Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

u nas całe wakacje praktycznie zeszły na poprawkach do projektu ale w końcu projekt został złożony i teraz czekamy na pozwolenie na budowę :)

Jak wszystko pójdzie dobrze na początku października zaczynamy!

Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwanie ekipy wykonawczej (stan surowy otwarty). Czy ktoś z Was może polecić ekipę budowlaną (solidną i w miarę tanią) działającą w okolicach Poznania?

Ale piękne domki budujecie :)

Joanna 1983

Czuję się wywołana do odpowiedzi bo mam taką właśnie dachówkę.

:lol: Cena Twoja mnie trochę szokuje, bo u mnie wyszło niemal 2x więcej (ponad 30 tys).

Ale ile czego było to nie jestem dziś w stanie stwierdzić.

Pamiętam że jest 6 dachówek wentylacyjnych.

Napewno dachówek podstawowych było ponad 3600 , a reszta hmm... coś mi uciekło z głowy, a papierów jest za dużo......

Witaj Joanna 1983

Jeżeli chodzi o dach mam f-rę i mogę Ci wysłać skan na priva. Były tam wprawdzie korekty potem korekty do korekt, ale jak się połapiesz... (oczywiście jest to wszystko do wyliczenia), ale ja niestety nie mam teraz za bardzo czasu.

Jeżeli jesteś zainteresowana , to wyślij mi adres email , to Ci prześle.

Pozdrawiam

Sabina

Cześć,

Gorąca prośba do budujących :)

Otrzymuje pierwsze wyceny budowy stanu surowego otwartego z kompletnym dachem. Ze względu, iż nie będę miał zbytnio czasu na załatwianie/dostarczania na budowę materiałów postanowiłem że pójdę w kierunku robozina+materiał dostarcza firma. Na całość 3 lata gwarancji, faktura.

Wycena:

Stan zero________45 480

Parter i strop_____ 73 360 (siporex, terriva)

Piętro___________ 17 900

Dach ___________ 82 000 (ceramika, wykańczane krokwie)

Razem 218 740

Co myslicie o tej wycenie? Chciałem się zmieścić w 200 tys. Czy jest to wogóle możliwe??

pozdrawiam

rubik

Wojtek

Moim zdaniem do tego co wydałeś dodaj jeszcze minimum 60-65 % dotychczasowych wydatków i możesz mieszkać. My mamy już "prawie" stan do zamieszkania. A brakuje nam jakieś .....50 tys.

Musimy kupic "tylko" :

kontakty - 2100 zł, meble kuchenne 20 tys., sprzęt do kuchni 8 tys., lampy - 3 tys., umywalki i meble łazienkowe 4 tys., szafy wnękowe 8 tys.

meble do 5 pokoi - 8 tys.

Nie mówię o kostce brukowej i nasadzeniach w ogrodzie, kafelkach w garażu, centralym odkurzaczu, drewutni, podbitce.

Wygranej w Totka i dużo optymizmu wszystkim życzę. :wink: 8)

Anulka

Jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich wnętrz. Pięknie.

Wreszcie udało mi się przekonać męża, że nie ma sensu czekać na cud, tylko wziąść kredycik i się wprowadzać. Dziś idę złożyć papiery. Na kuchnię i tak przyjdzie nam pewnie poczekać z 5 tygodni. :-?

No i wystawiamy na sprzedaż mniejsze mieszkanko. Zobaczymy czy znajdzie się sensowny kupiec.

Brakuje nam : kuchni, umywalek i mebli do łazienek, kontaktów,karniszy i przynajmniej firanek, lamp no i mebli. A na zewnątrz - kostki.

Myślę, że realnie rzecz biorąc - Boże Narodzenie wchodzi w grę.

Hej dziewczyny :)

Chciałam rzec, że piękne macie wnętrza - Anulkaa moje gusta łazienka piękna , drzwi już pisałam rewela. Reniu idziesz jak burza z tymi drzewkami i obejściem, piekny płotek -my niestety w przyszłym roku na wiosnę dopiero- finansowy krach

Strasznie długo mnie nie było, ale to wszystko przez zamieszanie związane z ...........................uwaga przeprowadzką!!! Tak tak my już się przeprowadzamy i jutro chcemy pierwszą nockę spać w nowym domku. Czas nas troszkę ponaglił ze względu na mój coooooraz większy brzuszek i cooooooraz mniej siły (szczerze jestem wykończona), dzięki Bogu pomimo wszystko czuje się i tak bardzo dobrze :) Reniu my też musieliśmy niestety sprzedać mieszkanie, a i tak nie wszystko udało się zakupić. Tak jak pisze Anulkaa, a o drobnych nie wspomnę , choćby nawet garnki , które muszę wymienić pod kuchnię indukcyjną :roll: o tym się tak naprawdę nie myśli, a koszty masakra!

Tak więc następne zdjątka będę wysyłać już z nowego domku- nie wiem tylko jak się uporam z tymi wszystkimi pudłami, aaaaaaaaaaa i jeszcze problem z dostępem do internetu, ale może przez laptop i ipoda zobaczymy.

:roll: :roll:

Pozdrawiam i do usłyszonka

hej retrowicze

Aniu świetna łazienka. Widziałam taka dębową szafkę pod umywalkę, bardzo mi się podobała. Ja bym jednak zostawiła taki kolor jaki jest w naturze i nie bieliła, ale to tylko moje zdanie ....i tak pewnie bedzie pieknie :D .

Napisze co u nas. Drzwi zewnętrzne są, taras z gankiem jest (tylko sie musi wszystko zafugować :wink: )opaska wokół domu z kostki sie robi , przypory też sie obkładaja. Dlatego też nie wklejam zdjęć jak bedzie to skonczone w 100% to sie pochwale.

My przeprowadzimy sie w przyszłym roku. Też mam mieszkanie do sprzedaży, ale poczekam na lepsze czasy dla sprzedających. Będziemy wynajmowac. Reniu zaraz sprawdze co nowego u Ciebie w dzienniku.

Pozdrawiam wszystkie budujące kobitki

Gośka

Cześć!

Mam już pozwolenie na budowę, wybraną firmę i kierownika budowy :) Zatem w końcu mogę ruszyć z budową. Budowlańcy chcą rozpocząć tak szybko jak to możliwe by zdążyć przed jesiennymi deszczami przygotować stan zero.

Pozostało jeszcze załatwić kredyt... mam nadzieję, że szybko to pójdzie bo środki własne na wiele nie wystarczą.

Jestem tym wszystkim troche przerażony...

No i stało się budowa ruszyła :) Budynek wytyczony! Obok ogromna góra humusu, którego jak się okazało trzeba było zebrać całkiem sporo (od 40 cm do ponad metra).

Plan to postawić do 15 grudnia stan surowy z dachem. Wykonawca jest przekonany, że się uda, a jak będzie zobaczymy...

Pozostało "jedynie" załtwić kredyt ;)

Witam! Śledzę forum juz od dłuzszego czasu i podziwiam zdjęcia z postępów na waszych budowach. My tez zdecydowalismy się na Retro. Wszystkie postepy w pracach zamiszczam na moim blogu, takze zapraszam do odwiedzin. U nas niedawno zalane zostały stropy, a za dwa tygodnie przyjezdza więźba. Pozdrawiam wszystkich retrowiczów

http://naszretrodom.bloog.pl/