Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rubik nic się nie martw co najmniej 65% domów powstaje w technologi ścian dwuwarstwowych właśnie ze styropianem jako warstwą ocieplenia.

Pamiętaj tylko aby do ocieplenia wziąć dobrą ekipę która się na tym zna i robi od lat a nie ludzi od wszystkiego.

BTW my już od 10 lat mieszkamy w domu (rocznik 1936) ocieplonym styropianem i na razie ani śladu pleśni :).

Pleśń najlepsze warunki ma do wzrostu w warunkach dużej wilgotności, jeżeli będziesz dobrze wentylował pomieszczenia to na wilgoć nie ma szans.

Pozdrawiam Wzorcu

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam już dosyć dawno nie gościłem na tym forum gdyż prace się nawarstwiły i z czasem też jak na lekarstwo.

U mnie już stan "0" skończony od 15-go czerwca murarze wchodzą ze ścianami zewnętrznymi i już pierwsze pytanie jaki komin robić?

1-komin w salonie /tam będzie kominek używany sporadycznie , gdyż nie będzie on pełnił funkcji C.O głównego/.murarz doradza mi zwykły komin z cegły pełnej na pełnej zaprawie, inni doradzają mi komin systemowy lub wkład z kwasówki.

Po co z kwasówki nie wiem??? przecież w kominku spala się suche drzewo liściaste a nie olej opałowy,miał,węgiel itp...

Jakie kominy macie w swoich salonach i z czego wykonane?

Dziękuje z góry za doradzenie.

Witam wszystkich :)

U nas dzisiaj skończyli (no prawie, bo bez łuku) elewację, wypłytkowana jest podłoga w przedpokoju i ściana w kuchni. Powoli zaczyna nam się "rysować" cieplutki domeczek ;)

W przyszłym tygodniu w poniedziałek przyjeżdżają montować schody, a we wtorek będą robić kuchnię. W piątek po Bożym Ciele mamy z mężem wolne, więc chyba na pewno spędzimy dzień na budowie (malowanie, sprzątanie, gryll itp.);)

wzorcu

serdecznie zapraszamy ponownie na odwiedzinki. Zadzwońcie, to się umówimy.

Życzymy powodzenia wszystkim początkującym i "wykańczających się".

Aniołek77

Witajcie

Chudziak już wylany! Poszło 25 m3 B20.

Wieczorny deszczyk załatwił za mnie sprawę, jutrzejszego porannego podlewania :).

Kidi27 W sprawie komina to najlepiej pogadaj z człowiekiem, które będzie u Was robił kominek myślę że pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy.

Za radą naszego kominakarza będziemy robić rondo plus, gdyż nie trzeba dużo kombinować z podłączaniem.

Aniołku Dzięki za zaproszenie na pewno się do Was odezwiemy

Pozdrawiam

Wzorcu

Witam serdecznie. Jestem na kilka dni przed rozpoczęciem budowy i nie mogę się zdecydować jaki materiał wybrać na ściany zewnętrzne. W projekcie jest beton komórkowy, z kolei ja myślałam o porothermie. Mam możliwość zakupu silikatów po okazyjnej cenie. Głowa puchnie od pomysłów. Jeżeli macie w tej kwestii jakieś doświadczenia proszę o poradę i za wszelkie opinie z góry serdecznie dziękuję.

Witam Wszystkich

U nas jutro już mija tydzień od wylania płyty.

Znów fuks i i pogoda pomogła nam w polewaniu - tzn. deszcz wykonał za nas 99% roboty.

Choć moja córa stwierdziła że beton już jest dobry :) to jednak wykonawca powiedział aby poczekać do piątku z rozpoczęciem murowania.

http://images6.fotosik.pl/486/6861d537bae4ade0m.jpg

Pozdrawiam

Wzorcu

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Za 2 tygodnie ruszamy z fundamentami. Pytałem już wielokrotnie o ilości materiałów, ale tak dla pewności chciałem zapytac Wzorcu- ile poszło Ci stali= fi 12 mm oraz 16 mm (w kg) oraz betonu na ławy? Na chudziak pisałeś, że 25 kubików. Jeszcze jedno pytanko- ile musiałeś kupic piasku na murowanie oraz na wypełnienie środka pod chudziak i obsypanie z zewnątrz fundamentów. Z góry dzięki za info- Marcin

Witam

Marcin Kuta Gratulacje i powodzenia

Co do stali to poszło mi razem około 600 kg. Kładłem z fi 10 strzemiona fi 6. Oprócz tego dodatkowo pod koszami mam cegłę dziurawkę

Na ławy poszło mi w sumie 25 kubików (czyli tyle samo). 25 kubików B20 z transportem i pompowaniem to ok 7400 PLN. Na murowanie poszła jedna ciężarówka (mała) koszt 350 PLn loco Walidrogi. Na zasypkę i obsypkę poszło mi 11 (dużych ) aut (330 PLN/wywrotka i piasek odgranięty na początku budowy..

