Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas jest dwa gniazda na dole i jedno na górze.

Na dole jest przy schodach od strony salonu i w garażu. I mam nadzieję że wystarczy. Na górze jest jedno koło drzwi do łazienki. I ....mam taka samą nadzieję. 8)

Jutro mam mieć montaż więc wypowiem się czy wszędzie z wężem 9 m dostanę.

Szufelkę mam w kuchni pod zlewem.

Małgosia2005

Żyjesz ??????????

W piątek zamontowałem okna (hurra!) W poniedziałek wchodzi elektryk a za tydzień instalotor CO-WO :)

Mam dwa gniazda od odkurzacza u góry i na dole oraz jedno w garażu. Do tego szufelka w kuchni. Podoba mi się pomysł szufelki w wiatrołapie ;) Dorobię ją - na pewno się przyda.

pozdrowienia!

cześć

żyje, żyje .......ale co to za życie :wink:

a tak na poważnie prace idą naprzód. Mamy schody (owinięte- zabezpieczone i jeszzce bez barierek) oraz kominek (jeszcze nie umalowany). Kłądą się płytki w holu i kuchni. Kupiliśmy też farby na góre do pokoi (wkrótce malowanie 1-a warstwa) i do salonu i klatki schodowej.

Obiecuje zdjęcia ......wiem że miałam wcześniej ale mój telefon nie jest chyba kompatybilny z komputerem więc wkrótce zrobie zdjęcia aparatem.

Reniu jestem pod wrażeniem urządzenia przez Was domu. Bardzo przytulnie. Najbardziej podoba mi się salon (zwłaszcza parkiet, obraz ). Ta ścianka pomiędzy salonem a kuchnią wyszłą kapitalnie.

pozdrawiam retrowiczów

gosia

Witam wszystkich :)

Na dniach zostalam posiadaczką projektu Retro :) Razem z moim narzeczonym kupiliśmy działkę 9,5ara i jesteśmy w trakcie łatwienia formalności.

Co do zmian w projekcie, przenosimy kotłownię do garażu, wydłużamy go o 2m (chyba jak większość:) ), w miejscu pom.gosp. zrobimy pralnię, rezygnuję ze spiżarni, aby zwiększyć kuchnię.

Mam pytanie do ReniaS, czy zostawiłaś komin, który miał iść z pomieszczenia gosp.? Mi w biurze projektowym powiedziano, że mimo przeniesienia kotłowni powinniśmy zostawić komin (to byłby trzeci komin) jako odprowadzenie powietrza z kuchni. (?) I jaki zrobiliście taras? Wylewany, usypany, czy jaką metodą? Będę wdzięczna za odp.

PS: obserwuję to forum od dłuższego czasu, sporo można się z niego dowiedziec :)

Pozdrawiam

Cześć OlaJ

Mimi iż nie jestem ReniaS pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie :)

Trzeci komin jest moim zdaniem zupełnie zbędny - przenosząc kotłownię do pomieszczenia gospodarczego przeniosłem też tam komin. O wentylację zadbałem przygotowując kanały wentylacji mechanicznej. Tą rolę może także spełnić wyciąg kuchenny.

Taras mam obmurowany z kanoldów, później podsypka i zbrojenie. Wylewając taras trzeba pamiętać o tym czym ma być w przyszłości wykończony aby zostawić odpowiedni poziom.

Pozostawiłem skrytkę (szerokość 1,2 m) w miejscu pomieszczenia gospodarczego (pralnia będzie w pomieszczeniu gospodarczym) - po tym operacjach kuchnia w tym miejscu ma 4 metry szerokości więc spokojnie wystarczy aby wstawić "roboczy" stół i zachować swobodne przejści. Na górze zmieniłem układ tak aby wygospodarować 3 pokoje i całkiem fajnie to wyszło :-)

Witaj wśród nas OlaJ :)

Co do komina to wystarczy moim zdaniem 2 sztuki ( a jakie koszty wystawienia go !!!)

My nie mamy wentylacji mechanicznej ale mamy w stropie w kuchni nad płytą gazową otwór (rura pcv) do której wejdzie okap. Potem na poddaszu ta rura idzie za ścianką tzw. kolankową ( z płyt GK) i skosem na mały stryszek nad pokojem. Tam jest solidnie ocieplona i połączona już rurą giętką z dachówką wentylacyjną. Tak samo mamy zrobione w spiżarni.

Cieszę sie że kolejnej już osobie spodobał się nasz pomysł z przeniesieniem kotłowni do garażu. Teraz już użytkując nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Może dziś pstryknę zdjęcia jak to teraz wygląda i ile jest miejsca.

Taras- my wybieralismy z terenu działki kamienie aby oszczędzić nową kosiarkę.

Kamienie poszły na usypanie tarasu (jest wyniesiony tak jak dom 50 cm nad poziom zero, czyli poziom podłogi na gotowo w domu.)

Ten nasyp przydawał się podczas budowy, bo było gdzie rzucać resztki pustaków zamiast gromadzić na śmieci pobudowlane.

Po zagęszczeniu i utwardzeniu wszystkiego położyliśmy kostkę. Sądzę że tak było napewno taniej niż lanie fundamentów, a poza tym kostka nigdy nie będzie tak śliska jak najlepsza nawet płytka na tarasie. :wink: I nie pęka od mrozów.

Powodzenia w zmaganiach z budową życzę.

Rubik, ReniuS dzięki wielkie :)

Pytanie do Rubika, dasz radę wkleić zdjęcie/rysunek piętra? Jestem bardzo ciekawa jak rozdysponowaleś te pokoje, zostawiles łazienkę?

Zapomniałam dopisać jeszcze o 1 zmianie w łazience na dole, robimy kabinę prysznicową, ale w ścianie, zmniejszymy o połowę garderobę, która jest w holu, a w to miejsce "wsuniemy" prysznic (tylko szklane drzwi, bez kabiny).

A teraz pytanie do wszystkich mających strop w swoim domku :) Mój "budowlaniec" twierdzi, że nie ma sensu bawić się w strop lany, bo to robooooooty tyle, a koszty te same wyjdą jak gotowy. Co o tym myślicie? Czytałam już, że 20, 30% mniej niż gotowy... Chyba muszę innego budowlańca poszukać :/

Pozdrawiam :lol:

Łazienkę oczywiście zachowałem :) Pomieszczenie nad salonem i kuchnią podzieliłem na dwa pokoje po 20 m kw. Przestrzeń uzyskałem dzięki podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak. Do tego mam jeszcze pomieszczenie do majsterkowania nad garażem (zrobiłem strop nad całością garażu).

Ja mam strop gęstożebrowany terriva. Fachowcy bardzo szybko się z nim uporali. Słyszałem o stropach filigranowych (przygotowanych), ale do ich układania potrzebny jest dzwig i specjalnie nie rozważałem tego rozwiązania.

No tak, napisałam gotowy, a chodziło mi o porównanie lanego do terrivy, ale znalazłam już watek odnośnie tego na forum. Jutro zanosze wszystkie dokumenty do adaptacji.

Dodam, że będziemy budować nasz domek w Koninie (Wielkopolskie), zastanawiam się czy ktoś z Was budował w okolicach, może bliżej Poznania, Łodzi..? i byłby chętny poświęcić troszkę czasu i pokazać swój domek :D Inaczej jest jak się zobaczy w realu :) Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź i chęci pokazania tego co macie już za sobą, a co jest przede mną :/ Szkoda, że ReniaS mieszka tak daleko...

Pozdrawiam

PS: zazdroszczę tym, którzy mają to już za sobą :wink: ReniaS czekamy na kolejne zdjęcia :)

Budowa to przygoda :) i zobaczysz sama jak szybko się potoczy. Najważniejsze to wybrać dobrych fachowców (ważne są referencje + wizyta na ich realizacjach)!

Na budowę stanu surowego zebrałem 6 ofert, na kolejne istotne elementy 3-4 oferty. Rozbieżności cenowe są olbrzymie.

Powodzenia :)

Witam, po powrocie z biura projektowego jestem delikatnie mňwiąc podłamana, chodzi o strony swiata. Ustawiając dom tak jak sobie wymarzyliśmy sprawimy ze kuchnia będzie doswietlona przy wschodzie, garaż od południa i sypialnie można powiedzieć od zachodu. Pani architekt twierdzi ze słońce będzie omijać salon... Działka jest narożnikowa wiec moglibyśmy odwrócić dom, ale to już nie będzie to czego chcieliśmy... Pewnie ona ma racje, ale...

A jak to u Was wygląda?

I jeszcze jedno pytanie, czy przy adaptacji architekt zmieniał również projekt wszystkich instalacji w związku ze zmiana miejsca kotlowni? Jedni twierdzą, ze musi to być (trzeba ekstra zapłacić), a inny architekt twierdzi, ze nie trzeba bo wykonawca instalacji sam pociągnie kable jak trzeba. Proszę o pomoc!

Z gňry dziękuje!

Witam wszystkich:)

Jesteśmy na etapie stanu "0" projektu RETRO i od dłuższego czasu przeglądam to forum.

My mamy taras od zachodu, dlatego w salonie dokładamy jeszcze jedno okno, aby cały dzień wpadało słońce do salonu :)

w naszym przypadku bardziej zwróciłam uwagę na to, aby mieć salon z tyłu domu a nie od ulicy

Pozdrawiam wszystkich

Witam

Jestem nowy na forum. Będę się budował (oczywiście RETRO) w okolicach Szamotuł. Na razie jestem na etapie adaptacji projektu. Rozpoczęcie robót zakładam na II połowę roku. Plany się trochę pokrzyżowały z powodu złamania nogi.

Pytanie do RUBIKA - czy istnieje mozliwość wizji lokalnej na Twojej budowie gdyż z tego co wyczytałem stawiasz domek w Wielkopolsce? Dużo by mi dało obejrzenie domku w realu bo jeszcze mam wątpliwości co do kilku zmian w projekcie.