Marcin Kuta 02.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Retrowicze- ile poszło Wam bloczków fundamentowych na cały dom i jaki był wymiar tych bloczków? Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 02.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Marcinie sprostowania nie będzie. Za robociznę domu do dachu zapłaciliśmy 32.000- tak budowlańcy koszty podzielili,że stan zero wyniósł 20.000 zł. Aniołku dziękuję za informację ale coś mało mi się wydaje tego styropianu- naliczyliśmy ok. 20 kubików.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 02.02.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Kochani jeszcze raz ponawiam zapytanie- ile poszło Wam bloczków na ściany fundamentowe i jakich rozmiarów były te bloczki, bo te w kosztorysie mają dziwne wymiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 02.02.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ReniuS- na 6- ej stronie forum jest Twój kosztorys fundamentów- czyli za kompletny stan zero (punkty 1-3) zapłaciłaś ponad 40 tys zł? Te 1880 zł to papa zabezpieczająca chudziak przed zimą? 1.roboty ziemne-wykopy, ławy zbrojone lane do szalunków), ściany fundamentowe (lane do stal form) - całość smarowana Novobitem 2 razy i ocieplona na zwnątrz styrodurem 6 cm plus zasypanie ziemią do środka - 26.000 pln 2. zagęszczenie, ubicie, rozprowadzenie kanalizacji, zalanie chudziakiem - czyli zakończenie stanu zero : 6000 pln - robocizna, 8400 pln materiał +7 % 3. izoacje p/wilgociowe dwukrotne papą na lepiku - 1880 pln, w tym 1000 pln robocizna +7 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 02.02.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 cześć Kochani Marcin - co do stanu zero i fundamentów to faktycznie tak wyszło. I tak nie była to najdroższa część domu jak przypomnę sobie dach........ Tylko weź poprawkę, że fundamenty wylewałam jesienią 2007, na największej górce jeśli chodzi o ceny materiałów. A poza tym to był warunek, aby ekipa weszła mi wiosną na dalszą część - muszą być fundamenty inaczej nie wchodza bo nie zdążą przed zimą. Więc wzięłam tych co się podjęli zrobić to w listopadzie. Tylko te izolacje p/wilgociowe to były nie przed zimą, bo robiłam je na wiosnę. Dziewczyny co do styropianu na ocieplenie to mi kierbud policzył coś koło 25 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 02.02.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Marcinie ja kupiłem 1000 bloczków w rozmiarze 12x25x39.Scianę mam szerokośi 42 cm.Bloczki były układane pod ten wymiar tzn.39cm po szerokości.Dokupowałem jeszcze pod ściany działowe ale o ile pamiętam na konstrukcję to wystarczyło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 02.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dzięki Otello i Reniu za odpowiedzi na moje pytania. Otello może pochwalisz się jakimiś fotosikami z budowy? Pozdrawiam i życzę kolorowych snów oraz spokojnej nocy- Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 03.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Sobek1 Małe sprostowanie 12,5m3 , to była ilość na fakturze , bo druga połowa wraz z usługą była bez f-ry, tak wyszło nam taniej. Tak więc masz rację było tego 25m3. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 03.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Pozdrowienia dla Walidróg oraz Raciborza. Mam nadzieję, że po wizycie pewne wątpliwości się rozwiały Gosia, co wymyśliłaś z pralnią??? Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 03.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących. Czy ktoś z Was moze ma na swojej działce studnię wierconą bo podłącznie do wodociągu jest na razie niemożliwe i co o tym myślicie czy to dobre rozwiązanie czy moze lepiej spróbowac powalczyć o swoją wodę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 03.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witaj Madzia1976 My też z początku nie mieliśmy takiej możliwości, więc wykopaliśmy swoją studnię - mamy wodę już na 6m i to zdatną do picia (daliśmy do badania w pobliskim laboratorium). Jednak później okazało się, że jest możliwość podłączenia do sieci wodociągowej, ale musimy sobie sami znaleźć, gdzie ten wodociąg biegnie. Mąż stanął na wysokości zadania i znalazł ową rurę i wiemy dlaczego Panowie z wodociągów tak się wzdrygali przed jej wykopaniem (stara w połowie skorodowana i to jeszcze w granicy naszej działki, a co gdyby tak przy kopaniu "strzeliła"???? - haaa dodatkowa robota i to kiedy???? w zimie ). Tak , czy owak nie żałujemy, że mamy dodatkowo studnię - przynajmniej będzie darmowa woda do podlewania nie mniej nie więcej tylko 14 arów Pozdrawiam i polecam Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Sabinka (aniołek77) Jak tam u was wylewki ?? Wybrana ekipa, znaleźliście coś tańszego ? Jeśli możesz napisz jak Wam wyszedł całkowity koszt ocieplenia domku. Chodzi mi o koszt materiałów i robocizny. Styropian dawaliście jakiej firmy ? Teraz cena styro idzie w dół i myślę o zakupie. A ocieplenie - wiosną. Anulka. Strasznie dawno nie pokazywałaś postępów prac. Ciekawi mnie jak zrobiliście sufit tam gdzie schody na górę. Czekamy na zdjęcia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 03.