małgosia2005 25.09.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 cześć Anulkaa ztym powiększeniem kuchni to b. dobry pomysł. wyspa wtedy będzie wyglądałą o.k. Anulkaa uczulam Cie na dachówki Creatona. Ostatnio jedna forumowiczka zamówiła ich dachówka no i lipa. 70% dachówek z powaznymi wadami. co gorsza nie może wymusić ich wymiany. Ciężka sprawa. Poszperaj na forum to znajdziesz ten wątek. Wiele osób zrezygnowało z zakupu tej dachówki. Pieca jeszcze do konca nie wybraliśmy ale raczej skłaniamy się do pieca w którym ciepło będzie rozprowadzone na cały dom. Ogrzewanie podłogowe zamierzamy zamontowac w łazience i może w przedpokoju. aha bym zapomniała DOSTAŁAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ ale chyba nie zdążymy postawić nic w tym roku bo nasza ekipa bedzie olna pod koniec pażdziernika, a nasz kierbud powiedział, żeby w listopadzie niczego nie budować bo to ryzyko. wielka szkoda. Powiedzcie mi czym robicie cokół na budynku. Ja myśle o kamieniu piasowcu ale nie znam ceny. Nie mogłąm dodzwonic się do firmy "kamień dla ciebie" handlujacej kamieniami. Wiecie jakie sa ceny za m2? Aha ja rezygnuje z tych szerokich narożników. Wychodzi b. dużo betonu na nie a koszt stanu "O" u mnie to już kosmiczna kwota bez nich. pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 MałgosiuGratulacje !!!! Mój architekt zapewnia, że można zgłoszenie robót złożyć jak się uprawomocnia decyzja (Jutro sie okaże bo będe próbować)).Więc nie trzeba czekać 3 tygodnie z robotami lecz wystarczy 2. Może jednak by się udało ??? Chodź górale mówią o bardzo wczesnej zimie tego roku. Co do cokołów to zupełnie tego tematu nie mam rozpracowanego.Zostawiam to sobie na zimę i dłuugie wieczory.My jeśli się uda z tym stanem zero zacząć w przyszłym tygodniu (a dużo zależy od pogody) to planujemy podpisać umowę z ekipą na stan surowy gotowy - do oddania do końca czerwca.Są w stanie tak się "wyrobić". Zobaczymy co z tych planów wyjdzie.A jeśli tak by wyszło że przed wakacjami będzie stał dom, to sądzę, że przed zimą przeprowadzka byłaby bardzo realna. Ale muszę jeszcze bardzo wiele rzeczy przemyśleć no i załatwić kredyt na wiosnę. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Reniu Twój plan jest realny. My też w pierwotnej wersji zakładaliśmy wprowadzić się na zimę 2008r. Nie wiem co z tymi fundamentami. Listopad to nie pora na rozpoczynanie budowy, wczesniej nie da rady bo ekipa nie ma czasu. Zobaczymy jak z pogodą będzie, ludzie z grupy łódzkiej mówią żebym nie poddawała się z tymi fundamentami. Zobaczymy. Reniu jezeli masz zamiar zrobić kamienie na cokoły (obłozyć kamieniami podmórówkę) to zapytaj swojego kierbuda. Tam potrzebne bedą zamocowania -kotwy chyba , poza tym nie wiem czy czegos nie trzeba zmienić z fundamentem. Nam nasz wykonawca powiedział zebysmy się zdecydowali (na kamień naturalny albo coś innego ) zanim zaczną pracę. Podobno kamien naturalny ze względu na wagę i powierzchnię wymaga jakiegoś specjalnego mocowania. pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.09.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Aniua jaki rodzaj dachówki wybrałaś tego Meyera?. Cena nie jest taka "zaporowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 27.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Dzięki Aniu ja równiez będe robic wycene. Zobaczymy jak sie ceny kształtuja w róznych miejscach Polski. Aniu poniewaz będziesz zaczynać w przyszłym roku ( pewnie tak jak ja ) to czy nie martwisz się ze ceny mogą nieco odbiegac w przyszłym roku?. pzdr Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 27.09.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 oby Twoje słowa były prorocze Dodałas mi trochę otuchy. Po takich zwariowanych miesiacach galopujacych cen mat. budowlanych człowiek robi się podejrzliwy pozdrawiam gorąco Goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu1 07.10.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Cześć, przeglądałem wymianę opinii na forum Retrowiczów i zainteresowałem się informacją na temat przeniesienia kotłowni tuż za garaż.To jest związane jak myślę z dostawieniem komina na dachu grażu lub z tyłu domu. Czy ktoś ma wiedzę jak ten komin wyrośnie? Krótko - czy nie zepsuje to bryły budynku?Ta kotłownia przy wejściu do domu chyba nie będzie funkcjonalna.Proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 09.10.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Cześć michu1Takie rozwiązanie mam mieć u siebie w domu. Pomysł rzucony był przez architekta. Zniknie 1 komin przy kuchni , za to pojawi się trochę większy z przodu domu. Przy okazji rozwiązuję tym kominem wentylację w łazience na parterze i wentylację w garażu.Bałam się trochę, że wyjdzie taaaaki wielki komin, że przytłoczy wszystko, ale nie jest źle. Za to będę mieć dużą kotłownię - ponad 6 metrów i narzędziownię 4 metrową. Dla mnie kotłownia przy spiżarni gdzie nie powinno być za ciepło i przy kuchni jest nie do przyjęcia.Zobaczymy jak to wyjdzie. Dziś zaczynamy. Trzymajcie kciuki za pogodę. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu1 09.10.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Dzięki za info.Ale, to oznacza że rezygnujesz z łazienki w tym miejscu czy jest to koszt powierzchni pokoju nr 6.Myślę już jakiś czas nad tym tematem. Nie mam wyobraźni przestrzennej, ale zdecydowanie kotłownia z przodu nieee.A co do zupełnej likwidacji komina z przodu (tam gdzie jest na planie) to nie wiem, czy nie musi jednak być jako wentylacja kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 10.10.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Michu1Nie rezygnuję z łazienki ani z niczego, wręcz przeciwnie. Dodaję powierzchni wydłużając z przodu garaż o 2 metry. I do tego właśnie garażu przerzucam kotłownię i narzędziownię.A co do wentylacji kuchni to będzie tylko sterczeć takie małe coś z dachu - z wentylacji. Zaczęło się!!!Wczoraj działał na działce geodeta. Dziś mają ruszać - z humusem i z wykopami. PozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 14.10.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Wykopy pod fundamenty gotowe. Oj duuużo tej ziemi. Mam teraz na działce krajobraz księżycowy.Wokół wykopów ogromne hałdy ziemi. Ale to cieszy. Fundamenty będą lane w gotową, metalową konstrukcję. Jutro montaż. Kochani mam pytanie. Koparkowy zdjął humus i ściągnął go w jedno miesjce na działce , ale..... zrobił z tego ogromną górę. Czy to tak może zostać do wiosny ? Ja blokowa jestem ale cos mi się wydaje, że kiedyś ktoś gdzieś pisał. aby to w niższych pryzmach trzymać. Wiecie cos w tym temacie ???? pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 14.10.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 WitamPo pierwsze gratuluję rozpoczetej budowy. To bardzo cieszy, że pierwsza osoba z tego forum rozpoczęła budowę domku Retro.Ja niestety rozpocznę dopiero w przyszłym roku. Po drugie w kwestii "pryzmy" ziemi którą masz po zebraniu humusu, to nigdzie nie spotkałem się z sugestiami odnośnie kształtu składowania ziemi. Istotne wydaje się to, żeby ziemia była w takim miejscu, że nie będzie mieszana w ferworze walki na budowie z resztkami materiałów powstających na budowie. Z pewnością bedziesz chciała wykorzystać ziemię do wyrównania nierówności na działce po budowie super domku. Czekamy (pozwolę sobie wypowiedzieć się w imieniu jak myslę wszystkich Retrowiczów) na pierwsze zdjęcia z pierwszego etapu budowy domu. Powodzenia życzę i spokoju na budowie. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dięki Rafi za odpowiedź. Poszperałam trochę w gazetach i znalazłam info, że humus należy składować w pryzmach nie wyższych niż 1,5m i nie szerszych niż 2 metry. Ważne jest też aby zrobić na szczycie tych pryzm otwory aby dochodziło tam powietrze.Dziś powalczymy z tą górką.A co do zdjęć to bardzo chętnie je wkleję jak tylko znajdę czas nauczyć się tego. Zdjęcia pstykamy codziennie. I wogóle to mówimy tylko o tym i od razu po pracy jedziemy na budowę. Oszalelieśmy na punkcie naszej budowy.Ale to chyba normalne. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.10.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Reniu pogratulować "pierwszego kroku". Naucz się szybko wklejać zdjęcia, jesteśmy chyba wszyscy b. ciekawi jak w realu wygląda nasz " pierworodny" . Ja też ruszam w przyszłym roku. Trzymam kciuki Goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.10.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Cześć wszystkimPogoda jaka jest kazdy widzi. Tak więc na mojej budowie przerwa juz od tygodnia.http://foto.onet.pl/1z3g1,g4nj7gs009c4,c09zc,u.html próbuję wkleić zdjecia z robót na budowie. ciekawe czy się pojawią.Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.10.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 http://foto.onet.pl/1z3g1,g4nj7gs009c4,c09zc,u.html A może teraz sie udało ????Hmmm. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 24.10.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Super Reniu tak się ucieszyłam z tych Twoich zdjęc jakby to mój domek sie budował. Do kiedy przewidujecie robić stan "o"?. My stchórzylismy ze względu na pogodę no i ekipa wolna dopiero w listopadzie.Reniu mam pytanie czy twoi cieślo - dekarz nie miał problemów z dachem po spojrzeniu na projekt dachu, bo nasz "kandydat" na cieslodekarza miał watpliwości w kwsetii jakiegoś mocowania?. Nie wiem czy to dobry czy zły znak(czy facet się zna czy wymysla)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Małgosiu Dwie ekipiy patrzyły na projekt i nikt nic nie mówił o problemach. Ale to się niestety okazuje dopiero w trakcie. Najczęściej. Od jutra ekipa składa stal-formy. Potrwa to 2 dni i na sobotę planują zalewanie ścian fundamentowych. Pogoda ma być. Nas już skręca z nerwów przez tą nieplanowaną przerwę. Od przyszłego tygodnia ma być jeszcze złota polska jesień więc mam nadzieję, że uda im się zasypac i ocieplić. A potem to już może być zima. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 29.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Kochani Sądziłam ,że dziś zamieszczę nowe zdjęcia z zalewania ścian fundamentowych. Ale pogoda znów spłatała nam figla. Chyba nie będę nic pisać o planach, bo wtedy "biorą one w łep". No to znów patrzę w niebo i czekam. Aniu, poddasze puszczę Ci dziś na piriva. Pa Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 31.10.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Cześć wszystkim Z radością donoszę, że po dwóch dniach bardzo wytężonej pracy przez ekipę (robili po 12 godzin) wczoraj przy sztucznym oświetleniu !!! zostały zalane ściany fundamentowe. Hurrra. Cieszę się tym bardziej, że u nas dziś pada deszcz i padał tak sobie przez całą noc. A teraz w strugach deszczu robotnicy ściagają już stal-formy. Szalone tempo. Teraz tylko posmarować ściany dysperbitem, ocieplić styropianem i zasypać. Uffff. Po południu postaram się wkleić nowe zdjęcia. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts