Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ReniuS- na 6- ej stronie forum jest Twój kosztorys fundamentów- czyli za kompletny stan zero (punkty 1-3) zapłaciłaś ponad 40 tys zł? Te 1880 zł to papa zabezpieczająca chudziak przed zimą?

1.roboty ziemne-wykopy, ławy zbrojone lane do szalunków), ściany fundamentowe (lane do stal form) - całość smarowana Novobitem 2 razy i ocieplona na zwnątrz styrodurem 6 cm plus zasypanie ziemią do środka - 26.000 pln

2. zagęszczenie, ubicie, rozprowadzenie kanalizacji, zalanie chudziakiem - czyli zakończenie stanu zero : 6000 pln - robocizna, 8400 pln materiał +7 %

3. izoacje p/wilgociowe dwukrotne papą na lepiku - 1880 pln, w tym 1000 pln robocizna +7 %

cześć Kochani

Marcin - co do stanu zero i fundamentów to faktycznie tak wyszło. I tak nie była to najdroższa część domu jak przypomnę sobie dach........

Tylko weź poprawkę, że fundamenty wylewałam jesienią 2007, na największej górce jeśli chodzi o ceny materiałów.

A poza tym to był warunek, aby ekipa weszła mi wiosną na dalszą część - muszą być fundamenty inaczej nie wchodza bo nie zdążą przed zimą.

Więc wzięłam tych co się podjęli zrobić to w listopadzie.

Tylko te izolacje p/wilgociowe to były nie przed zimą, bo robiłam je na wiosnę. :wink:

Dziewczyny co do styropianu na ocieplenie to mi kierbud policzył coś koło 25 m3.

Witaj Madzia1976

My też z początku nie mieliśmy takiej możliwości, więc wykopaliśmy swoją studnię - mamy wodę już na 6m i to zdatną do picia (daliśmy do badania w pobliskim laboratorium). Jednak później okazało się, że jest możliwość podłączenia do sieci wodociągowej, ale musimy sobie sami znaleźć, gdzie ten wodociąg biegnie. Mąż stanął na wysokości zadania i znalazł ową rurę i wiemy dlaczego Panowie z wodociągów tak się wzdrygali przed jej wykopaniem (stara w połowie skorodowana i to jeszcze w granicy naszej działki, a co gdyby tak przy kopaniu "strzeliła"???? - haaa dodatkowa robota i to kiedy???? w zimie ).

Tak , czy owak nie żałujemy, że mamy dodatkowo studnię - przynajmniej będzie darmowa woda do podlewania nie mniej nie więcej tylko 14 arów ;)

Pozdrawiam i polecam

Sabina

Sabinka (aniołek77)

Jak tam u was wylewki ?? Wybrana ekipa, znaleźliście coś tańszego ?

Jeśli możesz napisz jak Wam wyszedł całkowity koszt ocieplenia domku.

Chodzi mi o koszt materiałów i robocizny.

Styropian dawaliście jakiej firmy ? Teraz cena styro idzie w dół i myślę o zakupie. A ocieplenie - wiosną. :p

Anulka.

Strasznie dawno nie pokazywałaś postępów prac. Ciekawi mnie jak zrobiliście sufit tam gdzie schody na górę. Czekamy na zdjęcia!!!

Witaj aniołku77 :D

Ja jutro robię jeszcze jedno podejście do gminy o zawarcie umowy na budowę odcinka wodociągowego na swój koszt i oddanie go oczywiście gminie bo to nieuniknione, może urzędnicy się zlitują, bo panowie z wodociągów nie mają nic przeciwko. Zobaczymy.

Czy ktoś wie co to jest pompa ciepła jak to działa i przede wsystkim jaki jest jej koszt (słyszałam że duży). Nie mam pomysłu na ogrzewanie a nie mam gazu.

Jeju wszystko pod górkę :(

Aniołku gdzie mogę znaleźć fotki Twojego domku bo jeszcze tak średnio poruszam się po tym foum, chętnie bym je zobaczyła jeśli można. Pozdrowienia

Witam wszystkich na tym wątku.

Wspólnie z moją drugą połową Małgorzatą rozpoczynamy "Akcję Retro" pod koniec kwietnia. Zmiany w projekcie "standartowe": Wysunięcie garażu o 2 m do przodu oraz przeniesienie kotłowni na tył garażu. Mieliśmy jeszcze dylemat z usytuowaniem kominka, lecz po wizycie u Aniołka doszliśmy do wniosku, iż TV pomiędzy kominkiem a ścianą się zmieści. Projekt w tej chwili jest w adaptacji. Na Opolszczyźnie ceny niestety do małych za te usługi nie należą. Koszt adaptacji ze wszystkimi uzgodnieniami, projektami przyłączy aż do uzyskania pozwolenia na budowę ~ 3800 PLN. W ten sposób podciągane na duchu te osoby, które czytają ten wątek i płaciły podobnie lub nawet drożej

Aniołku, Gośka dalej myśli na swoją pralnio- suszarnią. Kombinujemy nawet aby ją wsadzić w miejsce starej kotłowni, likwidując (korzystając z Waszych doświadczeń) spiżarnie.

Madziu, co do pompy ciepła, w wypadku gdy nie masz gazu jest to bardzo dobre rozwiązanie. Wysoki jest jednak koszt inwestycji. Na forum znajdziesz bardzo duzo watkow o pompach ciepła a co za tym idzie zwolenników i przeciwników. W pompach ciepła z kolektorem pionowym inwestycje podraża koszt wykonania odwiertów celem instalcji tzw. dolnego źrodła.

Na Waszym miejscu zastanowiłbym się także na pompą Powietrze - Woda

gdzie odpadnie koszt "wiercenia". Temat ten jest na trochę dłuższą dyskusję, na forum też znajdziesz zwolenników i przeciwnikow tego rozwiązania choć ze względu na mniejsza popularność tego urządzenia w naszym kraju przeciwników jest chyba więcej. Resaumując gdybyśmy my nie mieli możliwości podłączenia się do gazu raczej na 99% instalowalibyśmy pompę powietrze-woda.

Tutaj linki do stron które znalazłem na szybko o PC i PPC (na pewno jest ich więcej i są lepsze)

http://www.budujemydom.pl/abc/261_jak_dziala_pompa_ciepla/

http://www.instalacjebudowlane.pl/3541-23-84.htm

http://www.hurtownia.womar.com/?site=artykuly/artykuly.a&id=1

Najlepsze pozdrowienia

Bartek

Madziu specjalnie dla Ciebie link do mojego albumu Retro.

Przepraszam wszystkich za zdawkowe odpowiedz,i ale niestety grypsko mnie dorwało więc nie spędzam zbyt wiele czasu przed komputerem. Na pewno uzupełnię wpisy i zdjęcia.

http://wbb77.fotosik.pl/albumy/484881.html

Reniu Wylewki rozpoczną jutro. Znalazłam tańszą ekipę z Chorzowa (z resztą polecaną na forum grupy opolskiej),jak to wyjdzie zobaczymy.

Co do ocieplenia - jak dotrę do faktur i zapytam męża, to dam znać ile kosztowało.

Psik....

Mam małe pytanie Szanownych Retrowiczów. Gdzie zamierzacie umieścić telewizor w salonie? Czy ktoś z Was (podobnie jak my) myśli o powieszeniu go na ścianie pomiędzy projektowaną obudową kominka a ścianą z oknem tarasowym? Jeszce wczoraj myślałem, że wszystko się zmieści jednak dziś znów zaczęliśmy się z Gosią zastanawiać. U Reni po zabudowaniu obudowy kominka zostało Jej tylko 1,5. czyli może być mało. Czy ktoś z Was planujących telewizor w tym miejscu zwrócił wcześniej uwagę iż może tego "miejsca" troszeczkę zabraknąć?

Aniołku

Jeszcze raz dzięki za pokazanie nam Waszego wspaniałego domku.

Dzięki WAM rozwiązaliśmy wiele problemów (oprócz pralni i kominka)

:)

Pozdrawiam

Bartek