Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na rekuperację zdecydowałem się tylko ze względu na chęć zachowania czystości powietrza w budynku.

Przy wykorzystaniu tradycyjnej wentylacji osiągnięcie dobrej wymiany powietrza wiążę się z ogromnymi stratami ciepła (co niektórzy zimą zasłaniają nawiwniki) co powoduje, że w budynku rośnie wilgodność a co za tym idzie moga pojawić się pleśnie i grzyby. Docieplam dom steropianem i nie chciałem uzyskać efektu termosu.

Ze względu na niejednoznaczne przepisy kominiarskie zachowałem kominy. W salonie ciąg wentylacyjny zostanie zaślepiony, natomiast w pomieszczeniu gospadarczym i garażu (piec) zachwałem wentylacje grawitacyjną (podobno jest to wymóg - choć piec będę miał z zamknięta komorą spalania)

Powodzenia!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobry wieczór wszystkim. Wzorcu mam pytanko do Ciebie. Ściągnąłem sobie fotki z Twojego albumu i dostrzegłem, że masz podłogę garażu zrównaną z poziomem całego budynku. Podniosłeś poziom garażu o 30 cm do góry- 1. Co w takim razie z wysokością bramy garażowej? 2. Musiałeś podwyższyć nadproże, czy poradziłeś sobie w inny sposób? 3. Jaki masz aktualnie wymiar pod bramę? My podnosimy ścianę kolankową o pustak i 15cm wieniec i tak, jak Ty zrobiliśmy całą podłogę na jednym poziomie i teraz nie pasuje chyba brama, która miała mieć 210cm. a po podniesieniu podłogi o 30 cm ma 180cm. Z góry wielkie dzięki i czekamy na odpowiedź- pozdrawiam- Marcin

Cześć

Marcin Kuta

Mój majster- murarz spytał mnie jaka ma być wysokość w świetle i wymurowali tak aby było dobrze

Co do bramy to mamy segmentówkę Novofermu o wymiarach 4500x2125.

Posadzką mają się dostosować do wysokości bramy.

Spytaj "bramiarza" jaką wysokość ma Ci murarz zostawić w świetle i następnie ustal z murarzem wymiar dając oczywiście zapas do gotowej posadzki.

Na pewno da się wszytko zrobić dobrze

Pozdrawiam

Bartek

Witajcie

Sąsiedzi reku będzie Mistral 300 GEO zakładany przez Ventusa. Zrobił już u nas na wsi 3 instalację i ładnie fungują.

Marcin Kuta

Co do bramy to Novoferm i kosztowała nas 5500 z montażem, napędem i dwoma pilotami.

Na garażem podciągnęliśmy cały strop z Terivy, tam właśnie w wydłużonej części stawiam rekuperator.

Pozdrawiam

Bartek

Witamy ponownie- Wzorcu i inni, którzy mają rekuperator- czy w przypadku zainstalowania rekuperatora rezygnuje się z automatu z dachówek wentylacyjnych- pytam, ponieważ kupując kompletny dach dostałem również 10 takich dachówek. Czy na etapie układania dachu zrezygnować z ich położenia, a może mają pełnić dodatkową funkcję wentylowania samego dachu itp. Prosimy o odpowiedź. Pozdrawiamy Ula i Marcin.

Witam ponownie

Co do dachówek wentylacyjnych to moim zdaniem nie są one dobrym rozwiązaniem w przypadku rekuperacji. Budynek ma być ciepły i szczelny oraz wymieniać powietrze z otoczeniem tylko za pomocą czerpni i wyrzutni powietrza.

Im cieplejszy dach tym oczywiście lepiej. U nas wentylacja grawitacyjna będzie tylko w kotłowni. Dodatkowo mam dwa kominki wentylacyjne jako odpowietrzenia kanalizacji.

Pozdrawiam

Bartek

Przeczytałam cały wątek od deski do deski biorę się za wydrukowanie go.

Retro jest czym czego szukałam. Co prawda budowa jeszcze daleko od nas ale ten rok mamy na wyszukanie projektu i załatwienie spraw papierkowych. Być może w 2011 jesienią ruszymy.

Będę czytać każda literkę w tym wątku.

Dziewczyny podziwiam Was!!!

Panów zresztą też!

w moim wypadku koszt rekuperacji wygląda następująco:

- robocizna 4 tys.

- elementy systemu 4,5 tys.

- centrala renovent 400 - 6 tys.

- automatyczna przepustnica kierunkowa (GWC-Czerpnia) 1 tys.

- ameostaty i regulacja 1 tys.

razem: 16,5 tys

Obecnie rozpoczynam tynkowanie, trwa także docieplanie domu. Do końca miesiąca chcę zamknąć ten etap (+ posadzki).

Na wykańczanie planuję przeznaczyć jakieś 3 miesiące.

Pozdr.

Witam wszystkich

Mam pytanie już do retrowiczów z przedłużonym garażem.

Czy możecie mi podać na ile m2 poszła Wam wylewka na całym domu (parter, garaż i poddasze)?

Czy robiliście wylewki w wydłużonej części garażu (na wylanym stropie lub terivie?)

Ile m2 elewacji przyjąć do ocieplania?

Pozdrawiam

Bartek

Witamy!

Od jakiegoś czasu jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu Retro, z czego osobiście baaaaardzo się cieszę, ponieważ upatrzyłam sobie ten projekt w 2006r. i odrazu wiedziałam, że to TEN. Mąż zastanawiał się jeszcze nad Domem W Arbuzach ale ostatecznie ....... wygrałam :D

Obecnie jesteśmy na etapie zmian tzn. wydłużamy garaż, za którym będzie kotłownia oraz pomieszczenie gospodarcze, w kuchni likwidujemy spiżarnię i właśnie odnośnie wydłużenia garażu mam mały dylemat. Otóż architekt zasugerował nam wydłużenie go o 2.5 m ale nie jestem pewna czy tym samym nie straci uroku bryła domu?

Czy ktoś z Państwa zdecydował się na taką zmianę?

Pozdrawiam,

Kasia

witam! Tak my mamy wysuniety 2,5 m nasz projektant też nam to zasugerował, nie jestem w stanie wam powiedzieć jak wyglada to w rzeczywistości bo startujemy z budowę po świetach ale ja nie mam obaw że staci ten domek na wyglądzie. Zmiane jaką jeszcze dokonaliśmy to zrobienie wykuszu i lukarny nad nim juz nie mogę sie doczekać kiedy zaczniemy. :p

Ja również mam pytanie to retrowiczów czy ktoś z was ma okna roto ? jaka jest różnica między oknami plastikowymi a drewnianymi chodzi mi o dachowe, nie wiemy jakie wybrać :(

Witam wszystkich retrowiczów

My jesteśmy na etapie montażu podłogówki, która będzie w salonie, kuchni przedpokoju , wiatrołapie i łazience.

W zeszłym tygodniu skończyli także rozprowadzać rury do rekuperacji. Rury giętkie izolowane 5 cm wełną.

W środę wylewanie posadzek. Po pomiarach wyszło tego aż 300 metrów.

Pozdrawiam

Bartek