Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!!!

Wybraliśmy nareszcie elektryka i hydraulika- elektryk 40 zł za punkt- bez gniazdek 35 zł a hydraulik 120 za punkt.

Czy zakładacie grzejnik w garażu i holu na dole- w holu będzie ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się czy jest konieczny, a garaż mamy na jeden samochód i przejście z domu zlikwidowalismy i też nie wiem czy powinien tam być. Kupiliśmy też styropian na ocieplenie domu Termoorganika- 15 cm- 100 zł za kubik i wełnę na poddasze Isover 109,50 za rolkę- 18 cm plus 5 cm i 10 cm na stryszek.

Wycena okien będzie w poniedziałek. Na bramę firmy Wiśniowski dostalismy 12% rabatu czyli będzie kosztowała 3050- 260cm szerokości 210 wysoka.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas prace kończy elektryk (podobno w piątek), potem od poniedziałku ma wejść hydraulik.

Musimy jeszcze zabić jakoś otwór na bramę, ale to już kolega małzonek zrobi, brama jednak przyjedzie jak wytynkują garaż.

a teraz trochę prywaty :wink:

pozdrawiam Pana Nauczyciela (nie gadaj tyle na gadu gadu w trakcie lekcji) :wink: :D

gosia

Witam,

Słyszał może ktoś opinie o Niemieckim POROTHERM Wienerberger 44 cm. Mam zamiar stawiać takie ściany. Dostałem dzisiaj ofertę od firmy która sprowadza POROTHERM z Niemiec i na dzień dzisiejszy dostałem cenę 5,9 zł/szt brutto z dostawą na plac budowy. Cena bardzo atrakcyjna w porównaniu z cenami u nasz w hurtowniach. Dostawca mówi że to taki sam tylko dziwi mnie tak niska cena jak euro idzie tak w górę.

Pozdrawiam

Michał

właśnie zamierzam kupić projekt retro bardzo nam się podoba jest przestronny i funkcjonalny czy może ktoś z okolic łodzi ma już postawiony ten budynek z chęcią podjechałabym z mężem obejrzeć jak wygląda na zewnątrz i wewnątrz interesują mnie również zmiany wiele czytałam o przeróbkach takich jak: doprojektowany wykusz w salonie, garaz wydluzony do przodu o 1 m, strop wylewny (ciezki) na calosci przez co nad garazem mamy dodatkowy pokoj, sciana kolankowa podniesiona o 3 cegly.

Zrezygnowalismy tez z pomieszczen gospodarczych kolo kuchn

Ciekawa jestem co wy retrowicze o tym sądzicie

Czy zna ktoś z okolic łodzi albo w łodzi jakiegoś porządnego i niedrogiego projektanta chcę podpiwniczyć część budynku

proszę o pomoc a w przyszłości ja odwdzięczę się tym samym

pozdrawiam

Dobry wieczór Retrowicze. Małgosia 2005, czy pamiętasz ile poszło Ci bloczków oraz betonu na fundamenty łącznie z wylaniem chudziaka? Podniosłaś ścianę kolankową o pustak +wieniec (my też tak planujemy), czy w związku z tym wydłużałaś krokwie? Z góry dzięki za odpowiedź- Marcin

cześć

Marcinie

podnosilismy ścianke własnie o tyle co piszesz, ale nie przedłużalismy krokwi. Na tzw zapas tartak przedłuzył każdą krokiew na ok. 20 cm , ale to standard.

Co do ilosci bloczków i betonu;

- bloczki fundamentowe 3900 szt (jedna ściana była wylewana tzw oporowa czyli bez bloczków)

- beton pod ławy -chudziak B10 10m3

- beton na ławy B20 25m3

- beton na posadzkę B20 -chudziak ok. 20-25 m3

z tego co pamietamy. :roll:

U nas wszystkiego wyszło więcej bo dom stoi na "górce", fundamenty są b. solidne, weszło b duuuzo stali, ale mamy pewnośc że dom się nie osunie.

pozdrawiam gosia

Cześć Marcin.

My też podnosilismy ściankę o jeden pustak plus wieniec a krokwie przedłużyliśmy o 40 cm.

Dziasiaj zamówilismy okna firmy Oknoplast- profil Koncept- okucia WK1 i roleta typu integro na okno tarasowe- przesuwne z automatem dzielone na pół. Kolor orzech jednostronny. Cena za okna 9.700 zł a rolety 6.000 zł w tym dwa silniki na roletę tarasową, która będzię podwójna.

Pozdrawiam

Cześć Wszystkim

Anulka u nas robią się regipsy. A właściwie to się zrobiły i teraz pora je zaszpachlować. Potem sufity podwieszane na dole i czas na płytkarza.

Pokój nad salonem

http://foto1.m.onet.pl/_m/7b521dd5b76952b04ef1157287f33005,10,19,0.jpg

Drugi pokój:

http://foto3.m.onet.pl/_m/3afb1b6cbdae60da83a9738f499c9933,10,19,0.jpg

I łazienka:

http://foto0.m.onet.pl/_m/dcee6dcf1f9426ac20a00a1930b65760,10,19,0.jpg

Na więcej zdjęć zapraszam do dziennika. :)

hej Izabelo :D

zapraszamy do nas. My budujemy się pod Łodzią.

Proponuje jednak poczekać na zmianę pogody bo warunki na drodze ciężkie. Gdyby nie samochód z wyzszym zaiweszeniem to nie wiem czy dotarlibysmy do działki.

pozdrawiam gosia

Gosiu dziękujemy za zaproszenie jak śniegi zelżeją byśmy z chęcią podjechali tylko jak mamy trafić do was jeśli nie wiem gdzie pozdrawiam wraz z mężem cieszę się że ludzie tak chętnie piszą na tym forum :D :lol: :D

hej Izabelo :D

zapraszamy do nas. My budujemy się pod Łodzią.

Proponuje jednak poczekać na zmianę pogody bo warunki na drodze ciężkie. Gdyby nie samochód z wyzszym zaiweszeniem to nie wiem czy dotarlibysmy do działki.

pozdrawiam gosia

Gosiu dziękujemy za zaproszenie jak śniegi zelżeją byśmy z chęcią podjechali tylko jak mamy trafić do was jeśli nie wiem gdzie pozdrawiam wraz z mężem cieszę się że ludzie tak chętnie piszą na tym forum