Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cie – reniaS

Tak nasz projekt to dom chata pierwsza klasa . Początkowo miał być kupiony Wierzba II ale właśnie na wątku wierzby wypatrzyłem adres do biura Krajobrazy i tam z Melodii Retro II Retro Impresji padło na retro ( no to były burzliwe dni –tego wyboru) ale padło na RETRO – bo jest chata pierwsza klasa.

A Co będę zmieniał to:

-wydłużę garaż o ok.1m (potrzebny mi mini magazyn)

-zmiana wejścia do garażu w miejsce gdzie na projekcie jest szafa w wiatrołapie

-zmiana biegów schodów i pod schodami wc

A Ty Reniu coś zmieniłaś?

Pozdrowienia

Tak, Bratles1- zmieniałam, ale... o tym już było w tym wątku, więc aby nie pisać tego jeszcze raz cofnij się proszę na stronę 1.Tak z grubsza to zmiana taka jak u ciebie z wydłużeniem garażu - u mnie o 2 metry, bo przenoszę tam kotłownię i też robię magazynek na narzędzia.

No a w miejscu kotłowni robię spiżarnię, za to zwiększa mi się kuchnia o kilka metrów. Nie miałam czasu aby nauczyc się wklejać zdjęcia. Jak się z tym oswoję to wkleję zmiany z projektu.

cześć

Renata

Witam bratles1

Jestem równiez szczęśliwym posiadzczem projektu domku retro. W tej chwili czekam na zgodę na budowę domu a w projekcie zmieniłem niewiele. Ze wzglęgu na wąską działkę musiałem zrezygnować z okien w garażu zastępując je pustakami szklanymi. Schody wejściowe zmieniłem z półokrągłego na prostokątny i powiększyłem taras z drugiej strony budynku zmieniajc równiez jego kształt. Na razie zmian tyle. Z pewnością dodatkowe pomysły pojawią się w czasie budowy, którą mam zamiar rozpocząć wiosną przyszłego roku.

Rafi

Witam Renie-S , Małgosię 2005, Rafi_66 – i oczywiście wszystkich pozostałych budowniczych

Co do rozpoczęcia budowy – no zamierzam rozpocząć jak najszybciej może nawet w tym roku -chociaż wyjść z ziemi (straciłem przez urząd Miejski 4 lata) . No będę walczył o ten rok dla mojego domu.

No tak pisałaś co zmieniłaś ReniuS– Jeżeli to nie tajemnica czy fotka albo mały skan rzutu parteru mogłabyś zamieścić a i ile Cie to kosztowało (chciałbym wiedzieć ile to kosztuje u Ciebie w PODKARPACKIM) - bo boj przede mną.

Huuura :p :p :p

Mam pozwolenie na budowę !!!!

Bardzo się cieszę że wreszcie nasza budowa zaczyna się urealniać.

A dziś po południu mam miec drugą wycenę. Oczywiście podzielę się z Wami tym co tam otrzymam.

No to wygląda na to , że jednak zaczniemy w tym roku. Odpukać.

No i teraz będę bacznie śledzić prognozę pogody.

Bratles1 - nie wiem czy chodzi Ci o to ile kosztowała mnie zmiana w projekcie czy o coś innego ? Co do architekta to cała adaptacja projektu do naszych warunków (niestety 120 cm fundamentów) plus zmiany na parterze plus cała papierologia załatwiana przez niego i dostarczana mi do domu -z mediami - to wydatek 3000 zł. Zeszło mu z tym równo 3 miesiące, w tym projekt zjazdu z drogi powiatowej i uzgodnienia z Pow. Zarządem Dróg.

Renata

RENIU

MOJE GRATULACJE!!!! :D :D

My dopiero 2 tyg czekamy na pozwolenie więc jeszcze trochę czasu upłynie. Poza tym ekipa ma czas na początku listopada. trochę się boje o pogodę i przygotowuję sie psychicznie do budowy na wiosne gdyby aura nie była łaskawa. Ale może sie uda? :wink:

Chciałabym w tym roku miec te fundamenty.

pocdrowionka dla Retrowiczów :D

gośka

Cześć

No i mam wreszcie tę drugą wycenę. I wygląda to tak: stan zero- beton lany w ziemię bez szalunków a ocieplenie dopiero od poziomu gruntu - 25 tys. netto plus 7% (czyli taniej o 6500 od ekipy nr 1, ale tam był "novobit"

i styropian ekstrudowany na całości).

Stan surowy: ściany z betonu komórkowego, strop lany, cały domek kryty dachówką RUUP Sirius13, orynnowanie system Rukki i okna połaciowe Fakro -176.000 pln netto plus 7% vat.

Wydaje mi się, że to bardzo dobra cena. jak sądzicie ????

Cena nie zawiera okien, ale z tego co się orientowałam to komplet plastików 5-komorowych z okleiną kolorową z zewnątrz plus brama garażowa to wartość 8 tys. zł brutto.

Nie bardzo tylko podoba mi się ten fundament bez styropianu w ziemi.

Małgosiu a u Ciebie jak to ma być ? A inni inwestorzy co o tym sądzą??

Renata

Witam Reniu

Druga wycena fundamentu wydaje się być życzywiście atrakcyjna. Co do styropianu podzielam Twoje wątpliwości. Brak okrycia styropianem będzie oznaczał, że nie masz żadnej izolacji termicznej fundamentu. Warto zainwestować bo przecież pieniążki poświęcone na ocieplenie fundamentu nie są aż takie duże w skali całej inwestycji.

pozdrawiam rafi

tak Rafi ma chyba rację. Pirewsza ekipa która sporządziła kosztorys (byli drodzy) też nie przewidzieli ocieplenia styropianem. Kierownik budowy zauwazył to i zdziwił sie mocno. Więc chyba lepiej ze styropianem.

Reniu a ile u Ciebie sama robocizna, bo trudno mi zorientowac się w kosztach materiałów.

Aha i czy niezbyt optymistycznie podchodzisz do wyceny okien.

jak orientowałam się w temacie bramy to brama Hormanna kosztowała 7 tys, a okna to ja liczę że zmieszcze się w 20 tys, ale podkreślam że jeszcze okien nie wyceniałam.

pozdrowionka

Gośka

Hej

Co do okien to robiłam już 5 wycen ale przed wakacjami i tak to wygląda jak pisałam. Jak wrócę do domu to opiszę dokładnie co i jak.

Co do robocizny przy stanie surowym to :

1. roboty ziemne (humus)- 680 pln

2. fundamenty -2200 pln

3. izolacje-1550 pln

4. podkłady na poziomie parteru-4900 pln

5. ściany całego budynku- 6900 pln

6.kominy Schiedel- 1600pln

7.montaż elelmentów żelbetowych, strop-7900 pln

8. konstrukcja więżby - 5000 pln

9. pokrycie dachówką- 12000 pln

10. orynnowanie-700 pln

11. montaż okien dachowych-300 pln

Czyli cała robocizna stanu surowego 43800 pln.

A w tak zwanym międzyczasie przy ekipie nr 1 zbiłam cenę za fundamenty z solidnym ociepleniem z 31500 netto, do 30 tys. brutto. Jeszcze spróbuje coś powalczyć.

Małgosiu, co do okien to drewniane z połaciowymi wychodzą w kosztorysie od architekta coś 20 tys. z ogonkiem. A ja robię plastiki.

Ale sprawdzę i napisze co i jak.

Renata

Co do okien (wszystkie na parterze wraz z balkonowym) to wygląda to u mnie tak:

1 wycena: 6.037 pln bez montażu - nie wiem kto jest producentem

2 wycena: 7.315 pln z montażem (PAMO PLAST z Ustrzyk)

3 wycena: 7.172 pln plus brama z pełną automatyką 7900 pln (DRUTEX)

4 wycena: 8.177 pln ( w cenie szprosy- Firma ROMPLAST z Krosna)

5 wycena : 8.830 pln (Firma VIDOK z Krakowa)

Wyceny są z końca czerwca lub początku lipca. Wszystkie firmy bez wyjątku mówiły, że jak przyjdziemy po okna w grudniu lub później to będzie jeszcze taniej.

Tak więc głowa do góry. :p

Renata

Reniu

ja się jeszcze zastanawiam czy kupić okna drewniane czy plastiki.

Ale mam pytanie do Was. Czy ze względu na niskie ceny mat. budowlanych na zime bedziecie kupować te materiały i je składować?. Chodzi mi chociazby o dachówkę. Nie wiem czy przedawca byłby skłonny trzymac te materiały u siebie np. przez 8 mc-y , chyba to nierealne.

Nie wiem ile taka ilośc dachówek zajmuje miejsca. gdyby nie tak wiele to może up[chnęłabym to w jakimś pokoju :wink: :D .

cześć Małgosia

Nie buduję systemem gospodarczym i wszystko wykonuje ( a raczej będzie to robił) za mnie mój wykonawca - kupuje dachówkę, więźbę, pustaki, beton.

Wszystko. Nie dość, że się na tym kompletnie nie znamy to po prostu nie mamy zupełnie czasu na budowanie a do tego dwójka niedużych pociech też zobowiązuje.Wybrałam dany typ dachówki, typ komina, budulec, typ stropu i na to otrzymałam kosztorys.

Wiem że jest ryzyko że coś będzie nie tak jak chcę, ale zaryzykuję.

Innego wyjścia nie mam.

Myślałaś może nad umeblowaniem kuchni ? Jak masz jakieś pomysły co i gdzie ustawić to podziel się proszę. Ja mam ją większą o 3 metry ale i tak coś nie mam koncepcji gdzie np. postawić stół.

Renata

cześć Reniu :D

mysle o kuchni w kolorze białym. Może jedna sciana ceglana. Kominek chyba tez z cegły, b. prosty. Kuchnia "prowansalsko-wiejska". Nad ustawianiem się jescze nie zastanawiałam. Jak bedzie stan surowy i zobacze tą kuchnie na żywo to wtedy pewnie pomysły napłyną. Zobaczymy jak będzie z finansami. jesli jakos wyrobimy finansowo, to "do dołu" weźmiemy projektanta.

Ja też nie buduje systemem gospodarczym. Wszystko robi jedna ekipa. Ale my kupujemy materiał.

Cene za robocizne masz bardzo o.k. Pozazdrościć :lol:

Ja terz główkuje czy robic małą piwniczkę skoro i tak teren jest pochyły i jeden bok domu będzie wystawał 1,70 cm. Koszt fundamentów wysoki 50 tys i jak pomyśle że trzeba będzie zasypac taką wielką "dziurę" to może własnie piwniczke zrobic. Musze pogadać z kierbudem , ale jesli cos wiecie na ten temat piszcie

pozdrawiam Gośka :D