Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki Macieju 40

jeszcze to sprawdzę, porozmawiam z innymi, chociaz gościu był z polecenia z naszej grupy łódzkiej :wink:

Julida błąd był :wink: bo wypatrzył go nasz architekt ale z tego co wiem to krajobrazy poprawiły go. No ale to przesada że o nim nie słyszały.... :o

pozdrawiam i witam w naszym gronie

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie dostałem projekty w pięknej czarnej teczce hm

ale mam pytanie od czego zacząć czy geodeta musi mieć projekt po zmianach czy wystarczy mu ten z krajobrazów by zacząć. no i pytanie następne co dalej?

chcę zacząć budowę już w marcu do tego czasu mam nadzieję załatwić wszystkie formalności i ostatecznie otrzymać pozwolenie na budowe.

zaglądacie jiż coraz rzadziej na to forum -rozumiem budowa wciąga.

mam pytanie

jaki był koszt wylania fundamentów chodzi mi o tą tachnikę z zalewaniem a nie murowaniem ciekawy jestem czy w ten sposób można również wylać piwnice ciekawy jestem jaki jest koszt tych form, betonu,robocizny i czy w środek daje się zbrojenia -jakie są różnice cenowe pomiędzy murowaniem a wylewaniem , napewno za wylewaniem przemawia czas i mniej bałaganu , czy muszę również zmieniać coś w projekcie aha w moim projekcie są ściany z gazobetonu czy jeżeli chcę je zastąpić porothermem to czy też muszę wprowadzać zmiany?

jestem początkujący i stąd te śmieszne pytania.

Zmiana materiału na ściany nośne nie wymaga zmian w projekcie (warunek to wytrzymałość konstrukcyjna takiej ściany). bloczek ceramiczny szerokości 24 cm spełnia te wymogi. Kierownik budowy jest zobowiazany wpisać taka zmianę w dzienniku budowy. Sam przerabiałem ten temat, tak więc informacja jest z pierwszej ręki.

MACIEJU 40

wg kalkulacji naszej ekipy koszt wylania był zdecydowanie wyzszy niz bloczków betonowych. Mówie o fudamentach, a o piwnice hm...nie pytałam jeszcze :oops: jaka to będzie technologia ale wydaje mi sie ze nie wylewana.

Przy wylewaniu poza tym jest bałagan i uzalezniony jetses od pogody i pana z betoniarką (niektórzy z forumowiczów musieli długo czekać na przybycie takiego mistrza :wink: )

Cześć retrowicze !!!!

Najpierw padł mi komputer w domu a dokładniej internet a potem byłam w podróży służbowej w ciepłych krajach i nie miałam jak śledzić mojego ulubionego wątku.

A mam do zakomunikowania ważną wiadomość, że mam skończone fundamenty !!!!!!!!!! :p :p :p

Ekipa sprawiła się na medal i jak tylko była prognoza lepszej pogody od 20-go i wyższej temperatury, to w 1 dzień pomalowali dwukrotnie a następnego dnia ocieplili od zewnątrz styropianem i do tego zasypali. No i jeszcze zrobili mi porządek z humusem. Wygląda super.

Co do wątku że jest bałagan przy lanych fundamentach wogóle się z tym nie zgadzam. To pewnie wszystko zależy od ekipy ale u mnie było wszystko ok.

Owszem lanie betonu zależne było od pogody ale jak już było hasło "robimy" to tempo było bardzo szybkie. Ze wszystkim (geodeta, tyczenie, zdjęcie humusu itd) zeszło niecałe 2 tygodnie nie licząc przerw związanych z pogodą- nawet po 2 tygodnie). Ale tyle zdań co rozpoczętych prac budowlanych .

A teraz to może już sypać śnieg do końca lutego nawet.

Wszystko mam super zrobione i zabezpieczone. No i pozostaje jeszcze kwestia rozliczenia się za ten pierwszy etap.J ak go dostanę to dam znać.

Renata

Mnie również kusi zakup mat budowlanych (porotherm lub max) teraz ze względu na niskie ceny. Ale nie wiem gdzie to składować a skład budowlany nie bedzie przetrzymywał mi materiałów dobrych kilka miesięcy.

Reniu -szczęśliwa posiadaczko fundamentów gratuluje zakonczonego I etapu :D

Cześć wszystkim

Co do zakupu materiałów budowlanych na ściany to moja firma także przymierza się do ich zakupu jeszcze w tym roku (ściana dwuwarstwowa). Cena u mnie także nie będzie obiektywna bo biorą tylko u producenta i to z dużymi upustami.

No a składowac będe na działce mimo że nie jest ofrodzona. Mam super sąsiadów. Lepsi od ochroniarza.

A co do kosztów za fundamenty to wszystko kosztowało mnie 26 tys., bez rachunku i do tego płatne połowę teraz a połowę po nowym roku.

No i oczywiście ja tylko pstrykałam zdjęcia.

Zdjęć narazie z zakończonego etapu nie zrobiłam i chyba muszę poczekać aż trochę śnieg stopnieje bo jest go u nas sporo.

A tak z ciekawostek to bardzo ładnie spadła cena styropianu zwykłego.

Z ceny 126 zł obecnie jest poniżej 90 zł /metr

pozdrawiam

Renata :p

witam!

mam "gorące" pytanie dotyczące projektu, czy moze ktoś z Was uwzględniał w projekcie okna z wbudowanymi roletami zewnętrznymi bez podnoszenia parteru np o jeden pustak:)? mój projektant twierdzi że takie okna nie "wejdą" i trzeba podnieść parter...????szczerze mówiąc chciałabym uniknąć podnoszenia i tym samym powiększenia powierzchni, orientowaliście sie może w tym temacie?

serdecznie pozdrawiam Wszystkich Retrowiczów:)

Witam wszystkich sympatyków projektu RETRO.

W związku z tym, że również wpadł mi w oko ten projekt ma kilka pytań:

1. Tu zwrócę się bezpośrednio do ReniS - czy wykonywana przez Ciebie przebudowa (tzn. wysunięcie garażu i przeniesienie kotłowni

wymagała specjalnej zgody krajobrazów i czy nie masz nic przeciwko skorzystaniu z twojego pomysłu ;-) ?

2. Czy ktoś z Was dysponuje może aktualnym oszacowaniem kosztów budowy tego domu do stanu bez podłóg i białego montażu, na stronie

pprojekt podają koszt 325 tys, ale to może być mocno nieaktualne?

3. Czy ktoś z Was robił może projekt wentylacji mechanicznej z rekuperacją dla tego domu - czy jest wykonalne i jaki jest szacunkowy

koszt takiej instalacji.

Dziękuję z góry za informację i pozdrawiam.

Paweł.

Witaj Paweł35

Co do pytania dotyczącego zgody na zmianę to potrzebny był meil do Krajobrazów jak zamawiałam projekt z opisem zmian. Na to mam osobną zgodę do projektu. jeśli chcesz skorzystać nie ma problemu. Z tego co wiem to nie jesteś jedyny. Anulkaa też będzie budować z taką zmianą.

Cieszę że że moje przemyślenia nie tylko mi odpowiadają.

Co do kosztów to jest to wartość nieznana. Z tego co wiem jestem pionierką jeśli chodzi wogóle o jakiekolwiek roboty budowlane dotyczące tego projektu.

Po prostu przecieramy szlaki dla nowego projektu z Krajobrazów.

Na pocieszenie - projekt był sporządzany w maju b.r. w okresie szaleństw cenowych. Teraz na szczęście wszystko jak narazie (odpukać) unormowało się. Co do kosztorysu na stan surowy zamknięty to nie ma niedoszacowań. Był podany 195 tys i tak pewnie wyjdzie. A tak naprawdę największe różnice są przy wykończeniówce. I tu może być nawet 100 tys różnicy pomiędzy tym samym domem w zależności od zasobności portfela i pomysłów inwestora.

pozdrawiam :p

Renata

Witaj maxr

Niestety obmiarów nie mamy z bardzo przyziemnych powodów.

Można je sobie kupić z Krajobrazów za ....800 zł. Ja zrezygnowałam. Zwłaszcza że fundamenty nie z bloczków a lane, ściany nie z betonu komórkowego itd..

Stwierdziłam, że za taką kwotę to ja mam geodetę, mapy i jeszcze inne cuda.

Trochę szkoda.

No i serdecznie witamy w gronie retrowiczów.

Gdzie będziesz stawiał swój domek jeśłi można spytać ?

pozdrawiam

Renata