reniaS 02.11.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 CześćDla zainteresowanych zapraszam na odświeżoną stronkę ze zdjęciami.http://foto.onet.pl/1z3g1,g4nj7gs009c4,c09zc,u.html A pogoda sama pielęgniuje mi śliczne ścianki fundamentów. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.11.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 cześć wszystkim! powiedzcie mi drodzy czy ilośc metrów dachu (w naszym prezypadku 246m) odpowiada ilośći metrów więźby dachowej. Fachowcy liczą osobno koszt połozenia dachówki i koszt zbudowania więźby. Czy w obu przypadkach to wynosi 246m. Według mnie więźby dachowej jest mniej. Pomózcie. Mam wycene od miszcza 43 zł za dachówkę i 25 zł za więxbę. Facet twierdzi, że w obu przypadkach nalezy liczyć 246 m( ale przecież ja nie zamawiam drewna w ilości 246m na więźbe)) Czy według Was to są wysokie ceny. Buduje w okolicach Łodzi?? RENIA GRATULUJE pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_74 05.11.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witam wszystkich zfascynowanych projektem RETRO W 99% procentach jestem zdecydowany takze na ten domek , ale u mnie ze startem to może dopiero na wiosnę. Jeśli chodzi o problem małosi2005 to pow. dachu liczy sie w petrach kwadratowych , a więźbę liczy sie w metrach sześciennych.Ilość drzewa na więżbę powinnaś mieć podaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 05.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 MałgosiuJa mam to trochę inaczej podane. Od całego dachu (u mnie 261 m) pokrycie kosztuje 12 tys. zł, a więc robocizna wychodzi nawet drożej niż u Ciebie, a od więżby : 5 tys.Tyle, że to wycena od firmy na którą się nie zdecydowałam.Zobaczymy jak mi policzy ekipa, która robi mi fundamenty. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.11.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 zgadza się, więźbę mam podaną w metrach szesciennych(musze przeliczyc na kwadratowe) ale miszczu od dachu upiera się jednak że ilość metrów dachówki= ilosci więźby. nie wiem jak to jest w praktyce, czy oni rzeczywiście tak liczą? Reniu u mnie też przecież będzie tyle samo metrów co u Ciebie. Pomyliłam się z tymi 246 m. pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_74 05.11.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Tak jak sie płaci za drzewo na wieźbe , tak samo kosztuje zrobienie wieżby i liczona jest rowniz w metrach szesciennych a nie kwadratowych . np: moja znajoma zaplacila za drzewo i robocizne 9 tys a jest to 9metrów szesciennych .Nie spotkalem sie zeby za robocizne wieźby liczyc inaczej niz w metrach szescienych , poprostu nie da sie policzyc w metrach kwadratowch. Porównanie np: chcesz deski na podłogi które maja 10 m kwadratowych .i kupujesz jedna o grubosci 2cm a drugie o grubosci 5cm. jednej i drugiej kupisz 10m kwadratowych , ale w jednym przypadku bedzie wiecej metrów szesciennych niz w drugim . I tak samo jest z więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_74 05.11.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 a jeszcze jedno , a zapytaj sie goscia ,ze jak bedziesz chciala dla swojego widzimisie polozyc krokwie co 5-10 cm czy tez tak ci policzy jak za dach metry kw.= wiezba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.11.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 dzieki Piotr też tak mi się wydawało że nie jest to równoznaczne z metrami na dachu. musze z miszczem ponegocjować co do ceny. A tak w ogóle to witamy (na99% ) w klubie retrowiczów. Gdzie sie będziesz budować? pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_74 06.11.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 HEj Gosia,Ja będe sie budował 5km od Lubina w woj.dolnośląskim , szkoda ze to tak wszystko długo trwa te załatwianie tej całej papierologi. Mam zamiar zlecic to firmie ktora sie zajmuje takimi sprawami , przynajmniej zaoszczedze duzo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.11.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 i nerwów. Papierologia wykańcza. My dopiero dwa tygodnie dostalismy "umowę na prąd", i mówiąc szczerze b. się zdziwilismy bo zanosiło sie że sprawa trafi w końcu do prezesa URE. Ale się udało. Trzeba zarezerwowac sobie duże pokłady cierpliwości i nieustepliwości. pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.11.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Oj, trzeba cierpliwości i to baaardzo dużo. My śledziliśmy pogodę przez ponad 2 tygodnie i wreszcie udało się wylać fundamenty. A teraz ..... znów patrzymy w niebo, bo musi być sucho, aby je pomalować dysperbitem. I też majster nam mówi: bez nerwów. A tu człowiekiem aż trzęsie. Czekamy. Łatwo się mów, a tu się już na zimę zanosi. W najgorszym wypadku zasypiemy to co mamy i będziemy odkopywać i ocieplać wiosną. Małgosiu2005 Co do dachu to nie do końca mamy tyle samo, bo ja po zmianie mam o 2 metry dłuższy garaż, więc i powierzchnia dachu mi "urosła". pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_74 09.11.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam , Chciałbym powiedzieć ze to jest znakomity pomysl z tym garazem przesunietym do przodu celem zrobienia kotlowni taz postaram sie aby takie rozwiazanie znalazlo sie w moim domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 11.11.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 witam wkroczyłem do grona retrowiczów, wczoraj złożyłem zamówienie na projekt retro z krajobrazów napisałem do nich że chcę mieć budynek podpiwniczony, podwyższony dół i strych oraz ta ściana od garażu szła w prostej linii bez uskoku przez to lekko zwiększę powierzchnię łazienki oraz pokoju ciekawy jestem czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 12.11.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 WITAMY MACIEJU 40 Czyli równiez będziesz miał piwnicę jako i ja. Czy masz spadek na działce, czy zrobiłes to z premedytacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 12.11.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 mieszkam w mieszkaniu które ma piec na poziomie mieszkania i już dziś niewyobrażam sobie jakiegokolwiek pieca na poziomie mieszkania jest jeszcze kwestia przechowywania własnych przetworów -to jest głównym argumentem przemawiającym za piwnicą zastanawiam się jednak nad całkowitym czy częściowym podpiwniczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.11.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Macieju 40 a dlaczego nie chcesz pieca na poziomie mieszkania? My będziemy mieć właśnie na poziomie mieszkania, a piwnica bedzie może na siłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 14.11.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 mieszkam w starej kamienicy gdzie nieudało mi się załatwić podłączenia gazu i w związku z tym zmuszony zostałem do zainstalowania pieca tradycyjnego tzn opaqł na węgiel a to niestety uprzyksza życie i to bardzo (kurz w całym domu nie do opanowania)-pozatym fajnie mieć piec niżej wówczas można wykorzystać grawitację chociażby w przypadkach gdy zabraknie prądu który napędza pompkę (to się zdarza) -zaznaczam nie zamierzam wstawiać tam pieca węglowego ani żadnego innego (typu kocmołuch) myślę o ogrzewaniu gazowym wspomaganym kominkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 15.11.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ostatnio rozmawialismy z miszczem od ogrzewania podłogowego, dopytywał się gdzie będzie piec (na gaz bo taki ma być u nas) wtedy jeszcze nie bylismy pewni czy w piwnicy czy w pom. gospodarczym a gościu powoedział, ze gdy w piwnicy to potrzebna będzie pompa=koszt jej kupna no i pomysł upadł. Poza tym troche szkoda nam zajmować piwnicę około 20 m (będzie budynek częściowo podpiwniczony) na kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 16.11.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 witam Wszystkich bardzo serdecznie!w poniedziałek składam zamówienie na projekt Retro mam pytanie dot. blędów w tym projekcie czy faktycznie są dwa błędy o których piszecie? kroajobrazy telefonicznie udzieliły mi odpowiedzi że nic im o tym nie wiadomo???buduje w wielkopolsce może mam w okolicy Sąsiadów którzy tez postanowili wybudować taki domek?co do samego projektu też chce powiększyć garaż (pomieszczenie gospodarcze) oraz kuchnie kosztem spiżarki...to jedyne jak narazie zmiany a dalej zobaczymy...czy ktoś ma już może wycene stanu surowego zamkniętego robocizna+materiały? ja właśnie czekam na wycene... jula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 18.11.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 małgosia 2005 słuchaj ten fachowiec od ogrzewania to jakiś pseudo fachowiec mam kolegę który posiada gazowy piec w piwnicy a ogrzewanie podłogowe na kondygnacji parteru ogrzewa również piętro ceny pompki kształtują się w okolicach od 70-200 pln więc nie jest to duży wydatek a na korzyść jeszcze przemawia grawitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts