Otello 25.10.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witam serdecznie. Tak jak maxr zapytam aniołka77 o ten stan 0 bo jak czytam o kosztach jakie niektórzy ponoszą na poszczególne elementy to mi włosy dęba stają a przecież budujemy ten sam dom.Domniemywam, że zarówno hurtownie jak i wykonawcy ile niektórym powiedzą tyle Ci płacą.Z czego ta podstawa domu jest zrobiona za 75 tyś? W projekcie jest szersza ława na dole i węższa ściana do wys 0,5 m nad poziom ziemi.Na głębokość 1,2m i szerokości 40cm -gdzie są ściany konstrukcyjne oraz 30 cm-przy łazience oraz kominku wylałem beton klasy B20,zbrojony .Wyszło tego 32m3,dodatkowo 1100szt bloczków to co ponad ziemię do wys 0,5m,styropian na to oraz folia,wewnątrz piasek.Koszty:beton 7000złdrut zbrojenie 1000złzbrojarz 300złbloczki 3700złMurarz bloczki 800złStyropian 1000złfolia twarda na izolację 300zł(nie jakaś tania papa)grunt asfalt do smarowania 200złpiasek ok.1300złWylewka ok 3500złKochani 19100zł BRUTTO (z robocizną)i jest solidna podstawa(w tej kwocie mam jeszcze podstawę pod ścianki działowe z bloczków-zapomniałem dodać).Nie wiem z czego za takie pieniądze to było robione ale nawet w 5% nie będzie to lepsze od tego,które opisałem.Nie mam zamiaru nikogo obrażać ale chcę uświadomić przyszłym budującym,że nie taki diabeł straszny i aby się NIE WYSTRASZYLI bo wychodzi na to,że domy mogą budować sami milionerzy a to nie prawda!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Dodam,że ten koszt jest z wylewką po której można swobodnie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 25.10.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 I juz widze błąd - jesli tym piaskiem za 1300zl wypełnisz srodek to gratuluje. Piasku trzeba gdzieś 10 wywrotek takich 20 tonowych kazda wywrotka po minimum 200zł. A wsypać piach do środka budynku ? łopatami ? i znowu trzeba doliczyc koszt maszyny. Poziomy kanalizacyjne ? Zagęszczenie piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Szanowny Panie Wojtek Lubartow.Po pierwsze.Ja nie opisuję domysłów tylko fakty i koszty,które poniosłem bo tak się składa,że ten dom pobudowałem a nie podnoszę suchej dyskusji na podstawie obserwacji i przeczytanych postów na forum.A z cenami jest różnie.W moim rejonie 200zł to kosztuje wywrotka żwiru anie pospółki(Centrum).A o jakich maszynach mówimy?Wywrotką kipował do środka i tyle a takim burżujem to ja nie jestem żebym się wstydził za łopatę wziąć bo tak właśnie zrobiłem.Dwa dni przerzucania i równania grabiami(wielka filozofia).Jeżeli chodzi o zagęszczenie to przyjechał gość z zagęszczarką i ubił to-a powiedział szanowny Kolego na dwie butelki,w ostateczności dostał 100zł.Druga sprawa.W garażu tego piasku aż tak dużo nie potrzeba bo jest obniżony a właściwie można zrobić tam wylewkę na samej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Kilka fotek,którymi dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Zbrojenie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Na zdjęciach widoczne zmiany1.Wejście do kotłowni z zewnątrz oraz małe okienko2.Zrezygnowałem z małych okienek w garażu na rzecz dużego przy wejściu3.Pomysł Reni S z wydłużonym garażem ale jedna część kotłowni powiększona-doradził mi to gość od ogrzewania(ponoć piece na ekogroszek są dość duże i byłoby mało miejsca przed nim).Na zewnątrz będą małe schodki oraz małe zadaszonko.4.Zrezygnowałem również z wystającej ścianki przy łazience-nie ma fotki5.Powiększyłem powierzchnię na schody(lub przejście) murując ściankę do kuchni( tą za wiatrołapem) na równi z drzwiami(wejściowe drugie)-nie ma fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Na zdjęciach widoczne zmiany1.Wejście do kotłowni z zewnątrz oraz małe okienko2.Zrezygnowałem z małych okienek w garażu na rzecz dużego przy wejściu3.Pomysł Reni S z wydłużonym garażem ale jedna część kotłowni powiększona-doradził mi to gość od ogrzewania(ponoć piece na ekogroszek są dość duże i byłoby mało miejsca przed nim).Na zewnątrz będą małe schodki oraz małe zadaszonko.4.Zrezygnowałem również z wystającej ścianki przy łazience-nie ma fotki5.Powiększyłem powierzchnię na schody(lub przejście) murując ściankę do kuchni( tą za wiatrołapem) na równi z drzwiami(wejściowe drugie)-nie ma fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 25.10.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Anulkaa Jeżeli pytasz o wewnętrzne, to nie.Mam mocniejsze podciągi-zbrojone z grubych prętów.Kuchnię zamierzam oddzielić od części salonowo-jadalnej ala barem wychodzącym od ściany z oknem.Będzie on miał formę łukowatą idącą do narożnika spiżarki tworząc coś w rodzaju drzwi do kuchni-na końcu będzie albo filarek z otworami na wazoniki lub forma drewniana również nad blatem.Ale nie ma to zamiaru podtrzymywać konstrukcji, bardziej dla oka.Całość ze specjalnej cegiełki lub gipsowych kamieni, które planuję również umieścić na ścianie vis a vis kominka.Oj od tego planowania głowa już pęka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 25.10.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witam . Faktycznie troszkę przesadziłam z tymi kosztami Tak spisałam z kosztorysu- sprostuję jak zapytam męża. Ale też z drugiej strony, tak jak pisze Wojtek nie przesadzałabym w drugą stronę z tymi przechwałkami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 26.10.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Aniołek 77 jeżeli ta dygresja z przechwałkami jest do mnie to chcę powiedzieć,że nawet n sekundę otym nie pomyślałem i nie było to moim zamiarem.Z wypowidzi niektórych wynika,że na budowę domu potrzeba milionów a ja chciałem tą tezę obalić.Jeżeli ktoś chce mnie uświadamiać,że jest inaczej to jak przysłowiowy chłop krowie na granicy tłumaczę-to tyle,to tyle,to tak... A dziwnym by było,żeby ktoś kto zajmuje się wynajmem sprzętu-bo tak domniemywam z informacji Wojtka zamieszczonej pod wypowiedzią aby pisał jak to jest tanio z tym sprzętem itp.W swojej branży cen się nie obniża a wręcz przeciwnie. Niech każdy robi jak mu się tylko podoba i za tyle na ile go stać. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 26.10.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Witamy Was drodzy Retrowicze. Z tej strony- Ula, Julia i Marcin z okolic Strzelina. Drogi Aniołku77 byłoby naprawdę super, gdybyśmy mogli zobaczyc Wasz domek. Przesyłamy Ci naszego maila, w którym możesz umieścic swoje dane kontaktowe: [email protected] (emkutajeden).Ostatnio jestem trochę zapracowany, ale myślę, że udałoby się nam wygenerowac trochę wolnego czasu i któregoś pięknego dnia podjechalibyśmy do Was na chwilkę. Z góry dziękujemy za kontakt. Pozdrawiam serdecznie- Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glossy 26.10.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 ooo nowe fotki tylko strasznie mi rozjechały stronę Otello mógłbyś poenterować między nimi?, plis? niestety korzystam tylko z explorera i mam wszystko rozjechane. póki co dalej u nas nic się nie zmnieniło - ale to i dobrze, banki świrują no a z dobrych wiadomości - nie znaleźliśmy fajniejszego projektu niż REtro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 26.10.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Myślałam o tych zewnętrznych - dekoracyjnych , bo z tego co widzę, na razie chyba niewielu Retrowiczów na nie się decyduje. Ja będę miała te przypory i ciekawi mnie kto jeszcze i z jakiego materiału je zrobi. Co prawda to nie jest domek Retro ale na mojej ulicy buduje się domek, który ma podobny styl cokołu czy jak to nazwała Anulkaa "przypór".Też się nad nimi zastanawiałem oglądając ten projekt. Zamieszczam poniżej zdjęcia. Cokół ten murowany jest z cegieł ręcznie formownanych. http://images40.fotosik.pl/23/ebc2d4348a266022m.jpg http://images37.fotosik.pl/23/495298af2b14bedbm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pela1984 27.10.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Tu Ania i Paweł, to chyba najlepszy moment na dołączenie do grona Retrowiczów. Do tej pory na bieżąco śledziliśmy wszystkie dzienniki budowy związane z tym projektem. Jesteśmy na etapie zakupu projektu i konsultacji z architektem apropos przeróbek (mamy kilka małych zastrzeżeń, z tego co widzimy - tendencyjnych typu: kotłownia, suszarnia, garderoba na parterze itd.). Budowa pod Lublinem, z którego oboje pochodzimy. Wiadomo, że każdy chciałby zobaczyć swój azyl na żywo zanim jeszcze w ogóle zaczną go wydziubywać od fundamentów:) I w związku z tym WAżNE PYTANIE - CZY KTOś Z ZAAWANSOWANYCH TU RETROWICZóW BYłBY łASKAW POKAZAć NAM SWóJ STAN SUROWY OTWARTY BąDź ZAMKNIęTY??? Nie gra roli odległość - z Lublina dojedziemy wszędzie bo jesteśmy mobilni. Marzymy o tym, aby zobaczyć "nasz" nowy dom na żywo. Kto pomoże?? Nie będziemy przeszkadzać, chcemy tylko zwiedzić - 20 minut nam wystarczy:)))Bardzo prosimy uprzejmych Retrowiczów o kontakt na adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 29.10.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Cześć mam pytanie do Anulki Aniu powiedz czy robiłaś ten gazon (na kwiaty przy domu wylewany z betonu) w takiej wielkości jak przewidziane zostało w projekcie czyli mniej więcej okkoło 2 m srednicy?, jak to zrobili Twoi fachowcy tzn czy kupili cos "plastycznego" co się dało wygiąc i w ten spsób zrobili formę (jeśli tak to co wykorzystali) i jak wyprofilowali schody (ten łuk ). dzięki Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 29.10.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Aniu dziękuje za błyskawiczną odpowiedź pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 29.10.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Mineło juz przeszło pół roku od kąd zaczelismy załatwiac uzgodnienia(na szczescie załatwial je za nas inspektor nadzoru)bo natknelisny sie na takie absurdy urzednicze,ze razem z zona tracilismy juz cierpliwosc.Musielismy nawet opracowac projekt składu opału przy budynku.Paranoja.Wiec wszystkim retrowicza którzy maja ta urzednicza droge dopiero przed soba ,zycze powodzenia(choc wiem ,ze nie wszedzie stawiaja takie wymagania)Teraz ostro zabieramy sie juz do pracy.W przyszłym tygodniu zaczynamu kopać fundamenty i niestety z braku czasu natym poprzestaniemy w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyziek... 31.10.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Świeta prawda burczymucha- papierologia była i będzie męcząca i wymagająca cierpliwości, ale to swoisty test przed tym co czeka wszystkich budujących po jej załatwieniu A jeśli mogę coś poradzić to ja bym nie kopał fundamentów na zime jeśli nie zamierzasz ich odrazu wylać bo mogą ci sie pozapadac od deszczu i blota, no chyba, ze masz tam jakiś super twardy grunt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 04.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Cześć Retrowicze!!!U nas wszystko pięknie się budowało a od czasu dachu nastał kryzys. Najpierw panowie od więźby zniszczyli nam komin tzn tą część wentylacyjną- źle pocięli belki i jedna z nich weszła na komin więc trzeba było go rozwalić i teraz wentylacja będzie szła rurą i wychodziła dachówką wentylacyjną. Ale to jeszcze nic. Człowiek od dachówki nie może nam jej dowieźć od dwóch miesięcy a pieniądze wpłaciliśmy w czerwcu- taki był układ- niższa cena przy wcześniejszej wpłacie. Braliśmy u niego pustaki i kominy i tamto dojechało ale dachowka niestety nie. Jutro mąż zgłasza sprawę do prokuratuty. Pozdrawiam Was wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts