Ar2r 21.02.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam.Może ktoś ma zrobiny projekt podłogówki?Nie potrafię podzielić parteru na równe pętle i byłbym bardzo wdzięczny za "gotowca".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 23.02.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 witam wszystkich retowiczów mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć ile metrów ma dach z wysunietym garaże o 2 m, bo nam zrobili wycenę i podali aż 340 m2 a cos mi sie nie chce w to wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 23.02.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 u mnie wyszło ok. 280 m2 (krokwie były przedłużone o ok. 15 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 23.02.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, U mnie krokwie przedłużone o 20cm, bez wysuniętego garażu o dodatkowe 2m. Pod deskowaniu przeliczyła to osoba nie związana z dekarzami i wyliczyło 280 m2. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 24.02.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 dzieki wielkie, no to jest różnica nam wyliczył ok 340m2 i dlatego nam cos sie wierzyć nie chciało. Pytanie do rubik : czy możesz załączyć kilka swoich zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 24.02.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 SPRAWDZONY I SOLIDNY KONTAKT NA ŚWIADECTWO ENERGETYCZNE MIESZKAŃ I BUDYNKÓW WOJ.OPOLSKIE, ŚLĄSKIE,DOLNOŚLĄSKIE wysyłam na priva Czesc prosilbym o dane na priva . Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 24.02.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam wszystkich U nas powoli rosną ściany. W przyszłym tygodniu „majstry” mają już skończyć murowanie ścian wewnętrznych i wziąć się za strop. Pod koniec sierpnia jak dobrze pójdzie będzie już dach – ekipa też już zaklepana. WojtekLubartow czy ta ilość betonu, którą podajesz to zawiera także beton na wieńce? http://images8.fotosik.pl/51/28938052d119ba89m.jpg Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia Wzorcu Pozdrawiam sasiada z Dabrowickej ! My bedziemy mieszkac na Konwalii planujemy juuuz w sierpniu br !!! Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 25.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witamwszystkich po bardzo długiej przerwie i bardzo gorąco pozdrawiam.Szczególnie Aniołka - Składam Wam najlepsze, choć bardzo spóźnione życzenia z okazji narodzin maleństwa. Życzę bardzo dużo zdrowia. U nas już po instalacji wod-kan w środku oraz elektryce. rozprowadziliśmy także instalacje centralnego odkurzacza (podejrzewam, że gniazdka mamy tam gdzie Wy plus jedno dodatkowe na wjeździe do garażu). Na budowie w tej chwili pracują tynkarze. Tynki będziemy mieć cementowo wapienne (tylko sufity w gipsie). Po tynkarzach wchodzi firma od rekuperacji a potem wylewki. W zasadzie to mamy już zaklepane większość ekip. Witam również sąsiadów z mojej miejscowości Grzegorza i Sabinę.Wy będziecie mieszać chyba trochę szybciej bo to dopiero chyba na jesień?Czym będziecie grzać domek? PozdrawiamWzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 26.02.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Cześć, Wzorcu, jaką masz cenę na tynki? U mnie właśnie kończa kłaść instalacje (rury od wentylacji mechanicznej i wodna+CO, elektryk skończył w zeszłym tygodniu) i kolejny etap to właśnie tynki. Także zdecydowałem się na cementowo-wapienne. Po tynkach posadzki i praktycznie zrobi się stan deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 26.02.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Cześć Rubik. widzę, mkniesz z budową jak rakieta Za tynki płacę 28 PLN/m2 . Zdaję sobie sprawę, że można za mniej. Ale wiem że z tą ekipą , która u nas robi będę miał równo. Za gipsowe na suficie płacę 3 PLN mniej. PozdrawiamWzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 26.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dzięki za informacje! Faktycznie idę dość ostro - w tym tygodniu mam aż 3 ekipy (docieplam z zewnątrz, rekuperacja, instalator). Mam nadzieję, że zasada: krótszy czas budowy mniejsze koszty się potwierdzi Zdecydowałem się docieplić, aby nie obawiać sie o przymrozki przy tynkowaniu. Co prawda jestem gdzieś w połowie drogi, ale pomału zaczynam widzieć koniec. Mam nadzieję, że do końca czerwca będe mógł się przeprowadzić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 26.02.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witamy wszystkich bardzo serdecznie- my też już niedługo startujemy z murami do góry- ekipę mamy ustawioną na przełom kwietnia i maja. Kochani, jeśli oczywiście można Was prosić, to wklejajcie więcej fotosików- Wzorcu, Rubik pochwalcie się postępem swoich prac. Jaką wybraliście rekuperację i na jakim etapie myśleć o niej- może macie gotowy projekt rekuperacji?Pozdrawiamy wszystkich Retrowiczów i życzymy, aby wiosna przyszła, jak naszybciej- Marcin, Ula, Julia i dzidziuś w brzuszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 26.02.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Na centralę wybrałem Renovent HR 400 z bypassem. Projektu wentylacji jako takiego nie robiłem. Przekroje dobierał mój wykonawca (mam nadzieję, że dobrze to wykonał). Zasady w sumie są proste - powietrze wrzuca się do pomieszczeń czystych (pokoje) a wyciąga z kuchni, łazienki, korytarza, garderoby. Wszystkie przewody prowadzę w kanałach technicznych które powstały po odcięciu skosów. Jestem na etapie kończenia instalacji wentylacyjnej oraz WO-CO. Trwa także docieplania domu (potrwa to zapewne cały przyszły tydzień). Po zakończeniu tych prac rozpocznie się kładzenie tynków wewnętrznych (także zdecydowałem się na tynki cementowo-wapienne). Z niecierpliwością czekam aż przyjdzie ładniejsza pogoda by tynki mogły ładnie schnąć. Póżniej przyjdzie czas na posadzki, a potem dłuuuuuugi proces wykańczania. Pozdrawiam Wszystkich retrowiczów! PS. Wzorcu - jaką powierzchnię ścian (do tynkowania) wyliczyli Ci fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 27.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 witam ponownie! mam kolejne pytanie odnośnie dachu, nasz cieśla zauważył, że w projekcie nie ma ujętych łat i kontrłat, o ile zwiększy się ilość drewna w porównaniu z projektem, czy może ktoś napisać ile kubików drewna trzeba zamówić na retro z wydłużonym garażem, żeby napewno wystarczyło??? z góry dziękuję za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 27.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 witam ponownie! mam kolejne pytanie odnośnie dachu, nasz cieśla zauważył, że w projekcie nie ma ujętych łat i kontrłat, o ile zwiększy się ilość drewna w porównaniu z projektem, czy może ktoś napisać ile kubików drewna trzeba zamówić na retro z wydłużonym garażem, żeby napewno wystarczyło??? z góry dziękuję za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 27.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Witajcie Co do centrali wentylacyjnej, mam zamiar być lokalnym patriotą i kupić Mistrala 300 GEO z firmy Pro-Vent z by-passem do GWC. Myślałem też nad ich płytowym GWC ale cena zabija - 14 000 PLN - więc chyba zdecyduje się na gruntowy własnej roboty z rur. Koncepcję wentylacji mam zrealizowaną przez firmę Ventus z Opola. Kanały izolowane wełna o grubości 5 cm prowadzone będą w połaci dachu. aniao77 Na dach poszło nam 12.7 kubika . Łata 1270 mb Kontrłata 448 mb. Pozdrawiam Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulicjas 28.02.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam - jestem nowa na forum - ale przeczytałam wnikliwie całe 26 stron Będę miała zapewne wiele pytań w przyszłości - na razie jedno mi się nasuwa - kilka razy padało pytanie o wentylację mechaniczną ale brak konkretnych odpowiedzi: - co zyskam planując rekuperator ? - jakich zmian mogę dokonać w projekcie przy rekuperatorze ? pominąć jeden komin ??? - ile kosztuje robocizna + materiały ? - w którym momencie budowy mogę się na to zdecydować ? Z góry dziękuję za odpowiedzi A tak przy okazji może ktoś buduje RETRO na warmi lub mazurach ? czekam na kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 28.02.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie i bardzo gorąco pozdrawiam. Szczególnie Aniołka - Składam Wam najlepsze, choć bardzo spóźnione życzenia z okazji narodzin maleństwa. Życzę bardzo dużo zdrowia. U nas już po instalacji wod-kan w środku oraz elektryce. rozprowadziliśmy także instalacje centralnego odkurzacza (podejrzewam, że gniazdka mamy tam gdzie Wy plus jedno dodatkowe na wjeździe do garażu). Na budowie w tej chwili pracują tynkarze. Tynki będziemy mieć cementowo wapienne (tylko sufity w gipsie). Po tynkarzach wchodzi firma od rekuperacji a potem wylewki. W zasadzie to mamy już zaklepane większość ekip. Witam również sąsiadów z mojej miejscowości Grzegorza i Sabinę. Wy będziecie mieszać chyba trochę szybciej bo to dopiero chyba na jesień? Czym będziecie grzać domek? Zakladam pompe ciepla z kolektorem gruntowym. Pozdrawiam sasiada !!! Pozdrawiam Wzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 28.02.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witaj ulicjas 1) Instalując rekuperator uzyskasz po pierwsze : Wentylacje mechaniczną która działa zdecydowanie lepiej niż grawitacyjna oraz odzysk ciepła gdzie powietrze wywiewane z ciepłych pomieszczeń takich jak łazienka, kuchnia itp będzie ogrzewało powietrze nawiewane do budynku. 2) Jeśli chodzi o komin to możesz wkład pozbawić części wentylacyjnej pozostawiając spalinową - tutaj lepiej jednak skonsultować się z lokalnym kominiarzem. Przy adaptacji projektu wyrzucasz wszystkie kominki wentylacyjne gdyż pozostawiając je rekuperacja straciła by sens 3) Tutaj to różnie zależny od wykonawcy, można też instalacje poprowadzić samemu. Najlepiej popytać u lokalnych dystrybutorów central rekuperacyjnych. 4) Najlepiej jeszcze przed tynkami wewnętrznymi, choć ja robię po tynkach bo tak wynikało z terminarza ekip. Lecz uwaga tutaj są rożne szkoły. Ważne jest aby zdążyć przed ocieplaniem poddasza i wylewkami ponieważ gdzieś trzeba schować przewody wentylacyjne. Generalnie polecam lekturę tematów dotyczących rekuperacji których na forum nie brakuje PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts