vince 11.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam wszystkich "retrowiczów":) Jestem prawie na 100% zdecydowany, że również do Was przyłączę. Zamierzam przeczytać wszystkie posty na tym forum ale na razie przebrnąłem przez 2 strony. Nie mogąc się doczekać odpowiedzi (nie wiedząc jeszcze niestety, czy temat był już poruszany) chciałbym na początek zapytać: czy nie uważacie, że łazienka na dole jest za mała (planujemy generalnie mieszkać na dole - z "góry" korzystać w wyjątkowych sytuacjach, przynajmniej na razie) i czy ktoś planował jej ewentualne powiększenie (np. kosztem sąsiadującego pokoju). I drugie pytanie: czy ktoś myślał o wygospodarowaniu garderoby na dole (by nie latać po rzeczy na górę ciągle)? By uwzględnić ewentualne zmiany rozważam nawet likwidację ścianki działowej między pokojami na dole.Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 11.02.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 CześćJa z tych powodów które opisujesz, czyli chęci mieszkania na dole i zbyt małych niektórych pomieszczeń zdecydowałam się z mężem na inny projekt Kornelia z Archipelagu.Po przeanalizowaniu koniecznych przeróbek aby życie toczyło się na parterze zdecydowaliśmy o zmianie chociaż byliśmy już w odwiedzinach w nowo budowanym Retro Małgosi (za tę możliwość bardzo dziękujemy) i byliśmy skłonni dołączyć do tak dużego już grona budujących ten domekPozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 11.02.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dziękuję reniuS. Tak masz rację najpierw pownnam prześledzić całe forum a później pytać, chciałam troszke iść po skrótach a spowodowane jest to tym ze juz bardzo długo zastanawialśmy się z mężem nad wyborem tego projektu, i tak naprawdę to nawet mieliśmy możliwość dzieki uprzejmości aniołka77 (dziekujemy bardzo) obejrzeć na żywo ten projekt i to tak naprawdę nas przekonało, a pytania moje padły dlatego, iż znależlismy architekta który zrobiłby nam adaptacje plus zmiany za 4000 zł i uważamy ze jest to dużo, oczywiście w to nie wchodzi ani geodeta ani wyrys i wypis, ani mapki, a jeśli chodzi o ZUD to jakbyś Reniu mogła powiedzieć mi (bo jestem totalnie zielona)kiedy się to załatwia i w jakim celu, czy to chodi może o wyłączenie "coś" klasy gruntu. Pozdrawiam będę czytac i pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Jaaman - ale się uśmiałam. Aniao77 - ZUD - to skrót od Zakład Uzgadniania Dokumentacji. Tam właśnie składa się mapę zasadniczą z wrysowanym dokładnie przez architekta domem, zjazdem, studnią itd. Uzgodnieniu podlegaja też wszystkie przyłącza, dlatego dobrze jest gdy z papierami chodzi architekt adaptujący, bo ma tam najczęściej niezłe znajomości, wie do kogo co zanieść. Jak się spręży to najlepiej wszystko złożyć za 1 razem - bo najtaniej (płaci się za samą fatygę popatrzenia na papiery bez względu na ich ilość). Co do ceny za architekta to trochę to kosztuje. Zależy też co Ci załatwia. U mnie biegał sam po wszystkich urzędach i na koniec zadzwonił, że mam sobie odebrać pozwolenie na budowę. Robił mi też projekt zjazdu z drogi powiatowej (500 zł). Całość za architekta z tego co pamiętam wyszła mi 2500 pln plus za ZUD-y coś koło 600 zł (sama mapka 500 zł). Byle do przodu Aniu. Anulkaa - co słychać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 11.02.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam serdecznie moich kochanych niezawodnych Retrowiczów Kochani, (pytam szczególnie tych, co na etapie schodów wewnętrznych). Może macie jakieś dobre i sprawdzone namiary na stolarzy. Renia,Anulkaa,Małgosia, czy już macie wybranych wykonawców Waszych schodów? Pozdrawiam ....szukam, szukam w tych forach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 11.02.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 ..i drugie pytanie: czy ktoś myślał o wygospodarowaniu garderoby na dole (by nie latać po rzeczy na górę ciągle)? By uwzględnić ewentualne zmiany rozważam nawet likwidację ścianki działowej między pokojami na dole. vince Nasza wersja retro to tzw wersja z wysuniętym garażem i w miejscu pomiędzy garażem a łazienką mamy przestrzeń podzieloną na kotłownie z wejściem z garażu i pozostałą cześć przestrzeni przeznaczyliśmy właśnie na garderobę z wejściem od strony holu. Jest to pomieszczenie u nas ok 3m x 2m wiec spokojnie nam wystarczy. pozdrawiam jag_jag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 12.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Aniołku ja w końcu znalazłam na Podkarpaciu. Będe miała schody z podstopnicami (nie ażurowe) z metalowymi ciemnymi barierkami. Niestety Łódź się b. ceni. Cena około 14 tys . pozdrawiamgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vince 12.02.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 vince Nasza wersja retro to tzw wersja z wysuniętym garażem i w miejscu pomiędzy garażem a łazienką mamy przestrzeń podzieloną na kotłownie z wejściem z garażu i pozostałą cześć przestrzeni przeznaczyliśmy właśnie na garderobę z wejściem od strony holu. Jest to pomieszczenie u nas ok 3m x 2m wiec spokojnie nam wystarczy. pozdrawiam jag_jag Też chyba chciałbym wydłużyć garaż po to, by na jego końcu umieścić kotłownię. Myślałem też o umieszczeniu garderoby tam, gdzie pierwotnie miała być kotłownia. Co Wy na to? No i ponawiam pytanie, czy łazienka nie jest zbyt mała? Czy ktoś próbował ją powiększyć i jak? Moja dziewczyna zadręcza mnie pytaniami o tę łazienkę A może uspokoicie mnie (nas), że może jednak nie jest zbyt mała? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 12.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 vince Ja myślę trochę zmniejszyć pokój nr 5 z którego może zrobimy łazienkę a tam gdzie łazienka jeszcze nie wiem za to sypialnia będzie spora i da się garderobę wygospodarować. Ale jedna rzecz, jaka mnie w tym projekcie boli to ta łazienka na dole, mała trochę http://images49.fotosik.pl/62/29a349a67d3d3d78med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Cześć!!! Anulka widzę, ze u Ciebie praca wre- tylko gratulować . Małgosiu jak zaplanowałaś wejście do dodatkowego pokoju na poddaszu? U nas ścianki działowe mialy być stawiane od jutra ale niestety znów pogoda się pogorszyła My chyba zrezygnujemy z jednej ściany przy schodach i w jej miejscu zrobimy barierkę aby nie powstał tunel o którym pisała Renia. Małgosiu jesli możesz to zamieść rzut swojego poddasza ze ściankami działowymi albo kilka fotek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 12.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Cześć Vince- moim zdaniem łazienka o wymiarach ponad 7 metrów jest ok. I zdaniem wszystkich fachowców jest wyjątkowo ustawna. U mnie będzie wc, bidet, wanna 90x140, kabina 90x90, noooo i duża umywalka na 80 cm szeroka. Co mam teraz na moich niecałych 3 metrach - szkoda gadać. U mnie robią się regipsy. Zdjęcia postarm się zamieścić jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 12.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 hej Sobku u nas nie ma dodatkowego pomieszczenia na podaszu, te dodatkowe metry które uzyskalismy rezygnując z otwartego garażu "weszły" do łazienki teraz ma ona około 15 m. Rozkład pokoi i łazienki bez zmian (tylko łazienka duużo większa) Nie rezygnowałam z tej ściany o której mowisz przy schodach na górze. Może nie będzie to żle wyglądać (to kwestia aranżacji). Wymiernym plusem tego rozwiązania jest niższy koszt schodów. Taniej po prostu wymurować ścianę z maxa (czy czegoś innego) niż płacić stolarzowi za wykonanie barierek. Zdjęcia postaram się zrobić w ten weeekend. Ostatnie które zrobiłam po zamontowaniu okien nie nadają się do upublicznienia. Była mżawka, wszystko wyszło zamazane . gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 12.02.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Małgosiu wydawało mi się, że Ty też podnosiłaś ściankę kolankową i dzięki temu tak jak u mnie powstało dodatkowe pomieszczenia. Ja podniosłam ściankę o 50 cm i teraz nad garażem wyjdzie dodatkowy pokój(w Retro2 łazienka jest po przeciwnej stronie niż w Retro). A łazienka też taka ogromna wyszła i zastanawiam się jak ją zmniejszyć. Ale z drugiej strony ścianka kolankowa 50 cm w łazience raczej jest za mała więc pewnie zrobimy przedścianki z regipsu i trochę się zmniejszy. Pytanko do pozostałych Retrowiczów, którzy podnieśli ściankę kolankową: jaki macie teraz układ na poddaszu??? Jeśli to możliwe to proszę o fotki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vince 13.02.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dzięki za info w sprawie łazienki:) Wczoraj odwiedziłem budowę znajomego. On ma łazienkę o pow. 6,5 m2. Wydaje się, że miejsca jest sporo. Skoro w Retro jest 7,5 m2 to chyba nie będę już kombinował w tym zakresie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 13.02.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Do Hauzer Witam układ pomieszczeń który jest u Ciebie pokazany bardzo mi sie podoba to chyba będą równiez i moje zmiany. Też chciałam powiększyć pokój nr 6 a z tgo mniejszego można zrobić gabinet myślę ze to wystarczy co do łazienki uważam że ta na dole będzie wystaczająca. A jeśli chodzi o wiekszą łazienkę to bardzo podoba mi sie pomysła Małgosi te 15 m na górze fajnie by wyglądały. Pozdrawiam wszystkich. Ja jestem na etapie budowy rurociagu wodnego bo dostałam pozwolenie od gminy i nie muszę jednak kopać studni a to po Waszych radach dla mnie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blanko 13.02.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam wszystkich! Jestem nowym włascicielem projektu RETRO a wlasciwie po tylu zmianach to juz nie wiem czy to RETRO:) ale pierwotnie projekt opieral sie na RETRO U mnie w projekcie bylo duzo zmian ale teraz jest to juz moj dom marzenie:) co do zmian: scianka kolankowa podniesiona na 2pustaki plus opaska brama garazowa poszerzona do 5.5metra czesciowe podpiwniczenie zmieniony uklad schodow i lazienek wkrotce dodam plan parteru:) pozdrawiam fanow Retro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 14.02.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witam, Mam prośbę ponieważ oddałem projekty do projektanta aby naniósł zmiany, a chce kupić już materiały na ściany i nie mogę ich wyliczyć. Mam projekt RETRO. Ma może ktoś zestawienie ile poszło mu Porotherm-u na ściany nośne i działowe albo chociaż ile jest metrów kwadratowych tych ścian. Był bym bardzo wdzięczny za taką informację . Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaman 14.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witam ponownie,zastanawiamy się nad dachówką. Biorę pod uwagę Euronit profil S - co o tym sądzicie? A może podrzucicie inny pomysł. Kolor chyba grafitowy.Jak długo trwa budowa więźby? U nas od 3 dni zaczynają i jakoś nie mogą zacząć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 hej jaaman budowa więźby to od 3-7 dni. Co do dachówki to spytaj się jak długo jest na nią gwarancja. Nam np. udało się kupić dachówke Creatona która była droższa o 1500 zł od betonowej a więc warto się porozglądać i poszukać. Ta dachówka Euronitu jest ładna nam też się podobała, opinie o niej znajdź u osób które już ją mają. gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blanko 15.02.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 oto link do mojego juz zmieniony plan parteru retronie mialem mozliwosc skopiowania oryginalnego planu z projektu wiec dodaje takihttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e88bec86a8c2414.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts