rubik 28.05.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 działkę kupiłem pod Poznaniem (gm. Tarnowo Podgórne) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to budowe rozpocznę jesienią (stan surowy zamknięty przed zimą). Obecnie jestem na etapie poszukiwania architekta który za racjonalna kasę dokona poprawek w projekcie. Anulkaa czy decydując się na wentylacje mechaniczną zrezygnowałaś z budowy kominów (kanałów wentylacji grawitacyjnej)? Czytałem, że decydując sie na wentylację grawitacyjną można zaoszczędzic na kosztach budowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 28.05.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 zastanawiam się, czy rolety zewnętrzne w oknach są naprawdę potrzebne. Przy pomysłowości złodzieji pewnie nie stanowią przeszkody (lepszy alarm + ochrona) a wydatek niemały (zwłaszcza przy elektrycznym sterowaniu). Co sądzicie w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 29.05.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witaj Rubik Również witam w gronie , które się powiększa, powiększa...My mamy zaadaptowaną przestrzeń nad garażem właściwie tylko na tzw. "centrum dowodzenia" (wszystkie centralki alarmowa, sat itd) wszystkie kable, można tam oczywiście wejść i dosyć swobodnie stanąć, tak więc planuję też trzymać tam różne pudła, choinki itp. rzeczy na które z reguły nie ma miejsca w domu. Nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej, co do wysokości musiałabym zmierzyć. Jeżeli chodzi o rolety zewnętrzne - my posiadamy i nie żałujemy. Fakt, że przed złodziejami nic nas nie uchroni (mamy też alarm ze względu na usytuowanie domu - właściwie jesteśmy pionierami na odludziu), jednak chyba jest to o tyle ważne przy ewentualnym odszkodowaniu z ubezpieczenia - na ile dom jest zabezpieczony przez nas. Odpukać, w ciągu całej budowy mieliśmy tylko jedno włamanie na początku i to do budy z narzędziami - ukradli 50 kabel, a tak poza tym , jak pojawiła się tablica obiekt monitorowany i czujka alarmu na zewnątrz - to zawsze trochę odstraszy, a jak wspomniałam wybudowaliśmy się na "mały" odludziu i nie ma tam ani jednej lampy. Myślę, że troszkę Ci pomogłam Pozdrawiam i w razie czego na ile będę mogła służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 29.05.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Pytanie do budujących RETRO 2 z wydłużonym garażem i kryjących blachodachówką chodzi mi o ilość blachodachówki jaka jest potrzebna zeby pokryć dach ? i jakiego producenta polecacie ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 01.06.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 cześć jak u Was rozwiązana jest sprawa wentylacji w salonie?? małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 01.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Cześć Co do rolet to uważam, że są zbyt drogie w stosunku do spełnianych funkcji. Nie są antywłamaniowe a główną ich funkcją jest osłona przed słońcem. My zrezygnowaliśmy na rzecz okien (szyb i okuć) antywłamaniowych. Koszt nieporównywalnie niższy. Poza tym jak są całkiem zasłonięte żaluzje to wg mnie jest to prosta informacja dla złodzieja. Nikogo nie ma w domu i długo nie wrócą. Okolica bardzo spokojna. Nie planujemy też alarmu. Byłby jedyny w naszej okolicy w promieniu 4 km, a to dopiero wzbudzałoby zainteresowanie. Małgosiu U nas wentylacja jest nad nadmuchem ciepłego powietrza z kominka. Tuz przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 01.06.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 http://images50.fotosik.pl/136/4ba5b93a33f7370cm.jpghttp://images46.fotosik.pl/136/994baa72c3ee95a9m.jpghttp://images39.fotosik.pl/132/c5340bb51f86ce8dm.jpghttp://images38.fotosik.pl/132/6799a673cd62243cm.jpghttp://images38.fotosik.pl/132/78d613d38967aef1m.jpghttp://images39.fotosik.pl/132/5e448db020b2573fm.jpghttp://images48.fotosik.pl/136/276dc236be84e537m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 02.06.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Zdecydowałem, że zrezygnuję z rolet w oknach (zawsze to oszczędność). Nastawiłem się za to do zastosowania wentylację mechaniczną połączonej z GWO. Jak tylko uporam się z poprawkami do projektu, wyślę zapytania do firm specjalizujących sie w temacie zeby nanieśli zmiany związane z wentylacją na projket.Zastanawiam się czy przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej można zaoszczedzić na samej inwestycji tj. budowie kominów, okien bez mikro wentylacji, dotatkowej wentylacji w dachu itp jakie sa to oszczędności? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 02.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witajcie Retrowicze!!! Mam pytanie,potrzebuję informacji od osób które wybudowały już domek ale bez zmian jeśli chodzi o wydłużenie garażu.Ile betonu weszło Wam w strop???Strop Terriva.We czwartek leją mi strop,a moi budowlańcy nie umieją się określić. Będę wdzięczny za info bo muszę podać ilość do zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 02.06.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam wszystkich RETROWICZÓW po długiej przerwie.My wreszcie ruszyliśmy z kopyta (dokładnie 12 maja). W tej chwili przygotowujemy się do zasypania fundamentów Przed jeszcze tym wprowadzenie wody i prądu, wyprowadzenie kanalizacji. Widok z przoduhttp://images47.fotosik.pl/137/96612ac766b440b2.jpg Widok z tyłuhttp://images49.fotosik.pl/136/8749339647d2d00b.jpg (uuu zdjęcia trochę za duże - następnym razem będą miniaturki) Posadzka w garażu i domu będzie na tym samym poziomie i będzie tworzyć jedną strukturę. Jeśli ktoś ma pytania o kwestię z robotami stanu "0" To chętnie pomogę. Aniołku gratuluję zawansowania robót i pięknych schodków z tarasu. Najlepsze pozdrowienia Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 04.06.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Gratulacje wzorcuOczywiście nie omieszkamy śledzić Wasze postępy. Jak narazie jak widać ekipę macie mistrzowską.GRATULACJE Bardzo dziękuję za miłe słowo. Z tymi schodkami to wyszło przypadkowo, bo nagle z różnicy poziomów zrobiła nam się mała górka;) PozdrawiamyAniołek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 05.06.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Hej Dzięki Aniołku za ciepłe słowa. Co tam u Was? Jak posuwają się prace wykończeniowe? Czy moglibyśmy znów przyjechać do Was aby co nieco podpatrzeć? Nasz kierownik budowy też chwali naszą ekipę są naprawdę bardzo solidni. U nas już fundamenty zasypane, po zagęszczaniu i wprowadzeniu prawie całej hydrauliki. Nie wprowadzili nam jeszcze tylko rury z GWC, będzie to zrobione po zalaniu stropu. Więc w poniedziałek jak dobrze pójdzie lanie chudziaka. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące stanu "0" to chętnie podzielę się informacjami. Pozdrawiam Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 06.06.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Czołem Retrowicze! Jestem na etapie załatwiania warunków przyłączy, aktualizacji mapki geodezyjnej i poprawek do projektu (specjalne podziękowania dla RomekC). Z przyjemnością patrzę na postępy na Waszych budowach. Dzięki uprzejmości Julidy (również wielkie podziękowania) widzieliśmy domek w realu Co pozwoliło mi np. odpuścić sobie przygotowanie pokoju w pomieszczeniu nad garażem (za mało tam miejsca). Po wizycie miałem wileki ból głowy i wewnętrzne pytania w stylu: czy podołam, czy dam radę to wszystko ogarnąć... ale trzeba zawalczyć Na budowę planuję przeznaczyć 400K (do stanu by móc zamieszkać), mam jednak obawy, czy uda mi się zmieścić w tej kwocie. Budowa to mnóstwo wyborów, "często gęsto" droższe rozwiązania to marketingowe wymysły które z powodzeniem można wykonać taniej nie tracąc nic z jakości czy walorów użytkowych. Od czasu do czasu będę Was prosił o pomoc w tym temacie trudnych wyborów;) Pierwsze pytania: 1. fundamentu monolityczne czy z bloczków? 2. strop terriva czy monolityczny? 3. dachówka cementowa czy ceramiczna? 4. ocieplenie ze steropianu czy wełny? 5. ściany ze porothermu czy czegoś innego? 6. instalacja wodna: miedź, stal czy plastik? Z góry dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 06.06.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witaj Rubik Pozwól , ze opowiem jakie rozwiązania stosowaliśmy my. Ty musisz jednak zrobić wg własnego uznania gdyż zraz rozpęta się dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą 1) Fundamenty z bloczków (koszt betonowych porównywalny a nawet większy - przynajmniej w naszej okolicy) 2) Strop zostawiamy Terivę tak to zostało wyliczone w projekcie (tego samego zdania jest nasz wykonawca) 3) Dachówka - my kupiliśmy Robena Monza Plus antracyt, bo była w dobrej cenie wyszła niewiele drożej niż Brass Cisar Bałtycka grafit. Mówią, że ceramika jest trwalsza, znana od lat. Powiem Ci gdyby była duża różnica cenowa to na pewno wzięlibyśmy Brassa z powłoką Cisar. Pamiętaj jeszcze o jednej, naszym zdaniem ważnej rzeczy: popatrz jaki wzór i kolor dachówki najbardziej przypadnie Wam do gustu i potem szukaj i wybieraj 4) Ocieplenie - zdążysz się jeszcze spokojnie zastanowić masz dużo czasu my zrobimy ze styropiany (ściana PTH 30 cm) 5) Jesteśmy zwolennikami ceramiki ale inne rozwiązania tez są dobre np keramzyt.Patrząc od strony energetycznej buduje się z tego co jest w dobrej cenie. Ściana to element nośny, na to i tak przychodzi ocieplenie 6) Tutaj niestety nie odpowiem muszę spytać mojego hydraulika, ale raczej będziemy mieć z plastiku. Pamiętaj że jest to tylko nasze zdanie Jeżeli będziesz miał dalsze pytania to bez wahania pisz Poniżej mały rzut oka na zbrojenie przed chudziakiem http://images8.fotosik.pl/40/53d0fc94b1a013d4m.jpg Pozdrawiam Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 07.06.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 czesc! Jestem coraz bliżej decyzji wykonania ścian jednowarstwowych z porotherm'u 44 Si Nowy. Współczynnik przenikalności cieplnej jest wystarczający U=0,26 W/m2.Co prawda wykonanie murów wymaga staranności i doświadczenia ekipy budowlanej ale tak naprawdę każdy system tego wymaga. Co myślicie o tym materiale?? Czy ktoś z was budował ściany jednowarstwowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 07.06.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 HejRubik co do ścian jednowarstwowych to zwracam uwagę na to, iż takie rozwiązanie dopiero wymaga bardzo dużej staranności przy murowaniu. Przy ścianach dwuwarstwowych ewentualne niedbalstwo przy murowaniu jest poprawiane przy ocieplaniu. Z energetycznego punktu widzenia oczywiście Pozdrawiam Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 07.06.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witaj, Ja też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem, ale po konsultacji ze znajomym który tak wybudował i po pierwszej zimie ocieplił ścianę 7 cm styropianu (jak stwierdził ma teraz ścianę jak w bunkrze) zrezygnowałem. Mówił że przy większych mrozach ściana była mocno zimna. Podobno jak się robi taką ścianę to aby był efekt trzeba stosować specjalną zaprawę, która wychodzi droga i idzie jej dużo ponieważ porotherm ma "dziurki" w które ona wlatuje. Ja buduję ścianę na 24 + 12-15 ocieplenie z wełny prawdopodobnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 07.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witam wszystkich i ja się dołącze do głosów cichym i wzorcu faktycznie ekipa musi być baaardzo dokładna. I również znam przypadek, że ocieplano dom po wybudowaniu ściany jednowarstwowej PH 44. Ja ostatecznie zdecydowałem się na PH 24 + ocieplenie 12 cm prawdopodobnie styropian ale rozważam i wełnę. Przy okazji mam pytanie do wszystkich którzy budują z PH czy ścianki działowe również budujecie z PH. Ja zacząłem i ostatecznie cześć mam z PH i skończyłem betonem komórkowym. Wg mnie pojawia się problem z "powieszeniem" czegokolwiek na ścianie z PH. Pytanie do budujących retro w wersji w wydłużonym garażem o 2m Ile wełny potrzebowaliście do ocieplenia dachu?, niby wyliczyłem, ale chcę skonfrontować. u nas prace trwają na dachu, myślę ze za max 2 tygodnie dachówka będzie położona i dach gotowy. Maciej40 czy ja dobrze widzę, że zrezygnowaliście z poddasza mieszkalnego ? jakoś okien dachowych brak u Ciebie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 08.06.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam wszystkich sympatyków naszego RETRO Mogę się pochwalić,że zmienił się nam horyzont z perspektywy naszego retro....mamy juz zalany strop i za kilka dni będzie można już podziwiać widok z naszej górnej sypialni z widokiem na Skrzyczne i Klimczok. Kilka dni przerwy i zacznie nam przybywać krokwi na naszym domku. Czeka mnie teraz impregnacja więzby,belki strasznie ciężkie,bo musieliśmy zmieniać projekt więzby na III strefę opadową,więc będzie co dzwigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 08.06.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 czyli jednak 2 warstwy, sam już nie wiem??? Boje się że przy zastosowaniu steropianu powstanie pleśn i grzyb w miejscu styku ściana ocieplenie... więc pozostaje wełna która kosztuje nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts