małgosia2005 19.11.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 dzięki Macieju 40 jeszcze to sprawdzę, porozmawiam z innymi, chociaz gościu był z polecenia z naszej grupy łódzkiej Julida błąd był bo wypatrzył go nasz architekt ale z tego co wiem to krajobrazy poprawiły go. No ale to przesada że o nim nie słyszały.... pozdrawiam i witam w naszym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 20.11.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 właśnie dostałem projekty w pięknej czarnej teczce hm ale mam pytanie od czego zacząć czy geodeta musi mieć projekt po zmianach czy wystarczy mu ten z krajobrazów by zacząć. no i pytanie następne co dalej?chcę zacząć budowę już w marcu do tego czasu mam nadzieję załatwić wszystkie formalności i ostatecznie otrzymać pozwolenie na budowe.zaglądacie jiż coraz rzadziej na to forum -rozumiem budowa wciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 20.11.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 mam pytanie jaki był koszt wylania fundamentów chodzi mi o tą tachnikę z zalewaniem a nie murowaniem ciekawy jestem czy w ten sposób można również wylać piwnice ciekawy jestem jaki jest koszt tych form, betonu,robocizny i czy w środek daje się zbrojenia -jakie są różnice cenowe pomiędzy murowaniem a wylewaniem , napewno za wylewaniem przemawia czas i mniej bałaganu , czy muszę również zmieniać coś w projekcie aha w moim projekcie są ściany z gazobetonu czy jeżeli chcę je zastąpić porothermem to czy też muszę wprowadzać zmiany? jestem początkujący i stąd te śmieszne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 20.11.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Zmiana materiału na ściany nośne nie wymaga zmian w projekcie (warunek to wytrzymałość konstrukcyjna takiej ściany). bloczek ceramiczny szerokości 24 cm spełnia te wymogi. Kierownik budowy jest zobowiazany wpisać taka zmianę w dzienniku budowy. Sam przerabiałem ten temat, tak więc informacja jest z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 21.11.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 MACIEJU 40 wg kalkulacji naszej ekipy koszt wylania był zdecydowanie wyzszy niz bloczków betonowych. Mówie o fudamentach, a o piwnice hm...nie pytałam jeszcze jaka to będzie technologia ale wydaje mi sie ze nie wylewana. Przy wylewaniu poza tym jest bałagan i uzalezniony jetses od pogody i pana z betoniarką (niektórzy z forumowiczów musieli długo czekać na przybycie takiego mistrza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.11.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Cześć retrowicze !!!! Najpierw padł mi komputer w domu a dokładniej internet a potem byłam w podróży służbowej w ciepłych krajach i nie miałam jak śledzić mojego ulubionego wątku. A mam do zakomunikowania ważną wiadomość, że mam skończone fundamenty !!!!!!!!!! Ekipa sprawiła się na medal i jak tylko była prognoza lepszej pogody od 20-go i wyższej temperatury, to w 1 dzień pomalowali dwukrotnie a następnego dnia ocieplili od zewnątrz styropianem i do tego zasypali. No i jeszcze zrobili mi porządek z humusem. Wygląda super. Co do wątku że jest bałagan przy lanych fundamentach wogóle się z tym nie zgadzam. To pewnie wszystko zależy od ekipy ale u mnie było wszystko ok. Owszem lanie betonu zależne było od pogody ale jak już było hasło "robimy" to tempo było bardzo szybkie. Ze wszystkim (geodeta, tyczenie, zdjęcie humusu itd) zeszło niecałe 2 tygodnie nie licząc przerw związanych z pogodą- nawet po 2 tygodnie). Ale tyle zdań co rozpoczętych prac budowlanych . A teraz to może już sypać śnieg do końca lutego nawet. Wszystko mam super zrobione i zabezpieczone. No i pozostaje jeszcze kwestia rozliczenia się za ten pierwszy etap.J ak go dostanę to dam znać. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 26.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 powiedzcie jak robicie z materiałami budowlanymi kupujecie jeszcze wtym roku czy zostawiacie to na przyszły kupiłbym sam najchętniej w tym roku ale nie mam gdzie składować jak zostawię na działce to może się okazać że wiosną będę musiał kupić jeszcze raz to samo bo ukradli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 28.11.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mnie również kusi zakup mat budowlanych (porotherm lub max) teraz ze względu na niskie ceny. Ale nie wiem gdzie to składować a skład budowlany nie bedzie przetrzymywał mi materiałów dobrych kilka miesięcy. Reniu -szczęśliwa posiadaczko fundamentów gratuluje zakonczonego I etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 28.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 no właśnie dowiadywaliście się o cenę w waszym rejonie porothermu ja myślę o budowaniu z porothermu 50 to jakaś nowość system jednowarstwowy bez docieplania wchodziłem na stronkę wienebereru i do końca października mieli 15 % rabatu ciekawy jestem jak dziś się ceny mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.11.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Cześć wszystkim Co do zakupu materiałów budowlanych na ściany to moja firma także przymierza się do ich zakupu jeszcze w tym roku (ściana dwuwarstwowa). Cena u mnie także nie będzie obiektywna bo biorą tylko u producenta i to z dużymi upustami. No a składowac będe na działce mimo że nie jest ofrodzona. Mam super sąsiadów. Lepsi od ochroniarza. A co do kosztów za fundamenty to wszystko kosztowało mnie 26 tys., bez rachunku i do tego płatne połowę teraz a połowę po nowym roku. No i oczywiście ja tylko pstrykałam zdjęcia. Zdjęć narazie z zakończonego etapu nie zrobiłam i chyba muszę poczekać aż trochę śnieg stopnieje bo jest go u nas sporo. A tak z ciekawostek to bardzo ładnie spadła cena styropianu zwykłego. Z ceny 126 zł obecnie jest poniżej 90 zł /metr pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 04.12.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 witam! mam "gorące" pytanie dotyczące projektu, czy moze ktoś z Was uwzględniał w projekcie okna z wbudowanymi roletami zewnętrznymi bez podnoszenia parteru np o jeden pustak:)? mój projektant twierdzi że takie okna nie "wejdą" i trzeba podnieść parter...????szczerze mówiąc chciałabym uniknąć podnoszenia i tym samym powiększenia powierzchni, orientowaliście sie może w tym temacie?serdecznie pozdrawiam Wszystkich Retrowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 05.12.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam wszystkich sympatyków projektu RETRO. W związku z tym, że również wpadł mi w oko ten projekt ma kilka pytań: 1. Tu zwrócę się bezpośrednio do ReniS - czy wykonywana przez Ciebie przebudowa (tzn. wysunięcie garażu i przeniesienie kotłowni wymagała specjalnej zgody krajobrazów i czy nie masz nic przeciwko skorzystaniu z twojego pomysłu ? 2. Czy ktoś z Was dysponuje może aktualnym oszacowaniem kosztów budowy tego domu do stanu bez podłóg i białego montażu, na stronie pprojekt podają koszt 325 tys, ale to może być mocno nieaktualne? 3. Czy ktoś z Was robił może projekt wentylacji mechanicznej z rekuperacją dla tego domu - czy jest wykonalne i jaki jest szacunkowy koszt takiej instalacji. Dziękuję z góry za informację i pozdrawiam. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.12.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witaj Paweł35 Co do pytania dotyczącego zgody na zmianę to potrzebny był meil do Krajobrazów jak zamawiałam projekt z opisem zmian. Na to mam osobną zgodę do projektu. jeśli chcesz skorzystać nie ma problemu. Z tego co wiem to nie jesteś jedyny. Anulkaa też będzie budować z taką zmianą. Cieszę że że moje przemyślenia nie tylko mi odpowiadają. Co do kosztów to jest to wartość nieznana. Z tego co wiem jestem pionierką jeśli chodzi wogóle o jakiekolwiek roboty budowlane dotyczące tego projektu. Po prostu przecieramy szlaki dla nowego projektu z Krajobrazów. Na pocieszenie - projekt był sporządzany w maju b.r. w okresie szaleństw cenowych. Teraz na szczęście wszystko jak narazie (odpukać) unormowało się. Co do kosztorysu na stan surowy zamknięty to nie ma niedoszacowań. Był podany 195 tys i tak pewnie wyjdzie. A tak naprawdę największe różnice są przy wykończeniówce. I tu może być nawet 100 tys różnicy pomiędzy tym samym domem w zależności od zasobności portfela i pomysłów inwestora. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 10.12.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Reniu dziękuję bardzo za odpowiedź, chyba rozwiewają się już moje ostatnie wątpliwości i w przyszłym roku będę się starał ruszyć z budową. Pozdrawiam i życzę powodzenia w pionierskiej budowie.Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.12.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 cześć Zainteresowanych moją budową odsyłam na stronkę ze zdjęciami. Zaległe mam jeszcze te najnowsze, po ociepleniu, ale coś ciągle brak czasu. http://foto.onet.pl/1z3g1,g4nj7gs009c4 pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 12.12.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witam Także przymierzam się do zakupu projektu retro, właściwie to już chyba przesądzone . Mam do was prośbe , czy ktoś dysponuje pożądnym zestawieniem materiałow do tego projektu niechodzi o cały kosztorys tylko o obmiary. Jeżeli maci to poprosz na e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.12.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Witaj maxrNiestety obmiarów nie mamy z bardzo przyziemnych powodów.Można je sobie kupić z Krajobrazów za ....800 zł. Ja zrezygnowałam. Zwłaszcza że fundamenty nie z bloczków a lane, ściany nie z betonu komórkowego itd..Stwierdziłam, że za taką kwotę to ja mam geodetę, mapy i jeszcze inne cuda.Trochę szkoda. No i serdecznie witamy w gronie retrowiczów.Gdzie będziesz stawiał swój domek jeśłi można spytać ? pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 13.12.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Dzięki za informacje. Budować będe w powiecie żyrardowskim a dokładnie w gminie Puszcza mariańska ok 50 km od Warszawy. Narazie przedzieram sie przez biurokracje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 13.12.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Dzięki za informacje. Budować będe w powiecie żyrardowskim a dokładnie w gminie Puszcza mariańska ok 50 km od Warszawy. Narazie przedzieram sie przez biurokracje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxr 17.12.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Czy w projecie dopatrzyliscie sie jakiś błedów, niedorubek itp. poproszę o jakieś opisy ponieważ zamawiąjąc projekt poproszę o usunięcie niedociągnięć. Pozdrawiam Wszystkich i Wesołych Swiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts