Jagusia78 18.06.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Witam wszystkich serdecznie. Z mezem i 2 letnia corcia zamierzamy sie budowac w Gdyni. Projekt wybralismy w zeszlym roku i od tego czasu po cichu zaczytywalam sie w tym watku, w ostatnich dniach przeczytalam od deski do deski. Byly male wachania, bo nie wiedzielismy gdzie wcisnac pralnie i jednen z projektantow powiedzial nam, ze kotlownia powinna miec minimum 8 m2, jednak najprawdopodobnie ogrzewanie bedzie gazem wiec nie zmieniamy projektu i ewentualne jakies przesuniecia scianek beda. Kuchnie zawsze chcialam miec zamknieta wiec troche bede musiala powalczyc jak to zrobic. Obecnie jestesmy na etapie projektu, myslimy co zmienic przed adaptacja bo projket lezy juz na biurku, ale metlik w glowie jest przeogromy, pogubilam sie kto wydluzal garaz kto nie i czy przy nie wydluzaniu nad garazem mozna zrobic jakis mini stryszek. Do tego zdaje sie przed adaptacja musimy zdecydowac z czego budowac, sciany jednowarstwowe, czy z ociepleniem i to nasza aktualna bolaczka, nie wiemy co lepsze . Dzialka fajna ma 20arow i nie ma kanalizacji i gazu. Jesli udaloby sie jeszcze przed wrzesniem dostac pozwolenie na budowe to cos w tym roku bysmy zaczeli, jednak mysle ze niewiele zdazymy. Dlugo sie teraz czeka na pozwolenie? Meza z lekka przeraza budowa i ciagle wymysla zeby kupic wieksze mieszkanie, ale pracuje nad nim . Mam pytanko czy jest ktos kto w pomorskim, kujawkos-pomorskim buduje Retro i bylaby mozliwosc odwiedzin, zeby zobaczyc na zywo Retro? Pytanie chyba glownie do Kariny, chyba ze przeoczylam kogos blisko sie budujacego tez^^. Bylibysmy bardzo wdzieczni za taka mozliwosc . Takze dolaczamy do grona Retrowiczow, bedziemy wpadac czesciej tutaj i juz niedlugo mam nadzieje, zdawac relacje z postepow w budowie . Pozdrawiamy wszystkich i gratulujemy tym ktorzy juz mieszkaja w Retro (czy jest cos co byscie teraz zmienili czy mieszka sie super?) i tym ktorzy na polu walki, tfu budowie . Jagusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 20.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Ogromne podziękowania dla RomkaC i jego żony za możliwość "wizji lokalnej" na miejscu budowy Wizyta w 100% utwierdziła nas w przekonaniu do projektu Retro. Życzymy Wam szybkiego ukończenia prac i miłego mieszkania. Justyna i Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofr5 21.06.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam wszystkich retrowiczów! Jednocześnie mam prośbe do tych którzy już zaczeli budowe badz ukonczyli tego cudnego domku:) Bardzo nam sie podoba projekt krretro jednak mam kilka watpliwosci i chcialbym zobaczyc go w realu (np. okolice Bydgoszcz, Łódź) czy byłoby to możliwe?? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Podaje maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 25.06.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 witam mam pytanie czy ktoś z was robił lany strop, jeśli tak to ile wam poszło stali na ten stro bo nam architekci wylicvzyli ok 4,8 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 25.06.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 cześć, w kalkulacji miałem następujące ilości i ceny (z zeszłego roku): strop nad parterem - stal żebrowa Fi 12*720 mb x1,95 zł - stal żebrowa Fi 6 560 mb x 0,58zł - stal żebrowa Fi 16*225mbx 3,47 ściany kolankowe - stal żebrowa Fi 12*316 mb x1,95zł - stal Fi6*300mb x 0,58 zł - kotwy Fi16 42szt x 4zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 27.06.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Witamy wszystkich bardzo serdecznie. U nas wylany strop- czekamy teraz3 tygodnie. W dalszej kolejności czeka nas wymurowanie ściankikolankowej (pustak+wieniec), a potem dach. I tu mamy pytanko do wszystkich, którzy podnosili dach o ścianę kolankową (Rubik, Małgosia2005)- o ile wydłużyliście krokwie w stosunku do wymiarów z projektu. Rubik- pokaż zdjęcia swojego dachu, ewentualnie podaj linka do albumu. Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 28.06.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Cześć, niestety, nie pamiętam dokładnie o ile przedłiżełem krokwie (doszła zapewne 1 dachówka po obwodzie). Nie prowadzę albumu w necie (podaj mail podeśle kilka fotek). U mnie trwa przerwa technologiczna przed montażem podłogi - czas wykorzystuję na montaż wyłączników i gniazdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 28.06.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 dzieki za informacje o stali i cenach ale RUBIK jakbyś mógł to powiedz mi uile w sumie ci poszło tej stali na górny strop i również prosze o kilka zdjęci bardzo bardzo proszę [email protected] czekam z niecierpiliwością pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 28.06.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Cześć wszystkim- RUBIK- poniżej przesyłam ci mojego maila:[email protected] (emkutajeden).Czekam na fotki- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwwerder 02.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 (edytowane) do Jagusia78 Witam! Budujemy RETRO na Żuławach, w niewielkiej miejscowości oddalonej 35 km od Gdańska. We wtorek "zamykamy" dom, tj. montujemy okna i bramę garażową. Zapraszam do oglądania domu kontakt: [email protected] Edytowane 8 Lipca 2010 przez wwwerder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 02.07.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Witam wszystkich Mam pytanie do osób, które ukończyły już stan surowy. Czy możliwe jest obecnie wybudowanie tego domku w stanie surowym otwartym ( tzn z dachem ale bez okien drzwi i bramy) za mniej niż 160tys.? Robię wycenę i mam ekipę która ze swoimi materiałami za całość stanu surowego bierze ok. 160tys.( ściany z bet.kom., dach.ceramiczna.) Inne ekipy (tylko robocizna) biorą : murarze od 20-29tys, cieślo dekarze od 65zł/m2(montaż kompletnego dachu z oknami połaciowymi). Nie wiem co wyjdzie taniej. Podnoszę ściankę kolankową o 1 pustak i wydłużam garaż o 2m. Miejsce budowy - Wielkopolska PozdrawiamZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina75 04.07.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Witaj zben66!Ceny jakie Ci zaproponowano za wykonanie stanu surowego otwartego RETRO moim zdaniem są bardzo niskie. Dla przykładu ja zaczynałam budowę w czerwcu zeszłego roku i ten etap budowy wyniósł mnie ok. 210.000. Sama robocizna tego etapu wyniosła razem 55 tyś, w tym prace murarskie plus wykonanie więźby (bez wykonania tarasu i schodów wejściowych) 39 tyś oraz położenie dachówki (ok. 340 m2 i załozenie rynien około 15 tyś. Wydawało mi się, że z uwagi na kryzys wybuduję o wiele taniej niż osoby, które budowały w 2008r., ale niestety tak nie jest. Fachowcy się bardzo cenią. Myślałam, że wybuduję za jakieś 400.000, ale teraz już wiem, że potrzeba ok. 500.000. Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 04.07.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Mam podobne zdanie jak Karina 75 - 160 tys. za stan surowy otwarty to dobra cena. Dom jest naprawdę spory, i doprowadzenie go do stany mieszkalnego za mniej niż 500 tys. będzie bardzo dobrym rezultatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 05.07.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam wszystkich. Rubik mam pytanko do Ciebie i wszystkich, którzy mają wydłużony garaż i ewentualnie ściankę kolankową. Ile metrów kwadratowych dachu- chodzi mi głównie o dachówkę wyliczyliście u siebie? Pytam, ponieważ kupiłem dachówkę na 280 metrów kwadratowych i wydaje mi się, że to może byż za mało. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 06.07.2010 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 witam Marcinie! u nas jest garaż wydłużony o 2,5 garaż i nam wyliczyli ok 4080 szt dachówki bogen, nie wiem dokładnie ile to jest metrów ale z tego co pamietam to napewno ok 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 06.07.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Cześć,Zamówiłem dachówkę Creaton Premion w ilości 3360 sztuk (11.9 SZT/M2) co daje ok. 282 m2 (zostało mi kilkanaście sztuk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JadwigaW 06.07.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) zben66160 tys. to według mnie dobra cena. Marcin KutaMam podnisioną ściankę kolankową o 50 cm. i wydłużone krokwie o 30 cm , bez wydłużonego garażu.Kupiłam 3600 szt.(12,6 szt,/m2) dachówki ROBEN tj.285,7 m2Od jutra zaczynają układać. Edytowane 7 Lipca 2010 przez JadwigaW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 07.07.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jadwiga W- każdą krokwię wydłużyłaś o 30 cm-? To jest już na gotowo 30cm, czy może z tartaku krokwie przyszły o 30 cm dłuższe? My również będziemy podnosić +- 50 cm i zastanawiamy się, o ile dłuższe zamówić w tartaku, tak żeby było z czego uciąć na odpowiedni do ściany kolankowej wymiar. My jesteśmy z okolic Strzelina- mamy do Ciebie ok 40 km. Jeśli nie przeszkadza Ci to napisz, gdzie dokładnie budujesz. Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JadwigaW 07.07.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Marcin Kuta- wydłużyłam każdą krokiew o 30 cm na gotowo, czyli jeden pas dachówek więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina75 07.07.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Hej... U mnie garaż wydłużony o 2,5 m i podniesiona o 1 pustak ściana kolankowa, a w związku z tym krokwie trochę dłuższe niż w projekcie (nie pamiętam o ile). Wyliczona przez dachowców powierzchnia dachu 320 m 2. Pozdro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts