reniaS 07.01.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witaj giovaniii Rozbieżności mogą wynikać z różnego liczenia przez biura projektowe powierzchni pod skosami. Najczęściej liczą to tak, że wszystko ponad 190 cm jest liczone w 100 %, przy wysokoći do 140 cm - 70 %, a pomiędzy 40 a 140 cm - chyba połowę. Na poddaszu w retro też jest tak, że powierzchnia pokoi po podłodze wynosi sporo ponad 30 metrów. Ale tej "normalnej" powiechchni jest mniej. Najlepiej poproś o przesłanie przez biuro scanu rzutów z wymiarami i wtedy obejrzyj dokładnie gdzie co wychodzi. Poczytaj też dokładnie wcześniejsze wpisy bo było już o 3 pokoju na poddaszu w retro. Jeśli podnosisz ściankę kolankową to powinienieś to mieć w zmianach do projektu bo wtedy zmienia Ci się wszystko czyli wysokość domu, kalenica (szerzej w najnowszym numerze Muratora ) Samych trafnych decyzji na Nowy Rok życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 08.01.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witamy wszystkich bardzo serdecznie w tym Nowym Roku. Korzystając z okazji chcielibyśmy wszystkim życzyć samych sukcesów zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym- nie zapominając o budowaniu. Nasza adaptacja projektu Retro troszkę się przeciągnęła (koniec października do dzisiaj), ponieważ nie mieliśmy za bardzo czasu się tym zająć. W końcu zadzwonił do nas znajomy, który nam to robi i pod wpływem jego "delikatnych" sugestii wzięliśmy się za to i planujemy to do przyszłego tygodnia zamknąć. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem oglądając wasze postępy w budowie (Aniołek77, ReniaS, małgosia2005 i kilku innych). Mam nadzieję, że już niedługo my również rozpoczniemy przygodę z budową tego pięknego domku. Korzystając z okazji mamy dzisiaj kilka pytań:Aniołek77- 1. Czy masz może zdjęcie (scan) swojego projektu ze zmianami, chodzi mi o rozmieszczenie pomieszczeń na dole i na górze. Widziałem scan projektu ze zmianami ReniS, ale jest tak mały, że niewiele na nim widać (po powiększeniu całkowicie obraz się rozmywa).2. Zamiast pom. gospodarczego Aniołek77 macie garderobę,powiększyliście kuchnię garaż wydłużyliście o 2 metry i w tylnej jego części zlokalizowaliście suszarnio- pralnię (od strony wnętrza domu) oraz kotłownię z oknem w ścianie elewacyjnej, czy dobrze myślę? Nie macie spiżarni?3. Ile, jeśli można Was zapytać kosztował Was stan zero, surowy otwarty i zamknięty oraz stan wydatków na dzień dzisiejszy- pszepraszam za takie pytania, ale widzieliśmy w Waszej galerii ile macie już zrobione i ciekawi nas- ile Was to do dnia dzisiejszego kosztowało?To tyle na teraz- w dalszej kolejności będziemy Was podpytywać (nie tylko Aniołka77) jeśli można oczywiście. Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie- Marcin z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 09.01.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Witam, Dla nowo wybierających po części nasza (przy wykorzystaniu wskazówek na tym forum) propozycja zmian na dole pozdrawiamR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 09.01.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Witaj giovaniii My budujemy Retro2 i podnieśliśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak plus wieniec (łącznie 50 cm) i bez problemu powstaną trzy pokoje na poddaszu ale nie mogę podać ich powierzchni bo jeszcze nie mamy ścianek działowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 10.01.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 RomekC Pomysł Twój jest niezły ale..... tam się po prostu nie przeciśniesz z części dziennej do dwóch pokoi na dole. Nie ma niestety na tyle miejsca aby wstawić szafę w poprzek ściany i jeszcze wcisnąć wc. Poza tym widok na wnętrze wc siedząc przy stole w salonie - mnie się nie podoba. jeśli juz musi być wc dla gości to wciśnij je do pomieszczenia nr 9 z przodu, a z tyłu zrób kotłownię a samo wejście do niej - wg gustu - od garażu lub z wc. Poza tym nie wiem czy byłeś w takim domu, kórego wejście z garażu jest od razu do holu. Ja byłam i nie chcę tak mieć. Śmierdzi spalinami i benzyną lub ropą. Nie wiem też czy dobrze widzę, ale w wiatrołapie (nr 1 ) aby go powiększyć, wsadziłeś dodatkową szafkę sąsiadującą z holem. Tam też jest w rzeczywistości bardzo wąsko - tylko 120 cm po zamontowaniu schodów. Jeśli to jeszcze jest zwężone to się nie przeciśniecie do salonu przy schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 12.01.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam serdecznie wszystkich Retro-wiczów. Do RomekC - tak jak pisze Renia, nie wiem, czy jest sens robić takie "klitki". Jak masz okazję to najlepiej skorzystać już z gotowych domów i zobaczyć ile faktycznie jest miejsca w całym budynku. Papier jest bardzo cierpliwy, ale niestety żaden projekt nie jest doskonały. Mieszkając do tej pory w bloku, celem moim i mojego męża budowy domu była przestrzeń, a jak widać z Twoich zmian tej przestrzeni BRAK!!!.Radzę przemyśleć. Ale to każdego osobiste zdanie.Tak poza tym pomysł niezły. Marcin K Dot.1) zdjęcia ze zmianami nie mam , ale postaram się zeskanować jutro i wrzucę do fotosika na moją stronkę 2)Tak jest wszystko się zgadza, a za spiżarkę będzie mi służyć szafa w ściance GK w kuchni z drzwiami przesuwnymi. Widziałam takie rozwiązanie i bardzo mi przypadło do gustu Hmm... natomiast jeżeli chodzi o odp. na 3 pyt. nie mam rozpisanych jeszcze wszystkich etapów budowy, ale na dzień dzisiejszy z kredytu sfinansowaliśmy już ok.290 tyś. ( w środku nie ma jeszcze centralnego i wylewek !) brrr... ,a końca nie widać ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 13.01.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Renia, Aniołek, Dziekuje za opinie i podpowiedzi, Faktycznie pomysł z eksponowaniem toalety nie najlepszy:)Co do przeciskania sie z częsci dziennej do pokoi na dole oraz szafy wnękowej to jest to zostawione tak jak w oryginalnym projekcie W wiatrołapie została dodana tylko przestrzen na szafy wnękowe po lewej stronie od wejscia (z miejsca po kotłowni) Niestety nie miałem okazji zobaczyc wnętrza "na żywo" także jesli jest ktoś z wielkopolski kto nie widzi przeszkód to z chęcią bym sobie zobaczył jak to wygląda w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 13.01.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.01.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 RomekCCo do drzwi z kotłowni - nie mogą otwierać się do wewnątrz. Żaden kominarz Ci tego nie odbierze. To tak jak w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyziek... 13.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 RomekC Ja tez głowie sie nad układem pomieszczeń bo wiadomo każdy chce mieć jak najbardziej funkcjonalne wnętrze. Jeżeli chodzi o twoją propozycje to martwiło by mnie to zlikwidowanie ściany nośnej, która pierwotnie przechodzi przez wiatrołap i jest podparciem dla podciągu nr3. Sobek1 Mam do Ciebie pytanko jakie wymiary ma twój kwadratowy wykusz i jakie wymiary ma te okno w nim. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tej długiej ściany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 14.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witaj Dyziek Ja jestem bardzo zadowolona z tego pomysłu Wykusz ma 2.60 a okno w nim 180, głębokość 36 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 14.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 No to chyba mamy wersje ostateczną Idea jest taka aby w holu po lewej mieć dużą szafę ubraniowa, po prawej szafę na buty, a w kuchni zamiast skrytki tez dość spora szafę wnękowa na ew. sprzęty zautomatyzowane lub zapasy (czyt. miodzik) Co do usunięcia tych "elek" w wiatrołapie to p. architekt powiedziała ze to możliwe niemniej po zastanowieniu uważamy ze to niekonieczne, a wiec zostają, po co przeliczać itd... Toaleta dla gości - cóż dla na musi istnieć, tak jest chyba najmniej nieszczęśliwie Ktos wspominal ze po podniesieniu scianki kolankowej na gorze zrobil 3 pokoje - jestem ciekaw jak to wyglada.... pozdr R. http://lh6.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/SW5XdetawAI/AAAAAAAAAEc/ef7rKwJTzBE/s512/projekt_f.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 15.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich mam pytanko odnośnie fundamentów. Czy trzeba wylewać ławe pod przypory na narożnikach czy można to sobie darować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.01.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Cześć Maxr To zależy czy planujesz je robić czy nie, oraz co ważniejsze - z czego będą. Jeśli z kamienia to napewno muszą być, ale jeśli np. ze styropianu - to niepotrzebne. Ja wylałam ławy, bo rok temu nie miałam pojęcia ile to będzie kosztowało, a nie chciałam się blokować. A kubików poszło na nie niemało. Teraz wogóle się zastanawiam czy będę je robić. Kasa idzie jak woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 15.01.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 RomekC Noooooo... teraz po zmianach jest o wiele lepiej. Myślę, że powinno się sprawdzić.Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 15.01.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich retrowiczów Z nowym rokiem padła decyzja o budowie domu no zaczyna się szał pał Nie jesteśmy jeszcze (ja z moją dziewczyną) zdecydowani na projekt ale skłaniamy sie ku retro. Ale trochę zmian chcemy wprowadzić, tylko że nie wiadomo czy to się tak da Mamy też parę pytań Pokaże jakbym widział nasz domek po zmianach i liczę na krytykę http://images24.fotosik.pl/314/01677b057428c24fm.jpg[/img] Pod schodami jest wystarczająco miejsca na drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 16.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 16.01.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 My myślimy zrobić takie zmiany, też wstawić dodatkową toaletę ale w garażu oraz powiększyć trochę sypialnię. http://www.cichym.republika.pl/dom.jpg Kuchnie powiększyć kosztem spiżarki. Mam pytanie jakie jest wymiar garażu. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A ja mam pytanie do tych którzy już mają położony dach. Czy jest możliwość zrobienia coś w stylu stryszku nad garażem, z wejściem oczywiście z garażu. Jeśli tak to jak byłaby mniej więcej jego wielkość. Martwi mnie przede wszystkim jego wysokość. Ja niestety nie mam możliwość zrobienia pomieszczenia gospodarczego kosztem wydłużeni garażu, więc to jedyne sensowe miejsce na składowanie rzeczy które zazwyczaj trzymam w piwnicy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 18.01.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witaj piogron!Pomysł fajny ale niestety bez zmian w projekcie (naszym zdaniem) nie da się tego zrobić. Jak widać na zdjęciu http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,hej5p,u.html#hej5p przy słupie będzie ścianka od łazienki, a jak jeszcze dojdzie docieplenie poddasza to miejsca pozostanie bardzo mało.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts