Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję Wam Kochani jesteście Skarbnicą :)

Nam proponują 13 tyś. na gotowo z wszystkim tzn. nic nas nie obchodzi żadne piaski, styropian, siatka, itp. a nam wyszło ok 300m, z "beznadziejnie" dziurawym do poprawienia chudziakiem :evil:

ponieważ zaadaptowaliśmy przestrzeń nad garażem i też ją chcemy w ten sam sposób ocieplić i wylać.

Co Wy na to mój mąż mówi, że to chyba dobra cena, ale mamy jeszcze dostać wycenę z Oleśnicy.

Jutro ruszają z podłogówką - WRESZCIE :evil:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry Retrowicze. Ponieważ przygotowujemy się pomału do fundamentów (maj lub czerwiec 2009), w związku z tym mamy pytanie dotyczące szerokości ścian fundamentowych. Ława ma 50 cm, a ściany w projekcie to 24 cm. Co jeśli zdecyduję się na szerszy pustak ceramiczny np. 30 cm- na ściany? Czy muszę kupić szersze bloczki, czy te 24 układać w poprzek?

W przypadku układania w poprzek wyjdzie ich zdecydowanie więcej.

Retrowicze- jeszcze jedno pytanko w odniesieniu do modnego w ostatnim czasie tematu energooszczędności- ile będą wynosiły szerokości Waszych ścian-w tym przypadku chodzi mi o te nad fundamentem. Grubość pustaka+izolacja (wełna lub stropian)? Z góry dzięki za info- Marcin

Marcin- w oryginalnym projekcie masz ściany jednowarstwowe z pustaka 36 cm, a nie 24 cm.

Grubość ścian u mnie 24 cm(nie wymaga zmian w projekcie) plus 12 cm styro.

Sabinka.

Coś mi się wydaje trochę dużo 13 tys. do tych moich 8.800 zł (bez styro pod podłogówkę ).

Na gotowo wylewki koledze liczyli 35 zł za metr. Nie wiem ile więcej macie nad garażem. Pewnie coś koło 40 metrów ?

U mnie kupowała wszystko firma. Przyszłi i zrobili w dwa dni wylewki.

Nic mnie nie interesowało. Ilość materiałów znam z dokładnego rozliczenia.

Dziękuję Ci Reniu.

Juz się powoli przyzwyczaiłam, że na naszym terenie te ceny nie są NORMALNE!!!:evil:

Niestety dzisiaj dostaliśmy jeszcze jedna wycenę i wyszło 48 zl/m - przecież to chore, no facet powiedział, że jest w stanie zejść do 45 zł, ale to i tak jest sporo!

ANULKAA[/b]mam do Ciebie prośbę , bo zdaje się jesteś najbliżej nas, o namiary na Panów, którzy Wam robili wylewki-będę zobowiązana.

Jak możesz na priva ;) z ewentualną wyceną.

dziękuję i pozdrawiam

Dzięki Reniu za odpowiedź. Z tego co pamiętam masz ściany fundamentowe monolityczne- czy wg. Ciebie są lepsze oraz czy kalkuluje się ich zastosowanie-są tańsze od bloczków?

My planujemy trochę grubsze ściany budynku- 30 cm + styro lub wełna (10-12 cm) i dlatego nie wiem, czy ściany fundamentowe też muszą być automatycznie grubsze (bloczki układane w poprzek)? Jeszcze jedno pytanko tak dla przypomnienia- ile zapłaciłaś Reniu za stan zero z chudziakiem włącznie i czy drenaż i taras+schody robić już na etapie fundamentu wiążąc je jakoś z fundamentem, czy też dopiero później? Pozdrowionka :roll:

......i jeszcze jeden wątek, a mianowicie ZSYP NA PRANIE:)

Tak tak... wymyśliłam sobie oczywiście dla wygody, bo jakże ;)

Ponieważ mam odgrodzoną kotłownię i pralnię w garażu, pojawiła się możliwość wykorzystania tego pomysłu u mnie w domu.

Dokładnie przez ścianę w pralni jest wnęka na szafę obok łazienki dolnej (mam nadzieję,że wszyscy to widzą).

W ścianie otwór 30x40 lub 40x40 kawałek rury PCV lub ocynkowanej i...i właśnie co dalej, bo niestety nie jest to u nas na tyle popularne, żeby można było dostać coś takiego, jak np. drzwiczki wahadłowe przez które wrzucałoby się pranie na drugą stronę do kosza w pralni.

Myślałam już o zwykłych drzwiczkach rewizyjnych, tylko przykręconych odwrotnie (tak jakby bokiem), wtedy uchylałyby się do góry ????, ale sama nie wiem - mój małżonek jakoś tego nie widzi, a ja za to DOSKONALE!!!!

A co WY na to???

Każda nawet krytyczna uwaga będzie dla mnie cenna;)

No to zostawiam Was z tym wątkiem .

Aniołek77 mamy zapisany Twój numer telefonu- jak zrobi się trochę cieplej, to chcielibyśmy zobaczyć Wasze Retro- oczywiście w miarę możliwości (tak żeby nie przeszkadzać). Korzystając z okazji- jak grube ściany postawiliście i ile dacie izolacji (styro, czy wełna)? Pozdrowionka- Marcin :roll:

Wiam Wszystki na forum jestem tutaj nowa i kompletnie nie znam sie na budowaniu domu, ale postanowiłam zmierzyć sie z tym tematem. Mamy z męzem wybrany projekt właśnie RETRO uwazam że jest swietny i w zupełności nam pasuje. Ale dzis wydzwoniłam połowe architektów ze Szczcina w sprawi adaptacji i aż mnie głowa boli. Jeśli mozecie mi poradzić to ile taka adaptacja moze kosztpwać (bez zmian w projekcie) bo u mnie 4000 to min. A moze ktos zna dobrego architekta ze Szczecina lub okolic który by sie tym zajął ??? Bedę wdzięczna.

[/code]

Marcin Kuta.

Co do fundamentów monolitycznych. Wybraliśmy takie bo mieliśmy sporo niższa cenę a poza tym w listopadzie 2007 z bloczkami zaczynało być ciężko.

Madzia 1976 - z tego co pamiętam to u nas był to koszt 1200 za adaptację plus 500 za projekt zjazdu z drogi powiatowej na działkę. Była to jesień 2007.

Witamy naszym gronie i życzę powodzenia oraz samych trafnych decyzji.

Sabinka

Moja pierwsza wycena - i to od ekipy która zbudowała mi domek wynosiła......

uwaga, usiądź....... 17.000 zł.

:roll: :o Utargowałam na 15 tys. czyli 54 zł/ metr na gotowo.

Ale nadal szukałam, bo coś mi się to wydawało przesadzone.

Współpracowało mi się dobrze, ale nie stać mnie było nadal na nich i nadszedł czas rozstania. Przesadzili z wyceną wykończeniówki i to bardzo. I stracili klienta. A jak się wydaje bankowe pieniądze to się 10 razy sprawdzi czy to napewno nie da się taniej.

Moja rada. Szukajcie dalej.

Moja ekipa od wylewek ma super referencje. Popytałam po znajomych, poszukałam w internecie i trafiłam.

A połowa kasy została w kieszeni - mojej - a nie wykonawcy.

Powodzenia

Wiesz Madzia- 4000 to trochę dużo. Ja u siebie (okolice Wrocławia) mam do zapłacenia 3500 zł, ale wliczone są w to zmiany typu: podniesienie ściany kolankowej o 1 pustak, wydłużenie garażu, zmiana usytuowania pomieszczenia gospodarczego itp. Szukaj dalej. Na pewno znajdziesz coś tańszego. Pozdrawiam- Marcin :lol:

Dzięki za informacje jak na razie to 4000 tyś to najniższa kwota jaką mi zaproponowano za adaptacje projektu i do tegp nie sądzę aby był wliczony w to geodeta, geolog i jeszcze pare innych rzeczy, nie wspominając o jakichkolwiek zmianach, ale nie poddaję sie i szukam dalej Szczecin to chyba drobie miasto w tych spawach. Pozdrowienia dla wszystkich retrowiczów :D

Madzia 1976

Biuro projektowe nie zrobi Ci kosztorysu wykonawczego.

Jest na stronie taki przybliżony i nie odbiega od rzeczywistości (197 tys. netto za stan surowy otwarty).

Koszty zależą od systemu jakim będziesz budować (gospodarczy czy inwestro zastępczy), sytuacji na rynku materiałów budowlanych oraz Twoich możliwości zarówno negocjacyjnych jak i finansowych (Ytong czy połowe tańszy siporex).

Tak więc kosztorys każdy sobie zamawia u potencjalnego wykonawcy.

A najlepiej to mieć ze 3 aby porównać. A róznice są nawet dwukrotne.

Ilośc materiałów także liczy wykonawca lub zlecisz to kierownikowi budowy.

Życzę powodzenia oraz dużo sił.

Dobry wieczór drodzy Retrowicze. Weekend się kończy- trzeba więc znowu skoncentrowac się na nowym tygodniu. Mam pytanko do doświadczonych budowlańców, tj. ReniS, Aniołka77 i innych. Jeśli chodzi o fundamenty to, jak wg Was podchodzić do tematu- 1. materiały (beton, zbrojenie itd.) organizować sobie samemu, a ekipie zapłacić tylko za robociznę, czy też 2. załatwić sprawę całościowo- tzn. ekipa robi i organizuje materiał. Wydaje mi się, że ta pierwsza opcja pozwoliłaby mi trochę zaoszczędzić- tym bardziej, że mam trochę znajomych w składach budowlanych. Dziewczyny proszę Was o opinię. Pozdrawim serdecznie- Marcin :p

Jeszcze jedno pytanko- jaka cena za robociznę fundamentów (do wylania chudziaka) w Waszej opini godna jest mojego zainteresowania, a powyżej jakiej kwoty powinienem oferty odrzucać? Jeśli możecie to przypomnijcie, ile kosztował Was materiał, a ile robocina fundamentów i czy sami sobie go (materiał) organizowaliście. Z góry wielkie dzięki za info.

Witam!!!

Marcinie u nas przy Retro2 koszt fundamentu: materiały 33.600 robocizna 20.000.

Aniołku ile kubików lub metrów2 styropianu poszło u Ciebie na ocieplenie. Też planujemy zakupić styropian 15 cm. Czy 110 za kubik styropian Termoorganika dalmatyńczyk to dużo?

Reniu ślicznie i cieplutko :lol:

Pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie. Sobek1- czyli za cały fundament zapłaciliście ponad 50 tys. zł? Trochę dużo, tym bardziej, że wydawało mi się, że dziewczyny (ReniaS i in.) pisały coś o kwocie 30-35 tys. zł. Robocizna fundamentów za 20 tys. zł- jestem w szoku? Pozdrawiam i czekam na sprostowanie- Marcin