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witaj aniołku77 Ja jutro robię jeszcze jedno podejście do gminy o zawarcie umowy na budowę odcinka wodociągowego na swój koszt i oddanie go oczywiście gminie bo to nieuniknione, może urzędnicy się zlitują, bo panowie z wodociągów nie mają nic przeciwko. Zobaczymy. Czy ktoś wie co to jest pompa ciepła jak to działa i przede wsystkim jaki jest jej koszt (słyszałam że duży). Nie mam pomysłu na ogrzewanie a nie mam gazu. Jeju wszystko pod górkę Aniołku gdzie mogę znaleźć fotki Twojego domku bo jeszcze tak średnio poruszam się po tym foum, chętnie bym je zobaczyła jeśli można. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 03.02.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam wszystkich na tym wątku.Wspólnie z moją drugą połową Małgorzatą rozpoczynamy "Akcję Retro" pod koniec kwietnia. Zmiany w projekcie "standartowe": Wysunięcie garażu o 2 m do przodu oraz przeniesienie kotłowni na tył garażu. Mieliśmy jeszcze dylemat z usytuowaniem kominka, lecz po wizycie u Aniołka doszliśmy do wniosku, iż TV pomiędzy kominkiem a ścianą się zmieści. Projekt w tej chwili jest w adaptacji. Na Opolszczyźnie ceny niestety do małych za te usługi nie należą. Koszt adaptacji ze wszystkimi uzgodnieniami, projektami przyłączy aż do uzyskania pozwolenia na budowę ~ 3800 PLN. W ten sposób podciągane na duchu te osoby, które czytają ten wątek i płaciły podobnie lub nawet drożej Aniołku, Gośka dalej myśli na swoją pralnio- suszarnią. Kombinujemy nawet aby ją wsadzić w miejsce starej kotłowni, likwidując (korzystając z Waszych doświadczeń) spiżarnie. Madziu, co do pompy ciepła, w wypadku gdy nie masz gazu jest to bardzo dobre rozwiązanie. Wysoki jest jednak koszt inwestycji. Na forum znajdziesz bardzo duzo watkow o pompach ciepła a co za tym idzie zwolenników i przeciwników. W pompach ciepła z kolektorem pionowym inwestycje podraża koszt wykonania odwiertów celem instalcji tzw. dolnego źrodła. Na Waszym miejscu zastanowiłbym się także na pompą Powietrze - Wodagdzie odpadnie koszt "wiercenia". Temat ten jest na trochę dłuższą dyskusję, na forum też znajdziesz zwolenników i przeciwnikow tego rozwiązania choć ze względu na mniejsza popularność tego urządzenia w naszym kraju przeciwników jest chyba więcej. Resaumując gdybyśmy my nie mieli możliwości podłączenia się do gazu raczej na 99% instalowalibyśmy pompę powietrze-woda. Tutaj linki do stron które znalazłem na szybko o PC i PPC (na pewno jest ich więcej i są lepsze)http://www.budujemydom.pl/abc/261_jak_dziala_pompa_ciepla/http://www.instalacjebudowlane.pl/3541-23-84.htmhttp://www.hurtownia.womar.com/?site=artykuly/artykuly.a&id=1 Najlepsze pozdrowieniaBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 04.02.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Madziu specjalnie dla Ciebie link do mojego albumu Retro.Przepraszam wszystkich za zdawkowe odpowiedz,i ale niestety grypsko mnie dorwało więc nie spędzam zbyt wiele czasu przed komputerem. Na pewno uzupełnię wpisy i zdjęcia.http://wbb77.fotosik.pl/albumy/484881.html Reniu Wylewki rozpoczną jutro. Znalazłam tańszą ekipę z Chorzowa (z resztą polecaną na forum grupy opolskiej),jak to wyjdzie zobaczymy.Co do ocieplenia - jak dotrę do faktur i zapytam męża, to dam znać ile kosztowało. Psik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 04.02.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam małe pytanie Szanownych Retrowiczów. Gdzie zamierzacie umieścić telewizor w salonie? Czy ktoś z Was (podobnie jak my) myśli o powieszeniu go na ścianie pomiędzy projektowaną obudową kominka a ścianą z oknem tarasowym? Jeszce wczoraj myślałem, że wszystko się zmieści jednak dziś znów zaczęliśmy się z Gosią zastanawiać. U Reni po zabudowaniu obudowy kominka zostało Jej tylko 1,5. czyli może być mało. Czy ktoś z Was planujących telewizor w tym miejscu zwrócił wcześniej uwagę iż może tego "miejsca" troszeczkę zabraknąć? Aniołku Jeszcze raz dzięki za pokazanie nam Waszego wspaniałego domku. Dzięki WAM rozwiązaliśmy wiele problemów (oprócz pralni i kominka) Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 04.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Dobry wieczór drodzy Retrowicze. Mam pytanko do tych osób, które podniosły o jeden pustak+wieniec ścianę kolankową (Małgosia 2005, Sobek1)- czy wydłużaliście długość belek dachowych (krokwie)? Jeśli tak to o ile cm? Pozdrawiam- Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 04.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja osobiście planuje powiesić telewizor w narożniku pokoju po prawej stronie od kominka. To jest, przynajmniej tak mi się wydaje optymalne miejsce na telewizor a poniżej pułka na pozostały sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 04.02.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam- mam pytanko do Anulki- widziałem zdjęcia Twoich fundamentów- ile poszło Ci bloczków fundamentowych- widziałem, że kładłaś je w poprzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 04.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Marcinie my wydłużyliśmy belki o 40 cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts