura(również Mercedes wśród dachówek-obecnie są wielkie promocje), wylewki wszędzie oraz kanalizacja, okna wysokoosiowe-nie obrotowe,niemieckiej firmy Roto. Wiem, że nie każdy ma możliwość wykorzystać pomoc rodziny, sprzęt-np.ciągnik,itp.ale to bardzo obniża koszty i człowiek jest w stanie zaoszczędzić duuuuużo-ja zaoszczędziłem.Poza tym targować się i nie popuszczać. Ja kupiłem cegłę w okresie boomu a teraz bardzo ceny spadły i wszyscy się proszą, to samo ze stalą -pręt fi 12 płaciłem 3500zł za tonę a w tej chwili kosztuje 2700zł brutto za tonę.Co mnie najbardziej denerwowało podczas tej budowy to nie ceny i fachowcy a ten nieszczęsny projekt-mało czytelny,bez ważnych przekrojów-z różnych stron(nie wspomnę o poddaszu)-masówka. Oczywiście jak wielu budujących tak wiele doświadczeń i refleksji.Pozdrawiam Wszystkich retrowiczów :p

Zapomniałem dodać, że przy wylewaniu fundamentów nie zostawiałem tej dziury w środku domu-wszystkie ściany fundamentowe są połączone ze sobą do powierzchni ziemi dla większej stabilizacj budynku.Pod ścianki działowe mam również fundamenty ale na mniejszą głębokość.Strop ma 15 cm co w zupełności wystarczy-dobre zbrojenie i jakość betonu mają duże znaczenie.

Małgosiu jeżeli chodzi o pracę i kosztyna budowy to aż tak strasznie to nie wygląda i nie wyglądało.Fundamenty wykopała minikoparka (polecam bardzo,żadnych obrywów i zniszczeń terenu)-10zł za 1m długości.Retro z wydłużonym garażem ma ok.80m, koszt 800zł. Zbrojarz robocizna 300zł- 1dzień zbrojenia. Beton 32m3- 7000zł. Bloczki betonowe 1100szt- 3700zł, murarz robocizna-bloczki 800zł.Folia izolacyjna fund.-300zł,grunt asfalt 40l-200zł.Cegła 22000zł, murarz robocizna 7000zł, styropian frez-2000zł, kanalizacja 700zł, drut na strop ok.10 000zł, zbrojarz 3000zł.Beton na strop 28 m3-8000zł, dachówka+dodatki 23000,wykonanie 14000zł,okna 10000zł.To wydatki,które pamiętam(brutto!).Aż tak strasznie to nie wygląda a domek stoi, hehe.Przyznam,że cały 3tyg urlop wykorzystałem na obsługę betoniarki i proporcje znam na pamięć.To co mogłem to robiłem a resztę robili fachowcy.Oczywiście tych kosztów jeszcze troszkę było ale kładąc np.blachę na dach, tańszy matriał na ściany możemy jeszcze zaoszczędzić.Życzę wzystkim szybkich parapetówek :)

Witam,

O! jaki piękny temat :) super - jeszcze w całości nie przeczytany, ale będzie :lol: Gdzieś obił mi się o oczy taki retro domek po przerókach i to jest coś podobnego to co my sobie wymysliliśmy.Przepraszam jeszcze nie pamiętam nicka, kto to opisywał. Wiem, że osoba ta wkleiła skan projektu, niestety trudno dopatrzeć się szczegółów.

A ponieważ o budowach nie mam zielonego pojęcia, to trochę mi póki co zabrakło koncepcji..Mam nadzieję, że podsuniecie jakieś pomysły.

Zależy mi na pralnio-suszarni w domu na dole. i tak sobie wykombinowaliśmy, że:

"przestawimy" wysuwając garaż do przodu, a w lukę między nim a łazienką "wstawimy" jakby 2 pomieszczenia. Jedno z wejściem od garażu z oknem - to niby miałoby być pomieszczenie gosp. na piec do ogrzewania. Tym samym z tego pom. wyjście byłoby tylko przez garaż. Ale tym samym z garażu nie dałoby się póki co wejść do domu. A drugie pomieszczenie byłoby za ścianką pom. gosp. w stronę holu z wejściem na hol. W każdym razie bez okna :( i to by mi pasowało na pralnio suszarkę.

Teraz pytanie:

raczej ryzykowne chyba jest robienie suszarni w pomieszczeniu bez okna?!? :-? chodzi mi o wentylację ...

poza tym zostaje jeszcze kwestia oryginalnego pommieszczenia gosp. - aż tyle "graciarnianych" pomieszczeń nie potrzebuję. Aż tak powiększać kuchni też nie za bardzo mi pasuje...

jest jeszcze plan:

powiększenie wiatrołapu o tę część z pom. gosp. i zrobienie tam szafy, a w miejscu gdzie wiatrołap graniczy z garażem zrobić tam przejście.

po zabawie w programie, niestety tutaj też umiejętności kiepskie :(

ale obrazowo widać ten bełkot z powyżej:

http://images42.fotosik.pl/22/4d47a688725edef9.jpg

Mam pytanie czy jest w tym jakiś sens i logika?

Jak u Was Retrowicze to wygląda?

nie brakowało Wam tej suszarni?

ps. jak na pierwszego posta to trochę mi dużo wyszło :oops: :wink:

dziękuję Aniu za odp., dzisiaj czytam wątek dokładnie od początku i faktycznie to Renia :)

Super, ze tu trafiłam, bo zapomniałam o takim cudzie natury jak o mech. suszarce - ja cały czas miałam przeokropną wizję jakiś sznurów do wieszania, stojących metalowych suszarek... A przecież wystarczy kupić kolejną Nataszę. która odrobi czarną robotę ;) a wtedy met. suszarka będzie tylko rzadkością :)

Więc i okno można pominąć, i grzybobrania być nie musi :lol:

Obecnie w swoim mieszkaniu biegam z przenośnymi suszarkami, ich widok mnie dołuje, bo sprawiają, że wiecznie w danym pomieszczeniu jest bałagan.

Muszę nadmienić, że do całego tego zamieszania mam jeszcze duży dystans, działka się dopiero załatwia, jeśli chodzi o projekt, to tak czysto teoretycznie i lekko wstępnie - robimy przymiarki. Mam nadzieję, że z kopyta ruszymy po Nowym Roku i zacznie się z lekka mówiąc szaleństwo.

póki co kopiuję Wasze pomysły do worda :) pytać będę i to na pewno

pozdr.

Witam witam wszystkich "starych" i "nowych" również RETROWICZ-ów.

Ojjj dłuuuuuuuugo mnie nie było, ale urlopik dwa tygodnie (już nie czuję, że gdziekolwiek byłam ;) po powrocie w pracy i na budowie. Brak czasu mnie dobija i jeszcze ta okropna pora roku, szybko ciemno i w ogóle....

ale nic to jakoś przeżyjemy, a domek się "szykuje" ;)

Widzę , że NOWA 9mam nadzieję) Retrowiczka (GLOSSY) ma bardzo podobne ustawienie i pomysł rozwiązania, dlatego odsyłam do tego co już zostało zamieszczone, a resztę w miare możliwości będę doklejać (jak pozwoli czas).

Z góry przepraszam jeżeli od razu z marszu nie odpowiem na pytania ale bardzo proszę jeżeli jakieś masz Glossy to śmiało.:)

Pozdrawiam pozdrawiam jeszcze raz wszystkich

Od jakiegoś czasu śledzę Wasz temat dotyczący Retro bo również z żoną ten projekt wpadł nam w oko. A teraz widząc zdjęcia waszych budynków utwierdziliśmy się w przkonaniu,że prz wyborze tego właśnie domku zostajemy. Na razie borykamy się ze sprawami z działką budowalną,ale trzeba już myśleć o budowie i podpatrywać wasze pomysły:)

Mamy pierwsze pyatnie do Aniołka77, czy wasz budynek stoi standardowe 50 cm nad gruntem i drugie, czy powiększaliście w fazie budowy otwory okienne, bo widzę,że rolety macie montowane pod nadprożami?

Ps. Wasze domki wyglądają ślicznie:)

Witam Piogron

Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze - tak standardowe 50 cm zachowane (a nawet więcej).

Jeżeli zaś chodzi o drugie, to wykonawca sporo "nadłożył" murując ściany, ma to swoje plusy i minusy, bo teraz gdzie nie gdzie trzeba dosyć dużo piankować i "lepić" - okna takie jak w projekcie. Uważam , że wielkość wystarczająca.

Pozdrawiam i dziękuję za uznanie ;)

Witam serdecznie wszystkich Retrowiczów. Jakiś czas temu zadaliśmy Wam pytanie odnośnie kosztów budowy tego domku do stanu surowego otwartego (fundamenty, ściany, strop, dach itp.).

Aniołek77- może Ty nam odpiszesz na to pytanko. Właśnie kupiliśmy projekt, który teraz poszedł do adaptacji. Budowę planujemy rozpocząc w przyszłym roku. Ciekawi nas- ile kosztowały poszczególne etapy (oczywiście w przybliżeniu). My jesteśmy z okolic Strzelina (dolnośląskie), a Ty Aniołku77 z opolszczyzny. Może byłaby opcja zobaczyc Twój piękny domek w realu.

Pozdrawiamy.

Jak najbardziej zapraszamy do nas, tylko musimy się zdzwonić dokładnie kiedy :)

co do kosztów etapów muszę zerknąć do naszego kosztorysu i wtedy wszystko mniej więcej podam razem z robocizna.

Robocizna ogółem do stanu surowego zamkniętego wyniosła nas 55 tyś, ale nie byliśmy i nie jesteśmy z wszystkiego zadowoleni. Mieliśmy jednego wykonawcę (fizycznie) robił szybko i nie dokładnie i gdyby nie kierownik budowy (w tym wypadku strzał w 10)wiele rzeczy by nas nurtowało.

Jak wrócę dzisiaj z "placu boju"postaram się te koszty zamieścić.

Pozdrawiam Sabina

Witaj Marcelino.

Przesyłam mniej więcej koszty do stanu surowego zamkniętego.

1. stan "0"- materiały wg kosztorysu 75 tyś + robocizna 15 tyś.

2.Murowanie ścian, wylewka "chudziak", wypr. otworów okiennych i drzwiowych 35 tyś.+ robocizna 9 tyś

3.Szalunki, zbrojenia,wieniec, doprowadzenie kanaliz. piętra, beton 65 tyś + robocizna 14 tyś.

4. Dach, stolarka 45 tyś + robocizna 13 tyś

5. Kominy stopnie komin.,drabinki przeciwśnieg. 8 tyś + robocizna 4tyś.

I to chyba tyle, ale jak to wszystko zliczyłam to jakoś za dużo mi wyszło-to wszystko dało 283 tyś????.

Zapytam jeszcze męża, bo właściwie on te wydatki kontrolował :wink:

Jeżeli jeszcze jakieś pytania to nie ma problemu

Pozdrowionka