Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki serdeczne Sobek1 za informację. My również będziemy budowali w okolicach Wrocławia, a dokładnie 40 km od tej aglomeracji. Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie- fundamenty masz na jakiej głębokości (1m, czy 1,20m)- ile mierzą razem- ława (30 cm?) + ściany fundamentowe (ile cm)? Pozdrowionka- Marcin

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Reniu dotarłam do kosztorysu od Panów z ocieplenia i wygląda to tak:

1/ Docieplenie ścian budynku 214 m2 x 79 zł/m2 = 15168 zl

(materiał w cenie tj. styropian, klej, narożniki, listwy APU - nie pytaj co to jest ;), szyny startowe, grunt + dodatki

2/ Izolacja cokołu budynku 22m2 x 90 zł = 1980 zł (materiały w cenie: styrodur, klej, siatka , klej do siatki, klej bitumiczny)

Montaż parapetów w cenie. RAZEM: 17.148,00 ,ZL

To może być trochę dużo, ale mieliśmy ekipę bardzo rozchwytywaną,no i też dlatego się cenią.

Nasz kiero przyprowadził nawet ludzi z innych swoich budów, żeby zobaczyli, jak powinna wyglądać po "mistrzowsku" jak powiedział praca docieplenia budynku.

Mam nadzieję, że Ci troszkę pomogłam

Pozdrowionka

Sabina

Sabinka - wielkie dzięki za pomoc.

Wzorcu - co do odległości to wszystko zależy zarówno od wielkości kominka jak i telewizora.

My nie jesteśmy do końca zdecydowani gdzie go postawimy bądź w przyszłości - powiesimy i mamy też w drugim miejscu komplet podłączenia -

po prawej stronie od okna tarasowego.

A w miejscu obok kominka mamy też podłączenie przygotowane do powieszenia - narazie zasłonięte i zatynkowane na wysokości z tego co pamiętam 120 cm.

Więc wybór mamy. :wink: :roll:

Wzorcu

Dziękuję bardzo za informacje o pompie ciepła bardzo przydatne artykuły ale lepiej będzie jeśli dokładnie przeczyta je mój mąż, na pewno pomogą nam w podjęciu decyzji.

Aniołku77 super fotki i super domek mnie sie bardzo podoba i Wasze zdjecia tylko upewniają mnie że dokonałam prawidłowego wyboru.

U mnie sytuacja z woda zaczyna sie powolutku klarować, może będę miała z sieci hurrrrrrrrra :D

reniaS

Jaką kupowałaś dachówkę i w jakiej cenie?

U mnie juz prawie wszystkie materiały na działce czekają :D a dopiero wczoraj z gminy przyszedł list o wszczęciu postępowania o warunki zabudowy.

A zmiany typu wysunięcie garażu to przy adaptacji sie nanosi czy trzeba zgłosić to w pracowni gdzie się kupuje projekt?

Witam wszystkich retrowiczów.

Czy ktos z Was myślał może nad częściowym zadaszeniem tarasu, bo ja ten projekt oglądnęłm wzdłuż i wszerz i fajnie by było gdyby można było jakoś ten dach troszkę pociągnąć no chyba że on jest częściowo zadaszony a na zdjęciach tego nie widać.

Pozdrowienia

Magda

Witam,

Potrzebuje informacji o długościach poszczególnych belek na dach. Będę kupował drzewo sam w lesie i przecierał w tartaku. Nie wiem czy podane długości w projekcie z zestawienia są takie jakie mają być faktyczne czy podane są z pewnym zapasem, jeśli tak to jakim.

Pozdrawiam

Michał

Cześć Hauser

Dachówka to Ruppceramika ceramiczna - rodzaj Rupp Syrius13 - kolor ceglasty. Cena...... hmmm. Coś ponad 3 zł za sztukę. Za wszyskie dachówki wyszło nam ponad 30 tys. zł.

A zmiany musisz mieć od autora projektu zatwierdzone, więc opisujesz o co Ci chodzi, wysyłasz im meilem przy zamówieniu projektu i przychodzi meilem oraz z kompletem dokumentów oryginał.

Ja pisałam to tak:

Proszę o zgodę na -

- powiększenie kuchni przez likwidację spiżarni i pom. gosp.

- usytuowanie spiżarni w pom. gosp. nr 8

- usytuowanie kotłowni o szerok. 2 m. w garażu, z wejściem z holu i garażu

- wydłużenie garażu o 2 m.

Madzia 1976 - taras jest częściowo zadaszony. Przynajmniej u mnie, bo mam dośc długi okap. Jest dzięki temu przytulnie. Ale co do innego zadaszenia do nie polecam. Zaburzysz bryłę budynku.

Cichym - a planujesz podnoszenie poddasza ? U mnie cieśla dodał do każdej belki 20-30 cm. Ale ja nie podnosiłam. Lepiej mieć z czego ściąć niż martwić się że coś za krótkie. :wink:

Witam,

Nie wiem czy podane długości w projekcie z zestawienia są takie jakie mają być faktyczne czy podane są z pewnym zapasem, jeśli tak to jakim.

Cichym Moj ciesla mowil ze w zestawieniu sa dokladnie takie jakie maja byc i zamawiajac wiezbe w tartaku kazal przedluzyc poszczegolne elementy.

pozdrawiam

jag_jag

Ja tu "grypuję", a tym czasem WYLEWKI GOTOWE!!!! ta dammmmmmmm...

Ekipa uwinęła się w niecałe dwa dni. Mąż jest bardzo zadowolony i polecam chłopaków z Chorzowa!

Reniu wyszło gdzieś 9500 tyś.

To jest różnica prawda?

Jak miło będzie wrócić na budowę, żeby to zobaczyć :)

P.S.Dzisiaj może się troszkę zabiorę za wybór baterii do łazienek i kuchni.

A aaaa jeszcze muszę oznajmić,włączniki już wybraliśmy - braliśmy pod uwagę OSPEL Gazela, Polo lub Berker - jednak Berker Modul Star, mimo tego, że znacznie droższy, ale za to porządny osprzęt i cena dobra, bo przez naszego elektryka w jego hurtowni.

Pozdrawiam wszystkich

Miłej sobotki

Dobry wieczór Retrowicze. Sobek1- mam pytanko do Ciebie. Ponieważ jesteśmy z okolic Wrocławia pomyślałem sobie, że podzielisz się z nami namiarami na firmę, która buduje Twoje Retro. Cena za robociznę do dachu (pisałeś, że 32 000) bardzo przystępna, pytanie tylko, czy są dokładni? Mam nadzieję, że nie sprawiłem Ci tym pytaniem kłopotu- szukamy po prostu dobrej, solidnej i nie drogiej ekipy. Mój mail: [email protected] (emkutajeden).

Pozdrawiam i z góry dzięki- Marcin

Witamy i ponownie prosimy o pomoc.

Naprawdę - super, że to forum tak sprawnie funkcjonuje i tyle tu świetnych rad otrzymujemy.

Tym razem chcemy zapytać o deszczówkę - jak do tego podejść??????????????

Co powinniśmy wziąć pod uwoagę, jak to rozwiązać?

Czy wystarczy drenarz ? Renia wprowadziła rynny do ziemi. Co dalej?

Jeszcze jedno pytanie - kilka osób pisało o oknach z profilami platinium - kto je produkuje?

Pozdrawiamy -(ciężko) początkujący.

Cześć

Nie wiem Marcinie czy dobrze się wyraziłam- za robociznę tzn stan zero plus ściany nośnie budynku i kominy zapłacilismy ok. 32.000- do tego dojdą ściany działowe, które będą lada dzień ale to ok 2.000 i robocizna dachu- 20.000 zl. Z ekipy jesteśmy zadowoleni choć wiem że ceny juz mają wyższe ale jeśli chcesz to podam namiary na priva.

My teraz szukamy elektryka i hydraulika tzn elektryk za punkt bez materiałów liczy 40 zł a bez montowania gniazdek i włączników 35 zł a hydraulik za CO i wodę ok. 6.000 zł - nie wiem czy szukać dalej :roll:

Pozdrawiam

Wiatm wszystkich budujących!

Mam ogromną przyjemność dołączyć do tak licznej grupy. Również z mężem po wielu miesiącach szukania zdecydowaliśmy się na projekt retro.

I na początek jako nowicjusze mam kilka pytań, jeśli ktoś byłby tak miły i nam odpowiedział. Pytania dotyczą samych kosztów związanych z załatwieniem wszystkich spraw przed rozpoczęcią budowy m.in.:

- adaptacja projektu,

- koszt ewentualnych zmian w samym projekcie tj. przedłużenie garażu o 2 m, zrobienie częściowego podpiwniczenia itp.

- wytyczenie przez geodetę granic w których ma stać dom

- przyłącza wody energii

- mapa do celów projektowych

-wypis wyrys z zagospodarowania przestrzennego.

Bardzo proszę o podanie mi jeszcze kosztów których nie wymieniłam, bo nie wiem co jeszcze się załatwia z takich papierkowych rzeczy za wyjatkiem oczywiście pozwolenia. pozdrawiam serdecznie i oczekuję że mi pomożecie

Jaaman

Wywołałeś mnie do tablicy więc odpowiadam. :lol: Rynny mam wprowadzone do ziemi a potem pełnymi rurami (mam nieprzepuszczalny grunt - glinę ) z PCV idą sobie do rowu melioracyjnego. Wiosną robię odwodnienie.

Okna platinum produkuje firma z Krakowa Oknoplast - okna polecam. 8)

Sobek1-

Hydraulik u nas za robociznę wziął coś koło 5500 ale była w tym też podłogówka ponad 70 metrów. Elektryk - za całość z materiałami 11 tys.

Za punkt z materiałami (peszlami i kalblami, puszkami) bez włączników płaciliśmy -50 zł. W tym mamy pełne oświetlenie podbitki i prąd do bramy itd.

bednarka, tablica.

Jag-jag

Nie pomogę mimo,że mam wysunięty garaż. Wszystko liczyła i kupowała ekipa.

Z tego co pamiętam do tego skróconego kosztorysu ze strony internetowej dodali do każdej krokwi 30 cm. I tyle.

Aniao77

Proszę przeczytaj wcześniejsze wpisy . Odpowiedzi na wszystkie pytania napewno znajdziesz. :wink:

Tak na szybko- geodeta - 300 zł

Przyłącza - zależy ile masz metrów którego. Każde kosztuje inaczej. Chyba że chodzi Ci o koszt złożenia na ZUD.

Mapa do celów projektowych - 500 zł

Wypis i wyrys - coś koło 70 zł