Sobek1 25.01.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Wszystkich!!! Po krótkim odpoczynku znów coś się zaczęło dziać . Myslę że okna będą na początku marca i od razu wejdzię elektryk i hydraulik. W związku z tym moje pytanko: jakie sa koszty robocizny hydraulika i elektryka??? Jutro będziemy mieli naszą wycenę i chciałabym miec porównanie. http://foto.onet.pl/guu5c,q4q4w04c4n2g,u.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 25.01.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 cześć SobekElektryk to koszt koło 11 tys zł. za wszystko.Gorzej podać koszt hydraulika, bo duże są różnice w cenie kotłów.Różnie też wygląda sprawa ogrzewania podłogowego które podnosi cenę.Za robociznę podłogówki, wody w domu, centralnego ogrzewania zapłąciłam 5.500 zł. A za materiały i urządzenia niecałe 40 tys. (w tym centrala kondensacyjna za 9 tys. ze sterownikiem pogodowym, 2 grzejniki łazienkowe bardzo wysokie, nietani grzejnik kanałowy w podłodze, rozprowadzenie centralnego odkurzacza, podłogówka -kuchnia, hol, wiatrołap, łazienki x2, kotłownia i narzędziownia, montaż geberitów x 3, podejścia do wody-rury nie PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hej Reniu co to są te podejścia do wody. Ja też mam wstępna wycene za c.o i hydraulike. Wyszło ok. 33-34 tys. Nie wiem czy jednak cos nie wyskoczy przy pracach. Wiem że w tej cenie nie miesci się np. montaż geberitów (ale to ok. 50 zł ). Podłogówka będzie w przedpokoju, łazienkach (górnej i dolnej), kuchni. Nie mam tego grzejnika kanałowego. na co jeszcze zwrócic uwagę w/s c.o i hydrauliki żeby nie było potem niespodzianek?. A rury do wody jak nie masz z pcv to masz z miedzi czy stalowe? pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.01.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Małgosia Podejścia do wody - miałam na myśli np. że mam zrobione wszystko do podpięcia pralki, zmywarki, kranu w pralni, na zewnątrz budynku taki ładny kranik w chromie itd. Przy podłogówce są różne rozwiązania sterujące. Ceny nawet dwukrotnie wyższe, gdy np. chodzi sama podłogówka a nie chodzi c.o., albo tylko w łazienkach w okresie przejściowym. Co do rur to mam takie hmmmm.... w środku jest coś innego a na zewnątrz coś innego ale zabij nie pamiętam nazwy. Też nie było tanie. U nas samej podłogówki wyszło prawie 70 metrów. No i rura do komina tzw. kwasówka - 1600 zł. Anulka - jak tam regipsy ?? Proszę pochwal się zdjęciami i napisz ile metrów Ci wyszło i jakie koszty. Do mnie wchodzą 4 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 26.01.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dziękuję Reniu za odpowiedź.A u Ciebie Małgosiu jaki jest koszt samej robocizny???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Sobku jeszcze nie wiem, bo facet podał tylko pełną kwotę za wszystko. Mam się z nim jeszcze raz spotkac i wtedy bedzie szczegółowo. dziekuje Reniu za odpowiedź . Teraz się dopytam o te kwestie. jak na razie mam podpisana umowę z elektrykiem na 7 tys zł. (mat+robocizna). Musze rozgladnąc się za alarmiarzem. Okna mamy miec do 9.02.br . Kolor złoty dąb. pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 26.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 CześćNa wycenę hydraulika i elektryka nadal czekamy. Pytanie do wszystkich a szczególnie do Ani: jaka wyszła powierzchnia do ocieplenia na poddaszu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 26.01.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witamy serdecznie wszystkich Retrowiczów. Mamy pytanie odnośnie różnicy poziomów w domu i w garażu. Czy zachowaliście to, co było założone w projekcie- tzn garaż niżej o 30 cm w stosunku do powierzchni w domu, czy może zmieniliście to i wszędzie macie jeden poziom? Pozdrawiamy i życzymy spokojnej nocy- Marcin z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 27.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Marcin Kuta: u mnie poziomy są następujące zero powierzchnia domu, (minus) -30cm to jest garaz i kotłownia z tyłu garażu jest (minus)-20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 27.01.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 HejZdecydowaliśmy się już na 100 % na projekt retro i potrzebuję informacji, jaka jest wysokość elewacji frontowej do okapu? I w jakiej pracowni architektonicznej najlepiej zakupić ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkeus 27.01.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 WITAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH RETRO.My także kupiliśmy projekt RETRO, budowe zaczynamy w tym roku.Jesteśmy bardzo zinteresowni zobaczenia tego domu.Jeżeli istnieje taka możliwość to Proszę o kontakt.Mieszkamy na Śląsku okolice Rybnik-Racibórz.Z góry dziękujemy za odpowiedź i Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 27.01.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witamy wszystkich ponownie. Ważna informacja dla wszystkich, którzy zakupili projekt Retro niedawno. Podobno (tak mi powiedział mój architekt od adaptacji) wszystkie projekty zakupione po 6 listopada 2008 roku muszą zawierac tzw. charakterystykę ekologiczną- cieplną- tj. państwo narzuca Ci pewne minima- parametry, jakie musi spełaniac Twój konkretny domek, żeby dostac certyfikat ekologiczny. Problem w tym, że my kupiliśmy nasz 10 października i nikt wtedy tego nie wiedział- bynajmniej nikt nam o tym nie powiedział. Bez tego wg. ustawy żadne biuro w Polsce nie może sprzedawac projektów zawierających ww. charakterystykę ekologiczną, a my wszyscy możemy nie dostac pozwoleń na budowę w najbliższym czasie- zanim cała sprawa się nie wyjaśni. Dzwoniłem do biura, w który kupiłem projekt- wiedzieli o co mi chodzi- kazali poczekac 2 tygodnie. Podobno wszyscy dostaną aktualizacje i uzupełnienia projektu gratisowo. Sprawdźcie to dokładnie i odpiszcie. Pozdrawiamy wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 27.01.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mała korekta- biura nie mogą sprzedawac projektów bez tej charakterystyki ekologicznej- zjadłem słówko "bez" we wcześniejszej wiadomości. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.01.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Hauzer - projekt kup tam gdzie Ci dadzą większy upust. Projekt wszędzie jest ten sam. Wytargowałam ponad 10 % w Krajobrazach. Czasami mają tygodniowe promocje na konkretny projekt i wtedy jest taniej bez proszenia. A jeśli planujesz zmiany to przed zamówieniem projektu wyślij meila do danego biura z prośbą o ich akceptację. Co do wysokości elewacji frontowej .... hmmm. zobaczysz jak Ci wyjdzie w "praniu". A tak na serio - to zależy od wielu rzeczy - jak długie dasz krokwie, czy będziesz podnosił ściankę kolankową, czy zmienisz wymiar okien. W projekcie wysokość elewacji - ale do murłaty wynosi 3,3 m. Sobek1 - u mnie będzie napewno poniżej 200 metrów. Poszło 16 rolek wełny , a do ocieplenia jest jeszcze tylko dach w garażu. Za każdy metr ocieplenia (15+5 cm) i zabudowy GK (czerwona)- na gotowo do pomalowania, wytargowałam 88 zł. Czyli wyjdzie - ma wyjść - coś koło 17500 zł (robocizna + materiał). A jak będzie napiszę jak zapłacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 28.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dziękuję ReniuMy też będziemy ocieplać cały dach. Zamówiliśmy 18 cm plus 5 bo mamy taka folię że nie trzeba robić szczeliny dylatacyjnej. A czy też ocieplałaś wełną sufit tzn. podłogę na stryszku nad sufitem. My na tym stryszku damy chyba wełnę 10 cm ale na podłogę grubszą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 28.01.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 CENY WYLEWEK !!!PILNE!!!! NA WCZORAJ Pomóżcie mi Kochani Retro-wicze Potrzebuję Wasze wyceny wylewek na gotowo tj. styropian, siatka i wylewka. Za jaki metraż ile płaciliście. Szczególnie pyt. do Anulki Małgosi i Reni i innych, może ktoś ma wycenę już na ten rok? Potrzebuję właściwie na już, bo musimy się już decydować Dziękuję z góry Pozdrawiam Aniołek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 28.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 reniaS Dzięki za informacje, wiem, że to różnie może być, ale to na dzień dzisiejszy do wniosku o decyzje zabudowy, więc dokładnie nie musi być. Obecnie mam chwile oddechu w końcu udało się pierwsze papiery załatwić i w gminie wniosek przyjęli chodź nawet dzisiaj nie obyło się bez niespodzianek. Wstałem rano i z zadowoleniem spojrzałem na komplet dokumentów, jakie udało mi się zebrać i jak sobie zaplanowałem o godzinie 8.30 całą parą udaje się do gmina. No i niespodzianka to nie te mapy okazało się że w geodezji miły pan który tam pracuje juz na mapki naniósł wstępny podział gruntów i porysował sobie co tam było do tego potrzebne oczywiście przy okazji chciał się wprosić na wytyczanie w terenie. Okazuje się że mapka ewidencyjna musiała być "czysta" bez rysunków a dlaczego hmmm bo tak Dobrze, że wspaniałomyślni ludzie w geodezji jak zobaczyli moja minę dali mi kolejną kopie mapy za darmo. Pierwsza faza papierologi zakończona No i pustaki kupione rozglądam się za następnymi materiałami, aby szybko ruszyć z kopyta jak zapadnie decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 28.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witaj Aniołek77! 23 - 24 zł. robocizna + materiał niestety! Dodatkowo za zbrojenie jakimiś włóknami (garaż) 3 zł./m i "uelastyczniacz" niby warto zrobić tam gdzie macie podłogówkę za 1 zł. za 1 m. U nas wyszło dużo styropianu (krzywy chudziak) 3.390,- i dwie wywroty żwiru płukanego (niby) za 650 zł za wywrotkę, do tego cement 3.9 tony za 1.638 zł. no i folia 300,- Razem jakieś 10.000,- Nie liczę styropinau pod podłogówkę. No i zapomniałem oczywicie robocizna i żwirek bez f-ry - jak się odezwaliśmy to + 7% czyli znowu parę % na zwrocie VAT poszłoooo! (na tynkach też tak sie daliśmy w d... nabić) Pozdrawiamy W.I.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.01.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 SabinkaZa wylewki wyszło nam 6 grudnia - 8.850 zł. Przy czym styropian pod podłogówką dawał hydraulik a nie wylewkarze i jest ten w kropki z Organiki.Styropian FS20 - na parterze mamy 8 cm, a na poddaszu 6 cm.W garażu jest też dodany plastyfikator do wzmocnienia wylewki. W cenie są też wszędzie dylatacje i kratki Za styropian (160 zł/ m2) tam gdzie nie było podłogówki zapłaciliśmy 1933 zł (13 m3).Za dylatacje - 1 zł / mbSama robocizna : 13 zł/ metr2Piasek : 65/ kubikCement : 440/ tonaKratka: 10 zł/ sztuka Na górze mieliśmy: 115 metrów, na dole: 112 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 28.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Sorki, 24 zł to cena za tynki z materiałem. Posadzki to 13 zł robocizna +materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts