Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Retrowicze!!!

U nas znów prace ruszyły. Wczoraj zaczęli kłaść dachówkę. Mam pytanko do wszystkich, którzy etap dachu mają za sobą:

Jaką powierzchnię mają Wasze dachy????

My budukemy Retro2 i zrobilismy ścianke kolankową na 50 cm tj pustak plus wieniec i belki stropowe zamówilismy dłuższe o 40 cm- nic więcej w dachu nie było zmieniane. Kupiliśmy 260 m2 dachówki i zastanawiam się czy wystarczy.

Proszę napiszcie jaką powierzchnię mają Wasze dachy.

Pozdrawiam[/b]

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej Piogron! jesli chodzi o okno w salonie to zrobione jest ono na stale jako witryna z racji takiej,ze wszystkie okna w domu mam powiekszone i okucia przu uchylnym moglyby nie wytrzymac.Jesli chodzi o okno tarasowe to jest ono powiekszone na jakies 3.60. Zaznaczam,ze mam sciane boczna zewnetrzna od salonu przesunieta o 1.5 wiec moglem sobie pozwolic na wieksze okno.pozdrawiam

podpisuję listę :lol:

zdjęcia obejrzałam - ech jakbym już chciała się tak wkurzać na robotników 8)

u nas jeszcze jakieś 2 tyg. żeby nasz sprzedawca dostał z sądu papier, że może sprzedawać ziemię... :roll: mam nadzieję, że przed emerytką zdążymy wybudować dom :lol:

ps. emerytką synka

życzę Wam sprzyjającej aury

8)

witajcie retrowicze....przez ten deszcz prace stoją,a ławice mokną i mokną.Martwie sie kiedy przestanie i budowlańcy wrócą do pracy!!!Z niepokojem patrze za okno i prognozę pogody,bo nie wyobrażam sobie zostawic w takim stanie ławic na zimę.Ale firma uspokaja mnie ze w nastepnym tyg zakończa stan zero bez względu na pogode.Trzymam ich za słowo.A na działce błoto...... :( :(

hej

u mnie kominy sie wykańczają (bede miała tynkowane) i dachówka zaczęła się kłaść :wink: .

Aniu kafelki piekne, bardzo delikatne i stylowe.

A co do ilości płytek to kładziemy tylko tam gdzie "trzeba" tj przy umywalkach np. Na pewno nie na całej scianie od dołu do sufitu.

Forumowiczka Jasia ma stylową łazienke i niewiele płytek. Podoba mi się.

pozdrawiam

Małgośka

Właśnie przymierzam się do kupienia projektu Retro(odbicie lustrzane),już od kilku miesięcy śledzę Wasze zmagania z budową. Mam pytanie czy ktoś robił już może podpiwniczenie do retro?i poszukuję jakiegoś dobrego i sprawdzonego architekta do wprowadzenia zmian (Warszawa),pozdrawiam i trzymam kciuki.

hej

wklejam aktualne zdjęcia naszej budowy. Baliśmy się trochę podniesienia scianki kolankowej ze względu na utrate proporcji domu, ale raczej nie widać że coś zostało zmienione( zobaczymy po położeniu całej dachówki :wink: )

małgośka

http://picasaweb.google.pl/malgosia0908/Retro#

:oops: :oops: :oops: znowu zapomniałam, jak się wkleja te fotki, więc odsyłam do fotosika - tam aktualne zdjęcia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4abfa8e5c8161c4.html

http://images49.fotosik.pl/37/a3f4949036b550b8m.jpg

........ i tak dalej i tak dalej.Teraz jesteśmy na etapie kładzenia siatki pod tynk. A potem jak pogoda pozwoli , kto wie może i samego tynku.

Witamy.

U nas w tym tygodniu panowie skończyli posadzki, wygląda pięknie i gładko....

Centralne skończone, elewacja prawie też ale z klinkierem i resztą prac wstrzymujemy się do wiosny ponieważ jest bardzo dużo wilgoci. Chyba że cudem samo wcześniej wyschnie to pomyslimy może o kaflach. Suszymy, wietrzymy ale przy takiej "zgniłej" pogodzie to i tak mało. :(

http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,u.html?P=9

Po pierwsze muszę wszystkim pogratulować wspaniałych domów, które rosną z dnia na dzień.

Od tygodnia bodajże i my staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami projektu Retro. Oczywiście nie obyło się bez zmian - jednak nic nowego nie wymyśliliśmy. Jak sporo osób wydłużyliśmy garaż o 2m i będziemy tam mieć pralnię i kotłownie. Na miejscu "starego" pom. gospodarczego będzie troszkę większą spiżarka i kuchnia zyskała troszkę miejsca. Poza tym kombinuję, żeby coś pozmieniać na górze, kusi mnie jakoś.A'propos mógłby mi podać ktoś wymiar łazienki na górze? Bardzo proszę.

Narazie jesteśmy na etapie papierologii i stwierdziłam, że nie ma sensu jeszcze zakładać dziennika. Jeśli wszystko dobrze pójdzie zaczniemy budowę na wiosnę.Tymczasem bacznie obserwuję Wasze zmagania.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

Klaudia

Witam wszystkich,dzis zakończyliśmy prace związane z fundamentem,nasze Retro wyszło nad ziemię :p :lol: na tym etapie zakończymy w tym roku.Pogoda dopisywała przez cały czas prac wiec bardzo mnie to cieszy.Ostateczny koszt fundamentu z robocizną to 24 tysiące :wink: Daliśmy do wyceny materiały i więzbee do kilku firm zobaczymy jak policzą 8) .Gratuluję wszystkim postępów w pracach domki wyglądają ślicznie.

cześć

wklejam aktualne zdjęcia.

Wykończenie (obróbka) komina niestety później oraz umieszczenie dwóch dachówek wentylacyjnych.

Mam pytanie do osób które zamierzają stawiać przypory -jak robicie z rynnami?. Przesuwacie je tak żeby nie stykały się z przyporami czy też możliwe jest wpuszczenie rynny w te przypory.

pozdrawiam gośka

http://picasaweb.google.pl/malgosia0908/Retro#