Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marcin Kuta

Bramę mam o wymiarach 4500x2100.

Dzięki temu, że powiększyliśmy otwór o 10 cm brama była tzw. typowa

i miała normalną cenę.

Co do wysokości to nie bardzo wiem co zrobiłeś. Podniosłeś dom o mniej niż 50 cm ? Czy poziom domu obnizyłeś do poziomu garażu ?

W projekcie dom jest wyniesiony 50 cm na ziemię a garaż 30 cm.

Wojtek Lubartow

Co do odkurzacza centralnego my mamy 2 gniazda na dole (obok schodów i w garażu) oraz 1 na górze przy drzwiach łazienki.

ReniaS- dzięki za odpowiedź w sprawie bramy garażowej. W projekcie wg. naszej koncepcji mamy podniesioną podłogę w garażu o te 30 cm, a więc wszystkie podłogi są na jednym poziomie. Reniu- ile zamówiłaś więżby (w kubikach) i czy do podanych w projekcie długości belek dodawałaś jakiś zapas? Po wydłużeniu garażu na pewno jest tych belek więcej- może masz gdzieś szczegółowe zestawienie? Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i życzymy spokojnej nocy. Przepraszam wpisałem się do dziennika przypadkowo.

Witam,

u mnie prace wre :) Jestem na etapie konstrukcji więżby dachowej (zamawiał wykonawca więc nie wiem ile tego wyszło). Pogoda co prawda nie rozpieszcza pracowników ale jakoś idzie do przodu! W piątek będzie wiecha :) Zamówiełem już dachówkę (creaton premion antracyt - jest tego całkiem sporo 290 m2) i system rynnowy (wavin Kanion). Niestety na dachówkę czeka się 2-3 tygodnie więc pewne prace zostaną wykonane szybciej niż planowałem a dach później.

Zdecydowałem sie poszerzyć bramę garażową do 500 cm, wysokość 225 cm. Obecnie jestem na etapie ofertowania bramy i stolarki otworowej. Tak naprawdę nie mam pojęcie na jaki profil się zdecydować...

pozdrawiam wszystkich budujących i wybudowanych!

dziś miałem małe święto z moimi budowlańcami - wieniec :) Dach jest przygotowany do pokrycia dachówką (na tą trzeba będzie czekać jakieś 2 tygodnie). W międzyczasie będą robione tarasy i podbetony. Dom już nabrał kształtów (podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak to maks na jaki można sobie pozwolić by nie stracić proporcji budynku). Cały czas sie zastanawiam czy zrobić sobie zimową przerwę czy też intensywnie działać dalej... zapewnie jednak pójde za ciosem i wstawie okna by móc przygotowywać instalacje i tynki :)

Witam Wszystkich serdecznie,

Prawdopodobnie będziemy budowć Retro z kilkoma przeróbkami. W związku z tym, mam wielką prośbę do budujących Retro o pomoc i odpowiedź na kilka pytań:

1. Ile metrów naprzód w oryginalnej wersji Retro jest wysunięty garaż od ściany głównej budynku (nie od wejścia)?

2. Ile cm liczy szerokość podbitki dachowej???

3. Ile cm wsunięty jest salon od ściany głównej?

Planujemy wciągnąć salon jeszcze bardziej do środka zyskując przez to zadaszony taras, a salon powiększyć na szerokość.

4. Jakie są wymiary garażu???

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Chętnie obejrzelibyśmy domek na żywo. Jesteśmy z Andrychowa (okolice Bielska-Białej lub Krakowa). Jeżeli ktoś buduje blisko i chciałby się pochwalić swoim domkiem dajcie proszę znać :)

Pozdrawiam

Angela

Witam wszystkich Retro-wiczów i przepraszam, jeżeli nie odpowiadałam może zbyt często na pytania, ale ostatnio mamy głowy zaprzątnięte nowym członkiem Rodziny i jak sądzę najmłodszym forum-owiczem Retro Wiktorkiem ;)

http://images48.fotosik.pl/227/81821f4669f5791dm.jpg

Myślę, że powoli jak się uporam z pierwszymi trudami Rodzicielstwa będę mogła pouzupełniać to i owo i odp. na pytania.

Pozdrawiam

Drodzy Retrowicze- ReniuS, Sobku i inni. Mam pytanko do Was dotyczące stropów: budynku i garażu. Czy ja dobrze widzę na fotkach, że strop garażu wcina się w bryłę budynku poniżej stropu budynku. Czy to oznacza, że między budynkiem, a garażem jest uskok- czy są to zatem 2 poziomy stropów? Z góry wielkie dzięki za info- może macie jakieś fotosy ilustrujące styk stropów garażu i budynku. Pozdrawiamy wszystkich- trzymajcie się i nie dajcie się grypie- ja niestety poległem, ale już wracam do formy.

Witam wszystkich :) i dziękuję za gratulacje. Powolutku się docieramy z Maluszkiem, a i w naszym domku nie jest już tak pusto, chociaż biorąc pod uwagę nasze "stare" dwupokojowe mieszkanie, to i tak sie możemy "gonić" ;)

Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości z "fachowcami" oraz szybkiej wprowadzki tym co juz prawie na mecie.

Sabina

Marcin Kuta

Faktycznie są dwa poziomy stropów. Mniej więcej 1/3 część garażu (tylna) ma strop wspólny z caląym poddaszem domu ( u mnie lany), a pozostała część garażu - w stronę bramy - ma strop niżej o wysokość około 20 cm ( u mnie drewniany).

Dzieki temu jest więcej miejsca na strychu. :)

Aniołek

Synuś śliczny. Życzę Wam samych radosnych chwil w wymarzonym domku.

Anulka

Mieszkasz już??

Małgosia 2005

Jak u Ciebie postępy prac ? Poprosimy jakieś zdjęcia :p

U nas skończyli temat kostki. Kończy się płytkować garaż. Szafy wnękowe są.

Meble do kuchni ponoc przyjechały. Montaż od piątku.

Wstępnie przeprowadzka 10-12 grudnia. Odpukać. :lol: :lol: :lol:

Na zdjęcia zapraszam do dziennika.

Reniu wielkie dzięki za odpowiedź na nasze pytanie. Ponieważ myślimy nad zainstalowaniem rekuperacji w naszym domku, w związku z tym mamy pytanie do wszystkich, którzy takową posiadają lub planują. Czy macie projekt- jeśli tak, to może byłaby opcja wglądu, tak ażeby zobaczyc, co się z czym je (gdzie zrobic otwory w stropie itp.). Poniżej nasz mail:

[email protected] (emkutajeden)

Z góry dziękujemy za pomoc- Marcin

Witam wszystkich- ReniuS, Anulkaa, Małgosia2005 i inni forumowicze. Mam do Was pytanie dotyczące montażu wiązarów trapezowych. Dzisiaj dostałem wycenę robocizny dachu i pan z ekipy powiedział mi, że montuje się je nie bezpośrednio na murłatach, tylko specjalnych metalowych elementach podparcia wiązarów, których oni nie wykonują, a trzeba zlecic to jakiemuś ślusarzowi (zalewa się je później betonem itp.). Podobnie z metalowymi elementami połączenia wiązara z jetką trapezu. Powiedzcie mi, jak to wygląda u Was. Wiem, że co niektórzy rezygnują z tych wiązarów trapezowych na rzecz słupów podporowych. Muszę w końcu spotkac się z moim architektem i kierownikiem budowy- wtedy nie będę Wam zawracał głowy tymi pytaniami. Za odpowiedzi z góry dziekuję- Marcin

Marcinie

u nas nie było to zamawiane. Prawde mówiąc zapomniałam co to hmm hmm jest i jak wygląda :oops: , ale my tylko zamawialismy "szpilki" do mocowania wieksze czyt: dłuzsze niz w projekcie.

U na więzba dodatkowo jest podparta 4 słupami, wiec może dlatego nie robilismy tych wiązarów. może iny retrowicz podpowie Ci cos więcej.

Reniu porobie zdjęcia w sobote. ogrodzenie od frontu juz jest oprócz murku ze słupkami, bramy, furtki które bedą montowane na wiosne .

Anulkaa co u Ciebie, żyjesz Ty :wink: :D