aniołek77 18.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 PirogronMy właśnie tak robimy (ale oprócz wydłużenia garażu o 2m) stwierdziliśmy z naszym kiero, że fajne miejsce do wykorzystania z wejściem z garażu. Rewelacyjne miejsce na różne "drobiazgi" wszelkiego rodzaju pudła, choinki itp. Oprócz tego tam chowamy całe centrum dowodzenia elektrycznego, dzięki czemu nie mamy dodatkowych skrzynek w garażu, pomieszczeniu gospodarczym.POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 W.I.K. nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Mi chodzi o przestrzeń nad garażem,ale tak aby zrobić właz od strony garażu, jakieś schody rozkładane w dół. Ale być może faktycznie mało miejsca tam jest. Aniołek77 być może ma więcej miejsca na górze bo właśnie wydłużyła garaż o 2 m.Bo o ile dobrze czytam projekt to łazienka na górze wchodzi do połowy garażu. Aniołek77 a czy będzie u Ciebie można swobodnie stanąć na tym stryszku nad garażem, czy tam bedzie za nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 18.01.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 W projekcie większość belek w więźbie ma wysokość 18 cm czy zmienialiście może w swoich projektach na 20 cm ponieważ ocieplenie poddasza to przeważnie 20 cm więc brakuje nam 2 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 18.01.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 hej a propos wykorzystania powierzchni nad garażem-my zrobiliśmy strop nad garażem zamiast pustki. To spowodowało powiększenie łazienki. Jest spora. Nie robiliśmy żadnego wejścia z dołu przez schody i właz. Te dodatkowe metry weszłu w powierzchnie łazienki. Jakoś udało się zrezygnować z wysokiego garażu choć pierwotnie kierbud twierdził że się nie da. Na szczęście się udało. Mam jeszcze pytanie do osób które docieplały poddasze. Jak liczyliście powierzchnie do ocieplenia. Musze ustalić ile metrów dla karton gipsów. dziękuje i pozdrawiamMałgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 18.01.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Piogron My jesteśmy z mężem dość wysocy 186 i 174 może nie będzie na tyle swobodnie żeby się rozprostować w każdym miejscu, ale spokojnie wejść i w niektórych miejscach po prostu trzeba się będzie schylić, ale to dla nas nie problem. Tak jak pisze Malgosia też mamy strop wylany i najprawdopodobniej, gdyby nie było tego nieszczęsnego błędu faktycznie łazienka byłaby większa, a tak zrezygnowaliśmy póki co z pokoju obok łazienki (tam pokój otwarty- dla mnie nazwany pokojem odpoczynku i relaksu) i powiększyliśmy łazienkę o niecały metr, ale już zyskaliśmy wystarczająco miejsca.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 18.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witamy ponownie! Jako, że u nas ogólne oczekiwanie na wiosnę i doschnięcie tynków i posadzek przed ociepleniem poddasza i dużo czasu na rozmyślanie, mamy kilka pytań. No właśnie - jak robiliście ocieplenie poddasza tzn. po wyschnięciu tynków i posadzek? Obawiamy sie trochę tej wody zbierającej się na folii na poddaszu a bardziej tego, że jak ta wełna namoknie to w życiu jej nie wysuszymy a regips spadnie. Jak patrzymy na zdjęcia to ludzie różnie robią. Jakie schody planujecie? U nas wyceny wychodziły różnie i takie jak w projekcie dębowe lekko gięte w stronę salonu, zabiegowe ze stopniami zapraszającymi znaleźliśmy za 13.700,- (takie chyba zamówimy), proste bez gięcia 10.660, a takie same dwie wersje w buku 10.200 i 7.650 Ponadto rozmyślamy nad tarasem z drewna egzotycznego - myślał ktoś o tym? Jeśli macie namiary na jakąś firmę, która się tym zajmuje dajcie znać. My wyszukaliśmy tylko http://www.gardenplanet.pl/tarasy-egzotyczne-realizacje-2007,d107.html (fajne i tyle). No i co na podłodze w salonie z ogrzewaniem podłogowym kładziecie. Gdzie się nie pójdzie to gadają co innego. Najlepsze wiadomo płytki ale jakoś nie możemy się przekonać do nich w salonie i chcielibyśmy coś drewnianego lecz obawiamy się jak to będzie wyglądało po kilku sezonach grzewczych. Ps. Wycena i obmiar na materiały na docieplenie poddasza również mile widziane.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 18.01.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witaj Piogron!Dobrze Cię zrozumiałem bo początkowo też o tym myśleliśmy i dalej sadze, że bez dłuższego garażu, podniesienia ścianki kolankowej, a najlepiej obu rzeczy łącznie robienie tego stryszku nie ma sensu. Za mało miejsca. Nie mierzyłem ale przy tym słupie jest około 1,3 m wysokości, a dach schodzi od tego miejsca w dół do tego dach nad garażem jest obniżony. Ewentualne wejście wypadałoby na środku garażu.Maxr u nas zaproponowano 3 cm przestrzeni wentylacyjnej 15 cm wełny oraz dodatkowe 5 cm wełny na belki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 W.I.K. dzieki za odpowiedz, padł chyba moj ostatni pomysl na wygospodarowanie miejsca na cos w stylu pomieszczenia gospodarczego, którgo w tym projekcie mi brakuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 19.01.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 WIK ja osobiscie nie robiłąbym drewna w salonie na ogrzewanej podłodze. Lepiej kupic kafle drewnopodobne. My obecnie mamy dębowy parkiet a w posadzce przechodzą rury z ciepła wodą (taka namiastka ogrzewania podłogowego). Niestety parkiet sie porozsychał w tych miejscach. Powstały niewiekie szpary. My rezygnujemy z ogrzewania podłogowego w salonie i będze tam drewno. Jakos płytki w salonie nie za bardzo widze, chyba że drewnopodobne dobrze imitujące deske. Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 19.01.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam, Mam pytanko ile wystawiony jest garaż poza dom (tam gdzie jest uskok) jak okno od łazienki. Mam działkę szeroką na 23m a min jest 23,5 i myślałem aby wstawić w okna garażowe luksfery to minimum wtedy do granicy działki zmniejsza się do 3m ale chciałbym zachować okna w łazience. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 20.01.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witaj cichymJeżeli dobrze zrozumiałam, to ten uskok ma zaledwie 60 cm, tak jest w projekcie a i u mnie w rzeczywistościPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 20.01.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam, Dzięki aniołek77 za odpowiedz ja potrzebowałem 50 cm aby można zostawić otwierane okno w łazience. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 20.01.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Małgosia2005Jeśli chodzi o powierzchnię do samego ocieplenia dachu to najprościej chyba od powierzchni dachu odliczyć powierzchnię okapu.U mnie to wyszło 280 - 68 =212 metrów.Ale ocieplamy wełną dach do samej kalenicy a dodatkowo nad sufitem czyli w okolicy jętek.Co do obudowy GK to wyjdzie mniej ale nie mam pomysłu jak to wyliczyć.Ja mam umówioną stawkę za metr za całość czyli ocieplenie plus GK plus ścianki na stelazu pod oknami.Pewnie jakoś uśrednimy. No i będę robić ścianki kolankowe o wysokości 1 metra a jest tego około 30 metrów. Za ściankami też damy wełnę na podłodze aby ocieplić.Gdzieś pewnie za miesiąc będę mogła podać dokładnie. Anulka - możesz podać ile u Ciebie to wyniosło ??? Metrów i złotówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 20.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Przyszedł mi do głowy pomysł o wyłączenie garażu z bryły domu, wolę mieć wolnostojący. Tylko nie wiem czy wizualnie z zewnątrz wygląd domu się nie pogorszy? A rozmieszczenie w środku mogłoby wyglądać tak : http://images31.fotosik.pl/441/3865beae062ec244.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 21.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 dziękuje Reniu za odpowiedź tak się zastanawiam czy Twoje ocieplenie nie jest trochę ponadstandardowe , ja myślałam o ociepleniu nad sufitem. Jeszcze w temacie ocieplenia jestem "zielona" muszę porozmawiać z przyszłym wykonawcą. gdybys mogła napisać cos więcej, tzn czy to standard czy chcesz poprawić parametry na górze. pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 21.01.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Anulka - 50 zł to kwota za robociznę ? Małgosia 2005- najczęściej robi się tak przy poddaszu użytkowym, że ociepla się przestrzeń nad sufitem, a ta dalej do kalenicy jest nie ocieplona. Stwierdziliśmy, że nie ma tego dużo - pewnie z 10 metrów więc nie ma co oszczędzać i ociepliliśmy do samej góry, a teraz będziemy jeszcze przy regipsach ocieplać nad sufitem. Powstanie nam więć taki ocieplony trójkąt z powietrzem w środku, które jest najlepszym izolatorem. I pewnie zwiększy się standard na górze - ciszej, cieplej. Zobaczymy. Standardem jest ocieplenie ścianek kolankowych robionych pod oknami i wykładanie wełną podłogi za nimi aż do murłaty. Hauser - przy tylu poprawkach do projektu to szukałabym nowego. Architekt będzie miał na czym zarobić. Liczą sobie za każdą zmianę. My szukaliśmy projektu z dwoma pokojami na dole, aby było wygodnie na starość oraz z garażem w bryle. I takie jest Retro. Moim zdaniem im mniej zmian w projekcie tym lepiej, unikasz niespodzianek podczas budowy. Z tego co kojarzę pozmieniałeś ściany nośne budynku a to wymaga zgody projektanta. To są już poważne zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 21.01.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Rozumiem, że takie cos kosztuje, a ten rysunek powyżej to już prawie całkiem inny dom. Jestem na etapie że wszystko bym zmieniał ale po rozmowie z architektem napewno się uspokoję Ciężko znaleźć projekt w 100 % pasujący a co do wymagań ma być: - zamkniętą lub prawie całkiem zamknięta kuchnie i tu da sie to zrobić - salon gdzie możliwe będzie powieszenie plazmy przed kanapami koło kominka, w retro jest to możliwe - duża sypialnia na dole z garderobą, a tu myślę, że z tych dwóch pokoi da się taką zrobić, - pomieszczenie gospodarcze z wejściem do piwnicy (napewno częściowo dom będzie podpiwniczony); jakąś większą pralnio suszarnię; wc dla gości i tu myślę, że z tego garażu da się coś takiego zrobić - dwa pokoje na poddaszu + łazienka (100 % jest ) - w miarę prosta bryła domu i dach niewydziwiany Na dzień dzisiejszy retro najbardziej mi pasuje. Zastanawiam sie ile kosztuje zrobienie projektu od początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 22.01.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 W moim mieście ceniący się architekt zaczął rozmowę od kwoty 10.000 pln. Daliśmy sobie więc spokój. Kolega męża stwierdził, że zrobi to po znajomości za 5-6 tys. zł. Jak się skończyło widać. Na początku budowy to się bardzo łatwo i szybko wydaje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 23.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Nie no takie sumy nie wchodzą w grę. Każdą zmianę dobrze przemyślimy. Ale wydaje mi się, że z garażu w bryle domu zrezygnujemy a jakie rozmieszczenie pokoi to jeszcze się ustali po konsultacjach z fachmanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinooo 24.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Od kilku miesięcy jesteśmy posiadaczami projektu „Retro” . Bardzo byśmy chcieli mieć możliwość obejrzenia domu retro lub retro 2, w celu dokonania ewentualnych zmianach wnętrza projektu. Podajemy adres poczty mailowej ([email protected]l) i liczymy na pomoc ze strony "budowniczych Retro" z okolic Dolnego Śląska. Dostosujemy się do podanego terminu. Mieszkamy w okolicy Zagłębia Miedziowego (Lubin-Polkowice). Pozdrawiamy wszystkich budowniczych „Retro”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts