Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Retrowiczów ponownie. U nas przygoda z Retro dopiero się zaczyna. Dwa tygodnie temu dostaliśmy projekt z Krajobrazów, teraz architekt nanosi poprawki (wydłużenie garazu) i wrysowuje projekt domu w działkę....

Gratuluję wszystkim postępów w budowie!

ReniuS, Aniołku77, Anulkaa gratuluję Wam postępów w wykańczaniu wewnątrz Waszych domów. Wasze wnętrza prezentuja sie naprawdę pięknie.Gratuluję!

Dziękuję, za Wasze wszystkie rady i informacje, których udzielacie na forum. Przeczytałam je od 1 strony kiedy to Wy zaczęłyście swoje budowy. ReniuS Twój dziennik też przeczytałam od deski do deski i naprawdę podziwiam -przy dwójce dzieci i tylu obowiązkach znajdujesz czas na pisanie dziennika....

Mam kilka pytań do Retrowiczów:

- co sądzicie o podnoszeniu domu o 1 czy 2 pustaki (czy ta wysokość 265 nie jest za niska ? i jak jest z miejscem na poddaszu?czy nie jest mało?)

tu prośba do Anulkaa podnosiłaś o 2 pustaki mogłabyś wysłać zdjęcia (mój adres e-mail [email protected]),

wzorcu, maciej40 - również gratuluję postępów w budowie,

Wzorcu masz podniesiony dom o 1 pustaczek ze względu na możliwość wejścia rynien na okna- ja też chciałabym tego uniknąć , macie też powiększone otwory okienne z jakiego względu : większe okna czy montowanie rolet?

Aniołku 77 mam też pytanie do Ciebie, napisałaś, że masz powiększone otwory okienne o 20 cm (jaką masz wysokość od podłogi?)- nasz projektant twierdzi, że powinno zostać 90 cm ze względu np. na szafki kuchenne...

Pozdrawiam Wszystkch i życzę dalszych postępów w budowie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anulka

Nie będę obkładać przypór. :-? Otynkujemy je ciemniejsyzm tynkiem. Tak jak

i opaski. Opaski zaś robimy o 2 tony ciemniejsze niż cały domek (żółte).

Cokół będziemy obkładać płytkami klinkierowymi w kolorze dachu - czyli ceglastymi. Coś panowie marudzą że nie da rady obłożyć tak przypór.

I chyba się poddam.

A tak wogóle to mogę Cię prosić o zamieszczenie zdjęcia Twoich przypór ???

Tak na już. 8)

Hej Anulkaa,

Mam kilka pytań odnośnie dachu. Planujemy przykryć dach karpiówką tylko w kolorze Czerwień naturalna. Jakiej firmy macie dachówkę oraz czy masz może wykaz ile Ci jej poszło wraz z innymi elementami (gąsiory, dachówka kalenicowa itp.) Oraz jaki był całkowity jego koszt. Był bym wdzięczny bardzo za odpowiedź.

Pozdrawiam

Michał

Wzorcu masz podniesiony dom o 1 pustaczek ze względu na możliwość wejścia rynien na okna- ja też chciałabym tego uniknąć

Witam Cię 155aga155

Głownym powodem podniesienia o jeden pustak jest kolizja rynien ze światłem okna . Stało się tak dlatego, że podłogę w garażu zrobiliśmy na jednym poziomie co w domu (tak na wytłumaczył nasz wykonawca zrobił zresztą symulację układając krokwie pod odpowiednim kątem ).

Okna od strony salonu powiększyliśmy o 16 cm (bok domu) natomiast okna balkonowe i sypialni o 20 cm (tył domu) ze względu na rolety.

Powodzenia!!

U nas od poniedziałku wchodzi już cieśla

Pozdrawiam

Wzorcu

My podnieśliśmy scianke kolankowa o 2 pustaki i wieniec - 75 cm - dzieki temu pozyskalismy wieksza powierzchnie na górze, strych i dodatkowa garderobe.

Obecnie wyczekujemy tynkarzy - wchodza pod koniec tygodnia. Na chwile obecna przekroczylismy kwote 200000 zł a pewnie drugie tyle jeszcze nas czeka na wykonczenie.

Pozdrawiam wszystkich Retrowiczów [/img]

Anulka

Bardzo dziękuję za zdjęcia. Przydadzą się od dzis jako materiał poglądowy dla wykonawcy. :lol:

Ależ jestem ciekawa jak wyjdą.:roll:

Kobitko nic się nie chwalisz jakie dałaś podłogi. Poprosimy o zdjęcia pięknych wnętrz.

Halo - Małgosia2005 - co słychać ????

Sabinka - już po wczasach ???

hej

właśnie dzisiaj wróciliśmy znad morza. Podróż tragiczna, przez wszechobecne korki jechaliśmy 10 godzin :o .

A teraz ad rem. Na początku sierpnia mam mieć drzwi :D , jak nam podłączą prąd ( mam nadzieje że na dniach) robimy taras, przypory, ogrodzenie no i chyba podjazd.

Anulka kuchnia bombowa schody też.

Bardzo dobrze dobrany kolor ściany w kuchni do białych mebli , wychodzi ciekawy kontrast międzu ścianą i meblami.

Aniu mam pytanie odnośnioe schodów nie wiem tylko czy dobrze je sformułuje :wink: . Czy schody od połowy ich biegu z boku tworzą ze ścianą wolną przestrzeń (którą należało by czymś zabudować np szybą bądź barierkami?). U nas wykonawca pytał się właśnie co ma tam wstawić (chodzi o względy bezpieczeństwa ze względu na dziecię)

małgośka

Retrowicze, dziękuję za odpowiedzi odnośnie podnoszenia domu. Niektóre rzeczy trudno sobie wyobrazić, więc zdjecia naprawdę duzo nam pomogły. Zyczę wszystkim powodzenia. My jesteśmy w trakcie załatwiania spraw papierkowych i pozwolenia na budowę...

Reniu

dziękuje pokaże fachowcowi jako materiał poglądowy :wink: . U nas schody będą podobne z tym że pochwyt i tralki bedą ciemne kute ale też takie proste "pręty".

Z jakiego materiału masz schody i czym lakierowałaś lub bejcowałaś.

schody naprawdę fajne, właśnie takie lubie proste bez udziwnien.

Zdjęcia to później na razie nie ma czym sie chwalic. W przyszłym tygodniu będą drzwi zewnętrzne to wkleje. Na schody poczekam do konca roku.

pozdrawiam gosia

Witam

Czy ktoś z Was zdecydował się na dodatkowe ogrzewanie kominkiem z system gorącego powietrza. Proszę o odpowiedź: jaki jest koszt takiego rozprowadzenia i czy robi się to przed tynkami i wylewkami. Mamy umówionego tynkarza na wtorek i zaczęliśmy się zastanawiać czy to rozprowadzenie należy zrobić przed tynkami :roll:

Jeszcze jedno pytanko- czy 42 zł za wylewki z materiałem to dużo?

Pozdrawiam iwona

u nas będzie sysytem DGP. Fachowcy mówili, ze po tynach i wylewkach. Koszt ok. 3 tys ale w to wchodzi obudowa kominka.

Co do wylewek to płaciliśmy 36 zł ( w tym nasz styropian i folia). Z tego co pamiętam

Mam pytanie do osób które mają schody. Czy przed zakłądaniem schodów robiliście malowanie ścian i zakłdaliście podłogi (płytki lub parkiet tam gdzie schody miały stanąć?)

pzdr Goska