Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WIK-U

jeśli to nie kłopot to podaj jaka to firma produkuje takie jak Twoje parapety klinkierowe. Jestem trochę zdziwona że jest to kolor miodowy. My widzieliśmy kolor miodowy ale on był znacznie jaśniejszy od Twojego, ale co firma to inna kolorystyka.

Rzeczywiście kolor parapetu jest dobrze dobrany do okien.

Anulkaa

wszystko super. Domyślam się że salon w stylu glamour.

Powiedz jak zrobiliście tą ozdobę (zgrubienie) na tej łukowatej ścianie osłaniającej taras. Czy to jest styropian?

Reniu my raczej nie robimy cokołu z czerwonego klinkieru, mam wrażenie że to mpgłoby skrócić optycznie dom. Dlatego też chcemy dopasować parapet do okien, a w przyszłości (jak też wygram .... :wink: w totka) to będą okiennice więc wszystko wokół okien będzie w jednym kolorze

pzdr gosia

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie!

Małgosia2005 po przekopaniu garażu znalazłem płytkę parapetową - firma Cerrad, płytka szkliwiona cieniowana miodowa.http://www.cerrad.com.pl/

ReniaS - zgadza się drzwi są ok może poza tym, że trzeba uważać z ich myciem bo jak trochę mocniej przytrzesz to faktura drzewa znika :evil: niech panowie przed elweacją je dobrze zabezpieczą.

Ps. Na wszystkie PW odpowiedziałem :wink:

Pozdrawiam

WIK :D

wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Dzisiaj wybierzemy się do Leroy -Merlin na oględziny.

Mam pytanie do wszystkich - czy robicie odpływ w garażu a jeśli tak to kratkę w podłożu w garażu łączycie z kanalizą czy też z rurą od odwodniena domu. Słyszałam że po podłączeniu rury do kanalizy może czasem wydobywać się nieprzyjemny zapach.

A może nic nie robicie (też się nad tym zastanawiam) bo chyba aż tak dużo śniegu czy wody na kołach samochodowych się nie nasienie do garażu.

pozdrawiam goska

Witam jeszcze raz!

Małgosia2005 Z tym to może być problem! My dostaliśmy zgodę na podłączenie się z deszczówką do skanalizowanego rowu melioracyjnego. Jak był gość z urzędu to o podłaczeniu czegokolwiek związanego z garażem nie było mowy z uwagi na olej i tego typu historie wymyślali jakieś osadnikina olej. Zakończyło się na tym, że zrobiliśmy spady na posadzce w garażu i odpowiednio wyprofilujemy podjazd. Z podłączeniem do deszczowej to chyba będzie ten sam problem. Do ogólnej kanalizy z podłączeniem deszczówki bym nie ryzykował. A co do zapachów to są do tego odpowiednie syfony i nie powinno być problemu.

Pozdrawiam

WIK-u

dzięki za namiar na parapet klinkierowy. Kupilismy jedną płytke i najlepiej pasuje z tych wszystkich które widzielśmy. Nigdy bym nie przypuszczała że ten kolor miodowy będzie pasował do okien złoty dąb. Także parapet będziemy mieli takie jak Ty, mam nadzieje że nie policzysz za prawa autorskie :wink: :D

Anulkaa

my na razie nic nie kupujemy bo nie byłoby gdzie tego trzymać, chyba żeby dać zadatek i trzymać w sklepie. Na razie mamy jednak inne wydatki.

Ceny marek zagranicznych są zwązane z wysokościa Euro, nie wiem czy liczyć na spadek cen.

pozdrawiam gosia

Witam!

Małgosia2005 Cieszę się, że się spodobało. :)

Mamy pytanko czy ktoś obkładał już okrągłe schody wejściowe lub taras kaflami, a może czymś innym? Bo nam zabrakło pomysłów na wykończenie schodów. :oops: Chodzi nam o to jakie kafle i w jaki sposób układane aby dopasować je do krzywizny schodów.

Pozdrawiamy W.I.K.

Witam wszystkich ponownie. Ja znowu z innej beczki- tym razem chodzi mi o drenaż opaskowy. ReniuS, czy robiłaś na winklach budynku studzienki, czy tylko położyłaś rurę drenarską wokół budynku. Gdzie odprowadziłaś te rury-do rowu? I jeszcze raz- jeśli ktoś z Państwa pamięta ilości stali zużytej podczas wylewania ław to bardzo proszę o taką informację. Pozdrawiam wszystkich- Marcin

jeśli ktoś z Państwa pamięta ilości stali zużytej podczas wylewania ław to bardzo proszę o taką informację. Pozdrawiam wszystkich- Marcin

Marcinie ja buduję Retro z wysunietym garazem. Na lawy fundamentowe zuzylem 35 szt preta fi12, (1szt jakies 11kg) oraz fi 6 ok 60 kg na strzemiona.

pozdrawiam

Marcin

Nie mam drenażu budynku. Przynajmniej narazie.

Mam za to odprowadzenie deszczówki do rowu melioracyjnego rurami PCV.

Anulka.

Nie kupujemy narazie sprzętu bo.... nie mam czasu za tym poszperać. I tak mam opóźnienie w związku ze stójką prawie m-c na budowie.

Mam nadzieję, że do końca miesiąca skończymy ogrodzenie i wejdzie wreszcie kafelkarz.

Czy ktoś z was montował lub robił projekt instalacji rekuperatora do Retro. Jeśli tak to może zechce się podzielić gdzie będzie go montował i którędy puści przewody wentylacyjne.

Jeśli nie robicie rekuperacji to będę wdzięczny za informacje czy da się pomiędzy ścianą kolankową a murłatą puścić przewody, czy jest wystraczająco dużo miejsca? Pytanie do tych kórzy nie podnosili ściany kolankowej.

Małgosia2005

Ja mam rury poprowadzone z kotłowni przez hol do spiżarni i potem wychodzi tu gdzie kuchenka.

projekt robił mi pan który robiła mi cąły projekt gazu do pozwolenia na budowe instalacji gazowej wewnętrznej. Rury mam wpuszczone w ścianę i zatynkowane tyle że zwykłym tynkiem a nie gipsowym bo tym nie może być.

Mam już odbiór tej instalacji zarówno przez gazownictwo jak i kominiarza i jest ok.

A co do samej kuchenki. Hmm. Nie umiem gotować na prądzie. Trzeba do tego wprawy. Poza tym po przygodzie mojej córci u rodzinki jak położyła sobie rękę na rozgrzanym palniku ceramicznym i jej się ta ręka przykleiła i zaskwierczała jakoś mi się nie uśmiecha ten prąd.

Jak tam postępy prac ??

ja się tej elektrycznej nie boje :wink: , bo teraz takową posiadam, ale moja rodzicielka cały czas opowiada o kosmicznych rachunkach za prąd. Do tej pory w ogóle takimi kategoriami niemyśłałam. Jesli chodzi o użytkowanie to świetna. Sprawdziłam koszty...na forum - wyższe ale rzędu 7-10% od gazu. Raczej ją weźmiemy.

a propos postepów. Podbitka robi się, parapety zewnętrzne już mam, tynk jutro (taka mam nadzieje bo coś ekipa ostatnio nawala).

Kaloryferki są , reszta C.O do 10.05. bo potem końcówka robót podłogowych. Ah pochwale się....zadatkowałam na drewno egzotyczne przemysłowe (100m2) - kamea. Reszte mam tj teak (50m2) i lapacho (ok 12m2).

pozdrawiam gośka

hej

zwracam się do osób które robiły wylewki (robione z miksokreta), tynki maszynowe. Ile wyszło Wam zużycie prądu (taryfa zwykłą) za wykończeniówkę czyli od momentu stanu zamkniętego do chwili wykonania tynków wewnętrznych, wylewek.(czyli licząc prace hydrauliczne, co).

Nie chodzi o dokłądne dane ale rząd wielkości.

pozdrawiam

małgosia