Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj giovaniii

Rozbieżności mogą wynikać z różnego liczenia przez biura projektowe powierzchni pod skosami.

Najczęściej liczą to tak, że wszystko ponad 190 cm jest liczone w 100 %, przy wysokoći do 140 cm - 70 %, a pomiędzy 40 a 140 cm - chyba połowę.

Na poddaszu w retro też jest tak, że powierzchnia pokoi po podłodze wynosi sporo ponad 30 metrów. Ale tej "normalnej" powiechchni jest mniej.

Najlepiej poproś o przesłanie przez biuro scanu rzutów z wymiarami i wtedy obejrzyj dokładnie gdzie co wychodzi.

Poczytaj też dokładnie wcześniejsze wpisy bo było już o 3 pokoju na poddaszu w retro. Jeśli podnosisz ściankę kolankową to powinienieś to mieć w zmianach do projektu bo wtedy zmienia Ci się wszystko czyli wysokość domu, kalenica (szerzej w najnowszym numerze Muratora :wink: )

Samych trafnych decyzji na Nowy Rok życzę :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich bardzo serdecznie w tym Nowym Roku. Korzystając z okazji chcielibyśmy wszystkim życzyć samych sukcesów zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym- nie zapominając o budowaniu. Nasza adaptacja projektu Retro troszkę się przeciągnęła (koniec października do dzisiaj), ponieważ nie mieliśmy za bardzo czasu się tym zająć. W końcu zadzwonił do nas znajomy, który nam to robi i pod wpływem jego "delikatnych" sugestii wzięliśmy się za to i planujemy to do przyszłego tygodnia zamknąć. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem oglądając wasze postępy w budowie (Aniołek77, ReniaS, małgosia2005 i kilku innych). Mam nadzieję, że już niedługo my również rozpoczniemy przygodę z budową tego pięknego domku. Korzystając z okazji mamy dzisiaj kilka pytań:

Aniołek77-

1. Czy masz może zdjęcie (scan) swojego projektu ze zmianami, chodzi mi o rozmieszczenie pomieszczeń na dole i na górze. Widziałem scan projektu ze zmianami ReniS, ale jest tak mały, że niewiele na nim widać (po powiększeniu całkowicie obraz się rozmywa).

2. Zamiast pom. gospodarczego Aniołek77 macie garderobę,powiększyliście kuchnię garaż wydłużyliście o 2 metry i w tylnej jego części zlokalizowaliście suszarnio- pralnię (od strony wnętrza domu) oraz kotłownię z oknem w ścianie elewacyjnej, czy dobrze myślę? Nie macie spiżarni?

3. Ile, jeśli można Was zapytać kosztował Was stan zero, surowy otwarty i zamknięty oraz stan wydatków na dzień dzisiejszy- pszepraszam za takie pytania, ale widzieliśmy w Waszej galerii ile macie już zrobione i ciekawi nas- ile Was to do dnia dzisiejszego kosztowało?

To tyle na teraz- w dalszej kolejności będziemy Was podpytywać (nie tylko Aniołka77) jeśli można oczywiście.

Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie- Marcin z rodziną

RomekC

Pomysł Twój jest niezły ale..... tam się po prostu nie przeciśniesz z części dziennej do dwóch pokoi na dole. Nie ma niestety na tyle miejsca aby wstawić szafę w poprzek ściany i jeszcze wcisnąć wc. Poza tym widok na wnętrze wc siedząc przy stole w salonie - mnie się nie podoba.

jeśli juz musi być wc dla gości to wciśnij je do pomieszczenia nr 9 z przodu, a z tyłu zrób kotłownię a samo wejście do niej - wg gustu - od garażu lub z wc.

Poza tym nie wiem czy byłeś w takim domu, kórego wejście z garażu jest od razu do holu.

Ja byłam i nie chcę tak mieć. :wink: Śmierdzi spalinami i benzyną lub ropą.

Nie wiem też czy dobrze widzę, ale w wiatrołapie (nr 1 ) aby go powiększyć, wsadziłeś dodatkową szafkę sąsiadującą z holem. Tam też jest w rzeczywistości bardzo wąsko - tylko 120 cm po zamontowaniu schodów. Jeśli to jeszcze jest zwężone to się nie przeciśniecie do salonu przy schodach.

Witam serdecznie wszystkich Retro-wiczów.

Do RomekC - tak jak pisze Renia, nie wiem, czy jest sens robić takie "klitki". Jak masz okazję to najlepiej skorzystać już z gotowych domów i zobaczyć ile faktycznie jest miejsca w całym budynku. Papier jest bardzo cierpliwy, ale niestety żaden projekt nie jest doskonały.

Mieszkając do tej pory w bloku, celem moim i mojego męża budowy domu była przestrzeń, a jak widać z Twoich zmian tej przestrzeni BRAK!!!.Radzę przemyśleć.

Ale to każdego osobiste zdanie.Tak poza tym pomysł niezły.;)

Marcin K

Dot.1) zdjęcia ze zmianami nie mam , ale postaram się zeskanować jutro i wrzucę do fotosika na moją stronkę

2)Tak jest wszystko się zgadza, a za spiżarkę będzie mi służyć szafa w ściance GK w kuchni z drzwiami przesuwnymi. Widziałam takie rozwiązanie i bardzo mi przypadło do gustu

Hmm... natomiast jeżeli chodzi o odp. na 3 pyt. nie mam rozpisanych jeszcze wszystkich etapów budowy, ale na dzień dzisiejszy z kredytu sfinansowaliśmy już ok.290 tyś. ( w środku nie ma jeszcze centralnego i wylewek !) brrr... ,a końca nie widać !

Pozdrawiam

Renia, Aniołek,

Dziekuje za opinie i podpowiedzi, Faktycznie pomysł z eksponowaniem toalety nie najlepszy:)

Co do przeciskania sie z częsci dziennej do pokoi na dole oraz szafy wnękowej to jest to zostawione tak jak w oryginalnym projekcie

W wiatrołapie została dodana tylko przestrzen na szafy wnękowe po lewej stronie od wejscia (z miejsca po kotłowni)

Niestety nie miałem okazji zobaczyc wnętrza "na żywo" także jesli jest ktoś z wielkopolski kto nie widzi przeszkód to z chęcią bym sobie zobaczył jak to wygląda w rzeczywistości.

RomekC

Ja tez głowie sie nad układem pomieszczeń bo wiadomo każdy chce mieć jak najbardziej funkcjonalne wnętrze. Jeżeli chodzi o twoją propozycje to martwiło by mnie to zlikwidowanie ściany nośnej, która pierwotnie przechodzi przez wiatrołap i jest podparciem dla podciągu nr3.

Sobek1

Mam do Ciebie pytanko jakie wymiary ma twój kwadratowy wykusz i jakie wymiary ma te okno w nim. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tej długiej ściany :)

Pozdrawiam

No to chyba mamy wersje ostateczną

Idea jest taka aby w holu po lewej mieć dużą szafę ubraniowa, po prawej szafę na buty, a w kuchni zamiast skrytki tez dość spora szafę wnękowa na ew. sprzęty zautomatyzowane lub zapasy (czyt. miodzik) :)

Co do usunięcia tych "elek" w wiatrołapie to p. architekt powiedziała ze to możliwe niemniej po zastanowieniu uważamy ze to niekonieczne, a wiec zostają, po co przeliczać itd...

Toaleta dla gości - cóż dla na musi istnieć, tak jest chyba najmniej nieszczęśliwie

Ktos wspominal ze po podniesieniu scianki kolankowej na gorze zrobil 3 pokoje - jestem ciekaw jak to wyglada....

pozdr

R.

http://lh6.ggpht.com/_YJ-YH7gTiRE/SW5XdetawAI/AAAAAAAAAEc/ef7rKwJTzBE/s512/projekt_f.JPG

Cześć Maxr

To zależy czy planujesz je robić czy nie, oraz co ważniejsze - z czego będą.

Jeśli z kamienia to napewno muszą być, ale jeśli np. ze styropianu - to niepotrzebne.

Ja wylałam ławy, bo rok temu nie miałam pojęcia ile to będzie kosztowało, a nie chciałam się blokować. A kubików poszło na nie niemało.

Teraz wogóle się zastanawiam czy będę je robić. Kasa idzie jak woda.

:-? :-?

Witam wszystkich retrowiczów :D

Z nowym rokiem padła decyzja o budowie domu no zaczyna się szał pał :wink:

Nie jesteśmy jeszcze (ja z moją dziewczyną) zdecydowani na projekt ale skłaniamy sie ku retro. Ale trochę zmian chcemy wprowadzić, tylko że nie wiadomo czy to się tak da :wink:

Mamy też parę pytań :D

Pokaże jakbym widział nasz domek po zmianach i liczę na krytykę :wink:

http://images24.fotosik.pl/314/01677b057428c24fm.jpg[/img]

Pod schodami jest wystarczająco miejsca na drzwi? :roll:

A ja mam pytanie do tych którzy już mają położony dach. Czy jest możliwość zrobienia coś w stylu stryszku nad garażem, z wejściem oczywiście z garażu. Jeśli tak to jak byłaby mniej więcej jego wielkość. Martwi mnie przede wszystkim jego wysokość. Ja niestety nie mam możliwość zrobienia pomieszczenia gospodarczego kosztem wydłużeni garażu, więc to jedyne sensowe miejsce na składowanie rzeczy które zazwyczaj trzymam w piwnicy.

Pozdrawiam

Witaj piogron!

Pomysł fajny ale niestety bez zmian w projekcie (naszym zdaniem) nie da się tego zrobić. Jak widać na zdjęciu http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,hej5p,u.html#hej5p przy słupie będzie ścianka od łazienki, a jak jeszcze dojdzie docieplenie poddasza to miejsca pozostanie bardzo mało.

Pozdrawiamy