Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Muj wkłąd to wszystko co jest związane z pradem i kablami, sam położe wszystkie płytki i wykonam wszystkie białe montaże w każdej instalacji oprucz piece gazowego bo trzeba mieć kwit, Hydraulik ułożyy wszystkie rury . Tak więc mam nadzieje że się zamkne w ok 350000 może bez kompletnie wykończonego poddasza. :wink:

Cześć zaawansowani Retrowicze!!!

Czy moglibyście zamieścić zdjęcie hollu na górze bo muszę zaplanować drzwi do dodatkowego pomieszczenia i zastanawiam się nad likwidacją jednej ściany przy wejściu na górę- Planuję zrobić barierkę i obok taki wąski korytarzyk prowadzący do pokoju ale jakoś nie widzę tego wszystkiego :roll: . Jednocześnie ten holl będzie większy i zastanawiam się właśnie czy warto aby był większy.

Pozdrawiam

Witam

My również kupliśmy projekt Retro i jesteśmy na etapie adaptacji :D . Chciałabym sę dowiedzieć czy ktoś z forumowczów buduje dom w woj lubelskm???

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć domek ponieważ planujemy kilka zmian i zapewne wizytacja i zobaczene domku bardzo by nam pomogło.

Pozdrawam

Iwona

cześć Wszystkim w starym roku.

Maxr - u mnie koszt robocizny bez tarasu i schodów wyniósł 45 tys.

Sobek1 - nie mam narazie lepszych ale może się przydadzą.

Na wprost wejścia na górę:

http://foto3.m.onet.pl/_m/a011edf830187ac7c995ab6af0ed448b,10,19,0.jpg

wejście do pokoju nad salonem:

http://foto3.m.onet.pl/_m/e1d1f0ea5a35425beb883b3aec6b6afb,10,19,0.jpg

Po południu postaram się wkleić drugą stronę korytarza.

Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie, co prawda bardzo stare, ale ściany już są.

Jest to widok dokładnie z miejsca wejścia na poddasze.

Po prawej wejście do mniejszego nieco pokoju (nie tego nad salonem), na wprost - łazienka.

W naszym projekcie układ góry jest chyba odwrócony, bo z tego co pamietam Ty masz ten mniejszy projekt. Tak ?

U nas łazienka nie jest nad salonem ale bliżej garażu, prawie nad nim. Nad salonem jest większy pokój, z 3 oknami dachowymi.

Może coś z tego mojego przydługiego tłumaczenia zrozumiałaś. :wink:

http://foto3.m.onet.pl/_m/089c532c1a9f2abe2ed11276bc8a3067,10,19,0.jpg

W holu na górze jest na tyle miejsca, że wstawiamy tam dwuosobową sofę i lampę. I jest to jedyne miejsce na poddaszu gdzie nie likwidujemy skosów ścianką kolankową pod oknem tylko zostawimy tak jak jest.

Iwona80 My co prawda na Podkarpaciu a nie w lubelskim ale z tego co wiem to chyba i tak najbliżej Ciebie. Zapraszamy.

Sobek1 - dokopałam się jeszcze do czasów wznoszenia ścianek działowych na poddaszu.

http://foto3.m.onet.pl/_m/bc98baea91c6667fc27ea989c7c8deb7,10,19,0.jpg

Zdjęcie (chyba jedyne) od strony okna w holu. Po prawej wejście do pokoju nad salonem. Po lewej od tej dużej dziury - wejście do pokoju mniejszego.

Wejście na poddasze dokładnie na wprost (widać odrobinę drabiny).

http://foto0.m.onet.pl/_m/7244a0947c805a99104fd6aa35200f70,10,19,0.jpg

A to robione z pokoju nad salonem. Hol to powierzchnia pomiędzy ściankami po lewej - tam gdzie okno.

I mam jeszcze takie.http://foto0.m.onet.pl/_m/86e4db95ed77df9e2a45ab6ae71fffc4,10,19,0.jpg

Reniu bardzo Ci dziękuję. Już teraz wszystko widzę a właściwie widzę to że w moim Retro2 rozwiązanie chyba nie jest zbyt dobre bo schody wychodzą przy wejściu do tego dużego pokoju(bo u mnie jest on z tej strony gdzie garaż). Po tej stronie będę miała nad garażem dodatkowe pomieszczenie czyli wychodząc ze schodów miałabym od razu drzwi- tak jak u Ciebie do dużego pokoju, a za nimi kolejne drzwi do pomieszczenia nad garażem. Powiedz Reniu jak Ty to widzisz bo mi się wydaje że nie jest to dobre rozwiązanie aby wychodzić ze schodów i od razu mieć ścianę z drzwiami. Chyba dużo lepiej tak jak w Waszym Retro- czyli przy wejściu wnęka z drzwiami do pokoju i ta cofnięta ścianka z drzwiami do łazienki- a u mnie z wnęka z drzwiami do pokoju i cofnięta ściana z drzwiami do dodatkowego pomieszczenia- i wtedy jedna i druga strona wyglądałaby tak samo. Albo takie rozwiązanie z wąskim korytarzykiem i barierką - tylko wtedy zwiększy się holl a zmniejszą pokoje (zdjecie 56)

http://utek76.fotosik.pl/albumy/420139.html#e.

Proszę o radę i pozdrawiam iwona

Witam serdecznie Wszystkich w nowym 2009 roku.

Mam nadzieję, że nie będzie gorszy od starego i przyniesie nam wiele radosnych chwil.

Sobek1

Co do rozmieszczenia drzwi na górze to mogę Ci jedynie doradzić abyś robiła tak, jak jest praktycznie a nie tak jak ładnie. Pomyślcie czy będzie Wam tak wygodnie wchodzić i wychodzić, a to czy widać od schodów parę drzwi czy jedne to dla mnie nie ma znaczenia.

Nie pamiętam też czy podniosłaś ściankę kolankową i o lie jeśli tak.

Sprawdż czy po protu zmieszczą Wam się drzwi po wylewce i czy będą typowe, czy trzeba zamawiać u stolarza.

witam wszystkich

Nazywamy się Krzysiek i Beata. Jesteśmy z Plocka. Szukamy wymarzonego projektu naszego domu. Podoba nam się projekt retro, ale mamy parę wątpliwości.Czy ktoś jest w stanie pokazac nam taki dom w trakcie budowy i rozwiac nasze wątpliwości?

Mój adres [email protected]

Witam wszystkich serdecznie.

Od dawna śledzimy z mężem to forum, gratulujemy zaawansowania robót.

Jeszcze w tym miesiącu chcielibyśmy zakupić projekt, nie możemy się jednak zdecydować RERTO czy RETRO 2. Oba projekty wymagają modyfikacji, nie wiem tylko który mniejszej :D

W związku z tym mamy do Was prośbę, jeśli to nie będzie duży problem prosimy o przesłanie (chyba najprościej zdjęcia) rzutu parteru i piętra RETRO i RETRO 2 tak aby widoczne były wymiary pomieszczeń ([email protected])

Z góry serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.

Witam serdecznie Wszystkich Retrowiczów!

My również od kilku miesięcy śledzimy to forum. Wkrótce planujemy zacząć budowę i Retro wydaje nam się najlepszym projektem.

W.I.K - serdecznie dziękujemy za możliwość obejrzenia waszego domku na żywo. Wygląda super, jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Dzięki Wam podjeliśmy ostateczna decyzję, wkrótce kupujemy projekt RETRO i ruszamy z budową...

Pozdrawiamy

Witam Wszystkich Retrowiczów !

Najlepsze życzenia dla całej społeczności na Nowy Rok !

i mam prośbę do osób z okolic Wrocławia, jesteśmy z Oleśnicy k. Wrocławia i marzy nam sie z żoną coby obejrzeć stan surowy jakiegoś zamkniętego już Retro. Przy pomyślnych wiatrach chcielibyśmy wiosną wystartować ..

Mamy dylemat "stary jak Retro" dylemat ze ścianką kolankową, podnosić czy nie .. ? Gdyby była szansa obejrzeć jeden 'bez ścianki' i 'ze ścianką' - tu prośba chyba do Aniołka :) Segab1 :) lub do Anulkii :) , może byłaby taka szansa ?

Bardzo byłbym wdzięczny za kontakt w przypadku Waszego przychylnego zdania :) wysyłam też moją porśbę indywidualnie z moimi danymi na priv'a ..

Pozdrawiam

Robo

Witam serdecznie po dłuuuuuugiej przerwie "starych" i "nowych" Retro-wiczów.

Przede wszystkim życzę w tym Nowym 2009 roku samych postępów w budowach, tym którzy są już na końcówce pomyślnego zakończenia budów, a rozpoczynającym budowę duuuuuużo cierpliwości i samych dobrych i pogodnych dni :)

Ewa i Robo zapraszamy do Kędzierzyna :)

Anulka

Mój majster liczy sobie 30 zł. Nie ważne czy ściana czy podłoga.

Nie mam zupełnie czasu na nic- w pracy i w domu, więc temat zakupu płytek leży odłogiem. Chyba dostałam zadyszki budowlanej.

Mam co prawda wybrane kolekcje ale nie chce mi się wziąść za przeliczenia ile płytek w jakim kolorze, gdzie dekory itd.

A bez tego nie kupię.

Mam też zrobioną podstawę pod kominek.

:lol:

Witam!!

Przymierzam sie do tego projektu, juz prawie ze sie zdecydowalem ale mam watpliwosci co do wielkosci poddasza.

Ogladam podobny projekt gdzie poddasze wg metrow jest znacznie wieksze a wielkosc i kubatura budynku jest mniejsza. Skad moga sie brac te roznice w wielkosci poddasza ?

link do podobnego projektu:

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=346&opcja=opis

Pytanie do tych którzy mają już wybudowane poddasze.

Czy jest szansa zmieścić tam 3 pokoje? Oczywiście tak zeby ich wielkość była akceptowalna.

Zastanawiam się o ile zwiększy się powierzchnia pokoi po podniesieniu ściany o jedną cegłę.

Pozdrawiam

Janek