Do murowania musisz mieć lepszy piasek niż na zasypanie dlatego wychodzi drożej. Jesli chcesz bardzo dokładny wykaz co jak i gdzie to pytaj :)

Hej Sabino

Schody bardzo fajne, gratuluję projektu :)

Jakie będziecie zakładać lampy przy wejściu?

Jak ja policzę ile nas jeszcze czeka.....

Dziś dostałem pełną wycenę na nasz kominek

http://www.kominki-opole.pl/galeria/sm/62.jpg

12 000 PLN - cena zwala z nóg.

Pozdrawiam Wzorcu

Witaj

JadwigaW.

Zbrojenie pod płyta uzależnione jest od gruntu jaki jest u Ciebie, Mój wykonawca powiedział, że na pewno trzeba zrobić siatkę gdy pod spodem jest glina.

My mamy piasek ale i tak zdecydowaliśmy się na zbrojenie całości, chociażby z tego względu, że beton leży wtedy na całej powierzchni pod jednolitą strukturą.

Koszt tej siatki wyniósł nas ok 1300 PLN.

Pozdrawiam Wzorcu

Witajcie Retro-wicze

wzorcu, Anulkaad ziękuję za uznanie - schodki faktycznie wyglądaja super i z samego wykończenia jestem b.zadowolona, są b.stabilne i nawet nie strome. Jestem tez zadowolona z miejsca, w którym sa usadowione tak zadecydowałam i myslę, że dobrze,bo jest duzo miejsca i nie zabieraja światła w holu :)

Aniu też jestem pod wrażeniem, jak to się wszystko ruszyło, ale niestety pieniążki szybko topnieją i nie wiem jak później będziemy wyrabiać, ale.......... co tam jako wieczna optymistka mam nadzieję, że jakieś pieniądze się znajdą ;)

Wprowadzać się mamy zamiar pod koniec sierpnia zobaczymy, zobaczymy...

Pozdrawiam i życzę postępów

Sabina

Witajcie

Oto następne etapy prac w moim domku ;)

http://images48.fotosik.pl/147/53053e1eec650ad2m.jpg

http://images41.fotosik.pl/142/733f917f100045acm.jpg

poddasze

http://images45.fotosik.pl/147/2cd94fe9c2efcc9dm.jpg

Mój tajny schowek na mniej potrzebne "szpargały"

http://images39.fotosik.pl/143/3997fdb91c5a8e8cm.jpg

To tyle na dzień dzisiejszy :)

Aaaa... wzorcu jeżeli chodzi o lampy przy wejściu, to zrobiłam sobie prezent na urodziny i zamówiłam na allegro stojące przed dom , kinkiety nad drzwi i na taras SOLTERA.

http://photos01.allegroimg.pl/photos/400x300/641/05/94/641059484

Pozdrawiam

Sabina

Gratuluję tempa prac. Schody prezentują się bardzo ciekawie. U mnie taki kształt nie przeszedł w tajnym głosowaniu 8) :wink:

My próbujemy sami coś popracować i właśnie skończyliśmy malowanie całego domku po raz 1.

Mam też nadzieję, że nasz "szybki "płytkarz skończy do czwartku górną łazienkę

(takie dostał ultimatum) i bierzemy się za malowanie na kolor w pomieszczeniach, a potem - montaż podłóg. Schody przesunęłam z 15 czerwca na 15 lipca i mam nadzieję że zdążę z tymi pracami co zaplanowałam, bo nie chcemy montować schodów dopóki nie będzie podłóg i ostatniego malowania za nami.

Anulka

A co u Ciebie ?? Jakoś nie mogę dopatrzeć się zdjęć.

Małgosia2005 - jak tam prace budowlane ?