reniaS 15.12.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Małgosiu2005 My jeszcze nie wiemy czy będziemy robić te przypory. Wszystko kosztuje, ale z drugiej strony wg mnie ten domek ma swój urok przy takim wykończeniu go jak projektant sobie to wymyślił. Zobaczymy na wiosnę, przed tynkowaniem... Nie spieszymy się teraz specjalnie bo nie mamy po co. Najwcześniej przeprowadzkę planujemy na wakacje 2009, albo później. Musimy coś kasy dozbierać na kuchnię. Jak narazie na domek wydaliśmy 300 tys. i końca nie widać..... no może bardzo niewyraźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.12.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 my też się będziemy przeprowadzać pod koniec 2009. Reniu my przypory bedziemy robić ze styropianu. Te przypory dodają jednak uroku domkowi. Mam jeszcze pytanie dot wentylacji w kuchni. Wyczytałam w muratorze że w przypadku kuchenki gazowej sam okap wraz z otworem wentylacyjnym to za mało. W przypadku gazu muszą być dwa kanały wentylacyjne. Projekt krajobrazów nie przewiduje 2 kanałów. Jak jest u was. Ja chyba bede mieć gaz i teraz nie wiem czy robić kolejny kominek wentylacyjny na dachu. Jeden pokój zarówno na górze jak i dole w ogóle nie ma wentylacji (przynajmniej ja ich nie widze) to pokoje 1,6 i 2,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Aniołek 77Mam pytanie.Pod styropianem zwykłym masz taki pasek niebieskiego (na dolnym poziomie drzwi).Czy na nim będziesz robić cokół, czy może wyżej ?? Jak szeroki planujesz i z czego ?? Małgosiu2005U nas wentylacja w kuchni jest dorobiona. Mam rurę spiro (tu gdzie będzie wyciąg) przechodzącą przez strop i wychodzącą w garderobie górnej. A potem pójdzie to wyżej aż do dachówki sanitarnej (taki grzybek) która jest wreszcie zamontowana - w 2 rzędzie od kalenicy górnej dachu.Dorobiłam też wentylację w obu garderobach górnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 15.12.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ReniaS Tam gdzie niebieski (styrodur),będą jeszcze wylane do poziomu drzwi schody. a cokół prawdopodobnie będzie albo z piaskowca, albo jakiś inny kamień - tak mi się marzy, ale co będzie...??? . Cokół na wysokości ok. 30 cm od styroduru w górę. Pozdrowionka:)[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaman 18.12.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witamy wszystkich i pozdrawiamy świątecznie. Chyba źle zaczeliśmy sorka ale to nasze pierwsze kroki. Nazywamy się Wiesia i Jarek. Śledzimy to forum od czerwca, kedy to zdecydowaliśmy się na zakup projektu RETRO.Dzisiaj włączamy się "czynnie". Mamy pytań, na które "starzy" forumowicze pewnie znają już odpowiedź. Po pierwsze: Pod wpływem namowy kierownika budowy zdecydowaliśmy się na podniesienie poddasza o dwie cegły (ścianka kolankowa). Wielu forumowiczów to zrobiło. Nasze pytanie - o ile podnosi to koszt budowy (proporcjonalnie?, jak to wyliczyć?). Nasz kierownik budowy szacyje to na 19 tys. (jego materiały, cegła "porotherm"). Po drugie: O ile ta zmiana zmieniła powierzchnię dachu? pozdrawiamy i dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 19.12.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 witaj jaaman podniesienie ścianki kolankowej powiększa powięrzchnie na górze- jak doprowadzimy dom do porządku to wkleje zdjęcia. My podnosilismy o jedną cegłę. Tylko trzeba pamiętać że aby podnieść o jedną cegłe to musisz wylać drugi wieniec ( to kolejne centymetry ok. 10) w sumie masz już około 20 albo wiecej. Ja miałam stracha że dom straci proporcje. Co do kosztu to od razu ustal to z wykonawcą ( bo to pza projektem). Te 19 tys wyliczone przez Waszego kierbuda to jakoś dużo. My na pewno zapłaciliśmy mniej. Spytam się męża jakie koszty my ponieśliśmy. Podniesienie ścianki kolankowej nie zmienia pow. dachu, chyba że chcesz przedłużyć długość krokwi-czyli wydłużyć dach (żeby nie zmienić jego proporcji). Ale to to już dekarz powie. Anulkaa z czego planujesz robić przypory. Cena za robociznę atrakcyjna, tak mi się wydaje. My zamówimy ze specjalnego styropianu. Kosztu na razie nie znam. pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 20.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witaj Jaaman My budujemy Retro2(z pojedynczym garażem). Podnieślimy ścianke kolankową o jedną cegłę 25 cm plus wieniec 25 cm czyli łącznie 50 cm. Koszt ścianki: Robocizna 2.000 zł Stak, gwoździe, szpilki 1.060 zł Beton na wieniec i pionowe słupki 1600 zł Łącznie 4.660 zł Aby dom nie stracił proporcji wydłużylismy krokwie o 40 cm i w związku z tym powierzchnia dachu z 240 wzrosła do 260 m2 Pozdrawaimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 21.12.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Anulka, Małgosia2005Przypory robicie ze styropianu ??A co na styropian ? Tynk, tynk mozaikowy ?Napewno żadne płytki klinkierowe ani cegły nie mogą pójść na styropian, bo on ich nie udźwignie. Jak to planujecie ?Bo ja też chcę robić przypory, ale myślałam aby ich obłożyć tym samym co cokół. Anulka - mój Kierbud nie polecał podsuszać wylewek aby nie pękały. Ja jeszcze centralnego nie włączałam. Może jak ruszą większe mrozy. U nas narazie na pograniczu zera w nocy więc nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 22.12.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Cześć Aniu Widzę że u Ciebie duże postępy . Trochę przeraża mnie ta powierzchnia na górze. Też podnioslam ściankę kolankową o 50 cm, bo patrząc na projekt wydawało się że powstaną na górze małe ścięte klitki ale po podniesieniu ścianki wyszła bardzo duzo powierzchnia. Aniu czy ty na górze będziesz miała dwa pokoje z garderobami i łazienkę czy może jeszcze jakieś pomieszczenie? My planujemy zrobić dwa pokoje, łazienke i jeszcze jedno pomieszczenie (będzie to siłownia albo jakaś graciarnia). U nas na budowie nic się nie dzieje i jakoś tak smutno i dużo czasu. Zaczniemy działać w marcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 22.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jaaman A ja nie podnosiłam ścianki kolankowej i nie żałuję. Pokoje na górze są naprawdę duże. Nie wiem jakie macie potrzeby co do powierzchni. U mnie góra będzie tylko dla 2 dzieci i pokoje po podłodze mają 36 m. Po zrobieniu ścianek z GK pod oknami (o wysokości około 1 metra) pokoje niewiele się pomniejszą (o jakieś 6 metrów) a przynajmniej podłogi nie muszę tak dużo kupować. Teraz dzieci są razem w 1 pokoju 9 metrowym. Więc zmiana o 300 % jest dla nich pozytywnym szokiem. W łazience też zmieści się wszystko co potrzebne. No, może gorzej z prysznicem. Jak dla mnie to w tym projekcie brakuje garderoby na dole i teraz jeślibym miała coś zmienić to poszerzyłabym dom o 1 metr od strony garażu i dorobiła ją w pokoju narożnym. Moim zdaniem góra ma wszystko co trzeba. Ale każdy buduje pod swoje potrzeby i ..... możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 23.12.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Kochani Retromaniacy Spokoju i wytchnienia, radości i spełnienia na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Oby następne mogły być spędzone w wymarzonym domu w wymarzonym towarzystwie. http://www.kartki.drukifirmowe.pl/foto_galeria/1619_kartka-_015-kopia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 23.12.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!!! Oby przed naszymi domami w przyszłym roku stanęły i zabłysły tak piękne choinki jak wyżej a w domu przy wigilijnym stole i cieple kominka zasiadła szczęśliwa rodzinka.Tego życzymy Wszystkim RetrowiczomIwona z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 24.12.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Witam, Czy może ktoś poda szacunkowy koszt wentylacji mechanicznej? Ile kosztowało zaprojektowanie? pozdrawiamR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mik-duś 25.12.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Zdrowych i wesołych Świąt wszystkim życzę i żeby budowy szły pełną parą i bez problemów:) Moi Drodzy,czy zatem opłaca się podnosić ściankę kolankową, ja chciałam podnieść ją o jeden pustak, bo bardzo chce mieć na górze w łazience prysznic ale nie wiem czy to marzenie jest realne, mając na uwadze to, że jeszcze wyjdzie mi tam komin.Co o tym sądzicie? A propos garderoby na dole to my zrezygnowaliśmy z wiatrołapu, ponieważ wejście nie jest połączone bezpośrednio z żadnym pokojem ani blisko łazienki i kuchni. Za to teraz mamy otwarty hall (co mnie bardzo cieszy) i po prawej stronie od wejścia będziemy mieć dużą szafę wnękową na okrycia wierzchnie zarówno nasze jak i gości oraz inne rzeczy. Taki jest plan i mam nadziej, że sprawdzi się w praktyce. Anulkaa gratuluje postępów, są imponujące;) Pozdrawiam KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pathek 27.12.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Słuchajcie Kochani Zapewne taki temat juz był poruszany, ale jakoś mi umyka i nie mogę znaleźć Waszych wypowiedzi. Chciałabym zapytać czy ktoś z Was zdecydował się na ogrzewanie ekogroszkiem lub peletami i jednoczesnie przeniósł kotłownię za garaż. Nasz kierownik budowy (jednocześnie architekt adaptujący dom) doprojektował nam 3 komin, które niebardzo nam pasuje. Ciekawa jestem jak sprawa wygląda u Was, o ile oczywiście ktoś na takie rozwiązanie sie zdecydował. Z góry wielkie dzięki. A korzystając z okazji życzymy Wszystkim szampańskiej zabawy sylwestrowej oraz Szczęśliwego Nowego, oby jeszcze lepszego 2009 Roku. PozdrawiamPatrycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek14 27.12.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Od kilku miesięcy załatwiamy papiery dotyczące budowy domu. Pomimo krachu finansowego na świecie nie załamujemy się. Podobnie jak część uczestników tego blogu również wybraliśmy projekt Retro 2. Bardzo byśmy chcieli mieć możliwość obejrzenia domu retro lub retro 2, nawet w stanie niezakończonym, z pewnością pomoże to w ewentualnych zmianach wnętrza projektu. Podajemy adres poczty mailowej i liczymy na pomoc ze strony "budowniczych Retro". Dostosujemy się do wskazanego terminu. Mieszkamy w okolicy Łodzi. ([email protected]). Pozdrawiamy w starym roku wszystkich zapaleńców i życzymy w nowym tanich towarów, niskich odsetek i dobrej pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 28.12.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich, Mam też zamiar kupić ten projekt i mam na początek kilka pytań (zapewne im dalej w budowie pojawi się ich coraz więcej ). Może mi ktoś podać orientacyjnie czy wycena z kosztorysu czyli te 197 tyś to tak wychodzi czy może coś mniej? Oraz jaka jest długość garażu ponieważ nie chciałbym wydłużać go ale przenieś tam kotłownię i czy zmieści się tam auto. Mam zamiar zrobić podobnie jak inni wejście tam gdzie szafa w wiatrołapie. Zastanawiam się też nad powiększeniem pokoju nr 6 zmniejszając pokój nr 5 o szerokość drzwi przesuwając je bliżej schodów. Zwiększyła by się tym samym łazienka. Należało by też przestawić trochę okno w pokoju nr 5 bliżej wejścia na taras. Co myślicie nad tym aby przy ścianie gdzie jest spiżarnia od kuchni w holu zrobić małą toaletę dla gości tak aby łazienka nr 7 była tylko dla sypialni. Nie wiem czy nie zmniejszy się wtedy mocno przejście koło schodów. Prosiłbym o wszelkie uwagi i komentarz do moich propozycji. Z góry dziękuje. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 29.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witaj Darek 14! Chyba do nas najbliżej. Mieliśmy już Gości, którzy jechali 250 km. (pozdrawiamy i mamy nadzieję, że wizytacja się na coś przydała) więc małe 200 nikomu nie zaszkodzi. Jak Jesteś zainteresowany to prosimy o wiadomość na p.w. Pozdrawiamy W.I.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyziek... 29.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witamy wszystkich po swietach. W.I.K. Bardzo dziekujemy za mozliwosc obejzenia waszego domku, na zywo wyglada jeszcze lepiej niz na zdjeciach Podjelismy tym samym ostateczna decyzje i bedziemy powolutku budowac ten domek. Mielismy urwanie glowy ostatnio wiec nie bylo czsu sie odezwac ale juz wracamy do tematu Postanowilem, ze nie bede czekal bezczynnie na papiery i postawie ogrodzenie, mam zamiar skonczyc po nowym roku jesli pogoda pozwoli (narazie jest dosc laskawa) A jak tam posadzki u was wyschly juz? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 30.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 WItamPowiedzcie mi czy 55 000 - 60 000 tyz za stan surowy zamknięty z dachem na gotowo i ze wszystkimi schodami i tarasami to dobra cena za nasze Retro. ?? PozdrawiamMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts